Hírmorzsák 2022-09-08 (10:45)

A Jazz nem akarta büntetni Mitchellt, RJ Barrettel kapcsolatban érdekes utat jártak be. Kemba Walker nem talál magának új csapatot. Edzőtábor-szerződések: Cavs, Blazers. Október elején nyilatkozhat az NBA a Seattle-ben és Las Vegasban tervezett bővítésről? Wembanyama már 220 felett. Példa nélküli pick-koncentráció alakult ki a ligában. Lakers: Nunn, Reaves és Walker is komoly szerepet kaphat, a riválisok szerint a LAL kevés lesz a brutálisan erős Nyugaton. Luka Doncic 47 pontos varázslatát Rudy Gobert is megsüvegelte – a szlovén klasszis közben jogi vitába keveredett az édesanyjával. Többen is szóvá tették az Eb brutális menetrendjét. Visszavonult a WNBA történetének egyik legjobb játékosa, Sue Bird. 

Zach Lowe (ESPN) és Ian Begley (SNY) egyetértett abban, hogy nem igazak azok az értesülések, melyek szerint a Utah Jazznél még utoljára "büntetni" akarták Donovan Mitchellt az előző playoffban nyújtott teljesítményéért, ezért döntöttek a Cavs ajánlata mellett. Lowe több Jazz-munkatárssal beszélt, és egyöntetűen azt mondták, hogy természetesen nem voltak elégedettek Mitchell játékával, de felnőtt emberek, és a nap végén csak az számít, hogy azt az ajánlatot fogadják el, ami a Jazznek a legjobb. Lowe szerint a Jazz eleinte nem osztotta a Knicks véleményét RJ Barrettel kapcsolatban, jóval kevesebbre taksálták, de valamikor július közepén a Jazzen belüli egyeztetések hatására megváltozott, onnantól már elfogadták volna, hogy belekerül a cserébe, sőt a végén már kifejezetten szerették volna, ha a csomag része lesz. 

James Edwards (The Athletic) szerint a Detroit Pistons és Kemba Walker már jó ideje megegyezett a kivásárlás részleteiről, ahol Walker lemondott volna valamennyi pénzről cserébe szerződésének felbontásáért, azonban az ügylet egyelőre prózai ok miatt nem ment végbe: Walker nem talál magának új csapatot, és addig nem akar lemondani pénzről, amíg azt máshol nem kapja meg. 

Tegnap írtunk róla, hogy a Warriorsnál rengeteg játékost tesztelnek, ugyanez igaz a Cavaliersre is: Armoni Brooks, Kelan Martin, Mamadi Diakite és Ray Spalding is ott van a Cleveland elő-edzőtáborában, jelentette Chris Fedor (Cleveland.com). A Cavsnél jelenleg 14 garantált szerződés van, a maradék egy pozícióért mehet a harc. 

A Chicago Bulls igazolt egyet, two-way megállapodást kötöttek Malcolm Hillel. Hill már az előző évben is ilyen kontraktust kapott a Bullstól, és már júniusban megadták neki a two-way QO-t, de a játékos csak most fogadta el azt. 

A Portland Trail Blazers négy edzőtábor-szerződést már kiosztott: Devontae Cacok, Olivier Sarr, Isaiah Miller és Jared Rhoden is Lillardékkel kezdi meg a felkészülést. Ez azért érdekes, mert a Blazers nemrég azért tette ki Didi Louzadát a keret 15. helyéről, hogy bemenjen a luxusadó szintje alá, és szinte biztos, hogy a helyet nem is töltik fel. Általában az ilyen edzőtábor-játékosok Exhibit10 szerződést kötnek, így csatlakozhatnak az adott NBA-gárda G-Ligás csapatához, ahol jogosultak akár egy 50 ezer dolláros bónuszra is – a gond az, hogy a Blazers a liga egyik olyan gárdája (a Suns a másik), amely nem tulajdonol vagy  nem áll affiliate-szerződésben G-Ligás csapattal, vagyis a fenti négy játékos csak abban bízhat, hogy felhívják magukra más csapatok figyelmét. 

Willie Ramirez (AP - Associated Press) egy azóta törölt tweetben arról írt, hogy több forrása szerint az előszezonban Seattle-ben és Las Vegasban rendezendő előszezon-meccseket felhasználva ad majd ki nyilatkozatot az NBA, hogy a két városban milyen expanziós tervei vannak. 

Jonathan Givony (ESPN) draftguru jelentette, hogy a 2023-ban 1/1-re várt francia unikornis, Victor Wembanyama a legutóbbi mérések szerint már nem 7 láb 2 inch, hanem 7 láb 4 inch (kb. 223 cm) magas, a karfesztávja pedig elérte a 8 lábat (244 cm) - a magasember januárban töltötte be a 18-at, és elképzelhető, hogy még nem fejezte be a növést. Csapata, a francia Metropolitans 92 egyébként október elején két felkészülési meccset játszik majd a G-Ligás Ignite-tal, ahol VW összecsaphat a hátvéd Scoot Hendersonnal, aki az egyik nagy riválisa lehet a jövő évi drafton. 

Bobby Marks, az ESPN cap-szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Mitchell-cserét követően nagyon szokatlan draftjog-koncentráció alakult ki az NBA-ben. Nyolc csapat a következő hét évben összesen 85 (!) elsőkörös picket kontrollál - a Utah Jazz és az Oklahoma City Thunder 14-et, a Spurs és a Knicks 11-et, a Pelicans-Pacers-Magic trió kilencet, a Rockets pedig nyolcat. Marks arról is szót ejtett, hogy ez a fajta pickfelhalmozási trend 2019-ben indult, amikor a Pelicans Anthony Davist, a Thunder pedig Paul George-ot cserélte el. 

Jovan Buvának (The Athletic) nyilatkozva Darvin Ham, a Lakers vezetőedzője elmondta, hogy Kendrick Nunn most már komolyabb kontakttal is edzhet, illetve arról is szót ejtett, hogy Nunn, Austin Reaves és Lonnie Walker eséllyel pályázik a kezdőötösre, és ha nem is kerülnek be, a rotációban fontos szerepkör vár rájuk. 

Korábban szó volt róla, hogy a Lakersnél azt tervezik, hogy Westbrookot és Beverley-t is együtt játszatják, és Westbrookot látványosan próbálják bevonni a csapat életébe és játéktervébe azután, hogy nyáron szinte másról sem szóltak a hírek, hogy hová akarják elcserélni. Eric Pincus (B/R) beszélgetett erről hét, NBA-s forrással, akik szinte egyöntetűen azt mondták, hogy ez a kapcsolat nem nagyon fog működni, a Lakersnek leginkább egy időgépre lenne a legnagyobb szüksége, hogy visszacsinálja a tavalyi Westbrook-cserét. Egy szakember szerint lehet a csapatban egy jó szezon, ketten az 5-8. helyre várják őket, hármójuk szerint a play-in lesz a maximum, egyikük szerint pedig még odáig sem jutnak el, mert Nyugaton jelenleg nyolc playoff-kaliber gárda van, és a maradék két play-in helyért a Lakersnek még a Portlanddel és a Sacramentóval is meg kell küzdenie. 

Folytassuk az Európa-bajnoksággal. Két nappal ezelőtt Giannis Antetokounmpo 41 pontot termelt Ukrajna ellen, Luka Doncic viszont „megállt” 36-nál a németek ellen. Amikor az újságírók rákérdeztek a Dallas klasszisánál, hogy mi a véleménye a görög teljesítményéről, utalt rá, hogy ő is képes lenne hasonlóra. Nem kellett rá sokat várni, tegnap a franciák ellen 47 pontot szórt be back-to-back meccsen, amivel megelőzte a legendás görög-amerikai hátvédet, Nikosz Galiszt, aki 1983-ban 46 pontot szerzett – Doncic ezzel minden idők második legtöbb pontját szerezte egy Eb-meccsen (a rekordot 63 ponttal egy belga játékos, Eddy Terrace tartja 1957-ből, az albán válogatott ellen szórta meg magát – a szerk.). 

Doncic-ot egyébként a Real Madrid centere, Vincent Poirier egyszer sportszerűtlent érően fejen könyökölte, le is kellett cserélni, ráadásul a csuklója már korábban megsérült, így érte el a történelmi performanszt. Jelenlegi és korábbi játékosok is leborultak a szlovén nagysága előtt, Manu Ginobili szerint nem reális, hogy a franciáknak valaki 47 pontot dobjon és győzelemre is vezesse csapatát, Clint Capela szerint teljes őrület volt, amit Doncic csinált. A tornáról sérülés miatt hiányzó szerb Bogdan Bogdanovics már előretekintett, annyit írt, hogy egyik nap Giannis dob 41-et, a másikon Doncic 47-et, úgyhogy most már kíváncsi, mit fog csinálni honfitársa, Nikola Jokics…

Az ellenfélnél Rudy Gobert annyit mondott, hogy Doncic úgy tudja befolyásolni egy mérkőzés alakulását, ahogyan nagyon kevesen az egész kosárlabda történetében. Ilyenkor annyit tehet az ellenfél, hogy minél jobban megnehezítse a dolgát, és szerinte jó munkát végeztek, egész egyszerűen le a kalappal a szlovén előtt, hogy ennek ellenére néhány egészen extra dobást is értékesített. Evan Fournier szerint viszont nem végeztek jó munkát, mert egyáltalán nem szerepelt a meccs előtti tervben, hogy Doncic-ot rendszeresen otthagyják 1-1-ben egy magasemberrel, akiket meg tudott büntetni, ezekből pedig gyorsan megnőtt az önbizalma, utána már a nehezebbnél nehezebb szituációkat is megoldotta. Fournier szerint ebből mindenki tanulhat: a szlovén dolgát a feldobástól kezdve meg kell nehezíteni, nem szabad neki adni kis esélyeket sem. 

Lazán kapcsolódik ide, hogy Marc Stein (Substack) szerint Luka Doncic beadvánnyal fordult az Egyesült Államok szabadalmi és védjegyoltalmi hivatalához, hogy az édesanyja által bejegyzett „Luka Doncic 7” védjegyet szüntesse meg. Doncic elmondta az újságírónak, hogy a saját nevét akarta oltalom alá helyezni, de a hivatal a "Luka Doncic 7" miatt visszadobta azt. A játékos már évek óta próbálta „szép szóval” rávenni az édesanyját, hogy szüntesse meg ezt a védjegyet, de ez eddig nem történt meg, így most már jogi útra terelte az ügyet, mivel nem tudja 100%-ban kontrollálni a brandjét és a jótékonysági alapítványát. 

Pár napja a litván-német meccsen egy elmaradt büntető miatt volt balhé (az érintett játékvezetők nem is vezetnek többet a tornán), most a franciák veterán szövetségi kapitánya, Vincent Collet is csatlakozott a bírókat kritizálókhoz: a végjátékban két kulcsfontosságú szlovén labdaszerzésnél is faultot látott, szerinte egészen nevetséges, hogy ezeket nem fújták le. 

A török-grúz meccsen 22 másodperc tűnt el az óráról, miközben egy balhé során Furkan Korkmaz és Duda Sanadze is kiállítás sorsára jutott - a törökök tiltakozását visszadobta a FIBA, mire a török szövetség válaszul beadvánnyal fordul majd a Nemzetközi Sport Döntőbírósághoz (CAS). Azóta egyébként a törökök továbbjutottak a legjobb 16 közé, a grúzok számára viszont befejeződött a torna, a pereskedés már inkább az elvekről szólhat. 

Az Eb legnagyobb gondja azonban az erőltetett menetrend, amivel kapcsolatban korábban Fournier és Doncic is elmondta, hogy az Eb-n nagyon más egy back-to-back, mint az NBA-ben, mert minden meccs magas intenzitású, ez pedig sok sérüléshez vezethet. Legutóbb a törököknél a honosított Shane Larkin sérült meg, a szerbeknél pedig Nemanja Nedovics szenvedett izomszakadást és fejeződött be számára a torna (a magyar válogatottnál Hanga Ádám és Váradi Benedek dőlt ki sérüléssel a csoportmeccsek során – a szerk.).

A legszürreálisabb (boka)sérülést a szlovének honosított centere, Mike Tobey szenvedte el. Két napja a német-szlovén meccsen a kezdő feldobásnál ugrott a labdáért, majd a játékvezető lábára érkezett le, aki nem lépett időben hátra – Tobey a tegnapi, franciák elleni meccset is kihagyta emiatt…

Végül pedig egy hír a WNBA-ből. A 41 éves, ötszörös olimpiai bajnok, négyszeres világbajnok és négyszeres Euroliga-győztes irányítólegenda, Sue Bird hivatalosan is befejezte pályafutását. A Seattle Stormban 20 szezont lehúzó, négyszeres WNBA-bajnok Bird és csapata a Las Vegas Aces ellen bukta el a konferencia-döntőt, így zárult le minden idők egyik, ha nem a legnagyobb karrierje a női kosárlabdában - Bird egyébként már júniusban bejelentette, hogy a szezon végén abbahagyja.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus