Hírmorzsák 2022-05-25 (10:45)

Kihirdették az All-NBA csapatokat, Antetokounmpo, Doncic, Jokics, Booker és Tatum került az első ötösbe. Luka Doncic még mindig hisz a továbbjutásban. Beázott a Mavericks arénája. Tyler Herrónak több hetet kellene kihagynia, de az ötödik vagy a hatodik meccsen vissza akar térni. Zach LaVine térdműtéten esett át. Bradley Beal hajlik arra, hogy hosszabbítson Washingtonban. Jabari Smith lesz a Magic választottja az 1/1-gyel? A Hawks, a Pistons és a Trail Blazers is megpróbálkozhat Deandre Ayton megszerzésével. A Lakers nem ad fel első köröst, hogy el tudják cserélni Russell Westbrookot. Tyrese Maxey érinthetetlen a 76ersnél, Matisse Thybulle már nem. Párizsba látogat az NBA. Keretet hirdetett a kanadai válogatott. Idris Elba eljátszaná Michael Jordant egy filmben.

A liga kihirdette az All-NBA csapatokat, a 2021/22-es idény első ötösét Giannis Antetokounmpo, Luka Doncic, Nikola Jokics, Devin Booker és Jayson Tatum alkotja – egyedül Antetokounmpo került be mind a 100 szavazónál az első ötösbe, és további érdekesség, hogy az 1954/55-ös idény óta először fordul elő, hogy az első csapatnak minden tagja 27 éves, vagy annál fiatalabb. Doncic az első csapatba kerülésével egy elit társasághoz is csatlakozhatott, ő lett az NBA történetének a negyedik játékosa, aki 24 éves kora előtt legalább háromszor bekerült az első ötösbe, korábban csak Tim Duncan, Kevin Durant és az ’50-es években játszó Max Zaslofsky volt erre képes. Booker először került be bármelyik ötösbe, míg Tatum először került be az első csapatba, így Kevin Garnett és a 2007/08-as idény óta először került ide Celtics-játékos.

A második ötös Joel Embiid nevével indul, aki a posztonkénti megkötés miatt szorult ki az első csapatból, hiába gyűjtött be 414 pontot, míg Tatum csak 390-et. A 76ers centere mellett Ja Morant, Kevin Durant, Stephen Curry és DeMar DeRozan került még ide, míg az All-NBA harmadik csapatot Karl-Anthony Towns, LeBron James, Chris Paul, Trae Young és Pascal Siakam alkotja. Itt Youngra és Jamesre is érdemes kitérni picit, a Hawks irányítója először került be a liga valamelyik ötösébe, amivel az idő előtti hosszabbításának az értéke 176,9 millió dollárról 212,3 millióra emelkedett, míg James 18. alkalommal mondhatja ezt el már magáról, így tovább növelte a legtöbb kiválasztás rekordját, nem mellékesen korábban senki sem került csapatba a 19. szezonjában.

A kimaradók közül senki sem járt igazán közel a csapatba kerüléshez, a centereknél Rudy Gobert (45 pont) és Bam Adebayo (28), a wingeknél Jimmy Butler (32), Jaylen Brown (3), Desmond Bane (1) és Khris Middleton (1), míg a hátvédeknél Donovan Mitchell (4), Mikal Bridges (1), Jrue Holiday (1), Kyrie Irving (1), Dejounte Murray (1) és Fred VanVleet (1) gyűjtött be legalább 1 pontot.

Áttérve a rájátszás eseményeire, a Mavericks szépíteni tudott a Warriors ellen, ezzel életben maradtak. A meccs után Luka Doncic elmondta, hogy ő továbbra is hisz abban, hogy továbbjuthatnak. Ha kiesnek, akkor nem számít, hogy hány meccset nyernek a párharcban, csak az, hogy kiesnek. Meccsről-meccsre kezelik ezt a párharcot, és egészen az utolsó pillanatig hinni fognak abban, hogy meg tudják csinálni. Steve Kerr szerint a Warriors nem védekezett megfelelően, nem voltak kellően élesek, és engedték az ellenfelüknek, hogy lendületbe jöjjenek kintről, ami ha megtörténik, akkor utána nagyon nehéz azt megállítani. A Warriors 29 pontos hátrányról kezdte a negyedik negyedet, és a cseréikkel feljöttek -8-ra 3:23-mal a vége előtt, ugyanakkor Jason Kidd szerint ekkor sem pánikoltak, még azzal is viszonylag nagy előnyük volt, ellenfelüknek pedig döntést kellett hoznia, hogy visszahozzák-e a kezdőiket – végül ezt megtették, de mégsem tudták elvégezni a munkát.

A mérkőzés második félideje 16 perc késéssel kezdődhetett el, mivel beázott az American Airlines Center teteje. Nem először fordult elő ilyesmi a Mavericks otthonával, március 21-én egy Timberwolves elleni összecsapást kellett 15 perces csúszással kezdeni beázás miatt.

A Heat és a Celtics ötödik meccse előtt Marcus Smart és Robert Williams III státusza is kérdéses a Boston sérültlistáján. A túloldalon Kyle Lowry, Max Strus, P.J. Tucker, Gabe Vincent és Tyler Herro játéka sem biztos, és utóbbiról Ramona Shelburne (ESPN) osztott meg híreket, az Év Hatodik Embere olyan ágyéksérüléssel küzd, ami miatt általában 2-4 hetet szoktak kihagyni a játékosok. Ha az alapszakaszban járnánk, akkor valószínűleg így is tennének vele, de Herro nagyon játszani akar, és ha nem is az ötödik, de legkésőbb a hatodik meccsen vissza akar térni. Jó hír viszont a Heat háza tájáról, hogy Jimmy Butler neve egyáltalán nem szerepel a sérültlistájukon.

A Bulls bejelentette, hogy Zach LaVine tegnap artoroszkópiás térdműtéten esett át Los Angelesben. A csapat közleménye alapján LaVine bal térde várhatóan teljesen rendbe fog jönni, miután sikeres beavatkozást hajtottak rajta végre. A szabadügynökké váló hátvéd még január 14-én szenvedett sérülést a Warriors ellen, amikor rosszul érkezett le egy lepattanónál, azóta hátráltatta őt ez a probléma, a beavatkozást pedig ugyanaz az orvos hajtotta végre, aki 2017-ben az ACL-sérülését követően is megműtötte őt.

Ava Wallace (The Washington Post) számolt be róla, hogy Bradley Beal továbbra is hajlik arra, hogy hosszabbítson a Wizardsnál. Még márciusban erősítette meg ezen terveit a hátvéd, és azóta sem változott meg a gondolkodása, jól érzi magát Washingtonban, szeret ennek a csapatnak a tagja lenni. Jelenleg a csuklósérüléséből lábadozik, és elmondása alapján jól sikerült a műtét, ahogyan a felépülés is, nem voltak problémái.

Az ESPN két draftguruja, Jonathan Givony és Mike Schmitz számoltak be arról, hogy a legtöbb rivális csapat úgy számol, hogy a Magic az idei drafton az 1/1-es választási joggal Jabari Smith mellett teszi le a voksát, az Auburn magasemberét fogják kiválasztani, aki állítólag nagyon izgatott amiatt, hogy Orlandóba kerülhet. Az is nagyon valószínűnek tűnik, hogy a Thunder a második helyen Chet Holmgren mellett teszi le a voksát, és ugyan mindkét csapat szemez Paolo Bancheróval is, várhatóan Smith és Holmgren fog kimenni az első két helyen. Az előző heti draftfelmérőnek Dyson Daniels lehet még nagy nyertese, aki nagyon jó benyomást keltett a csapatokban, és egyesek Tyrese Haliburtonhöz, míg mások Khris Middletonhoz hasonlították őt.

Jake Fischer (B/R) Deandre Ayton helyzetéről írt, és az újságíró információi szerint legtöbbször a Hawks, a Pistons és a Trail Blazers érdeklődéséről hallani a centerrel kapcsolatban, de a Hornets és a Spurs is logikus célállomás lehetne a számára. A Suns úgy gondolja, hogy a center nem ér évente több mint 30 millió dollárt, ezért nem elképzelhetetlen, hogy ők is benne lennének egy sign&trade ügylet összehozásában, és akkor értéket is kaphatnának a korlátozott szabadügynökké váló magasemberért.

Jovan Buha (The Athletic) információi szerint csak akkor venné át bárki is Russell Westbrook szerződését a Lakerstől, ha kapnának mellé legalább egy első körös draftjogot is, ugyanakkor az aranysárga-lilák nem akarják ezt megtenni. A csapatnál állítólag azt is gondolják, hogy egy másik edzővel és jobban melléjük illő kiegészítőkkel működhet a triója LeBron Jamesszel és Anthony Davisszel.

Kyle Neubeck (Philly Voice) számolt be néhány játékos helyzetéről a 76ersnél. A csapat prioritása James Harden lekötése lesz a nyáron, ugyanakkor ezen túl is erősíteni szeretnének. A hírek szerint Tyrese Maxey abszolút érinthetetlen, őt nem fogják ezért feláldozni, ugyanakkor Matisse Thybulle esetében ez már nem igaz, érte hajlandóak meghallgatni ajánlatokat, bár őt sem árulják aktívan – iránta több csapat is érdeklődhet, várhatóan a Bulls lesz az egyik.

Az NBA bejelentette, hogy a következő szezon során ismét áthoznak Európába egy meccset az alapszakaszból, 2023. január 19-én Párizsban csap össze a Bulls és a Pistons. Ezzel három év után tér vissza a liga a kontinensre, 2020. január 24-én a Hornets és a Bucks csapott össze ugyancsak Párizsban.

A kanadai válogatott kihirdette, hogy 14 játékos elkötelezte magát amellett, hogy a következő három évben vállalják a szereplést a nemzeti csapatban, köztük az alábbi 11 NBA-játékos: Nickeil Alexander-Walker, RJ Barrett, Khem Birch, Oshae Brissett, Dillon Brooks, Luguentz Dort, Shai Gilgeous-Alexander, Cory Joseph, Jamal Murray, Kelly Olynyk és Dwight Powell – rajtuk kívül még Zach Edey, Melvin Ejim és Kevin Pangos a keret tagja. Nick Nurse szövetségi kapitány elmondta, hogy azok kaphattak itt helyet, akik el tudták magukat kötelezni erre az időszakra, ami egy világbajnokságot és egy olimpiát is magában foglal, Andrew Wiggins viszont nincs közöttük, de Nurse szerint előtte sem záródott be teljesen az ajtó. Más kimaradók is vannak, így Tristan Thompson, Chris Boucher, Brandon Clarke és Trey Lyles is, illetve az idei drafton várhatóan hamar elkelő Shaedon Sharpe sem kapott helyet a keretben.

A végére egy kis popkulturális kitérő maradt, Idris Elba ugyanis arról beszélt, hogy szívesen eljátszaná Michael Jordant a nagyvásznon, és ezt meg is mondta neki, ugyanakkor a Bulls legendája elutasította ezt, mivel nem áll készen arra, hogy mozifilm készüljön róla. Elba azt is hozzátette, hogy ő nem a kosárlabdázó Jordant szeretné megformálni, hanem az üzletembert. Fantasztikus üzletember, aki nagyon intelligens, és emellett igazi filantróp is, noha ez nem kap nagy figyelmet, és ezt szeretné megmutatni, de Jordan erre nem áll készen.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus