Hírmorzsák 2022-06-22 (10:45)

Elhunyt Caleb Swanigan. Mike D’Antoni újra találkozott Michael Jordannel a Hornets kispadja miatt. Mike Brown megtartotta a székfoglalóját a Kingsnél, De'Aaron Foxtól többet vár védekezésben. Brad Stevens pihenésre utasította Jayson Tatumot. Jordan Poole 100 millió feletti összfizetést kaphat. John Wall, Kendrick Nunn, Szvatoszlav Mikhailiuk és Cory Joseph is lehívta a játékosopcióját, Bradley Beal és Nicolas Batum viszont kilépett a megállapodásából. Malcolm Brogdon a Lakers és a Knicks radarján is rajta van. A Mavericks várhatóan garantálja Maxi Kleber szerződését. A 76ers kinézte PJ Tuckert, Matisse Thybulle eladó lehet. Eric Gordont több csapat is vinné. A Hornets elcserélné Gordon Haywardot. Chet Holmgren inkább kerülne a Thunderhez, mint a Magichez. A Knicks az 1/11-ről, a Thunder az 1/12-ről cserélne feljebb Jaden Ivey miatt. Shaquille O’Neal azt akarta, hogy a fia maradjon még az egyetemen.

Tegnap délután sajnálatos hír látott napvilágot, 25 éves korában elhunyt a Trail Blazers és a Kings egykori játékosa, Caleb Swanigan.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be róla, hogy Mike D’Antoni újra találkozott Michael Jordannel az elmúlt nap folyamán, hogy a Hornets kispadjáról egyeztessenek – e megbeszélés alakulásáról egyelőre nincs hír. Mint ismert, a Hornets eredetileg Kenny Atkinsonnal állapodott meg egy 4 éves szerződésben, de ő úgy döntött, hogy marad a Warriorsnál és előlép Steve Kerr legfőbb segítőjévé, átvéve Mike Brown eddigi helyét.

Ha már szóba került Mike Brown, folytassuk is vele, ugyanis a Warriors bajnoki felvonulásáról beesve megtartotta a székfoglalóját a Kingsnél. Úgy gondolja, hogy elképesztően nagy potenciállal rendelkezik a Kings, ami miatt nagyon izgatott, ahogyan a játékosok miatt is. Nagyon sok olyan lehetőséget lát, ami odáig vezethet, hogy felrobbanjon ez a hely, és ennek a részese akar lenni. Nem tabutéma, hogy utoljára 2006-ban jutott a Kings rájátszásba, beszélhetnek erről, és a magukévá fogják tenni ezt a terhet. Nem azért jött ide, hogy szórakozzon, hanem azért, hogy nyerjen, és néznek elébe, hogy megfeleljenek ennek a kihívásnak is. Minden játékosukkal többször is beszélt már, egyesekkel személyesen is találkozott már, és ugyanez a helyzet a stábtagokkal is.

De’Aaron Fox sebessége lenyűgözi őt, ugyanakkor a védekezéséről már nem mondhatja el ezt, úgyhogy nyomást fog rá gyakorolni, hogy térjen vissza a pálya ezen oldalán is arra a szintre, amire tudja, hogy képes minden egyes meccsen. A Warriors amiatt szolgálhat előttük példaként, hogy olyan játékosok is fontos szerepet tudtak ott betölteni, akiknek a védekezését nem szokták nagyra tartani, Stephen Curryre, Nemanja Bjelicára, Otto Porterre, Jordan Poole-ra és a Timberwolvesos múltja alapján Andrew Wigginsre is igaz volt ez, és még sorolhatná a neveket, de valahogy mégis a liga második legjobb védekezését rakták össze. Nem tudja, hogy a Kings ezt el tudja-e érni a következő szezonban, talán nem, mert ez egy folyamat lesz, de izgatott a játékosaik miatt.

Brad Stevenst arról kérdezték, hogy mit mondott Jayson Tatumnak az elbukott nagydöntő után, és a Celtics vezetője elmondta, hogy egyszerűen pihenésre utasította őt, elküldte nyaralni. Tatum mindenét odaadta nekik, elég csak megnézni, hogy hány meccset és hány percet játszott a szezonban – ezt már többször is elmondta, de Tatum olyan szupersztár, aki nem akar ülni, ő mindig játszani akar. Stevens szerint trükkös nyár előtt áll a Celtics, mivel úgy kell fejleszteniük a keretüket, hogy azzal ne veszélyeztessék azt, amilyük már megvan. Általánosságban véve úgy gondolja, hogy a csapatok törékenyek, ezért tojáshéjakon kell lépkedniük. Egy csapat identitása is törékeny tud lenni, és ők a védekezésükkel, valamint az önzetlen támadójátékukkal rátaláltak valamire, amivel sikeresek tudnak lenni, úgyhogy erre vigyázniuk kell.

Connor Letourneau (San Francisco Chronicle) információi szerint a Warriors szeretné egyben tartani a bajnoki címet elérő csapat magját, és ezért a továbbiakban is hajlandóak lesznek költeni. Ennek az egyik meghatározó lépése lesz Jordan Poole szerződésének a meghosszabbítása, és az újságíró egyik forrása szerint a hosszabbítási ajánlatnak legalább egy 4 éves, 100 millió dolláros megállapodásnak kell lennie ahhoz, hogy alá tudjanak vele írni. Ha a Warriors és Poole nem tud idő előtt megállapodni, akkor 2023 nyarán korlátozott szabadügynök lesz a játékos.

Bradley Beal a papírformának megfelelően kilépett a szerződéséből, lemondott a következő szezonra vonatkozó 36,4 millió dolláros opciójáról a Wizardsnál és korlátozások nélküli szabadügynök lett. Beal a jelenlegi csapatánál 5 éves, 247 millió dolláros szerződés aláírására lehet jogosult, míg máshol maximum 4 évre 183,6 milliót kaphat.

A már említett Adrian Wojnarowski jelentette, hogy John Wall lehívta a 47,4 millió dolláros játékosopcióját Houstonban. A Rockets továbbra is próbálja elcserélni az irányítót, de ha ez nem jön össze, akkor elkezdhetnek dolgozni az irányító kivásárlásán.

Kendrick Nunn sem okozott meglepetést, ő is lehívta az 5,25 millió dolláros opcióját a Lakersnél, miután az előző idényben egyáltalán nem tudott pályára lépni. A Lakersnél nem ő az egyetlen, aki játékosopcióval rendelkezik, Russell Westbrooknak június 29-ig kell eldöntenie, hogy lehívja-e a 47,06 milliós opcióját a következő szezonra. Jonathan Givony (ESPN) arról beszélt Zach Lowe podcatjében, hogy a Lakers Malcolm Brogdonról tárgyal a Pacersszel, és a cserében Westbrook, illetve Talen Horton-Tucker is távozhatna az aranysárga-liláktól.

Szintén a Lakershez kapcsolódó hír, hogy a várakozásoknak megfelelően Jordan Ott valóban csatlakozik Darvin Ham stábjához, a Netstől érkezik a szakember.

Los Angeles másik felében Nicolas Batum úgy döntött, hogy nem hívja le a 3,3 milliós opcióját a Clippersnél, hanem szabadügynök lesz. Wojnarowski információi szerint ettől függetlenül nagy az esély arra, hogy a játékos marad a csapatnál, kölcsönös az érdeklődés a felek között, hogy új szerződést írjanak alá. A Raptorsnál Szvatoszlav Mikhailiuk döntött úgy, hogy lehívja az 1,88 milliós opcióját. Cory Joseph marad a Pistonsnál, miután érvényesítette az 5,15 milliós játékosopcióját.

A Mavericks július 4-ig dönthet arról, hogy garantálják-e Maxi Kleber 9 milliós fizetését a következő szezonra, de Tim MacMahon (ESPN) értesülései szerint ez csupán formaság, Christian Wood megszerzésétől függetlenül számolnak vele a következő szezonban is. JD Shaw (HoopsRumors) számolt be róla, hogy a Mavericks tart egy miniedzőtábort, amin a hírek szerint legalább 30 játékos megjelenhet, az ismertebb nevek közül Dion Waiters, Tyreke Evans és Langston Galloway is. Amennyiben valaki jól teljesít ezen az eseményen, elképzelhető, hogy meghívást kaphat a csapat őszi edzőtáborába is.

Keith Pompey (The Philadelphia Inquirer) forrásai szerint a 76ers a szabadügynökpiacról megpróbálhatja szerződtetni PJ Tuckert, akinek 3 évre 30 millió dollárt ajánlhatnak. A csapat állítólag egy háromcsapatos cseréről is egyezkedik, amivel Tucker szerződésének csinálnának helyet, és ebben az üzletben Matisse Thybulle, illetve az idei 1/23 is elkerülhet Philadelphiából, míg a cserében egy első körös draftjog érkezhet.

Brian Windhorst (ESPN) információi alapján más csapatok mellett a 76ers és a Suns is érdeklődik Eric Gordon iránt – a Rockets a korábbi hírek alapján első körös draftcetlit vár érte.

Ugyancsak Windhorst számolt be arról is, hogy a Hornets el szeretné cserélni Gordon Haywardot, és ennek érdekében az egyik idei első körös draftjogukat is felajánlanák. A Hornets jelen állás szerint a 13. és a 15. helyen is húzhatna, Hayward elcserélésével pedig Miles Bridges új szerződésének szeretnének helyet csinálni. Jake Fischer (B/R) beszámolója alapján Terry Rozier, P.J. Washington, Kelly Oubre Jr. és Mason Plumlee piacát is fel fogja mérni a Hornets. Bridgesre szerinte rámehet a Pistons és a Pacers is, várhatóan mindkét csapat több korlátozott szabadügynöknél be fog próbálkozni.

Fischer arról is beszámolt, hogy Chet Holmgren szívesebben kerülne a második helyen választó Thunderhez, mint az 1/1-gyel rendelkező Magichez, ugyanis úgy gondolja, hogy Thunder jobb infrastruktúrával rendelkezik ahhoz, hogy fejlődhessen a játéka. Noha egyes fogadóirodáknál már Paolo Banchero a favorit az 1/1-re, a ligában dolgozó csapatvezetők továbbra is úgy számolnak, hogy Jabari Smith lesz az első választott, míg Holmgren kerül majd a Thunderhez. Banchero elvileg hétfőn találkozott a Magic vezetőivel, de a játékos környezete úgy gondolja, hogy nem fogják komolyan megfontolni a kiválasztását.

Jonathan Givony információi szerint a Thunder szeretne feljebb cserélni az 1/12-ről valahova a lottery közepébe, mivel abban a magasságban két kiszemeltjük is van. A hírek szerint Jaden Ivey és Shaedon Sharpe szerepel a kívánságlistájukon, előbbit az első négy közé várják több helyen is, míg utóbbit a negyedik és a nyolcadik hely közé.

Ian Begley (SNY.tv) szerint az 1/11-gyel rendelkező Knicks is mozgolódik, náluk is Ivey a kiszemelt, és ennek érdekében állítólag több első körös draftjogot is felajánlottak az 1/4-et birtokló Kingsnek. A Pistonsszal szintén egyezkedtek az 1/5-ről, és ebben a cserében valószínűleg Cam Reddish is benne lenne, de ha egyik üzlet sem jön össze, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy kicseréljenek erről a draftról, az 1/11 potenciálisan egy olyan csomagnak is a részét képezheti, amit Malcolm Brogdonért ajánlhatnak fel a Pacersnek.

Shaquille O’Neal fia, Shareef O’Neal arról beszélt egy videókonferencián, hogy az apja nem értett egyet azzal, hogy bejelentkezett az idei draftra, ő ugyanis azt szerette volna, ha eltölt még egy évet az egyetemen. Shareef elmondta, hogy úgy érezte, számára ez lesz a legjobb, és ugyan az apja tudja, hogy edzésekre jár különböző csapatokhoz, de erről nem szoktak beszélni. Neki végig kell mennie ezen a folyamaton, míg az apjának egyáltalán nem kellett draft előtti edzésekre járnia, egyből mehetett a Magichez. Más utat járnak, és talán nem is örül az apja annak, hogy erről beszél, de mindketten felnőtt emberek, úgyhogy ezen is túl fognak majd lépni. Teljesen más a történetük, az elmúlt négy évben olyasmiken ment keresztül, amiken az apja soha, lábműtéten, szívműtéten, és nem akar továbbra is az árnyékában maradni. Tisztában van vele, hogy minden fiút az apjához hasonlítanak, ha ugyanazzal foglalkoznak, ez végig fogja kísérni őt, de nem zavarja.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus