Hírmorzsák 2022-06-08 (10:15)

Hosszú és szerteágazó lesz az edzőkeresési folyamat a Jazznél. Rudy Gobert-ért meghallgatnak ajánlatokat, Donovan Mitchellért nem. Három segédedzőjétől is megvált a Lakers. Tegnap több játékost is megnézett a Lakers. Jayson Tatumot csak a bajnoki cím érdekli, a szupersztár-státuszáról szóló viták nem. Draymond Green szerint két erő találkozik a döntőben. Klay Thompson korábbi összefoglalókat néz magáról, hogy javítson a dobóformáján. Több csapat is úgy véli, hogy versenyelőnyben van a Warriors a pénzügyi helyzete miatt. Anthony Edwards azt követően változtatott a felfogásán, hogy a Warriorsnál járt privát edzésen. Valószínűleg meg fog egyezni egymással Kyrie Irving és a Nets. A Trail Blazers Bradley Bealnél és Zach Lavine-nél is bepróbálkozhat.

Tim MacMahon és Adrian Wojnarowski (mindketten ESPN) információi szerint a Jazz az elmúlt nap folyamán több csapattól is engedélyt kért és kapott, hogy leülhessenek tárgyalni egy-egy segédedzőjükkel. Johnnie Bryant (Knicks), Charles Lee (Bucks), Will Hardy (Celtics) és Joe Mazzulla (Celtics) már biztosan mehet hozzájuk elbeszélgetésre, de Quin Snyder eddigi segédje, Alex Jensen, továbbá az előző szezon végén a Jazz körül nem hivatalos formában feltűnő Terry Stotts is meghallgatást nyert. Danny Ainge elmondása alapján nem fogják elsietni az új edző kinevezését, Snyder utódjának komoly űrt kell betöltenie, és mindenképpen jó döntést kell hozniuk.

Jake Fischer (B/R) szerint nem elképzelhetetlen, hogy a Jazznél a játékoskeretben is legyen változás, ugyanakkor jelezték a rivális csapatoknak, hogy Donovan Mitchellért nem hallgatnak meg ajánlatokat. Rudy Gobert esetében már más lehet a helyzet, ugyanakkor az ő cseréjét is csak akkor fontolják meg, ha azonnali segítség érkezik vissza érte, nem akarnak újjáépülésbe fogni, inkább javítanák a rájátszásbeli esélyeiket. Eddig leginkább a Hawks, a Raptors és a Bulls érdeklődéséről lehetett hallani a center kapcsán, ugyanakkor a közelmúltban azt is lehetett hallani, hogy a Raptors valószínűleg nem ebbe az irányba fog elindulni a nyáron.

Darvin Ham elkezdte formálni az edzői stábját a Lakersnél, három eddig alkalmazott szakember kapcsán is jelezte, hogy nem tart igényt a szolgálataikra. A távozók között van a vezetőedzői tapasztalattal is rendelkező David Fizdale, de Mike Penberthy és John Lucas III is új munka után nézhet, ugyanakkor Phil Handy és Quinton Crawford is maradhat. Ham még a hétfői bemutatása során fogalmazott úgy, hogy az olyan edzőket kedveli, akik szeretik magukat belevetni a munkába. Ahonnan ő jön, ott az elmúlt kilenc évben mindennel foglalkoztak a segédedzők, így a játékosfejlesztéssel és a megfigyeléssel is. Néhányszor elő kellett lépnie vezetőedzővé, de mindig csapatként dolgoztak, nem voltak külön támadással vagy védekezéssel foglalkozó edzők, hanem mindenki bedobta az összes meglátását, és ez alapján hoztak döntéseket, most pedig hasonló jellegű stábot szeretne a Lakersnél is felépíteni.

Ugyancsak a Lakershez kapcsolódó hír, hogy több szabadügynök játékost is megnéztek személyesen az elmúlt nap során, a szervezett edzésen részt vett Langston Galloway, Kyle Guy, Alize Johnson, Louis King és D.J. Wilson is.

Jayson Taum szerint sok mindenről lehet vitatkozni azok után, ha valaki bajnoki címet nyer, de arról az egyről nem, hogy bajnok-e az illető. Sok ember szeret vitatkozni a játékosokról, hogy kit tekintenek szupersztárnak vagy sem, ki mondta magáról azt, hogy szupersztár vagy sem – nem tudja, hogy vele kapcsolatban honnan indult az erre irányuló vita, de ő sosem mondta magáról, hogy szupersztár lenne. Az elmúlt egy-két évben sokakat foglalkoztatott ez a kérdés, mindig csak ezt látja, hogy erről megy a vita, és nem érti, hogy ez miért olyan nagy ügy. Mindenkinek lehetnek rosszabb napjai a maga munkájában, amik után érthető, ha az ember legközelebb javítani akar, és szerinte ezt foglalkozástól függetlenül mindenki át tudja érezni, az ő esetükben is ugyanúgy működik ez, mint másoknál. Az előző meccset elvesztették, de most arra koncentrálnak, hogy javítsanak a harmadik találkozón. Először játszhatnak hazai pályán a fináléban, ami izgalmas lesz, és várja már, hogy kiélvezhesse ezt. Jelentős lesz, hogy csökkentsék az eladott labdáik számát, és ez nem atomfizika, hogy kevesebb eladott labdával növelni tudják a győzelmi esélyeiket.

Draymond Green elmondta, hogy a második meccsen azzal a mentalitással lépett pályára, hogy nem tudna együtt élni azzal, ha amiatt kellene egy vesztes döntő után elmenniük nyaralni, hogy nem vittek hasonló erőt a pályára, mint ellenfelük. Úgy gondolja, hogy ez az a terület, amiben a csapat élére állhat, és nem hagyhatja cserben a társait. Ha valaki bejut a döntőbe, akkor nagyon fontos, hogy a két erő találkozzon egymással, és ennek nem tettek eleget az első meccsen. Az egyszerűen megengedhetetlen, hogy úgy kapjanak ki, hogy ellenfelük nem érezte a jelenlétüket a pályán, ez szégyenteli dolog, csak úgy szabad itt kikapni, hogy a másik fél alkotta a jobb csapatot.

Klay Thompsont azzal kapcsolatban kérdezték, hogy csak 10/33-mal dob eddig a nagydöntőben, és elmondta, hogy ennek a javítása érdekében többek között olyan technikát használ, hogy videókat néz a korábbi nagy meccseiről. Emlékszik, hogy egyetemista korából rendre a jó teljesítményeit mutogatták neki a videós koordinátorok, amikor nem ment neki a dobás, manapság pedig abban a szerencsés helyzetben van, hogy elég annyit beírnia a YouTube keresőjébe, hogy „Game 6 Klay”. Korábban nem egyszer előfordult már, hogy nagyon nagy nyomás alatt kellett játszania és jól dobott ilyenkor, és abból, hogy szorult helyzetben képes volt erre, tudja, hogy bármikor meg tudja ezt csinálni, a lényeg az, hogy mentálisan erős maradjon.

Kijöttek a második meccs nézettségi adatai, az Egyesült Államokban átlagosan 11,91 millióan követték az összecsapást, ami jelentős javulás az elmúlt két évhez képest, ugyanakkor azt megelőzően legutóbb 2007-ben követték ennél kevesebben a döntő második mérkőzését.

Zach Lowe (ESPN) egy hosszabb cikket írt arról, hogy milyen körülmények vezettek Andrew Wiggins megszerzéséig a Warriorsnál, és ebben az írásban kitért arra is, hogy több csapatot is zavar, hogy mennyit költhetnek fizetésekre, és úgy gondolják, hogy emiatt versenyelőnyhöz jut a Warriors. Amennyiben a következő években meg tudják tartani az összes kulcsemberüket, akkor a luxusadóval együtt akár 475 millió dollárt is rákölthetnek a játékosok fizetéseire, már idén is 346 millióra rúg ez az összeg. A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Maradva a Warriors-Timberwolves vonalon, Anthony Edwards arról mesélt Jake Hamilton műsorában, amikor a 2020-as draft előtt privát edzésen járt a Warriorsnál. Steve Kerr ekkor megmondta neki, hogy ha végül ők választanák ki a második helyen, akkor keményen kell dolgoznia, mert akkor ezt nem tette meg. Ezt követően rögtön felhívta a személyi edzőjét, és megmondta neki, hogy változtatniuk kell az addigiakon. Mint ismert, a draft előtt sokakban aggodalmat keltett Edwards munkamorálja, azóta viszont bizonyít ezen a területen is.

Brian Lewis (New York Post) információi szerint várhatóan meg fog egyezni egymással a nyáron Kyrie Irving és a Nets a játékos szerződésének a meghosszabbításáról. Irvingnek 36,5 millió dolláros játékosopciója van, amiből minden bizonnyal ki fog lépni, és korábban arról lehetett hallani, hogy a Nets nem akar túlságosan hosszú új szerződést adni az irányítónak, de úgy néz ki, hogy dűlőre fognak jutni a felek. Az sem lenne meglepő, ha úgy kapná meg az évenkénti maximumot, hogy annak egy részére csak bónuszokkal lesz jogosult, amiket a pályára lépések számával érhetne el.

Kevin O’Connor (The Ringer) szerint a Trail Blazers a nyáron megpróbálkozhat Bradley Beal vagy Zach LaVine megszerzésével is, szeretnék azonnal újjáépíteni a keretüket Damian Lillard körül. Bealnek játékosopciója van a Wizardsnál, amiből minden bizonnyal ki fog lépni, de a várakozások szerint hosszabbítani fog jelenlegi csapatánál. LaVine ugyancsak szabadügynök lesz a nyáron, és lehetett arról hallani, hogy felmérheti a piacát, de a többség azt várja, hogy ő sem fog csapatot váltani. A Trail Blazers kiszemeltjei között ott van még a korlátozott szabadügynökké váló Miles Bridges, illetve Hawksnál bizonytalan helyzetben lévő John Collins is. Korábban sokat lehetett hallani arról, hogy Jerami Grant az egyik kiszemeltjük, iránta Marc Stein (Substack) forrásai szerint a Hawks is érdeklődhet.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus