EuroBasket 2017 D-csoport: Mennyit ér a török hazai pálya?

Vajon mire megy a tartalékos Szerbia a feltörekvő lettekkel, az oroszokkal és az otthon játszó törökökkel szemben?

D-csoport

Nagy-Britannia

FIBA-ranglista: 22.

Legjobb eredmény: csoportkör (többször is)

Nincs hatalmas és sikeres múltja a brit kosárlabdának, már ami az Európa-bajnokságokat illeti, de 2011-ben és 2013-ban eljutott a gárda a csoportkörig, ez számít a legjobb eredménynek esetükben - igaz, onnan egyszer sem tudott tovább lépni. A négy évvel ezelőtti csapatból most is maradtak még hatan hírmondónak, rájuk épül a mostani válogatott. 

Hiányzóik azért lesznek, a legnagyobb név Ben Gordon, ő nem lesz ott az Eb-n, de Carl Wheatle és Myles Hesson is sérült - előbbi problémái miatt hívták be utóbbit, aki aztán éppen Magyarország ellen sérült meg és nincs ott a 12-es keretben. Emiatt hármas poszton azért lehetnek gondjaik, sőt, összességében egyes-kettesben kicsit még sokan is vannak, igaz, húzóembernek talán éppen a négyes-ötösben bevethető Daniel Clarkot szánhatják - az a felkészülés során is látszott, hogy tőle nagyon kell a kiemelkedő produkció.

A felkészülés során váltakozó eredménnyel szerepelt a brit válogatott, a görögöktől egy nagyon sima vereség után legközelebb már csak négy ponttal kaptak ki, Izraelt pedig meg is verték második próbálkozásra - közben az ukránokat és többek között a magyar válogatottat is lenyomták, kikaptak viszont a lengyelektől. Összességében 3-6-os mérleggel zárták a meccseiket, de nem lehetnek elégedetlenek, egyáltalán nem teljesítették alul a várakozásokat, sőt. 

Összességében talán a csoport leggyengébb csapatának számít Nagy-Britannia annak ellenére, hogy az edzőmeccsek során produkált jó eredményeket a gárda és 3-4-es mérleggel zárt - azt hiába bizonyította, hogy egy átlagos középcsapat ellen helyt tud állni, ebben a csoportban túl sok az olyan együttes, amely több szinttel efelett áll. 

A 12-es keret:

Andrew Lawrence (Chalon)
Luke Nelson (Irvine)
Jules Dang Akodo (Burgos)
Ben Mockford (Palma)
Kyle Johnson (Ligthning)
Teddy Okereafor (Pistoia)
Gareth Murray (Glasgow)
Daniel Clark (Murcia)
Gabe Olaseni (Orleans)
Kieron Achara (Glasgow)
Eric Boateng (Blois)

Szövetségi kapitány: Joe Prunty

Várható rotáció:

Lawrence - Nelson - Murray - Clark - Olaseni
Okereafor (Akodo) - Kyle Johnson - Mockford (Wheatle?)- Boateng - Achara


 

Oroszország

FIBA-ranglista: 9.

Legjobb helyezés: Európa-bajnok (2007)

Fényes eseményeket találunk az orosz kosárlabda múltjában, még 2007-ben is csillogott a társaság és Európa-bajnok lett, de 2011-ben is bronzérmet nyert - azóta viszont kétszer is óriási csalódást okozott. A 2012-es olimpiai bronzérem után távozott a szövetségi kapitány, David Blatt, 2013-ban sikerült az Eb-csoport utolsó helyén végezni és 2015-ben sem jutott tovább a csoportból a gárda, ezt a két súlyos pofont kell most némileg feledtetni.

Az orosz válogatott kulcs ezen a tornán Alexej Sved lehet, aki négy év után tér vissza a nemzeti csapathoz és aki az edzőmeccsek során rendszeresen a gárda legjobb dobója tudott lenni - az ő kreativitása és ponterőssége alapvetően határozhatja meg a csapat szereplését. Mellette egyetlen NBA-játékosként ott lesz ötös poszton Timofej Mozgov és a Voroncevics-Fridzon-Dimitrij Kulagin trió velük kiegészülve komolyabb célokért is küzdhet. Ha Sved vezér tud lenni, akkor a periméteren megvannak, négyes-ötösben szintén, többféle játékra is képesek lehetnek, a nemrég kinevezett szövetségi kapitány, Szergej Bazarevics összerakta őket így annak ellenére, hogy Szergej Karaszev sérülés miatt hiányzik, jó esélyeik lehetnek akár a legjobb négy közé kerülésre is.

Egész jó felkészülésen van túl az orosz válogatott, Izraeltől ugyan kikapott a gárda, de az első meccseik jól sikerültek, többek között Magyarországot is legyőzték tizenöt ponttal. A hamburgi torna nem sikerült jól, kikaptak a korábban legyőzött németektől, majd tíz ponttal a szerbektől és végül a lengyelektől is, de azóta van már újabb sikerélményük, mivel száz egységet rámoltak be Finnországnak. Összességében 5-4-es mérleggel zártak, a hamburgi megmérettetést leszámítva jól szerepeltek.

Az orosz csapat kifejezetten rutinosnak és jelen pillanatban összerakottnak tűnik, a CSZKA-ra és a Kubanyra épülő keretet szépen megtuningolták egy-két "külsőssel", megvannak a megfelelő kiegészítők, megvannak a vezérek - sokáig juthatnak, de van min javítaniuk az utóbbi Európa-bajnokságok után. 

A 12-es keret:

Dimitrij Hvosztov (Lokomotiv Kubany)
Mihail Kulagin (CSZKA)
Alexej Sved (Khimki)
Vitalij Fridzon (CSZKA)
Jevgenyij Baburin (Lokomotiv Kubany)
Dimitrij Kulagin (CSZKA)
Nyikita Kurbanov (CSZKA)
Andrej Zubkov (Lokomotiv Kubany)
Szemjon Antonov (CSZKA)
Andrej Voroncevics (CSZKA)
Vladimir Ivlev (Lokomotiv Kubany)
Timofej Mozgov (Los Angeles Lakers)

Szövetségi kapitány: Szergej Bazarevics

Várható rotáció:

Hvosztov - Sved - Kurbanov - Voroncevics - Mozgov
M. Kulagin - Fridzon (Baburin) - D. Kulagin - Zubkov (Ivlev) - Antonov

 

Szerbia

FIBA-ranglista: 3.

Legjobb eredmény: 2. hely (2009)

Annak ellenére, hogy az elmúlt évek egyik legerősebb válogatottja a szerb (mióta szerb), az aranyérmek valami miatt mindig elmaradtak - 2015-ben a litvánoktól kaptak ki kisebb meglepetésre az elődöntőben, 2013-ban és 2011-ben pedig már a négybe jutás előtt elcsúsztak. A 2009-es ezüstöt így nem követte azóta sem aranyérem, pedig nem csak az Eb-n, de olimpián és világbajnokságon is játszottak döntőt - persze így is a világ egyik legerősebb csapatáról beszélünk hosszú évek óta.

Magukhoz képest viszont most "B csapattal" érkeznek meg az Európa-bajnokságra, hiszen a komplett kezdőcsapat hiányzik Bogdan Bogdanovics körül: Teodoszics, Markovics, Bjelica, Jokics, Raduljica és Milutinov sem tagja a mostani keretnek. Ebben a formában pedig hiába óriási név Szerbia, biztos, hogy jóval gyengébbek és kevésbé látványosak lesznek, mint ahogy azt megszoktuk. Érdekesség, hogy Nedovics és Kalinics, két gyakran látott név az utolsó keretszűkítésnél csúszott ki, de mindketten sérülés miatt lesznek távol - előbbinek a válla nem jött rendben, úgy tűnik, utóbbi pedig hátfájdalmak miatt nem lesz. 

Az biztos, hogy a vezérbika Bogdanovics lesz, a felkészülés során is ő volt a középpontban, de ez jól működött és az Eb legtöbb csapata ellen alighanem jól is fog majd működni - a félelmetes Boban Marjanovics nagy erősségük lehet a palánk alatt, de Miloszavljevics és Macsvan is produkált szép dolgokat. Szasa Djordjevicsben így is bízhatnak, az látszott, hogy megvan a receptje erre a keretre is, de most nagyon sok függ attól, hogy Bogdanovicsnak milyen napja van - hozzátehetjük viszont, hogy a szerbeknél a centerjáték is borzasztóan fontos, Marjanovicsra szintén kulcsszerep hárulhat. 

Viszonylag későn kezdett el komoly felkészülési meccseket játszani a szerb válogatott, de azért részt vett egy tornán Belgrádban, Hamburgban és Athénban is, az összesen megvívott nyolc összecsapásból pedig hetet győzelemmel is zártak. Az olaszok legyőzése mellett a görögöket a felkészülés elején és végén is lenyomták, ez mindenképpen jól fest, az egyetlen grúzok elleni vereség pedig belefért, jó eredményekkel hangoltak a kontinenstornára.

Tévedés ne essék: a szerbek ebben a formában is a csoport egyik esélyesei, ahogy az egész Eb-n is ott lehetnek a legjobbak között, ha minden úgy alakul, ahogy szeretnék, a megszokott látványos, domináns kosárlabdát viszont aligha tudják majd olyan szinten művelni, ahogy az elmúlt világeseményeken. 

A 12-es keret:

Sztefan Jovics (Crvena Zvezda)
Vaszilije Micics (TOFAS)
Bogdan Bogdanovics (Fenerhahce)
Marko Gudurics (Crvena Zvezda)
Branko Lazics (Crvena Zvezda)
Dragan Miloszavljevics (Alba Berlin)
Vladimir Lucsics (Bayern München)
Milan Macsvan (Milano)
Sztefan Bircsevics (Partizan)
Boban Marjanovics (Detroit Pistons)
Vladimir Stimac (Besiktas)
Ognjen Kuzmics (Crvena Zvezda)

Szövetségi kapitány: Szasa Djordjevics

A várható rotáció:

Jovics - Bogdanovics - Miloszavljevics - Macsvan - Marjanovics
Micics - Gudurics (Lazics) - Lucsics - Bircsevics - Kuzmics (Stimac)


Lettország

FIBA-ranglista: 35.

Legjobb helyezés: Európa-bajnok (1935)

A lett kosárlabda aranykora az 1930-as évekre tehető, amikor egy Európa-bajnoki arany- és ezüstérmet nyert a válogatott, azóta meg sem közelítették ezt a szintet. Ezzel együtt 2001-ben és legutóbb, 2015-ben is bejutottak a legjobb nyolc közé, pedig az elmúlt időszakban gyakorlatilag egyszer sem tudtak a legjobb összeállításukban szerepelni - ez most változik. 

A megszokott nevek közül Berzins, Freimanis és Pasecniks nem lesz ott most az Európa-bajnokságon, de így is rendkívül erős keret állt össze a lett válogatottnál. Az utóbbi évekkel ellentétben most úgy fest, hogy az elképzelt, megálmodott kezdőötössel léphetnek pályára, ott lesz a két Bertans, Strelnieks, Timma és Kristaps Porzingis is, aki egyértelműen a legjobb játékosuk és neki kell lennie a húzóembernek. A csapat játéka ennek ellenére aligha az egyéni statisztikákról fog szólni, Ainars Bagatskis mindig szigorú védekezést és fegyelmezett támadójátékot vár el övéitől, csak most meg lehetnek azok az extra teljesítmények is, amikkel még feljebb kapaszkodhatnak. A higgadt, szervezett, kontrollált játék bővülhet azzal, hogy mindkét kezdő magasemberük kiválóan dob, akár távolról is veszélyesek lehetnek, Porzingisszel pedig belül is meg fog gyűlni a baja a legjobb védőknek is. 

A lettek kiváló eredményekkel zárták a felkészülést, csak a lengyelektől és a litvánoktól kaptak ki egy-egy szoros meccsen, egyébként a maradék öt mérkőzésüket megnyerték, a lengyeleknek is vissza tudtak vágni Porzingis 24 pontos teljesítményére építve. Itt is ki kell emelnünk azt a védekezést, amellyel az Eb-n is komoly fejfájásokat okozhatnak mindenkinek, mert az utolsó négy találkozójukból csak egyszer, a litvánok ellen kaptak hetven pont felett, de azt a találkozót is behúzták, 5-2-vel zártak. 

Összességében ha minden a helyére kerül ennél a csapatnál, minden "sztár" hozza magát, a rutinos kiegészítők "működtetik a rendszert" és hozzák, amit a szövetségi kapitátny vár tőlük, akkor a csoportból simán tovább kell jutniuk, sőt, valahol a legjobb négy környékén számolhatunk velük.

A 12-es keret:

Janis Strelnieks (Brose)
Aigars Skele (Ventspils)
Dairis Bertans (Darüssafaka)
Janis Blums (VEF Riga)
Kritaps Janicenoks (Ventspils)
Zaies Peiners (PAOK)
Janis Timma (Zenit)
Davis Bertans (San Antonio Spurs)
Rolands Smits (Fuenlabrada)
Andrejs Grazulis (Ventspils)
Kristaps Porzingis (New York Knicks)
Martins Meiers (Riga)

Szövetségi kapitány: Ainars Bagatskis

A várható rotáció:

Strelnieks - Dairis Bertans - Timma - Davis Bertans - Porzingis
Skele - Blums (Janicenoks) - Smits (Peniers) - Grazulis - Meiers


Törökország

FIBA-ranglista: 8.

Legjobb eredmény: 2. hely (2001)

A 2001-es Eb-ezüst óta nem sok babér termett Törökországnak, a 2010-es vb-n jött még ki nekik nagyon a lépés, de például a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon csak a tizennegyedik helyet szerezték meg. A két kiemelkedő eseményben pedig egy dolog volt közös: Isztambulban rendezték őket. A török történelem tehát hazai pályán egészen parádés, azon kívül viszont kicsit sem - még jó, hogy most éppen otthon lesznek...

A törökök minden játékosa a hazai bajnokságból érkezik, ez valamennyire előny, valamennyire pedig nyilván hátrány is, de hozzá kell tenni, hogy gyakorlatilag az érdemi rotáció minden tagja az Euroligában edződik. Egy óriási problémájuk azonban van, mégpedig a vezéregyéniségnek számító Bobby Dixon egészsége. A honosított karmesternek csípősérülése van és még mindig nincs arról hivatalos álláspont, hogy képes lesz-e játszani a kontinensviadalon és ha igen, akkor mikor, vagy milyen állapotban, márpedig ő alapjaiban határozhatja meg a válogatott sikerét.

Hiányzóik is vannak, nem lesz ott a nagy nevek közül Enes Kanter, Ersan Ilyasova és Ömer Asik sem, így főleg centerposzton gyengébbek jelentősen az ideálisnál, ha még Dixon sem lesz bevethető (vagy nem 100%-os), akkor bajban lehetnek a továbbjutással még hazai pályán is. Hozzá kell tenni, hogy a törökök azért szinte minden sikerüket saját környezetükben érték el eddig, a legfrissebb természetesen az Euroliga-győzelem a Fenerrel. Ez biztos, hogy most is faktor lesz, a hazai pálya mindenhol hazai pályán, de Törökországban különösen az - Cedi Osman játéka mindenképpen kulsfontosságú lehet, tőle és Korkmaztól is sokat várnak az országban.

Itt megemlíthetjük a felkészülésüket is, hiszen 7-2-es mérleggel zárták az edzőmeccseiket, Osman pedig négyszer is a gárda legjobb dobója volt. A két vereségük egymást követő két napon született, előbb a finnektől, majd másnap az olaszoktól kaptak ki, utóbbi alkalommal ráadásul húsz ponttal, ezt követően viszont sorozatban hat összecsapást nyertek meg.

Összességében ha Dixonnal számolhatnak és a fanatikus szurkolótáboruk végighajtja őket a meccseken, bennük lehet a bravúr és egy szép szereplés, ha viszont Dixon nem tud játszani, akkor biztos, hogy a torna vége felé már nem kell velük számolni. A keretük egyelőre 13-as Dixon miatt, amint kihirdetik, hogy vele mi a helyzet, frissítjük a cikket - az este folyamán kiderült, hogy Dixon nem lehet ott az Eb-n!

A 12-es keret:

Dogus Balbay (Anadolu Efes)
Kenan Sipahi (Besiktas)
Sinan Güler (Galatasaray)
Furkan Korkmaz (Banvit)
Melih Mahmutoglu (Fenerbahce)
Cedi Osman (Anadolu Efes)
Erkan Veyseloglu (Besiktas)
Göksenin Köksal (Galatasaray)
Baris Hersek (Fenerbahce)
Furkan Aldemir (Darüssafaka)
Semih Erden (Darüssafaka)
Sertac Sanli (Besiktas)

Szövetségi kapitány: Ufuk Sarica

Várható rotáció:

Sipahi - Güler - Osman - Hersek - Erden
Balbay - Korkmaz (Mahmutoglu) - Veyseloglu - Köksal - Aldemir (Sanli)

 

Belgium

FIBA-ranglista: 44.

Legjobb eredmény: 13. (2015)

Belgium egy hosszabb, közel húszéves szünet után ebben az évtizedben került vissza igazán a kosárlabda-térképre, 2011-ben, 2013-ban és 2015-ben is ott volt a válogatott az Eb-n, sőt, utóbbin a legjobb tizenhat közé jutott. Annak a csapatnak a magja együtt is maradt és könnyen lehet, hogy utolsó nagy megmérettetésére készül.

Egy nagy hiányzójuk viszont van, Matt Lojeski nem lesz ott az Európa-bajnokságon, de a keretükben így is akadnak azért izgalmas kérdések, méghozzá elsősorban a hátvédsorban. A spanyol bajnok Valencia rutinos (már 34 éves) irányítója, Sam Van Rossom játéka mindenképpen meghatározó lehet, de legalább ennyit számíthat majd a felkészülés során többször is villogó fiatal energiabomba, Manu Lecomte is - a mindössze 180 centis egyes a Baylor egyetemen pattogtat és az NCAA egyik legnagyobb európai ígéreteként kezelik. Mellettük itt bevethető a Bilbaóban játszó, szintén rutinos Tabu is, ez a trió képes lehet rohanni, vagy a játékot kontrollálni is a helyzettől függően, elsősorban tőlük függhet majd a játék képe.

Ha feljebb nézünk, ki kell emelnünk még a Bilbao erőcsatárát, Tabu csapattársát, Axel Hervelle-t is, ők alkothatják az alapot, a magasember kifejezetten jól passzol és vele talán még inkább kiaknázhatók a változatos hátvédsor erősségei. Az említett Tabu egyébként a felkészülés során rendszeresen meg is szórta az ellenfelet, rá mindenképpen érdemes lesz figyelni.

A felkészülést 3-6-os mérleggel zárták, egyszer-egyszer a spanyolokat és az olaszokat is elkapták, de összességében komoly bravúr lenne tőlük, ha továbbjutnának a csoportból - Lojeski hiányát minden bizonnyal megérzik majd, a Hervelle-Tabu-Van Rossom trió pedig jó eséllyel a torna után el is köszönhet a válogatott szerepléstől.

 

A 12-es keret:

Sam Van Rossom (Valencia)
Jonathan Tabu (Bilbao)
Manu Lecomte (Baylor)
Quentin Serron (Gravelines)
Jeam Salumu (Oostende)
Jean-Marc Mwema (Oostende)
Axel Hervelle (Bilbao)
Maxime De Zeeuw (Oldenburg)
Pierre-Antonine Gillet (Oostende)
Hans Vanwijn (Limburg)
Kevin Tumba (Murcia)
Ismael Bako (Bears)

Szövetségi kapitány: Eddy Casteels

Várható rotáció:

Van Rossom - Tabu - Salumu - Hervelle - Tumba
Lecomte - Serron - Mwema - Gillet (Vanwijn) - De Zeeuw (Bako).

 

Összességében talán az egész Eb legérdekesebb csoportja lesz az Isztambulban "állomásozó" D-jelű, mert rendkívül kiegyenlítettnek ígérkezik. Az első ránézésre kiemelkedő szerbek a jelentősen meggyengült keretükkel nem tűnnek sokkal jobbnak, mint a most remekül összeálló és nagy dobásra készülő lettek, vagy ha kijön a lépés, akkor az oroszok - mindhárom gárda a legjobb négy közé jutna. Ugyanakkor szintén számolni kell a hazai pálya előnyét élvező török válogatottal, és ezen csapatok csatájába egyszer-egyszer a britek és a belgák is beleszólhatnak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus