Hírmorzsák 2022-07-12 (10:00)

Ma ül össze az NBA igazgatótanácsa, több változást is megszavazhatnak: állandósulhat a play-in torna és büntethetik a gyorsindításokat szándékosan megakadályozó szabálytalanságokat. Paolo Banchero kiüli a Summer League hátralévő részét. E.J. Liddell megsérült, Joshua Primo a protokoll alatt. Zach LaVine csak a Bulls képviseletével találkozott. Javul Lonzo Ball állapota. Zach Kleiman nem aggódik Jaren Jackson Jr. sérülése miatt. Több csapat kisebb ajánlattal is bepróbálkozhat Kevin Durantért. A Pacers hamarosan ajánlatot tehet Deandre Aytonnak. A Nets beajánlotta Kyrie Irvinget a Mavericksnek, a Dallas nem érdeklődik az irányító iránt.

Az NBA igazgatótanácsa a mai nap folyamán gyűlést tart Las Vegasban, és Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint több dologról is szavazni fognak. Az előző két szezon előtt külön-külön döntöttek arról, hogy legyen-e play-in torna az alapszakasz végén, most viszont határozatlan időre vezethetik be ezt az intézményt, és a már megismert rendszerben mindkét konferenciában négy-négy csapat küzdhet az utolsó két rájátszásbeli helyért. A liga úgy gondolja, hogy a play-in rendszer és a lottery oddsainak a néhány évvel ezelőtti megváltoztatása egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy kevesebb csapat tankoljon a jobb draftcetlik reményében.

A várakozások szerint a szezonközi torna lehetősége is újfent napirendre fog kerülni. Az eddigi egyeztetések leginkább olyan rendszerről szóltak, aminek a meccsei részben hozzátartoznának az alapszakaszbeli eredményekhez is, és ezek alapján alakulna ki egy nyolccsapatos mezőny, akik egyenes kieséses rendszerben mérnék össze az erejüket még valamikor karácsony előtt. Egy olyan javaslat is napirenden lehet, ami 82-ről 78-ra csökkentené az alapszakaszbeli meccsek számát. A győztes csapat tagjai fejenként 1 millió dollárral gazdagodhatnának, ugyanakkor a megegyezés során a játékosok várhatóan megpróbálnak kiharcolni ennél is magasabb díjazást – végső döntés erről és a play-in tornáról is csak a játékosszakszervezet beleegyezésével születhet, ezek egyaránt a kollektív szerződésbe is belefoglalandó változtatások.

Ugyancsak általános várakozás, hogy szabályt alkotnak a gyorsindításokat megakadályozó szándékos szabálytalanságok ellen, ha ezt elfogadják, akkor az új szabály értelmében az elszenvedő csapat dobhat majd egy büntetőt, miközben a labda is náluk marad.

A Magicnél úgy döntöttek, hogy Paolo Banchero eleget bizonyított két meccs alatt a nyári ligában, ezért nem kockáztatják tovább a játékát, kiültetik őt a hátralévő meccsekre. Az 1/1-es magasember 20 pontot, 5 lepattanót és 6 gólpasszt átlagolt Las Vegasban, a továbbiakban viszont azoknak szeretnének lehetőséget biztosítani, akik a keretbe kerülésért, esetleg a G Ligás partnercsapatba bekerülésért harcolnak. Banchero erről elmondta, hogy szívesen játszott volna a továbbiakban is, de nem akar ellenszegülni csapata döntésének. Örült annak, ahogyan játszott ezen a két meccsen, és a csapat is elégedett volt ezzel, ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy sok dologban kell még fejlődnie – a második meccsen például rengeteg labdát adott el, továbbá jobb fizikai állapotba is kell hoznia magát. Ma hajnalban már Admiral Schofield és R.J. Hampton sem játszott a Magicben, valószínűleg velük is hasonlóan jár el a csapat, helyettük olyanoknak adnak inkább lehetőséget, akiket még nem ismernek annyira.

Sajnos az SL elmúlt játéknapja sem fejeződött be sérülés nélkül, a Pelicans második körös újonca, E.J. Liddell jobb térde sérült meg a Hawks elleni összecsapás harmadik negyedében. A játékos MRI-re megy, ezt követően lehet majd többet tudni az állapotáról. A Pelicansra eddig eléggé rájár a rúd a nyári liga alatt, a minap Dyson Daniels szenvedett bokasérülést, ő emiatt nem is lépett pályára hajnalban.

Ugyancsak a nyári ligához kapcsolódó hír, hogy a Spurs átmenetileg nem számíthat Joshua Primo szolgálataira, miután bekerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá, így az sem kizárt, hogy ő már nem tud játszani a Summer League során.

Jake Fischer (B/R) információi szerint szerződése lejárta után a Spurstől távozik Chip Engelland segédedző, aki 2005 óta állt a csapat alkalmazásában. Az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy erre mikor kerül sor, mert nem ismert, hogy meddig szól a szerződése.

Zach LaVine elmondta, hogy könnyű döntés volt elfogadnia a Bulls 5 éves maximumról szóló hosszabbítási ajánlatát. Chicago az otthona, az elmúlt években elkezdtek valamit közösen felépíteni, és nagyon sokat jelent neki, hogy visszaigazolhatott a csapathoz, mert annak az egyik alapjaként tekintenek rá, és meghallgatják őt, hogy milyen meglátásai vannak. Nyitottan állt hozzá a szabadügynökpiachoz, meghatározta a céljait, de azt követően, hogy találkozott Marc Eversley és Arturas Karnisovas kettősével, nem látta indokoltnak, hogy más csapattal is leüljön egyezkedni, mivel úgy érezte, hogy mindent elmondtak, amire szüksége volt. Úgy érzi, hogy tiszteletlen lett volna az ő oldaláról, ha ezek után tárgyal mással is, mert a Bulls mindent megadott neki, amit csak kért. Minden érv a maradás mellett szólt, és ugyan nem siette el a döntést, elvégre a saját és a családja jövőjéről is határozott, de a szíve végig Chicago felé húzott.

Billy Donovan elmondta, hogy Lonzo Ball állapota javul, minden egyes nappal látható, hogy egyre jobb állapotba kerül. Szerencsére a javulás eddig folyamatos, és pontosan ebben is reménykednek, és persze szeretnék, hogy ennél is gyorsabban gyógyuljon, de legalább javul az állapota. Goran Dragic megszerzéséről annyit mondott a Bulls edzője, hogy egy tapasztalt kosarast szereztek, aki számos nagy mérkőzést megvívott már, és emellett tiszteletet érdemel, hogy milyen keményen küzd és játszik.

Zach Kleiman nem aggódik Jaren Jackson Jr. sérülése miatt, a Grizzliesnél úgy számolnak, hogy a műtéten áteső magasember a következő szezonban is képes lesz jelentős szerepet betölteni a csapatban. Jackson jobb lábfejét fáradásos törés miatt kellett megműteni, ami miatt 4-6 hónap kihagyás vár rá, de Kleiman elmondása alapján már a visszatérésén dolgozik, és még jobb lesz, mint korábban, úgyhogy aggodalomra semmi ok.

Brian Windhorst (ESPN) beszélt arról, hogy tudomása szerint mi a helyzet Kevin Durant ügyében. Az újságíró szerint a Nets eddigi hiába várt az igazán nagy ajánlatokra, ezért több csapat is bepróbálkozhat komolyabb, de kisebb összértékű csomagokkal Durantért, mivel az eddiginél többen is elkezdhetik azt gondolni, hogy van esélyük a megszerzésére. Windhorst külön kitért a Warriorsra is, szerinte nem szabad kategorikusan kizárni a bajnokot sem a versenyfutásból, ugyanakkor nem valószínű, hogy ők fogják megszerezni a sztárt.

Mindeközben Deandre Ayton ügyében is lehet fejlemény, szintén Windhorst mondta el, hogy a Pacers akár már hétfőn szerződést kínálhat a centernek, ami ugyan nem történt meg, de azért érdemes lesz továbbra is odafigyelni erre a szálra. Miután Malcolm Brogdon cseréje megtörtént, a Pacers sapka alatti helyből is tudna szerződést ajánlani a centernek, de nem elképzelhetetlen, hogy végül egy sign&trade ügylet keretében szerzik meg a Sunstól. James Boyd (The Indianapolis Star) arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyakorlatban még nem ment át Brogdon cseréje, mivel még nem került sor az orvosi vizsgálatokra, emiatt sem léphettek még a Pacersnél Ayton kapcsán.

Callie Caplan (Dallas Morning News) információi szerint a Nets kínálta be Kyrie Irvinget a Mavericksnek, úgyhogy innen eredhetett az a korábbi pletyka, hogy az irányító Dallasba kerülhet, de a Mavericks nem mutat komoly érdeklődést. Jason Kidd eddig a kémia és az elszámoltathatóság fontosságát helyezte középpontba, és Irving a múltja alapján boríthatná ezt a felfogást.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus