Hírmorzsák 2022-08-18 (10:00)

LeBron James hosszabbított a Lakersnél. Kyrie Irvingért mindkét első körösét odaadná a Lakers, a Nets nem gondolkodik ebben a cserében. 2023 márciusában a Lakers visszavonultatja Pau Gasol mezszámát. Kijött az NBA menetrendje, kevesebb az utazás és a back-to-back is. Januárban 65,000 néző előtt rendezhetnek Spurs-Warriors meccset. Tyler Herro a cserepletykák ellenére is csak a szezonra koncentrál. A Pistons egyelőre nem vásárolja ki Kemba Walkert.

Ahogyan arról már tegnap este is beszámoltunk, LeBron James 2 évre 97,1 millió dollárért meghosszabbította a szerződését a Lakersnél. A megállapodás 2024/25-ös idényre vonatkozó része játékosopciós, és a szerződés tartalmaz egy 15%-os trade kickert is – mivel 5%-nál nagyobb emelést kapott az új szerződése második évére, a 2022/23-as idény alatt egyébként sem cserélhető James. Az sem véletlen, hogy miért 2 évre írt alá, az „over 38” szabály értelmében nem is kaphatott volna ennél több évre szóló hosszabbítást, mivel a szerződés indulása előtt betölti a 38. életévét, ráadásul így játékosopciója is lesz azon a nyáron, amikor a fia, Bronny James jogosult lehet arra, hogy bekerüljön az NBA-be. James új szerződése azt is jelenti, hogy pályafutása során garantáltan megkeres legalább 532 millió dollárt a páylán, ezzel a vonatkozó örökranglista élére ugrik és megelőzi Kevin Durantet.

Adrian Wojnarowski (ESPN) beszélt arról James hosszabbítása kapcsán, hogy Rob Pelinka GM továbbra is nagyon aktív, folyton tárgyalásokat folytat arról, hogy miként tudnának jobb dobókat hozni a csapathoz. Várhatóan lesznek még változások a Lakers keretében a szezon kezdetére, ugyanakkor ezek nem feltétlenül fognak drasztikus mértéket ölteni. Wojnarowski emellett azt is elmondta, hogy ha a csapatnál úgy ítélik meg, hogy megfelelő cserét tudnak meghúzni, akkor a későbbiekben hajlandóak lehetnek feladni a 2027-es és a 2029-es első körös draftjogukat is. Kyrie Irvingért például odaadnák mindkét első köröst, de a Nets nem érdeklődik egy ilyen csomag iránt, míg a Pacersnek Myles Turner és Buddy Hield kettőséért továbbra sem akarnak két első köröst adni – mindkét csere csak akkor működne, ha Russell Westbrook szerződése is belekerülne.

Ugyancsak a Lakershez kapcsolódó hír, hogy a csapat bejelentése alapján 2023. március 7-én visszavonultatják Pau Gasol 16-os mezszámát. Nem véletlen, hogy erre a napra esett a választás, ugyanis ekkor az a Grizzlies látogat Los Angelesbe, akiknél pályafutása első 6,5 szezonját töltötte a magasember. Gasol a Lakers színeiben ugyancsak 6,5 idényen keresztül kosárlabdázott, elvitathatatlan érdemei voltak a csapat 2009-es és 2010-es bajnoki címében is. Los Angeles-i pályafutását 3-3 All-Star kiválasztás és All-NBA csapattagság fémjelezte, miközben 429 meccs alatt 17,7 pontot, 9,9 lepattanót és 3,5 gólpasszt átlagolt.

Az elmúlt időszakban már szivárogtak ki részletek az NBA 2022/23-as alapszakaszának a menetrendjéről, és magyar idő szerint tegnap este a teljes műsort közzétette a liga. Ahogyan azt már eddig is lehetett tudni, az első játéknapon Celtics-76ers és Warriors-Lakers összecsapásokat rendeznek, míg a mindig kiemelt figyelemmel kísért karácsonyi programban Knicks-76ers, Mavericks-Lakers, Celtics-Bucks, Warriors-Grizzlies és Nuggets-Suns párosítások kaptak helyet.

Tovább folytatódik az a trend, hogy a liga igyekszik csökkenti a csapatok utazással töltött idejét, illetve a back-to-back meccsek számát is. A csapatok átlagosan 41,000 mérföldet utaznak majd, ami 2,000 mérfölddel kevesebb az előző évhez képest, és ennek elérése érdekében tovább növelték azoknak a meccseknek a számát, amiken az idegenben játszó csapatok egymást követő találkozókat vívnak meg ugyanabban a városban, ezek száma 55-ről 88-ra emelkedett. A back-to-back megvívott meccsek száma ezzel együtt is csökkent, csapatonként átlagosan 13,5-ről 13,3-re, így a 2014/15-ös idényhez viszonyítva átlagosan hattal kevesebb meccset kell játszania a csapatoknak egymást követő napokon.

Újításként szerepel a programban a „Riválisok hete”, amit a január 23-ai héten rendeznek meg, és ezalatt 11 olyan találkozó is lesz, amit az Egyesült Államokban valamelyik országos adó közvetíteni fog – a programban megtalálható többek között a Los Angeles-i és a New York-i városi rangadó is, az előző két MVP-szavazás első két helyezettje, Nikola Jokics és Joel Embiid is összecsaphat ezen a héten, de egy ilyen eseménysorozatból nem maradhat ki egy Celtics-Lakers csörte sem, a két rekordbajnok találkozója zárja le a riválisok hetét.

A menetrendből kiderül, hogy a Spurs csupán 37 meccset fog a saját pályáján megvívni, négy hazai találkozójukat is máshol rendezik meg. A csapat az 50. születésnapját ünnepli a szezon során, és ebből az apropóból kétszer is Austinban, míg egyszer Mexikóvárosban lépnek pályára, hogy ápolják a kapcsolatot a San Antonión kívüli szurkolóikkal is, de a legérdekesebb projektnek mégis az tűnik, hogy január 13-án az Alamodome ad majd otthont a Spurs-Warriors találkozónak. Az Alamodome 1993 és 2002 között volt a Spurs otthona, de alapvetően egy multifunkcionális sportlétesítmény, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor akár 65,000 néző is a helyszínen lehet a Warriors elleni találkozón. Alapszakaszmeccsen soha korábban nem volt ennyi néző, a jelenlegi rekordot egy Hawks-Bulls meccs tartja 1998-ből, a Georgia Dome-ban rendezett találkozóra 62,046 ember váltott jegyet. All-Star gálának volt már korábban ettől több nézője, a 2010-es dzsembori főmérkőzésére 108,713-an gyűltek össze a Dallas Cowboys stadionjában.

Tyler Herro jogosult lenne az idő előtti hosszabbításra, ugyanakkor számos cserepletykában is felmerült a neve. A játékos Anthony Chiang (South Florida Sun Sentinel) megkeresésére elmondta, hogy minden nyár ilyen, amióta csak a ligában van, a neve folyton cserepletykákban szerepel, de a pletykák nem zavarják őt, akár a Heat játékosa lesz, akár valamelyik más csapaté, ugyanúgy készül a szezonra. Ami a hosszabbítását illeti, ő sem tud többet, mint bárki más, arra vár, hogy eljöjjön az ideje, és majd meglátja, hogy mi történik. Van egy határideje az idő előtti hosszabbításnak, de ennek az intézését rábízza az ügynökére.

Collin Gillespie műtéten esett át, miután eltört egy csont a jobb lábában, ugyanakkor Mike Singer (Denver Post) értesülései szerint a Nuggets annak ellenére sem engedi el two-way szerződésű játékosát, hogy a szezon jelentős részét ki kell hagynia.

Noha korábban arról lehetett hallani, hogy a moratóriumi időszak után Kemba Walkert kivásárolja a Pistons, az irányító még mindig a csapat játékosa, és Keith Langlois (Pistons.com) információi szerint ennek az lehet az oka, hogy Detroitban megpróbálhatják felmérni, hogy tudnak-e érte valamilyen értéket kapni. Ettől függetlenül valószínűleg nem fog pályára lépni a Pistons színeiben, de a csapatnak nincs hová sietnie, az edzőtábor is még hetekre van, és ha estleg úgy alakulna, hogy mégis szükségük lenne egy helyre a keretben, akkor még mindig visszatérhetnek a kivásárláshoz.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus