Hírmorzsák 2022-08-12 (10:00)

A liga visszavonultatja Bill Russell 6-os mezszámát. A német válogatott Dirk Nowitzki 14-es számát vonultatja vissza. A Nets egy ponton Jayson Tatumot és Jaylen Brownt is kérte Kevin Durantért. Durant az első cserekérelme másnapján felvette az idei fizetése negyedét. Victor Oladipo továbbra is a világ egyik legjobb játékosának tartja magát. A Warriors és a Wizards Japánba látogat az előszezon során. A Timberwolves újabb szakembert igazolt a Nuggetstől. Justin Lewis térdsérülést szenvedett. Világbajnoki selejtezőkre készül a Team USA.

Az NBPA bejelentette, hogy az egész ligára kiterjesztve visszavonultatják a 6-os mezszámot Bill Russell tiszteletére – akik jelenleg is ezt viselik, azok még megtarthatják ezt a számot, de újonnan már senki sem választhatja ezt. Az elmúlt szezonban 25 játékos is a hátán hordta a 6-os mezszámot, többek között LeBron James, Kristaps Porzingis, Alex Caruso és Lou Williams is. Korábban ilyesmire az NBA-ben még nem volt példa, ugyanakkor az amerikai nagy sportligákban már igen, az MLB hasonlóan járt el Jackie Robinson 42-es számával. A 2022/23-as idényben mással is tisztelegni kíván Russell emléke előtt a liga, minden csapat mezére felkerül egy kis emlékeztető, illetve minden pályára felfestenek egy lóherés logót a 6-os számmal. A Celtics további tervekkel is készül, erről később adnak majd tájékoztatást.

Az NBA komisszárja, Adam Silver úgy nyilatkozott, hogy Russell páratlanul sikeres volt a pályán, illetve úttörő a polgári jogi aktivizmus terén, és mindez történelmi mértékű elismerést kíván a ligától is. Azzal, hogy végleg visszavonultatják a 6-os mezszámot, minden NBA-csapat biztosítja azt, hogy Russell transzcendens pályafutását mindig elismerjék. Tamika Tremaglio, az NBPA ügyvezető igazgatója szerint ez egy olyan jelentős megtiszteltetés, ami csak a valaha volt egyik legnagyobb bajnoknak jár ki. Russell a pályán és az azon kívüli cselekedeteivel több generációnyi játékos életét formálta, amiért örökké hálásak lesznek. Büszkék arra, hogy a liga mellett folytathatják életének és örökségének az ünneplését.

A Német Kosárlabda Szövetség (DBB) bejelentette, hogy a jövőben senki sem viseli a német válogatottban a 14-es mezszámot, ugyanis az Európa-bajnokság nyitónapján vissza fogják azt vonultatni Dirk Nowitzki tiszteletére. A korábbi játékos egy közleményben jelezte, hogy hatalmas megtiszteltetésnek érzi ezt, jól esik ez neki, és már most izgatott amiatt is, hogy mi vár rá Kölnben szeptember 1-én. Ez az első alkalom, hogy egy nemzeti szövetség visszavonultasson egy mezszámot, részben azért is, mert a FIBA korábbi szabályozása értelmében 4-től 15-ig kellett kiosztani a számokat válogatott meccseken, viszont ez már nem áll fenn.

Adam Himmelsbach (Boston Globe) információi szerint kérdéses, hogy mennyire voltak komolyak a tárgyalások a Nets és a Celtics között Kevin Durant cseréjéről, egyik forrása szerint eddig egyáltalán nem volt az. A Nets állítólag bepróbálkozott azzal, hogy Durantért elkérje a Celtics mindkét sztárját, Bostonban ugyanakkor nem meglepő módon elutasították azt, hogy Jayson Tatumot és Jaylen Brownt is Brooklynba cseréljék. Az eddig többet emlegetett csomag (Brown, Marcus Smart, további rotációs játékosok, draftjogok) kapcsán ugyancsak jelezte a Celtics, hogy nem fogják azt megadni, amit a Nets kér. Himmelsbach arra is kitért az írásában, hogy a Celtics beszélt a kialakult helyzetről Brownnal, Brad Stevens és Ime Udoka is állandó kapcsolatban áll vele, és a játékos látszólag megérti a helyzetet.

Marc Stein (Substack) egy érdekes részletre hívta fel a figyelmet Durant helyzete kapcsán: a szerződése értelmében a 2022/23-as idényre vonatkozó fizetése 25%-át (10,74 millió dollár) július 1-én kapta meg, vagyis egy nappal azt követően, hogy a Netstől cserét kért. Stein arra is felhívta a figyelmet, hogy a legtöbb játékos nem szokta azt kérni, hogy a szezon kezdete előtt begyűjthesse a fizetése egy részét, Durant viszont október 1-én már a második részletre is jogosult lesz.

Victor Oladipo a minap Vince Carter podcastjében vendégeskedett, és arról beszélt, hogy a sérülései tévútra tereltek sokakat azzal kapcsolatban, hogy ki is ő játékosként, mert továbbra is a világ egyik legjobb kosarasa. Nem lát arra okot, hogy miért ne térhetne vissza arra a szintre, ahol a sérülései előtt volt, vagy akár annál is magasabbra. Évek óta először azt érzi, hogy ismét önmaga, és az edzések során képes feszegetni a határait is. Bosszúhadjáratra készül, és tudatni akarja az emberekkel, hogy mindenkiért el fog jönni – végső soron nem számít, hogy ki van vele szemben, azt akarja bebizonyítani, hogy ő továbbra is Victor Oladipo, és kiáll önmagáért.

Az NBA bejelentette, hogy a Warriors és a Wizards az előszezon során szeptember 30-án és október 2-án is összecsap egymással Japánban. Noha korábban már 14 meccset is rendezett az NBA Japánban, mindkét csapat először látogathat ide, és ennek köszönhetően a liga egyetlen jelenlegi japán játékosa, Rui Hachimura is ellátogathat a hazájába.

Mike Singer (Denver Post) számolt be róla, hogy a Timberwolves Tim Connelly után újabb szakembert csábított el a Nuggetstől, Jon Wallace is Minneapolisban vállal munkát. Wallace eddig a Nuggets játékosmegfigyelési részlegét koordinálta, innentől kezdve viszont a Timberwolves játékosfejlesztési részlegének a vezetője, illetve a G Ligás Iowa Wolves általános igazgatója lesz.

K.C. Johnson (NBC Sports Chicago) információi szerint a Bulls draftolatlan újonca, Justin Lewis térdsérülést szenvedett. Egyelőre nincs pontos információ arról, hogy mennyire súlyos a two-way szerződésű kosaras sérülése, ugyanakkor a csapatnál többen is attól tartanak, hogy ACL-szakadást szenvedett.

Az Egyesült Államok keretet hirdetett a Kolumbia és Uruguay ellen vívott világbajnoki selejtezői előtt, ugyanakkor továbbra is a sztárjaik nélkül kell ezeket megvívniuk, illetve a csapatot is változatlanul Jim Boylen irányítja majd. A júliusi keretből visszatér most is Michael Frazier II, Langston Galloway, David Stockton, DaQuan Jeffries, John Jenkins és Eric Mika, illetve bekerült még Tyler Cavanaugh, Malik Ellison, Dewan Hernandez, Mac McClung, Robert Woodard II és McKinley Wright IV.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus