Hírmorzsák 2022-06-23 (10:45)

Jerami Grant Portlandben, OG Anunoby lehet a Trail Blazers következő kiszemeltje. A Pistons Deandre Aytonra mehet rá. Dejounte Murray elérhető lehet, a Hawks John Collinsszal próbálkozik érte. A Wizards Malcolm Brogdonról tárgyal. Nikola Jokics szeretné a Nuggetshez csábítani Vaszilije Micicset. A Nets attól tart, hogy Kyrie Irving távozása esetén Kevin Durant cserét kér. James Harden lehívhatja az opcióját és úgy hosszabbíthat a 76ersnél. Mason Plumlee szerződése garantálttá vált. Pat Connaughton lehívta az opcióját, Bobby Portis még nem döntött. Nicolas Batum iránt nagy lehet az érdeklődés. Mintegy 50 játékos gondolja úgy, hogy az első körben draftolják le. Bob Myers egyben tartaná a Warriors keretét. Távozik a 76ers résztulajdonosa. Betörtek Vince Carter otthonába.

Tegnap este megtörtént az a csere a Trail Blazers és a Pistons között, amire már hosszú ideje lehetett számítani, Jerami Grant Portlandbe került. Adrian Wojnarowski (ESPN) beszámolója alapján az ellenérték a Bucks 2025-ös, Top4 védett első köröse, valamint egy-egy 2025-ös és 2026-os második körös volt, továbbá a két csapat kicserélte az idei második körösét, így a Pistons választhat a 36., a Trail Blazers a 46. helyen. A Trail Blazers egy cserekivételbe vette át Grant szerződését, ami közrejátszhatott abban, hogy a Pistons rábólintson erre a csomagra, mivel így nem kaptak vissza fizetést és 43 millió dolláros sapka alatti helyük lehet a nyáron. A szerződése utolsó évébe lépő Grant decemberben jogosult lesz arra, hogy 4 éves, 112 milliós hosszabbítást írjon alá.

A Trail Blazers számára hatalmas fegyvertény, hogy az idei 1/7 nélkül tudták kivitelezni Grant megszerzését, és Chris Hayes (Yahoo! Sports) információi szerint ezt felhasználhatják egy olyan csomagban, amivel OG Anunoby megszerzését célozhatják meg. Mint ismert, a Raptors játékosának 2024-ig szerződése van, de a közelmúltban lehetett olyan pletykákat hallani, hogy Torontóban elégedetlen a jelenlegi szerepével a csapaton belül.

A csere után a Pistons Keegan Murray kihúzását fontolgatja a draftról az 1/5-tel, ugyanakkor Jaden Ivey kiválasztását sem vetik el, amennyiben még elérhető lesz, továbbá Bennedict Mathurint is figyelik. Az sem elképzelhetetlen, hogy szereznek egy első köröst a lottery végében, abban a magasságban Jalen Duren tetszik nekik. Troy Weaver GM a csapat draftstratégiájáról annyit mondott, hogy az alapján választanak majd, hogy hosszabb távon kiben van nagyobb fejlődési potenciál, de nem csupán a játékosok korát fogják nézni. Ha egy játékosnak megfelelő a mentalitása, akkor 23 évesen is lehet benne nagyobb fejlődési potenciál, mint egy 18 évesben.

A Pistons várhatóan aktív lesz a piac nyitása után is, korábban lehetett arról hallani, hogy Jalen Brunsonnak vagy Miles Bridgesnek tehetnek ajánlatot, de James L Edwards (The Athletic) információi szerint Deandre Ayton lesz az, akire rá fognak menni. Valószínűleg a Suns nem fogja elengedni a centert kompenzáció nélkül, ezért várhatóan sign&trade megállapodás születhet, amennyiben Ayton elfogadná a Pistons ajánlatát.

Jake Fischer (B/R) információi szerint Dejounte Murray mozdítható lehet San Antonioból, ugyanakkor a Spurs hasonló csomagot vár érte, mint amit a Pelicans kapott annak idején Jrue Holiday játékjogáért – mint ismert, a Bucks annak idején három első köröst adott a hátvédért, ugyanakkor a Pelicansnek át kellett venni Eric Bledsoe szerződését is. A Spurs a legkomolyabb tárgyalásokat eddig a Hawksszal folytatta le, ahonnan John Collins érkezhetne Murrayért, és Fischer azt is megjegyezte, hogy a ligában az az általános várakozás, hogy Collints elcserélik ezen a nyáron, sőt, a Hawks lehetőleg még a draft kezdete előtt meghúzná ezt. Marc Stein (Substack) szerint a Kings is érdeklődik Collins iránt, ők egy Harrison Barnes köré épülő csomagot ajánlhatnak be.

Szintén Fischer írta meg, hogy a Wizards tárgyalásokat folytat a Pacersszel Malcolm Brogdon játékjogáról, ugyanakkor nem valószínű, hogy az 1/10 bekerül az ajánlatba, ehelyett Kyle Kuzma és Kentavious Caldwell-Pope köré szerveződő csomagot kínálnak. A Knicks szintén érdeklődést mutat, bár náluk Jalen Brunson az elsődleges kiszemelt, úgyhogy ezen a szálon valószínűleg csak a piac nyitása után lehet előrelépés, de a New York-iak nyitottak lehetnek Alec Burks, Evan Fournier, Nerlens Noel, Kemba Walker és Cam Reddish bevonására is. A Knicks mindenképpen kitakarítana fizetést a sapkája alól, ugyanakkor ezt megnehezítheti, hogy Alec Burks lábát megműtötték, miután befejeződött a Knicks idénye, bár az edzőtábor kezdetére valószínűleg fel fog épülni.

Vaszilije Micics iránt több csapat is érdeklődik, így a Spurs, a Bucks és a Bulls is, míg a Nuggetsnél állítólag Nikola Jokics kampányol aktívan amellett, hogy igazolják le a hátvédet – mivel az NBA-s jogait a Thunder birtokolja, előbb azt kellene megszereznie annak a csapatnak, amelyik át akarja őt hozni Európából.

A már említett Adrian Wojnarowski írt arról, hogy mi a helyzet jelenleg Kyrie Irving és a Nets körül azok után, hogy a két fél között megakadtak a hosszabbításról szóló tárgyalások. A csapat rövidebb szerződést adna az irányítónak, akár lehívja a 36 milliós opcióját, akár nem, utóbbi esetben évi 42 millió magasságában kereshetne Irving, de a Nets csak 2 évre írna vele alá. A Nets vezetése abból igyekszik előnyt kovácsolni a tárgyalások során, hogy az elmúlt három évben közel sem volt annyit bevethető Irving, mint amire szükségük lett volna, de nem akarják elveszíteni őt, mert attól tartanak, hogy a távozása esetén Kevin Durant cserét kérne. Látszólag Durant is kivárásra játszik, az előző évekkel ellentétben idén egyelőre nem vállalt aktív szerepet abban, hogy meggyőzzön játékosokat arról, hogy hozzájuk igazoljanak, és Wojnarowski forrása szerint a Nets körüli légkör eleve nehezebbé tette, hogy leigazoljanak vagy megtartsanak kiegészítő játékokat – Patty Mills sem véletlenül nem döntött még a 6,2 milliós játékosopciójáról.

A Netsnél leginkább a Lakerstől tartanak, mint akik elcsábíthatják Irvinget tőlük, és ugyan nem tartják reálisnak azt, hogy lemondjon a következő szezonban 36 millióról, majd aláírjon az aranysárga-lilákhoz 6 millióért (az adófizető csapatok MLE-je – a szerk.), de az elmúlt idényben is beleállt abba, hogy elveszítsen 17 milliót az oltottsági státusza miatt. A Knicksnél is felmerülhet Irving, de csak akkor, ha Brunson és Brogdon esetében is hoppon maradnak. A legtöbb csapat ugyanakkor azért szurkol Irving távozásának, mert így esélyük nyílhat Durant megszerzésére. Wojnarowski szerint ugyanakkor ez a helyzet összességében egy nagy blöff, minden érintettnek az lenne a preferenciája, így Irvingnek is, hogy a Nets a következő szezonban a meglévő magjával, Ben Simmonsszal kiegészülve ismét nekifusson a szezonnak és megpróbáljanak együtt bajnoki címet nyerni.

Marc Stein szerint a Heat és a Clippers is mutathat érdeklődést Irving iránt, és főleg az előbbinek vannak meg a rendelkezésre álló értékei, hogy be tudják fogadni az ő szerződését. Ugyancsak Stein jegyezte meg, hogy Irving állítólag beszélt LeBron Jamesszel arról, hogy csatlakozzon a Lakershez, de nincs túl nagy esélye annak, hogy ez megvalósulhasson. Zach Lowe (ESPN) szerint hiába a csalódást keltő szezon, nincs jelenleg olyan körülmény, amiben a Lakers megfontolná Anthony Davis elcserélését, így Kyrie Irvingért sem adnák őt oda.

A már sokat emlegetett Wojnarowski számolt be James Harden helyzetéről is, akinél egyre valószínűbbnek tűnik az a forgatókönyv, hogy lehívja a 47,1 milliós játékosopcióját, majd ezt követően írhat alá egy hosszabbítást. A 76ers további két évre adhat neki szerződést, vagyis a 2024/25-ös idény végéig, és nem elképzelhetetlen, hogy Harden erre az időszakra a maximumnál kevesebbet is el fog fogadni, hogy ezzel is megmutathassa az elkötelezettségét a csapat irányába.

Bobby Marks (ESPN) hívta fel arra a figyelmet, hogy Mason Plumlee jövő évi 9,1 milliós fizetése teljesen garantálttá vált, mivel nem tették őt szabadlistára kedd éjfélig. Amennyiben kitették volna a centert, akkor is hozzávetőlegesen a fizetése fele nyomta volna a sapkájukat.

Pat Connaughton úgy döntött, hogy lehívja a következő szezonra szóló 5,7 millió dolláros opcióját, így marad a Bucksnál. Bobby Portis még nem döntött a 4,56 milliós opciójáról, de Michael Scotto (HoopsHype) információi szerint valószínűleg ki fog lépni a jelenlegi szerződéséből.

Chris Haynes szerint több csapat is érdeklődhet a 3,3 milliós opciójáról lemondó Nicolas Batum iránt, a Lakers, a Bulls, a Celtics, a Suns és a Jazz is bejelentkezhet nála, ugyanakkor az az általános várakozás, hogy maradni fog a Clippersnél. Batum Early-Bird jogaival rendelkezik jelenleg a Clippers, és várhatóan egy 2 éves, évi 10-11 millió dollárt garantáló szerződést adhatnak neki.

A fogadóirodáknál ismét változott a helyzet, hogy éppen ki tűnik a legesélyesebbnek az 1/1-re az éjszakai drafton, jelenleg a ligában dolgozó vezetők által is 1/1-nek várt Jabari Smith Jr. a legesélyesebb arra, hogy első választott legyen. Az elmúlt időszakban Paolo Banchero és Chet Holmgren is rendelkezett már a legkisebb szorzóval, mostanra viszont úgy tűnik, hogy a fogadók is elkezdtek arra tenni, a legnagyobb valószínűséggel meg fog történni. Érdekesség, hogy John Hollinger (The Athletic) és Jonathan Wasserman (B/R) utolsó mockjában is Jaden Ivey szerepel a negyedik helyen, vagyis azt várják, hogy a Kings annak ellenére is őt fogja kihúzni, hogy a hátvéd határozottan nem akar odakerülni és nem is áll kapcsolatban a csapattal – a Kings az elmúlt években Tyrese Haliburtont és Davion Mitchellt is úgy választotta ki, hogy előtte nem ment el hozzájuk privát edzásre.

Ugyancsak a drafthoz kapcsolódik, hogy Jake Fischer szerint a 12. hely után rengeteg a kérdőjel a csapatoknál, utána nagyon egyben van a mezőny, sok csapat bizonytalan is, hogy elérhető lesz-e még a kiszemeltje ott, ahol húzhatnak, és körülbelül 50 játékos gondolja jelenleg úgy, hogy reális esélye van elkelni az első körben.

A napokban már lehetett arról hallani, hogy a Warriors szeretné egyben tartani a bajnoki címet nyerő játékoskeretét, és most Bob Myers is erről nyilatkozott. A szabadügynökpiacra csak bizonyos mértékig van ráhatásuk, de bízik benne, hogy a lejáró szerződésű játékosaik esélyt adnak nekik, hogy ők is ajánlatot tegyenek nekik. Alapvetően ezt nem lehet elvárni tőlük, mert nem tartoznak nekik semmivel, de azzal, hogy bajnoki címet nyernek és jó környezetet teremtenek a játékosaik számára, el lehet érni, hogy mégis esélyt adjanak nekik a játékosok. Abban reménykednek, hogy mindenkit vissza tudnak igazolni és így próbálhatnak meg újabb bajnoki címet nyerni. Különböző módokon, de mindannyian nagy segítséget nyújtottak a csapatnak, több szabadügynöküknek a nagydöntőben is akadtak nagy pillanatai, ami önmagában is azt mutatja, hogy mennyire fontosak a csapatnak.

Arról is lehetett hallani korábban, hogy a Warriors spórolási szándékkal elcserélné az 1/28-at egy jövőbeli draftjogra, ugyanakkor Myers elmondása alapján nem zárkóznak el teljesen attól, hogy húzzanak a drafton, ha olyasvalakit választhatnak ki, aki illeszkedhet a csapatukba, akkor szívesen fognak bele egy újabb fiatal fejlesztésébe.

Michael Rubin bejelentette, hogy eladja a részesedését a Philadelphia 76ersben és a New Jersey Devils csapatában is. A Fanatics CEO-ja azért is döntött a tulajdonjogai eladása mellett, mert a Fanatics belép a sportfogadási piacra is, emellett egyre több játékossal köt egyéni megállapodást is, és ez elég jelentős problémákat generálna. Rubin 10%-os tulajdonjognak mond búcsút.

Az atlantai rendőrség egy jelentéséből derült ki, hogy a hétvégén betörtek Vince Carter otthonába, ahonnan közel 100,000 dollárt lovasítottak meg. A betöréskör Carter felesége, illetve két gyereke is otthon tartózkodott, és amikor zajt hallottak, értesítették a rendőrséget. Szerencsére senki sem sérült meg az esetnél, ugyanakkor az elkövető el tudott menekülni. A házon kívül a rendőrök mintegy 16,000 dollárnyi 100 dolláros címletet megtaláltak, illetve két pisztolyt is, amikből az egyik Carteré, míg a másikat feltételezhetően az elkövető dobta el.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus