Hírmorzsák 2022-07-19 (10:00)

Keegan Murray a nyári liga MVP-je. Kenrich Williams új szerződést kapott a Thundertől. Deandre Ayton örül, hogy megoldódott a helyzete. James Harden rugalmasan kezelte az idei fizetése kérdését. Harden úgy véli, hogy Joel Embiiddel párban képesek lehetnek bajnoki címet nyerni. Jeremy Sochan tiszteletlen volt Russel Westbrookkal szemben, magyarázkodhatott emiatt. Westbrook beszélt LeBron Jamesszel és Anthony Davisszel. A Jazz szélesebb körben is felméri Donovan Mitchell piacát. A Lakers érdeklődhet Julius Randle iránt, ha a Knicks megszerzi Mitchellt. Egyre valószínűbb, hogy Kevin Durant és Kyrie Irving is a Netsnél kezdi meg a következő szezont. A Hornets nem vonta vissza Miles Bridges QO-ját. Lejárt a Celtics 17,24 milliós cserekivétele.

Az NBA bejelentette, hogy a Kings újonca, Keegan Murray lett a 2022-es nyári liga legértékesebb játékosa. Murray négy meccsen lépett pályára Las Vegasban, ezeken 23,3 pontot, 7,3 lepattanót, 2 gólpasszt és 1,3 labdaszerzést átlagolt az MVP, miközben 50%-kal dobott mezőnyből, illetve 40%-kal triplából. A nyári liga ötöseit is kihirdették, az első csapatban Murray mellett Tari Eason (Rockets), Quentin Grimes (Knicks), Sandro Mamukelashvili (Bucks) és Cam Thomas (Nets) kapott még helyet, míg a második csapatba Santi Aldama (Grizzlies), Bennedict Mathurin (Pacers), Marko Simonovic (Bulls), Trendon Watford (Trail Blazers) és Lindell Wigginton (Bucks) került be.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Kenrich Williams és a Thunder megegyezett egymással egy 4 éves, 27,2 millió dolláros szerződéshosszabbításról. Williamsnek a következő szezonra még amúgy is szerződése volt, az új megállapodás a 2023/24-es idénnyel veszi kezdetét.

Deandre Ayton Marc J. Spearsnek (ESPN) adott interjút. Elmondta, hogy az a 4 éves, 133 millió dolláros szerződés, amit aláírhatott, egy áldás, és nem csupán azért, mert generációkra meghatározza a családja sorsát, hanem azért is, mert képes lehet folytatni a közösségben végzett munkáját is mind Phoenixben, mind a Bahama-szigeteken. Megértette, hogy ez egy üzlet, és várta már, hogy eldőljön a sorsa, hogy utána tovább tudjon lépni és a munkára koncentrálni. A nyara minden aspektusát üzletként kezelte, mindenhez igyekezett profin hozzáállni, és nem nézni túlságosan mélyen a dolgok mögé.

Ami a Pacerst illeti, nagy tiszteletet érdemelnek, mert a piac nyitásától kezdve agresszívan ostromolták őt, és kimutatták az irányába, mennyire szeretik. Ennek lett az eredménye, hogy megegyeztek egy maximumot érő offer sheetben, amit a Suns tartott, úgyhogy továbbra is náluk folytatja. Boldog, mert véget ért ez a folyamat, ezt az egészet maga mögött hagyhatja, és ismét koncentrálhat arra, hogy a testvéreivel közösen bajnoki címet nyerjenek a következő szezonban.

James Jones GM elmondta, hogy meg akarták tartani Aytont, létfontosságú tagja a csapatuknak. Egyezségre akartak vele jutni, és miután aláírt a Pacershez, gondolkodniuk sem kellett azon, hogy tartsák-e az ajánlatot. Tudták, hogy a center valójában náluk akarja folytatni, ahogyan ők is meg akarták tartani. Szerinte minden kétséget eloszlat azzal kapcsolatban, hogy mennyire akarták őt, hogy milyen gyorsan jelezték, megadják a Pacers ajánlatát – sürgős, fontos és kritikus lépes volt ez a számukra, ezért gyorsan rendezni akarták ezt az ügyletet. Jobban nem akar belemenni a részletekbe, csak előre tekint. Több jó beszélgetésük is volt, amik odáig vezettek, hogy kapott egy maximum ajánlatot, és ők ezt tartották. Aytonnak megmondta, hogy nagyon boldog miatta, és büszke rá amiatt is, ahogyan ezt az egész helyzetet kezelte. Kíváncsian várja, hogy mi lesz számára a következő lépés a játékában, és ők azon lesznek, hogy segítsenek neki elérni egy még magasabb szintet. Hogyha ez összejön, akkor a jó csapatuk még jobb lesz.

James Harden Chris Haynes (Yahoo! Sports) megkeresésére a szerződéshosszabbítása körülményeiről mesélt. Harden felidézte, hogy Daryl Moreyval elbeszélgettek arról, hogy miként tudnák megerősíteni a keretet, és ezt hogyan tudnák kivitelezni, és ezt követően megmondta a szakvezetőnek, hogy költsön nyugodtan erősítésekre, fejlessze csak a keretet, mert ő beéri azzal az összeggel, ami ezek után megmarad. Ennyire nyerni akar, bajnoki címért akar küzdeni, és pályafutása ezen szakaszában már csak ez számít neki, ennek érdekében hajlandó kevesebbért is játszani. Úgy véli, hogy sokkal mélyebb lett a 76ers kerete, és ez is volt a céljuk, olyan helyzetbe hozták magukat, amiből sokkal messzebbre is eljuthatnak, tetszik neki, hogy miként állnak a többi kiemelkedő csapathoz képest.

Harden azt is elmesélte, hogy Joel Embiiddel állandó kapcsolatban van, folyton arról egyeztetnek, hogy miként fognak játszani, és mit kell tenniük ahhoz, hogy bajnoki címhez segítsék a csapatukat. Az egy kiváló alap, ha egy csapatnak két különböző poszton is olyan játékosa van, aki a legjobbak közé tartozik. Közösen fognak növekedni, és megpróbálják a csúcsra kormányozni a csapatukat – hisz benne, hogy együtt meg tudják ezt csinálni.

A Spurs két újoncáról, Jeremy Sochanről és Malaki Branhamről napvilágot látott egy videó, amint kitalálósdit játszanak, és Sochan egyik válasza kisebb vihart kavart. Az egyik kitalálandó fogalmat Branham úgy írta körül, hogy Russell Westbrook sokat gyárt ebből, mire Sochan rávágta, hogy „tégla”, miközben a megfejtés a „tripla-dupla” volt. Sochant sokan meg is találták, hogy tiszteletlen volt, mire fel Twitteren jelezte, hogy egyáltalán nem állt ez a szándékában, egyszerűen a játék hevében válaszolta ezt. Westbrook azóta a példaképe, hogy követi az NBA-t, ráadásul a kutyáját is utána nevezte el Russellnek.

Ugyancsak Russell Westbrookhoz kapcsolódó hír, hogy Chris Haynes információi szerint a közelmúltban túlesett egy közös beszélgetésen LeBron Jamesszel és Anthony Davisszel, ahol a trió tagjai kifejezték az elkötelezettségüket egymás irányába, és megfogadták, hogy megoldást találnak arra, hogy működjön a játékuk együtt. A megbeszélésen arról is megbizonyosodott a három játékos, hogy közös nevezőn vannak, mindannyiuk célja a bajnoki cím elhódítása.

Adrian Wojnarowski elmondta, hogy a Jazz és a Knicks tárgyalt az elmúlt hét folyamán Donovan Mitchell cseréjéről, így a Jazz nagyjából képben van, hogy a Knicksnek milyen különböző ajánlattervezetei vannak érte. Várhatóan a következő lépés az lesz, hogy a Jazz körülnéz a piacon, más csapatok mit adnának Mitchellért, de nem lenne meglepő, ha előbb-utóbb ismét a Knicksszel kezdenének el tárgyalni. Erre talán már ezen a héten sor kerülhet, de lehet, hogy csak pár hét múlva, a Jazznek nincs oka a sietségre. A Knicks motivált, hogy megszerezze a hátvédet, ugyanakkor nem is akarják mindenüket feladni. Wojnarowski szerint az is fontos tényező lehet, hogy a Knicks más csapatoktól kapott első körös draftjogai közül többön is különböző védettségek vannak, ezért azokat a Jazz nem feltétlenül tartaná ugyanolyan értékesnek, mint a Knicks saját, védettség nélküli első köröseit, ezek bevonásán is mehet majd a vita.

Ian Begley (SNY.tv) információi szerint korábban felmerült egy olyan cserelehetőség a Jazz és a Knicks között, amiben RJ Barrett, Mitchell Robinson, további játékosok és legalább 3 első körös draftjog lett volna Mitchell ellenértéke, de onnantól, hogy Robinson aláírta a hosszabbítását, ez aktualitását vesztette, és egyébként is túl magasnak érezte ezt az árat a Knicks.

Marc Stein (Substack) információi szerint a Knicks megválhat Julius Randle-től, amennyiben összejön nekik Mitchell megszerzése. Az erőcsatár iránt állítólag egykori csapata, a Lakers érdeklődhet, akik természetesen Westbrook szerződésével szállnának be az üzletbe. A Knicks valamilyen szinten érdeklődik is az irányító iránt, de szerződésként tekintenek rá, az ő 47,1 milliós szerződése lejáró, míg Randle 4 éves, 117 milliós megállapodása csak most veszi majd kezdetét. Amennyiben eljutnának idáig, a Knicks ki is vásárolná Westbrookot. A Lakers elsődleges célja továbbra is Kyrie Irving megszerzése, ahogyan Eric Gordon és Buddy Hield irányában is tapogatózhatnak, ha az nem jönne össze.

Wojnarowski helyzetjelentést tett Kevin Durant kapcsán is. A Suns úgy tűnik, hogy legalább átmenetileg kiszállt a versenyfutásból, miután megtartották Aytont, míg a Heattel továbbra is azért lenne nehéz üzletelniük, mert Ben Simmons nem lehet egy csapatban Bam Adebayóval. Ezen nehézségek miatt sokan úgy gondolták, hogy a Raptors léphet be a képbe ideális cserepartnerként, ugyanakkor Torontóban nem hajlandóak lemondani Scottie Barnes játékjogáról, míg a Nets csak akkor cserélné Durantet Kanadába, ha megkapnák Barnest – ezen a szálon további nehézség, hogy a Raptorsnak a fizetések kiegyenlítése miatt még egy kulcsjátékosáról le kellene mondania a cserében. Mivel egyre kevesebb lehetőség áll a Nets előtt, egyre nagyobb annak a valószínűsége, hogy Durant Brooklynban kezdi meg a következő szezont. Amennyiben Durant a szezon kezdetén még a Nets játékosa lesz, akkor szinte biztosan Irving is, az irányítót valószínűleg csak azt követően fogják mozdítani, hogy megoldódott Durant helyzete.

Marc Stein hívta fel rá a figyelmet, hogy a Hornets nem vonta vissza Miles Bridges 7,9 millió dolláros minősítő ajánlatát a július 13-ai határidőig, így továbbra is a csapat korlátozott szabadügynöke. Mint ismert, Bridgest családon belüli erőszak elkövetésével vádolják, amivel kapcsolatban szerdán bírósági meghallgatásra hivatalos Los Angelesben.

A Celtics egy évvel ezelőtt cserélte el sign&trade keretében Evan Fourniert a Knickshez, és ennek eredményeként keletkezett egy 17,24 millió dolláros cserekivétel Bostonban. Ennek a felhasználására egy évig volt lehetőségük, mivel ezt nem tették meg, megszűnt ez a TPE. A Clippers 8,25 milliós TPE-je is lejárt az elmúlt nap, ami még Rajon Rondo ügyleténél keletkezett. A Pacers pedig hiába kreált egy 18 milliós cserekivételt Malcolm Brogdon Bostonba küldésekor, ennek a felhasználási jogáról le kellett mondaniuk, amikor szerződést tettek Ayton elé.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus