Hírmorzsák 2022-06-06 (9:30)

Quin Snyder feláll a Jazz padjáról. Máris hét jelöltet hoztak hírbe a Jazz edzői posztjával kapcsolatban. Donovan Mitchell csalódott Snyder döntése miatt. A Celtics játékosai frusztráltak a harmadik negyedük miatt. Draymond Green szerint szemléletet váltott a Warriors. Andre Iguodala térdsérülés miatt nem játszott. Nigéria két évig nem vesz részt nemzetközi mérkőzéseken. 2,73 millió dollárért árverezték el Kobe Bryant egyik mezét.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Quin Snyder nyolc szezon után a távozás mellett döntött és feláll a Jazz kispadjáról. A csapat vezetése és tulajdonosi köre hetek óta próbálták őt meggyőzni a maradásról, új szerződést is kínáltak neki, de Snyder úgy döntött, hogy eljött a távozás ideje – a jelenlegi megállapodása még 1+1 évig érvényes lett volna. Snyder egy közleményben annyit írt, hogy hálás a Jazznél töltött időszakért, de végső soron az alapján hozta meg a döntését, hogy mi a legjobb a csapat játékosainak. Úgy gondolja, hogy a játékosaiknak szüksége van egy új hangra, hogy tovább tudják folytatni a fejlődést, a távozása hátterében nem áll játékfilozófiai nézeteltérés, és más indok sem, nyolc év után úgy érzi, hogy itt az ideje továbblépni. A szezon után időre volt szüksége, hogy biztosan a jó döntést hozza, ezért nem távozott rögtön a rájátszásbeli kiesés után.

Snyder a Jazznél töltött időszaka alatt 372-264-es mérleget ért el, és Jerry Sloan után övé a második legtöbb győztesen megvívott meccs a csapat történetében. Snyder nem mellesleg Steve Kerr-rel holtversenyben a harmadik leghosszabb ideje regnáló vezetőedző volt a ligában, csak Gregg Popovich és Erik Spoelstra irányítja hosszabb ideje a csapatát. Ryan Smith tulajdonos a maga közleményében azt emelte ki, hogy Snyder az elmúlt nyolc évben megtestesítette, hogy mi a Jazz-kosárlabda, fáradhatatlan munkamorálja és a részletekre való odafigyelése minden egyes nap megmutatta az elhivatottságát. Csak tisztelni tudja a távozó edzőt és tiszteletben tartja a döntését.

Shams Charania (The Athletic) már a Jazz lehetséges edzőjelöltjeiről számolt be, Johnnie Bryant (Knicks), Alex Jensen (Jazz), Terry Stotts, Will Hardy (Celtics) és Adrian Griffin (Raptors) egyaránt meghallgatást nyerhet magának, de Charles Lee (Bucks) és Kevin Young (Suns) is jelölt lehet.

Adrian Wojnarowski írta meg, hogy Donovan Mitchell rendkívül meglepődött Snyder döntésén, és csalódott is emiatt. A szakíró egyik forrása szerint nyugtalanítja ez a hír a hátvédet, mivel nem tudja, hogy ez mit jelent a csapat jövője szempontjából. Az edző személye állítólag hatalmas szerepet játszott abban, hogy 2020 nyarán 5 évre kötelezze el magát Mitchell a Jazz mellett, akit a döntésétől függetlenül továbbra is kedvel, és azt el is fogadja, de igyekszik a nagyobb képes is nézni, hogy ez mit jelenthet a csapatnak, illetve magának. Andy Larsen (Salt Lake Tribune) információi szerint Mitchell reakciójában az is szerepet játszhat, hogy ezzel szeretne nagyobb beleszóláshoz jutni, hogy ki legyen a csapat következő edzője, és állítólag örömmel fogadná, ha Johnnie Bryant lenne az – a szakember 2020 óta társvezetőedző a Knicksnél, előtte hat éven át a Jazznél segítette Snyder munkáját.

A Warriors egyenlíteni tudott a Celtics ellen, köszönhetően annak is, hogy 35-14-re tudtak nyerni a harmadik negyedben. A bostoniak ebben a rájátszásban már nem először kerültek bajba a harmadik negyedben, Al Horford szerint ez olyasmi, amit mindenképpen orvosolni kell. Jayson Tatum úgy látja, hogy ezúttal az eladott labdáik és a gyengébb támadójátékuk rányomta a bélyegét a védekezésükre is, és ez különösen a harmadik negyedben jött ki, miközben ellenfelük értékesítette a dobásait. Derrick White szerint nagyon frusztráló ez, mert gyakorlatilag az egész rájátszás során erről a problémáról beszélnek, ugyanakkor a beszédnél többre van szükség, a pályán is változtatniuk kell valamit. Ime Udoka is azt emelte ki, hogy ez visszatérő problémájuk a rájátszás során, eladják a labdákat és kosarakat ajándékoznak ellenfeleiknek, a mostani harmadik negyedükben pedig többször is elkövették ezt.

Draymond Green szerint a Warriors sikerének a kulcsa a szemléletváltás volt, ellenfelük megmutatta, hogy pontosan azok, akiknek gondolták őket, úgyhogy nekik kellett váltani, és ezúttal nem emelték fel a lábukat a gázpedálról. Védekezésben igyekezett megadni az alaphangot, a többiek pedig követték őt, és különben is, ha nem ő üzen az ellenfelüknek védekezésben, akkor mégis ki? Úgy látja, hogy olyan helyzetbe hozták magukat, ahonnan vissza tudják venni a párharc irányítását, és ezt ugyan még nem tették meg, de ez a rájuk váró feladat. Steve Kerr szerint nyilvánvaló, hogy játékosai most jobban elkötelezték magukat a védekezés mellett, nagyobb erővel és fizikalitással játszottak. Kerr emellett Stephen Curry harmadik negyedét is méltatta, szerinte ekkor lélegzetelállítóan játszott, és nem csupán támadásban, de védekezésben is odatette magát.

Ugyancsak a mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a legutóbb a nyaksérüléséből visszatérő Andre Iguodala nem tudta vállalni a játékot, mivel begyulladt és megdagadt a jobb térde. Kerr elmondta, hogy a veterán játékos státusza a párharc hátralévő részében day-to-day lesz.

A nigériai kormány érdekes döntést hozott, arról határoztak, hogy két évig nem vehet részt egyetlen kosárlabda-válogatottjuk sem nemzetközi megmérettetésekben, és ezzel annak az esélyét is jelentősen csökkentik, hogy a felnőtt férfi válogatottjuk kijusson a 2024-es olimpiára. A döntés ellen felszólalt az egyaránt nigériai felmenőkkel rendelkező Ime Udoka és Masai Ujiri is. Ujiri egy levelet tett közzé, amiben megkérdőjelezi a döntés hátterét, és kijelenti, hogy elég volt már abból, hogy a vezető döntéshozók tönkreteszik a kosaras közösség jelenét és jövőjét – a teljes levél ide kattintva olvasható. Udoka a Warriors elleni második meccs előtt szólalt fel, a nigériai szövetséget szervezetlenség jellemzi, és semmi sem változott játékoskora óta.

A végére egy aukciós esemény maradt, a minap ugyanis elárverezték Kobe Bryant egy olyan mezét, amit még újoncként hordott, többek között két rájátszásbeli meccsen is viselt, és a neve elhallgatását kérő vevő 2,73 millió dollárt fizetett érte. Nem ez ugyanakkor a legdrágábban árverésen értékesített kosaras mez, tavaly ugyanis egy másik Bryant-mez, amit ugyancsak az újoncszezonjában viselt, 3,69 millió dollárért kelt el, mivel az dedikált is volt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus