Hírmorzsák 2022-07-01 (7:30)

Az FA-piac első napjának minden fontos mozzanata. Kevin Durant cserét kért, Phoenixbe vagy Miamiba menne, de a Nets sokat kér érte - így viszont Kyrie Irving távozására is jó esély van, a Lakershez szeretne kerülni és a csapat os szeretné megszerezni. Jalen Brunson New Yorkban, PJ Tucker Philadelphiában folytatja. Nagy hosszabbítást írt alá Nikola Jokics, Devin Booker, Karl-Anthony Towns és Ja Morant. Joe Ingles a Bucksé. Négy új játékos a Lakersnél. Andre Drummond Chicagóban, JaVale McGee Dallasban. Anfernee Simons 100 milliót kap a Portlandtől. Victor Oladipo, Nic Batum, Chris Boucher és Marvin Bagley III is marad. Jaren Jackson Jr.-t megműtötték, közel fél évre kidőlt.

Frissítés 07:55: a Portland Trail Blazers lecsapott a bajnokcsapat egyik fontos láncszemére, Gary Payton II három évre 28 millió dollárért írt alá, jelentette Shams Charania. Minden bizonnyal a mid-level jelentős részét áldozták Paytonért, akit Anthony Slater (The Athletic) szerint szeretett volna megtartani a Warriors, de a luxusadó miatt összességében Payton fizetésének többszörösét kellett volna kicsengetniük, ha meccselik az ajánlatot - az idei szezonban 170 milliót fizettek ki ilyen "célra", ami majdnem minden idők legtöbb luxusadója... Ez a 29 éves hátvéd első olyan szerződése, ami nem minimum-összegről szól. 

 

Elmaradt az igazi "robbantás" a szabadügynök-piac első napján, nem történt semmi olyan, amit megrengette volna a világot. A legnagyobb volument valószínűleg az jelenti, hogy Kevin Durant cserét kért a Brooklyn Netstől, de a Nets egyelőre nem cserélte el sehova - KD a Phoenixet és a Miamit jelölte meg, mint kívánt célpont, de a hírek szerint a Brooklynt ez különösebben nem érdekli, oda fogja elcserélni a sztárt, ahonnan a legjobb ellenértéket kapja vissza. Ez szinte biztosan nem a Suns és nem a Heat lesz, előbbitől Devin Bookert, utóbbitól Bam Adebayót kérik Sean Marksék kezdésként. Ugyanakkor Adrian Wojnarowski szerint ha Durant megy, akkor a lehívott opciója ellenére minden bizonnyal Kyrie Irving is megy, így Brooklynban teljesen új csapatot láthatunk majd - állítólag a Lakers érdeklődött is a páros iránt az Anthony Davis - Russell Westbrook duóval, de a Netsnek ez így ebben a formában nem elég. Pedig a Lakerst alapvetően nem igazán érdekli Durant, Irvingre szeretnének rámenni és az irányító is szeretne újra LeBron Jamesszel játszani, itt abszolút kölcsönös az akarat, de amíg a LAL szeretné elpasszolni Russell Westbrookot, addig rá a Nets negatív értékként tekint - Davist már nem szívesen adná a Los Angeles még Durantért sem, a két páros kicserélését elfogadnák, de a Brooklyn ebbe nem megy bele.

Olyan hírek is felröppentek, hogy Durant erőltetni fogja a Suns-vonalat és Deandre Ayton lehet az egyik ellenérték, de nagyon sok mindent kellene adnia a Phoenixnek.

A Netshez még három infó kapcsolódik: Patty Mills úgy döntött, hogy marad a csapatnál, lemondta 6,2 milliós opcióját és aláírt két évre, söszesen 14,5 millió dollárért. Szintén marad a csapatnál Nic Claxton, aki ugyanúgy két évre szerződött le, ő 20 millió dollárt kap Brooklyban ebben az időszakban. Végül pedig egy csere: a csapat cserélt a Jazz-zel és egy 2023-as elsőkörös draftjogért cserébe megszerezte Royce O'Neale-t. Ha már Jazz, itt említsük meg azt is, hogy kitették Juancho Hernangomezt

A legnagyobb csapatváltó talán Jalen Brunson lett az első napon, akit nem tudott megtartani a Dallas Mavericks: a remek szezont futó hátvéd lemondta a Mavsszel megbeszélt találkozóját és elkötelezte magát a New York Knickshez. Brunson végül négy évre, 104 millió dollárért ír alá New Yorkba, a hírek szerint a Dallas nagyjából ugyanekkora összeget ajánlott neki, csak öt évre elosztva, ehelyett választotta a Knicks ajánlatát. Az ESPN szerint Brunson az első játékos az NBA történetében, aki legalább 100 millióért ír alá úgy, hogy sosem volt All-Star - az előző szezonban 32 perc alatt 16 pontot és 5 gólpasszt átlagolt jó hatékonysággal, a playoffban pedig a Jazz elleni, félig Luka Doncic nélkül megvívott szériában 28 pontot dobott meccsenként.

Szintén a Knicks új igazolása Isaiah Hartenstein, aki két évre 16,7 milliót tesz el a csapatnál. 

A Dallas JaVale McGee-vel "vigasztalódott", a bajnoki rutint hozó centerrel három évre egyeztek meg és összesen 20,1 millió dollárt fizetnek neki.

Szintén csapatot váltott még a több bajnokesélyes által keresett PJ Tucker, aki a hírek szerint három évre 33,2 millió dollárért a Philadelphia 76ershez igazol és elhagyja a Miami Heatet - Floridában ugyan nagyon marasztalták, de a rutinos védőspecialista a harmadik keleti bajnokesélyest is "kipróbálja" a Milwaukee Bucks és a Heat után. 

A Sixersnél folytatja Danuel House Jr. is, aki szabadügynökként úgy döntött, hogy két évre 8,5 millió dollárért aláír Doc Rivers csapatához, illetve a hátvég  Trevelin Queen is érkezik - ő tavaly tíz meccsen lépett pályára a Houston Rocketsben. A Philly a hírek szerint egyébként hétvégén tárgyal James Hardennel az új szerződéséről, hiszen a sztár kilépett az eddigiből, de a várakozások szerint egy mindkét fél céljainak megfelelő megegyezésen dolgoznak és alá fog írni - a pontos számokat és a konstrukciót kell pontosítani, ez történhet meg a következő három napban.

Szóljunk még a Milwaukee Bucksról, amely egyrészt megegyezett eddigi játékosával, Bobby Portisszal: a magaember természetesen nem hívta le a 4,6 milliós játékosopcióját a következő szezonra és végül egy négy évre szóló, 49 millió dolláros szerződésre kanyarította rá a nevét. A Bucks viszont erősíteni is próbált: leigazolta a szezon kezdetén már 35 esztendős, januárban ACL-szakadást szenvedő Joe Inglest, valamint megtartotta Wesley Matthewst és Jevon Cartert is - most már tisztábban látni náluk a képet, így próbálhatnak meg vadászni az erősítést jelentő cserejátékosok között. 

A zavarosban halászott a Lakers: Lonnie Walker IV (egy év, 6,5 milliós MLE), Troy Brown Jr. (egy év, veteránminimum), a bajnok Warriorstól megszerzett Juan Toscano-Anderson és Damian Jones (két évre) is érkezett LeBron Jamesékhez. Távozott viszont Malik Monk, aki két évre 19 millió dollárért a Sacramento Kingshez igazolt.

Folytassuk a kisebb dealekkel, amelyek közül a legérdekesebb talán Andre Drummond, aki alig 6,6 millió dollárért két évre aláírt a Chicago Bullshoz - a második szezon játékosopciós. Delon Wright két évre 16 millióért szignózta a nevét egy, a Washington által felajánlott szerződésre, szintén a Wizardsnál folytatja két évre Anthony Gill, Kyle Anderson két évre 18 milliót kap a Minnesota Timberwolvestól, míg Gary Harris két évre 26 millióért, Mo Bamba pedig szintén évre, de 21 millióért hosszabbított Orlandóban. Tyus Jones is két újabb évet kapott Memphisben, ő 30 milliót tehet zsebre emiatt, Amir Coffey három évre 11 milliót kap a Clippersnél, míg szintén a LAC megtartotta Nic Batumot is, akivel így hiába szemeztek többen - két évre, 22 millióért marad a csapatnál. Itt említsük meg még Jae'Sean Tate-et, aki a Rocketsszel egyezett meg, három évre 22,1 millió dollárért marad. A Miami megtartotta Victor Oladipót, aki az előzetes hírekkel ellentétben egy évre 11 millióért maradt, illetve Dewayne Dedmont is, őt két évre kilenc millióért. Itt szóljunk arról, hogy Mike Muscala egy évre a veteránminimumért marad az OKC-nél, Kevin Knoxot pedig megszerezte a Detroit: az Atlantából eligazoló fiatal két évre 6 milliót kap a Pistonstól.

Végül pedig beszéljünk a nagyobb maradókról. Bradley Beal végül mégsem az alapján döntött, hogy hol lehet a legnagyobb eséllyel bajnok, hanem az számított, hogy hol kaphatja meg a legtöbb pénzt a leghosszabb távra, így az eddigi szerződéséből való kilépés után öt évre 251 millió dollárért aláírt a Washingtonhoz. Anfernee Simonst a Portland Trail Blazersnek kellett megfizetnie, az előző szezonban remekül játszó hátvéd négy évre 100 millió dollárt harcolt ki magának. Luguentz Dort végül egy nagyobb szerződést írhatott alá, öt évre 87,5 milliót fizet neki az Oklahoma City Thunder, Chris Boucher pedig három évre 32,5 millióért marad a Toronto Raptorsnál - a kanadaiak egyébként két évre 16 millióért Thad Youngot is megtartották. Marvin Bagley III jól érzi magát Detroitban, így ő is hosszabb távra elkötelezte magát, három évre 37 millió dollárt tehet el a Pistonsnál. 

Megkapta a szupermax-hosszabbítást Denverben az előző két alapszakasz MVP-je, Nikola Jokics, a szerb klasszis öt évre 270 millió dollárért marad a Nuggetsnél, ezzel ő lett a legnagyobb dealt aláíró játékos az NBA történetében - a 2027-28-as szezonra egy 60 millió dolláros játékosopciója lesz majd. A Denver még kettőt lépett, behúzta cserecenternek DeAndre Jordant, illetve két évre megegyezett Davon Reeddel is.

A Durantnél már említett Devin Booker is hosszabbított a Sunsnál, de ettől még persze cserélhető lenne, ha Phoenixben úgy döntenének. Booker négy évre 224 millióért, vagyis a szupermaxért ír alá jelenlegi állomáshelyén, az ügy részleteit a következő napokban pontosítják, de a megegyezés megtörtént.

Szintén "gigamaradó" még Karl-Anthony Towns, aki megkapta a lehető legnagyobb pénzt Minnesotában: ahogy Booker, úgy ő is négy évre 224 milliót kap majd jelenlegi csapatától

Ezt a sort erősíti még Ja Morant is, aki szintén aláírt a Memphisnél: további öt évre, 193 millió dollárért marad, de ha jövőre ismét All-NBA csapattag lesz, akkor ez az összeg 231 millióra emelkedik.

Ha pedig már szóba került a Memphis Grizzlies, náluk kiderült egy probléma is: Jaren Jackson Jr.-nak meg kellett műteni egy törést a lábában, amely miatt négy-hat hónapra kidőlt a sorból, ami így július elsején kevéssé biztató hír - a következő szezon elejét egész biztosan ki kell hagyni, de ha nem megfelelően gyógyul, akkor csak tavaszra lesz bevethető.

Végül pedig egy hír a Bullsról: Zach LaVine egyelőre nem írt alá a csapathoz, de Chicagóban továbbra is úgy gondolják, hogy maradni fog náluk a hátvéd és elfogadja a klub öt éves, 215 millió dollárt közelítő ajánlatát.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus