Kosár Eb: Luka Doncic 47 pontos varázslata sok volt a franciáknak

A spanyolok nyerték a csoportgyőzelemről döntő meccset a törökök ellen, nem hibáztak a litvánok, továbbjutott Montenegró és Belgium, kiesett Georgia és Bulgária is. Véget értek az A és B csoport küzdelmei.

 

A csoport

Törökország - Spanyolország 69-72

A csoport első helyéért csapott össze a két, már továbbjutott csapat és a várakozásoknak megfelelő kemény, szoros, az utolsó pillanatokig kiélezett küzdelmet vívtak egymással. A fordulatos találkozón negyedik negyedének elején a törökök egy 9-0-s futással vették át a vezetést, de a spanyolok még időben reagáltak, Willy Hernangomez bevert két nagyon fontos kosarat, míg Xabi Lopez-Arostegui egy triplával jelentkezett és innentől ha csak egy hajszállal is, de végig a hispánok jártak előrébb. Az utolsó 22 másodpercnek úgy mentek neki a csapatok, hogy a törökök egypontos hátrányban gyakorlatilag a győzelemért támadhattak, de az eddig az egész Eb-n nagyot védekező Alberto Diaz belepiszkált a labdába, megszerezte azt, Hernangomez pedig bedobta a két büntetőt, ahonnan már nem volt visszaút a spanyolok faultja miatt.

A csoportgyőztes 19 támadópattanót húzott le, amely kulcsfaktornak bizonyult, egyénileg pedig ismét Willy Hernangomezt kell kiemelni: 15 ponttal, 7 lepattanóval és 6/9 jó dobással lett csapata legjobbja. Az így másodikként továbbjutó törököknél 20 pontig, 4 lepattanóig és 5 gólpasszig jutott Cedi Osman, 16-ot dobott Furkan Korkmaz és 14 pontja mellett 12 lepattanót húzott le Alperen Sengün, de ez sem bizonyult elégnek. 

 

Bulgária - Belgium 80-89

Igazi ki-ki meccsre érkeztek a felek itt is, a tét a csoportból való továbbjutás volt és a találkozó nagy részében Belgium akarata érvényesült. A bolgárok a harmadik negyedben egyszer átvették a vezetést azok után, hogy a második játékrészben már kétszámjegyű fórral vezettek a belgák, de hiába Dee Bost újabb villanásai, még időben rendezték a soraikat Lecomte-ék: még a harmadik etapban újra megléptek hat-hét ponttal és többször nem néztek hátra. 

A hajrában próbálkozott még Bulgária, de a belgák bedobálták a fontos kosarakat és a büntetőket is az utolsó percben, így nem engedték közelebb ellenfelüket, ami pedig a teljes meccset illeti: nagyon okos, tudatos, tervezett védekezéssel és folyamatos rohanással tartották sakkban a bolgárokat. 

Egyénileg Retin Obasohan mett a meccs legjobbja, ő 25 pontig, 7 lepattanóig és 3 gólpasszig jutott, az említett Lecome 20-4-3-at vállalt, míg De Zeeuw 13 pontot és 3/4 triplát tett a közösbe - a túloldalon Bost 18 pontja, 6 lepattanója és 4 gólpassza, valamint Vezenkov 26 pontos, 13 lepattanós extrája is ment a kukába. 

A belgák ezzel továbbjutottak a nyolcaddöntőbe, a bolgárok számára viszont véget ért a torna. 

 

Georgia - Montenegró 73-81

Nem tudtott továbbjutni hazai rendezésű csoportjából Georgia válogatottja, egy győzelem mellett ez lett a negyedik veresége a csapatnak, Montenegró viszont összeszedte magát és komoly csapatmunkát bemutatva kiharcolta a továbbjutást. Különösen igaz ez a hajrára, hiszen hét perccel a vége előtt kipontozódott a vendégek vezére, Bojan Dubjlevic, de csapatként megoldották a problémát: 20 gólpasszukra csak 10 eladott labda jutott, az ex-szolnoki Kendrick Perry egymaga 9 asszisztot osztott szét 17 pont és 4 lepattanó mellett, Igor Drobnjak 22 pontot szórt 9/13-as mezőnymutatóval, leszedtek 15 támadópattanót és 57%-kal dobták a ketteseiket, hatékonyan dolgoztak.

A hazaiaknál négyen dobtak 14-16 pont között, de a találkozó nagy részében csak futottak az eredmény után a közönség őrjöngő biztatása mellett, a nagyszünetben hat pont volt közte, majd három perccel a mérkőzés vége előtt csak három egység volt a különbség, de egy támadópattanó után Vladimir Mihajlovic bevert egy lélekölő hármast, többször pedig nem volt igazi esélye a társaságnak Montenegróval szemben. 

Ilias Zouros, Georgia szövetségi kapitánya azt mondta a meccs után, hogy a helyi ligában edződő játékosaik számára óriási nyomást jelentett 8000 néző előtt játszani ilyen szinten, még tapasztalatlannak bizonyultak a továbbjutáshoz, míg montenegrói kollégája, Bosko Radovic szerint ők kontrollálták a ritmust és a tempót, márpedig ha ezt tudják csinálni, akkor bárki ellen jó esélyük van a győzelemre. 

 

Az A csoport végeredménye:

1. Spanyolország 4-1
2. Törökország 3-2
3. Montenegró 3-2
4. Belgium 3-2
5. Bulgária 1-4
6. Georgia 1-4

 

B csoport

Litvánia - Bosznia-Hercegovina 87-70

A magyar válogatott elleni magabiztos győzelem "berúgta a motort" a litván csapatnál, amely ezúttal hasonló módon, sőt szinte ugyanolyan teljesítményt nyújtva lesimázta a bosnyákokat is. A litván gárda a nagyszünet előtti percekben, a második negyed második felében futott egy 18-5-ös rohamot, amellyel dűlőre vitte a dolgot, így 15 ponttal vezetett a félidőben, majd a fordulás után 22 egységnyire növelte a különbséget és innen már nem volt visszaút.

Domantas Sabonis 12 pontot, 6 lepattanót és 4 gólpasszt jegyzett, Jonas Valanciunas 13 pontot, 15 lepattanót és 5 gólpasszt tett hozzá, Grigonis 16 ponttal és 4/6 triplával lett a csapat legjobb dobója, de Butkevicius is eljutott 13 egységig. A bosnyák csapatban Jusuf Nurkic 15 pontot szórt 14 dobásból, Dzanan Musa pedig 22 pontot és 5 gólpasszt tett a közösbe, de összességében 40-26-ra elvesztették a lepattanózást és csak 40%-kal céloztak mezőnyből, míg a litvánok közel 50-nel.

Litvánia így továbbjutott a csoportból 2-3-as mérleggel, míg Bosznia-Hercegovina egy bravúrgyőzelme ellenére kiesett. 

 

Franciaország - Szlovénia 82-88

A szlovéneknél nem léphetett pályára az előző meccsen megsérülő Tobey, de végül így is szenzációs rangadót vívott a két, akár a végső győzelemre is jó eséllyel pályázó együttes. Összességében szoros, kiélezett derbit láthattunk, amelyről itt-ott a keménység sem hiányzott, Luka Doncicot ütötték-verték a franciák mezőnyben, kapott a fejére és a kezére is olyat, hogy abból könnyebb sérülés lett, de a Dallas zsenije egész egyszerűen annyira ihletett napot fogott ki, hogy ez sem tudta megállítani.

A klasszis játékos gyakorlatilag azt csinált, amit akart, felhozta a labdát, elindult vele a gyűrű felé és az esetek nagy többségében megoldotta a helyzetet, volt egy egészen varázslatos bravúrkosara is, de ezen felül sem tudtak vele mit kezdeni a francia védők - akik némi meglepetésre egészen a meccs hajrájáig, az utolsó percekig nem duplázták. Pedig lett volna értelme, hiszen a harmadik negyed közepéig kellett várni arra, hogy bárki triplát dobjon a szlovéneknél Doncicon kívül (addig 0/8-cal álltak távolról őt leszámítva), de a vezér addigra már finoman szólva is bemelegedett: a harmadik játékrész végére 37 (!) pontig jutott, vagyis megdöntötte az egy nappal korábban dobott szlovén csúcsát (36 pont). 

A záró etap elején még egy lapáttal rá tudtak tenni az addig épphogy vezető szlovének, 68-67 után egy 12-3-as rohanással leszakították magukról ellenfelüket, de a franciák csapatként annyival stabilabbak voltak, annyira jól működtek a pick-and-rolljaik és annyira könnyen jutottak el jó dobóhelyzetig, hogy 80-70-ről is visszajöttek - 82-82-nél kiegyenlítettek két perccel a vége előtt. A végjátékot azonban a szlovének bírták jobban: Goran Dragic clutch labdaszerzése és kosara ismét őket juttatta előnyhöz, Vlatko Cancar odaért és blokkolta Thomas Heurtel tripláját, majd dobott egy utolsó másodperces kosarat, végül a franciák utolsó esélyét Zoran Dragic vette el egy labdalopással 14 másodperccel az órán, amelyből Goran Dragic dobott duplát, így 88-82-re megnyerte a rangadót Szlovénia.

Doncic végül egészen döbbenetes estét produkált és 47 ponttal nemcsak az idei Eb és a szlovén válogatott történetének legjobb teljesítményét hozta, de csak Eddy Terrace (Belgium) 1957-es (tehát 65 évvel ezelőtti) 63 pontja előzi meg az Európa-bajnokságok történetében - az "újkori" Eb-ken Dirk Nowitki 43 egysége volt a csúcs eddig. Doncic 27-et dobott az első félidőben, tízet a harmadik és megint tízet a negyedik negyedben, 15/23-at hajított mezőnyből, 6/11-et távolról, 11/12-t a vonalról és leszedett 7 lepattanót, valamint kiosztott 5 gólpasszt is. A franciáknál Rudy Gobert (19 pont, 8 lepattanó, 9/10 mezőnyből) emelhető ki leginkább, öten dobtak náluk kétszámjegyűt és Heurtel 10 gólpasszt is kiosztott, míg a szlovéneknél csak Goran Dragic érte még el a tízes határt, de Doncic varázslata győzelmet és csoportelsőséget ért számukra.

 

Magyarország - Németország 71-106

A németek nem adtak esélyt a mieinknek, akik így nyeretlenül fejezték be az Eb-t: a meccs összefoglalója itt olvasható!

 

A B csoport végeredménye:

1. Szlovénia 4-1
2. Németország 4-1
3. Franciaország 3-2
4. Litvánia 2-3
5. Bosznia-Hercegovina 1-4
6. Magyarország 0-5

 

A nyolcaddöntők párosítása a két csoport továbbjutói számára:

Törökország - Franciaország
Szlovénia - Belgium
Németország - Montenegró
Spanyolország - Litvánia

 

fotó: fiba.basketball

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus