Hírmorzsák 2022-06-13 (10:45)

Robert Williams III játéka kérdéses az 5. meccsen. Brown szerint a java hátravan a Bostonnak, Udoka szerint amikor előnyben vannak, nem kellene azt elherdálni, Tatum szerint az előző két párharcuk is hétmeccses volt, van már a rutinjuk. Magic szerint Curry a Finals MVP, történjen bármi a hátralévő meccseken. A döntő 5. meccse egy napra esik a 2019-es nagydöntő 6. meccsével, ahol Thompson térde szétment, erről beszélt az érintett. Javul a nézettség, de nem jobb a pandémia előtti számoknál. Woj szerint Zion és Morant is hosszabbítani fog. Ryan Saunders Denverben, a Cavs „kiemelte” Greg Bucknert. A Hawks is bejelentkezhet Aytonért, közben Shaq és Pippen fiait tesztelik. Anthony Davis két hónapja nem fogott labdát?

Kezdjük a nagydöntős hírekkel. Robert Williams III játéka kérdéses az ötödik meccsen, miután csapata annak jelölte. A Celtics védekezésének oszlopa márciusban esett át artroszkópos térdműtéten, a bal meniszkuszát kellett rendbe tenni, a playoff korábbi időszakában több meccset is ki kellett hagynia, de úgy tűnt, hogy teljesen rendbe jött a lába. Az utóbbi nyolc meccsről már nem hiányzott, most viszont Ime Udoka elmondta, hogy játékosa a negyedik mérkőzésen egy sprint közben érzett problémát – remélhetőleg a pihenő jót tesz neki, de természetesen az 5. meccs előtt tüzetesen megvizsgálják, mielőtt pályára engedik. Williams szerint nincs különösebb gond, optimista a játékával kapcsolatban. 

Jaylen Brown szerint lehetnének jobb pozícióban az ötödik meccs előtt, de a 2-2 miatt sem kell lehajtaniuk a fejüket, úgy érzi, hogy még kiváló teljesítmények fognak jönni tőlük. Elkövették a hibákat, tanultak belőlük, és összességében még mindig jó helyzetben vannak. Nagyon izgatott amiatt, hogy csapatszinten hogyan reagálnak a negyedik meccsre, ő személy szerint is izgatott az 5. mérkőzés miatt.

Ime Udoka annyit tett hozzá, hogy 3-1 lett volna a csúcs, de a 2-2 se rossz – tudták előre, hogy ez egy hosszú széria lesz, és ezek megnyerésében az előző két körben a Bucks és a Heat ellen már gyakorlatot is tudtak szerezni. Hozzátette, hogy eltolódott a fókusz arra, hogy mit csinált Steph Curry, pedig a Boston többször is vezetett 5-7 ponttal, de ilyenkor mindig hibáztak és visszaengedték ellenfelüket a meccsbe, most ezt kell javítaniuk. Jayson Tatum arról beszélt, hogy nagyon nem esett jól a negyedik meccses vereség, de hasonló helyzetben voltak a Bucks és a Heat ellen, tudják, mit kell tenniük, hogy a meccs nagyrészében jobban játszanak és így esélyük nyíljon a győzelemre. 

Magic Johnson arról tweetelt, hogy szerinte Steph Curry-nek jár a Finals MVP, akár bajnok lesz a Warriors, akár nem – a liga történetében a legelső Finals MVP, Jerry West került ki a vesztes csapatból, azóta mindig a bajnok legjobbja nyerte az egyéni díjat. Steph Curry arról beszélt, hogy a csapat érzése szerint ennek a Warriorsnak nem ez volt az utolsó nagydöntős szereplése, még bőven van a tankjukban. Nem foglalkoznak azzal, hogy ki hány éves, mert semmilyen hatással nincs az idei menetelésükre, egyedül az önbizalom számít. 

Napra pontosan három évvel ezelőtt szakította el a térdszalagját Klay Thompson a 2019-es nagydöntő 6. meccsén, emiatt kicsit különleges számára a hétfő este ötödik meccs. A vasárnapi edzés után arról beszélt, hogy korábban sosem volt súlyos sérülése, ezért akkor is úgy gondolta, hogy semmi komoly, egy kis húzódás, ráadásul az adrenalin is brutálisan dolgozott benne – visszament ledobni a két büntetőt, mert így érte el a 30 pontot, aztán amikor a következő játéknál akart egyet sprintelni, kezdte érezni, hogy ez most komolyabb probléma. Annyit tett hozzá, hogy hétfő este a pályán talán egy másodpercre elgondolkodik majd az elmúlt három éven, de utána minden erejével a győzelemre tör majd, csak és kizárólag a jelenben fog élni – mindig az aktuális feladatra koncentrál, ami most az, hogy megvédjék a hazai pályát. 

A negyedik meccset az Egyesült Államokban összességében 7.95 millió tévénéző követte, ami magasabb, mint a tavalyi szám, de alacsonyabb, mint a pandémia előtti adat – az első meccset egyébként 11.9 millió néző látta, ott is hasonlóak voltak az arányok a korábbi évekhez képest.

Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint a júliusi átigazolási piac legelején Zion Williamson és Ja Morant is hosszabbítani fog jelenlegi csapatával. Williamson a napokban többször is egyértelműen jelezte, hogy a Pelicansnél akar maradni, David Griffin alelnök szerint pedig „könnyű döntés” beajánlani neki a 186 milliós, ötéves maxot – hozzátette, hogy sérülésekre vonatkozó záradékok is szerepelhetnek a megállapodásban, tekintettel Zion kórlapjára. Morant szintén 186 milliós szerződésre jogosult, ami azonban jövő nyárra 223 milliósra is nőhet - idén bekerült az All-NBA Második Ötösbe, ha pedig a 2022-23-as szezonban is bekerül valamelyik All-NBA ötösbe, akkor jogosulttá válik az ún. Derrick Rose-kivételre, vagyis nem a sapka 25%, hanem 30%-át kaphatja meg. 

Néhány edzői mozgás. A Cavaliers kinevezte Greg Bucknert társ-vezetőedzőnek JB Bickerstaff mellé – Buckner 2020-ban érkezett a csapathoz segédedzőként és a védekezés feljavításában szerzett elévülhetetlen érdemeket. A Denver Nuggets Ryan Saunderst nevezheti ki új segédedzőnek, aki a távozó Jordi Fernandez helyét veheti át – a még mindig csak 36 éves Saunders a Minnesota Timberwolves vezetőedzőjeként dolgozott korábban, 2021 februárjában rúgták ki, egyébként pedig a néhai kiváló szakvezető, Flip Saunders fia. 

A The Athletic egyik podcastjében Jake Fischer (B/R) arról beszélt, hogy forrásai szerint az Atlanta Hawksnál erősen bíznak abban, hogy a nyáron meg tudják szerezni Deandre Aytont. Korábban Ayton azt mondta, hogy inkább valószínű, hogy máshol folytatja, korábban a Trail Blazers erőteljes érdeklődéséről lehetett is hallani. 

Tegnap kijött egy videó, ahol Anthony Davis arról beszél egy baráti társaságban, hogy április 5-e óta nem dobott kosárra. 

Az Atlanta Hawks öt játékost hívott meg egyéni edzésre: a 16. pickre a Kansas swingmanjét, Ochai Agbajit szemelhetik ki, a 44. pickre pedig két korábbi NBA-legenda fia lehet esélyes: Shareef O’Neal és Scotty Pippen Jr. is a csapattal dolgozik majd.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus