Hírmorzsák 2022-06-03 (12:15)

Nyilatkozatcsokor a nagydöntő első meccsét követően. Rick Brunsont segédedzőként alkalmazza a Knicks. Megszüntethetik a posztokat az All-NBA csapatoknál. Nem aktuális a liga bővítése, az alapszakasz rövidítése, a szezon közepi torna még létrejöhet. LeBron James milliárdos lett. A Nike alapító-tulajdonosa ajánlatot tett a Portland Trail Blazersért - a franchise egyelőre nem eladó, de a hangsúly az “egyelőrén” van. 

Ma hajnalban rendezték a nagydöntő első mérkőzését, természetesen számos résztvevő elmondta a véleményét, ezekből szemezgetünk.

Payton Pritchard szerint az idei Celtics hívószava a “rugalmas”, amit meg is mutattak, amikor a harmadik-negyedik negyed fordulóján elkezdték ledolgozni a hátrányukat, a negyedikben pedig elkezdték beszórni a hármasokat. Jayson Tatum szerint a negyedik játékrész előtt arról beszéltek egymás között, hogy voltak már ilyen nehéz helyzetben és tudják, mit kell tenni, hogy kimásszanak belőle. A Warriors egy nagy csapat, és nem könnyű ellene játszani, de tudták, hogy sok idejük van, és nem a fejüket kell lógatniuk, hanem el kell kezdeniük a felzárkózást. Al Horford szerint az egész meccsen azt mondogatták egymásnak, hogy folytassuk tovább, csináljuk tovább, bármi történik. Marcus Smart szerint gyakorlatilag erről szól ez a Celtics - mindig vannak nagy pillanataik, de az számít igazán, hogy soha nem adják fel a küzdelmet, az elmúlt hónapokban ez vált az identitásukká. 

A Bostonnál Tatum nagyon rosszul dobott, viszont 13 gólpasszt osztott ki, így Horford, White és Brown pontjaira támaszkodott a végén a vendégcsapat - Ime Udoka arról beszélt, hogy nagyon büszke a csapatára, mert a pálya mindkét oldalán fel tudtak lépni Tatum társai. Jayson Tatum annyit tett hozzá, hogy ma nem ment a dobás, így arra koncentrált, hogy máshol tegye magát hasznossá. Nem érdekli, milyen statisztikái vannak, ha közben a csapat nyer, mert az a legfontosabb - nem szeretne még egy ilyen off estét, de ha közben nyerik a meccset, részéről az is rendben lesz. 

A Warriors kiválóan kezdte a meccset és a harmadik negyedet is nagyon megnyomták, majd 24 ponttal kaptak ki a záró 12 percben. Draymond Green szerint a playoffban mindig lehet javítani, változtatni egy-egy dolgon, beleállni egy-egy nagy kihívásba, az ő csapatuk pedig olyan, amelyik reagál is ezekre a kihívásokra. A mai meccs nem ütött léket az önbizalmukon, és egyáltalán nem pánikolnak. Steve Kerr szerint dicséret illeti a Celticset, mert remekül zárták le a meccset, most viszont rajtuk a sor, kielemzik a látottakat, megbeszélik, min kell változtatni - ez csak egyetlen mérkőzés volt, és nem véletlenül tarthat egy-egy párharc hét összecsapásig. 

Kerr irányításával harmadszor vesztette el egy párharc nyitómeccsét a GSW: 2016-ban a Thunder elleni konferenciadöntőt, 2019-ben a Raptors elleni döntőt kezdték rosszul, végül az egyik párharcot behúzták, a másikat nem. Klay Thompson emlékszik még rá, hogy ezeken a meccseken egyszerűen túl kellett lépniük, tovább nem volt értelme foglalkozni velük - visszanézték a meccseket, kielemezték, hol lehet javítani, javították, és ennyi a történet, most is jobbak lesznek a második meccsen. Steph Curry is azt emelte ki, hogy a negyedik negyedből tanulni fognak, mert az egész alapszakaszban és a playoffban is minden vereségből tanultak és javítottak. 

A Dallas fiatal hátvédje, Jalen Brunson korlátozás nélküli szabadügynök lesz idén nyáron, és régóta hallani a New York Knicks érdeklődéséről, most pedig úgy tűnik, hogy tényleg megpróbálnak rámenni. A Knicks ugyanis segédedzőként alkalmazta édesapját, az egykor szintén NBA-játékos Rick Brunsont, aki anno a New York elnökének, Leon Rose-nak játékosügynökként az egyik első ügyfele volt . A játékosfejlesztő-guruként ismert Brunson már dolgozott együtt Tom Thibodeau-val Minnesotában, de 2018-ban egy zaklatási ügy miatt lemondott, amiből egyébként későb nem lett per, legutóbb középiskolai állami bajnokságot nyert New Jersey-ben. 

Adam Silver a nagydöntő előtt bejelentette, hogy felül fogják vizsgálni az All-NBA csapatok összeállítását. Eddig posztonként szavaztak a szakértők és aszerint is álltak össze a szezon legjobb ötösei, emiatt került például a második legtöbb szavazatot kapó Joel Embiid csak az All-NBA második ötösbe, mert a szintén center Nikola Jokics kapta a legtöbb szavazatot. A tervek szerint jövőre már poszttól függetlenül a 15 legjobb játékost kell rangsorolnia a szavazóknak, és az ötösökön belül is feloldják a poszt-kötöttséget, leginkább azért, mert a mai kosárlabdában már szinte teljesen elmosódtak az egyes posztok közti különbségek. Silver hozzátette, hogy a tervezetet még meg kell vitatni a játékos-szakszervezettel is. 

Silver néhány más témáról is szót ejtett, címszavakban. Nincs elvetve az alapszakasz rövidítése, de előtte látniuk az összefüggést a több sérülés és a back-to-back, illetve a “három este három meccs” sorozatterhelések között - az adatok egyelőre nem mutatnak ilyen összefüggést. A szezon közepi tornáról tárgyalnak a szakszervezettel, egyelőre nincs döntés. A közeljövőben nem fogják bővíteni a ligát, itt az is fontos szempont, hogy ha mondjuk két új csapat lenne, akkor 30 NBA-szintű játékost természetesen lehetne találni, de további igazán nagy, közönségvonzó tehetségeket már nehezebben, és sok meglévő csapat emiatt aggódik, hogy ezen játékosok száma éppen náluk csökkenne. Hozzátette, hogy a sajtóban keringő 2024-es bővítési dátum teljesen fals, akkor nem lesz bővítés. 

A Forbes Magazin írta meg, hogy LeBron James lett az első még aktív NBA-játékos, aki dollármilliárdos lett. James 2021 májusa és 2022 májusa között 121.2 millió dollár bevételre tett szert (amivel egyébként világszinten is második a 130 milliót termelő Linel Messi mögött), ezzel érte el a tíz számjegyes álomhatárt. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, a Nike alapító-tulajdonosa, Phil Knight és a Los Angeles Dodgers baseball-csapatának tulajdonosa, Alan Smolinisky egy 2 milliárd dollár feletti írásos vételi ajánlatot tett a Paul Allen Trustnek, a Portland Trail Blazerst tulajdonló cégnek. A Blazers egy nagyon rövid közleményben annyit reagált, hogy Phil Knight valóban tett ajánlatot, de jelen pillanatban a franchise nem eladó. Mint ismert, a Nike főhadiszállása Portland egyik elővárosában található, Knight pedig nagyon hosszú ideje kiemelt partnere az NBA-nek, személy szerint Adam Silver komisszárral is régi jó kapcsolatot ápol, ennek megfelelően az ajánlatot megelőzően egyeztetett a ligával. 

A 2018-ban elhunyt Paul Allen örököse testvére, Jody Allen lett, ő a Paul Allen Trust tulajdonosa, amelynek nem csak a portlandi gárda, hanem a Seattle Seahawks NFL-alakulata is része, és Adam Silver azt nyilatkozta a nagydöntő első meccse előtt, hogy tudomása szerint az NBA-csapatot biztosan el fogják adni, de egyelőre még csak közelítőleg sem tudja megmondani, hogy mikor kezdik el árulni. Silver hozzátette, hogy csak olyan tranzakciót támogatnak, amely után a Blazers Portlandben marad - ha a 84 éves Knight lesz a vevő, akkor ez nem is lenne egyébként kérdés, hiszen az Egyesült Államok Top25 leggazdagabb emberéről van szó, akit minden Oregon államhoz köt, amelynek Portland a legnagyobb városa. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus