Hírmorzsák 2022-05-21 (8:45)

Kihirdették az Év Védőötöseit: Smart, Bridges, Giannis, Jackson Jr. és Gobert került be az első csapatba. A Lakersnél Ham és Stotts lehet a fő jelölt a vezetőedzői posztra. Jason Kidd kifakadt csapata túl sok triplavállalása miatt, hozzátette, hogy csak akkor védekeznek, ha elöl is megy a játék, ha nem, akkor nem. Luka Doncic egyetértett edzőjével, de hozzátette, hogy a védekezésükön mindenképpen változtatni kell. Steve Kerr-rel 12. alkalommal fordított hasonló hátrányból a PO-ban a Warriors, a tréner a félidőben is mondta a csapatának, hogy nyerhető a találkozó. Kyle Lowry, PJ Tucker, Max Strus és Gabe Vincent játéka is kérdéses a Heatnél. Zach LaVine távozhat Chicagóból, a Portland kerülhet képbe.

Az NBA kihirdette az Év Védőötöseit. A szavazáson az Év Védőjének is megválasztott Marcus Smart kapta a legtöbb pontot 99 elsőcsapatos jelöléssel és 198 ponttal, de nagyon közel járt hozzá Mikal Bridges is, akit 95-en raktak az első ötösbe és végül 193 pontot szerzett. Ők alkotják az első csapat hátvédpárját, csatárként Giannis Antetokounmpo és Jaren Jackson Jr. került be (őket már elég sokan tették a második ötösbe is), míg a legjobban védekező center ezúttal is Rudy Gobert lett - összességében ő kapta a harmadik legtöbb pontot Smart és Bridges után.

A második ötösbe Bam Adebayo került be a legtöbb ponttal, sőt egyetlen egységgel maradt el az első csapatba szavazott Jacksontól, mellette Jrue Holiday, Matisse Thybulle, Draymond Green és Robert Williams III fért még be ide

A Los Angeles Lakersnél folytatódik az edzőkeresés, az ESPN forrásai szerint jelenleg a Portlandtől tavaly menesztett Terry Stotts, valamint a Bucksnál segédedzőként dolgozó Darvin Ham a két fő esélyes jelen pillanatban. Kenny Atkinson, Mark Jackson és Adrian Griffin esélyei a hírek szerint csökkentek, bár egyes források szerint Atkinsonnak még lehet reális sansza.

Térjünk rá a ma hajnali mérkőzésre, amelyen a Dallas Mavericks a Doncic-Brunson páros 73 pontja és a 21 bedobott tripla ellenére is vereséget szenvedett a Golden State Warriors ellen, így 2-0-s hátrányba került a párharcban. A találkozó után Jason Kidd, a Mavericks vezetőedzője a csapata egydimenziós támadójátékát kritizálta: szerinte csak a triplákra támaszkodtak, nem voltak képesek váltani. A Mavs összesen 21 hármast dobott be, ami a harmadik legtöbb értékesített tripla egy vereség során a playoffban, de a harmadik negyedben szétesett a játék, 2/13-at dobtak távolról Doncicék és összesen 13 pontot szereztek abban a játékrészben - leadták a 19 pontos fórjukat és végül kikaptak. Kidd szerint amikor 2/13-mal dobnak és még mindig azt erőltetik, akkor kinyírja őket a triplázás és ez is történt velük, abban a negyedben feleslegesen emeltek rá ennyit távolról.

Kidd egyébként az első meccs 11/48-as triplázása után még arról beszélt, hogy továbbra is bele kell állniuk a jó kinti dobásokba, az első félidő 15/27-je nagyon extra teljesítménynek is számított most és Jalen Brunson el is mondta, hogy jó helyzeteket vállaltak szerinte, bíztak egymásban, de nem tudták bedobni őket a harmadik negyedben. Kidd nem is kért időt az említett harmadik negyedes GSW-futás során, utólag viszont arról beszélt, hogy sokkal agresszívebbnek kellett volna lenniük - hat percig bónuszban voltak, de nem támadták a gyűrűt, csak négy büntetőt harcoltak ki és hat kétpontos vállaltak el. "Meg kell érteni, hogy ha sorozatban négy hármast kihagyunk, nem állhatunk bele az ötödikbe" - mondta a vezetőedző.

Tegyük hozzá, hogy a negyedik negyedben nem is ez volt a baj, hanem a kapott 43 pont és a GSW 15/19 jó dobása, de Kidd erről azt mondta, hogy a csapata akkor védekezik, ha jól támad, viszont nem tud védekezni, ha nem dob pontot.

Luka Doncic egyébként egyetértett edzőjével, azt mondta, hogy nem támadták eléggé a festéket, pedig meg kell nézni a Warriorst, náluk van a világ legjobb dobói közül kettő is, mégis folyamatosan a gyűrűt támadják, nekik is ezt kell csinálni, nem támaszkodhatnak ennyire a triplázásra. A szlovén azért azt is hozzátette, hogy változtatniuk kell a védekezésükön, mert ez egy "bajnoki csapat", amely ellen játszanak.

A Warriors részéről Steve Kerr annyit mondott, hogy nagyon szétszórtak voltak az első félidőben, kicsit elvitték őket az érzelmeik, a Dallas pedig keménynek bizonyult, de a nagyszünetben mondta a csapatának, hogy ha kiegyensúlyozottabbak lesznek, akkor nyerhető számukra a mérkőzés még innen is. Bízott benne, hogy nem hoz le még egy 15 triplás félidőt a Mavs, de a tréner dicsérte is az ellenfelet, szerinte remekül hajtották végre a játékaikat és a "fantasztikus" szót használta a texasiak teljesítményére. 

Érdekesség, hogy Steve Kerr regnálása alatt ez már a 12. alkalom volt, hogy legalább 15 pontos hátrányból fordítva nyertek a playoffban és kétszer volt ennél nagyobb győzelmük is: 2015-ben a Houston ellen mínusz húszról, 2017-ben a Spurs ellen pedig mínusz huszonötről tudtak győzni. 

Holnap hajnalban folytatódik a keleti döntő, a csapatot átutaztak Bostonba és 1-1-ről próbálnak egymással dűlőre jutni. A Celtics magabiztosan léphet pályára, a Heatnél viszont vannak problémák: ugyan Kyle Lowry állapota "nem játszik" helyett már "kérdéses", de a hírek szerint még mindig messze van a megfelelő állapottól, ha a nehezebb helyzet miatt be is vetik, biztos, hogy közel sem lesz a 100%-hoz. PJ Tucker az első meccsen a bokájával, a másodikon a térdével szenvedett, ez utóbbi pedig súlyosabbnak tűnik, nála is erősen kérdéses, hogy bevethető állapotba tudják-e hozni az összecsapásra. Rajtuk kívül Max Strus és Gabe Vincent sem egészséges, de ezt már megszokhattuk, a Miaminál ők hosszú ideje szerepelnek minden sérültjelentésben, de eddig egy meccset sem hagytak ki, a stáb "szinten tartja" a problémáikat.

A végére pedig Zach LaVine maradt, akiről korábban mi is megírtuk, hogy egyáltalán nem biztos a maradása Chicagóban, mert tesztelni akarja a piacot és mindenképpen maximum szerződést szeretne magának - a Bulls öt évre 212 milliót adhatna neki, ha akar. Brian Windhorst forrásai szerint viszont a Portlandet érdekelheti LaVine "akármilyen" áron, kérdés, hogy a játékos mennyire szeretné ezt a forgatókönyvet - sign-and-trade keretein belül rengeteg csapat szóba jöhet, de anélkül a Blazers tűnik a fő favoritnak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus