Hírmorzsák 2022-05-22 (11:00)

Butler, Herro, Smart és Tatum is megsérült, de várhatóan mindegyikük ott lesz a negyedik meccsen. Robert Williams nem játszott, Kyle Lowry visszatért és franchise-rekordhoz segítette a Heatet. Tatum magára vállalta a vereséget, Horford szerint mentalitásban kell felnőniük. Bam Adebayo vezérré lépett elő. Andrew Wiggins bokasérüléssel bajlódik. A Denver szakmai vezetője egyre közelebb a Timberwolveshoz, ez befolyásolhatja Nikola Jokics hosszabbítását? Darvin Ham egyre egyértelműbb esélyes a Lakers kispadjára. A Blazers Miles Bridgest nézte ki? A Blazers, Kings és Pelicans is elcserélné a Top10-es pickjét. A Magic feladja a Bamba-projektet? Jalen Brunsonért all-int kell mondania a Knicksnek. Kibékült Gary Payton II és Dillon Brooks. 

A mai hajnali Celtics-Heat meccsen négy kulcsjátékos is megsérült, de várhatóan mindegyikük pályára léphet a negyedik meccsen. 

Jimmy Butler egy kiváló első félidő után egyszerűen nem jött ki a másodikra, miután a korábban begyulladt jobb térde egyre jobban fájt. A Heat vezére már a Hawks elleni első körben is hasonló gondokkal küzdött, akkor ki is hagyta az ötödik meccset, most Erik Spoelstra annyit mondott, hogy nem lesz szükség MRI-re, a probléma ismert, tudják, mit kell tenniük, a következő két napban meglátják, hogy a kezelések és a pihentetés meghozza-e a kívánt hatást. A Heatnél Tyler Herrónak a négyfejű csuklyásizmával (quadriceps) gyűlt meg a baja, ő is kezeléseket kap a következő napokban. 

A Heatnél annak örülhettek, hogy május 8-a után Kyle Lowry újra pályára lépett, és vezetésével franchise-rekordot jelentő 19 labdát szereztek, ami természetesen kulcsfaktornak bizonyult abban, hogy visszavegyék a pályaelőnyt. Lowry szerint ha egy jelzővel lehet őket illetni, az a “keményen dolgozó”: egyeseket nem is draftoltak, másokat az első kör végén vagy a második körben választották ki, szinte mindegyiküknek saját maguknak kellett kitaposniuk az utat a sikerhez. A győzelmet bebiztosító hármast is egy ilyen játékos, Max Strus szerezte, aki a meccs után elmondta, hogy az időkérésnél Lowry dobta fel, hogy játsszanak rá. 

Marcus Smart a harmadik negyed elején ugrott egy lepattanóért, majd nagyon csúnyán fogott talajt a jobb lábával, kifordult a bokája, úgy kellett letámogatni a parkettről. Néhány perc múlva viszont enyhén bicegve visszatért és végigjátszotta a mérkőzést. Jayson Tatum a negyedik negyedben kapott a jobb vállához-nyakához, ő is lent maradt a parketten, de egy rövid öltözői ápolás után visszatért - elvileg mindketten pályára léphetnek majd a negyedik összecsapáson.

Tatum a második félidőt pont nélkül és hat labaeladással zárta, amit egy szóval foglalt össze: elfogadhatatlan, és természetesen magára vállalta a vereséget. Ime Udoka annyit tett hozzá, hogy senki nem gondolta a második meccs után, hogy ez egy könnyű széria lesz, most rajtuk a sor, hogy összekapják magukat. Al Horford szerint ellenfelük sebzett állatként küzdött, ők pedig nem tudtak ilyen mentalitással fellépni, ezen kell változtatniuk. 

A Bostonba egyébként gyermeke születése után visszatért Derrick White, a térdével folyamatosan bajlódó Robert Williams III azonban ezúttal kihagyta az összecsapást.

Butler távollétében Bam Adebayo lépett elő és vezette sikerre a Heatet, aki elmondta, hogy a második meccsen hazai pályán kapott pofon mindenkit felébresztette a csapatban. Erik Spoelstra szerint Adebayo azt tette, amit Butler csinált volna, vagyis azt, ami éppen kell a Miaminak: az első félidőben szükség volt a pontjaira, a másodikban pedig szükség volt egy vezérre, aki tartást ad a gárdának. 

A nyugati konferencia-döntő holnap hajnalban folytatódik, de elképzelhető, hogy az egyik kulcsszereplő limitáltabb lesz. A Luka Doncic-on remek munkát végző Andrew Wiggins a második mérkőzés harmadik negyedében fogott rosszul talajt, megsérült a jobb bokája, és egyelőre kérdéses a státusza. Steve Kerr szerint Wiggins pályára fog lépni - ha valaki megsérül, azt le kell jelenteni, így csak technikailag kérdéses a státusza, valójában játékra alkalmas lesz. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy a Denver Nuggets szakmai elnöke, Tim Connelly a Nuggets engedélyével a hétvégén találkozik Glen Taylorral, a Minnesota Timberwolves jelenlegi többségi tulajdonosával. Connelly-vel nemrég már beszélt Marc Lore és Alex Rodriguez, a Wolves jelenlegi résztulajdonosai, akik a tervek szerint 2023-ban megvásárolják majd Taylor tulajdonrészét, ez a mostani míting a következő lépcsőfok a “leigazolásában”. Ha összejön az üzlet, akkor Connelly minden idők egyik legjobban fizetett vezetője lehet az NBA-ben, 2013 után pedig a második kiváló denveri szakember, aki máshol “visszautasíthatatlan” ajánlatot kap - akkor Masai Ujirit ugyanígy vitte el a Toronto Raptors. A Wolves vezetőedzője, Chris Finch 2016-17-ben dolgozott a Denvernél, így ott még a jó kapcsolatok megalapozására sem lenne szükség, jól ismerik egymást a felek. 

A Denver Post szakírója, Mark Kiszla arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nuggets nehéz helyzetbe is kerülhet, mivel 2014-ben Connelly draftolta Nikola Jokicsot, majd vitte át a tengerentúlra, és közel olyan szoros kapcsolatban van vele, mint Michael Malone vezetőedző. Jokics idén ősszel írhat alá szupermaxot, de a szakíró szerint a kétszeres MVP ezek után kissé elgondolkodhat a közös folytatáson, pláne, hogy Connelly állítólag nem is titkolta csapaton belül, hogy megsértődött a Denverre, amiért a szezon során nem ajánlottak neki hosszútávú hosszabbítást. 

Shams Charania és Sam Amick (The Athletic) szerint amennyiben Russell Westbrook a terveknek megfelelően lehívja szerződése utolsó, 47 millió dollárt garantáló évét, a Lakers nem fogja elengedni, kivásárolni vagy kiültetni, hanem a korábbi híreknek megfelelően megpróbálják beépíteni a csapatba. A Lakersnél a végső három jelölt, Darvin Ham, Terry Stotts és Kenny Atkinson interjúi is majdnem befejeződtek, és egyelőre úgy tűnik, hogy a Milwaukee Bucks segédedzője, Darvin Ham lehet a befutó. A csapatnál most az a legfontosabb, hogy olyan edző érkezzen, aki ki tudja vívni az öltöző tiszteletét és ott átveszi az irányítást, márpedig Ham mindkét területen igen erősnek számít. Azt már Eric Pincus (B/R) tette hozzá, hogy Ham teljes mértékben bírja LeBron James támogatását, ami valószínűleg el is fogja dönteni a végkimenetelt. A szakembernek egyébként nem lenne idegen a Lakers, hiszen 2011 és 2013 között itt kapott először lehetőséget segédedzőként a ligában - illetve 2004-ben a Pistons kiegészítőjeként bajnoki címet nyert a nagydöntőben a Shaq-Bryant-Payton-Malone féle csapat ellen. 

Ian Begley (SNI) írta meg, hogy egy neve elhallgatását kérő, de a Portlandnél fontos pozíciót betöltő forrása szerint a Trail Blazers a Charlotte Hornets korlátozott szabadügynökeit, Miles Bridgest és Cody Martint akarja megszerezni a nyáron. 

Jake Fischer (B/R) korábban megírta, hogy a Portland a 7. pickkel nem igazán tud mit kezdeni, inkább felhasználnák majd egy cserében, és ugyanez igaz a Sacramento Kings 4., illetve a New Orleans Pelicans 8. választási jogára is - mindhárom gárda inkább elcserélné a pickjét olyan veteránra, aki azonnali segítséget tud nyújtani. Szintén Fischer írta meg, hogy az Orlando Magic az 1/1-gyel kiváló magasembert tud húzni, ezért várhatóan elengedi a Mo Bamba-projektet. A center korlátozott szabadügynök lesz, de nem valószínű, hogy vissza akarják igazolni, annál is inkább, mivel Wendell Carter Jr.-t már lekötötték hosszabb távra. Ha még a minősítő ajánlatot (QO) sem adják meg neki, akkor 28 millió dollárnyi helyet tudnak kreálni a sapka alatt, amivel az FA-piacon is szét tudnak nézni. 

Mike Vaccaro (NY Post) szerint Leon Rose-nak, a Knicks döntéshozójának valószínűleg all-int kell mondania, ha meg akarja szerezni Jalen Brunsont - tavaly nem állt bele egy licitháborúba Fred VanVleetért, hanem leigazolta Kemba Walkert, ez pedig nem bizonyult jó döntésnek. Rose-nak most meg kellene próbálni kitakarítani a capspace-t, hogy megfelelő ajánlatot tudjon adni Jalen Brunsonnak, aki egyébként “családilag” kötődik a szakemberhez: kezdő játékosügynökként Rick Brunson, Jalen apja volt Rose első ügyfele. 

Végül pedig Gary Payton II maradt, aki elmondta, hogy mindent sikerült megbeszélniük Dillon Brooksszal, akinek kemény szerelési kísérlete miatt Payton könyöke eltört. Miután véget ért a Warriors-Grizzlies párharc, Brooks az utolsó meccs után még a csarnokban megkereste és elnézést kért tőle. Payton nagyra értékelte, hogy nem üzenetben, közösségi médiában vagy más közvetett módon történt ez, hanem személyesen, mint férfi a férfinak mondta el, hogy sajnálja az esetet és nem akart sérülést okozni neki - Payton annyit tett hozzá, hogy hitt ellenfelének. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus