BSL, döntő: Újabb hosszabbítás után bajnok a Fener

Bár két perccel a negyedik meccs vége előtt még 14 ponttal vezetett a Besiktas, a Fenerbahce kiharcolta a hosszabbítást és söpréssel zárta le nemcsak a finálét, hanem az egész rájátszást. Bodganovics lett az MVP, aki mindent megnyerve búcsúzik (valószínűleg) Európától.

Döntő, 4. mérkőzés

Besiktas Sompo Japan (2.) – Fenerbahce (1.) 94-98 h.u.

Óriásit küzdött a Besiktas a Fenerbahce elleni döntő negyedik mérkőzésén is, ám a harmadik találkozóhoz hasonlóan a vendégcsapat itt is kiharcolta a hosszabbítást, majd meg is nyerte a derbit. Mindez azt jelenti, hogy söpréssel védte meg bajnoki címét a Fener, akik az egész rájátszásban nem találtak legyőzőre (az első körben a Tofas, majd a Darüssafaka ellen sem), 9-0-s playoffot produkáltak, az egész szezonban mindössze kétszer kaptak ki (28-2-es alapszakasz), és az Euroliga mellett a BSL-t is megnyerték, mindössze a kupagyőzelem hiányzott nekik a tökéletes szezonhoz. Ami ezt a meccset illeti, zárt kapuk előtt játszottak a felek, köszönhetően az előző meccsen történt atrocitásoknak, mikor menet közben kellett kiüríteni a csarnokot. A cipőcsikorgástól hangos találkozót a Fener kezdte jobban, a második negyed közepéig náluk volt a párpontos előny, a nagyszünetre viszont már a Besiktas vonult 47-42-es előnnyel. Szurkolói nélkül is nagyon akarta a győzelmet a fekete-fehér alakulat, keményen, nagy odaadással játszottak, D.J. Strawberry (20/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) és Vladimir Stimac (13 pont, 9 lepattanó) mellé pedig előlépett a volt csapata ellen játszó Kenan Sipahi (22/9 pont, 5 gólpassz) és Michael Roll (15/6 pont) is, így pedig őrizte előnyét a Besiktas. Két perccel a vége előtt, 79-65-nél aztán kialakult a meccsen a legnagyobb különbség, 14 pontosra hízott a hazaiak fórja, sokan ekkor már alighanem az ötödik meccsre tolták volna a bajnokavatást.

De nem a Fener játékosai, akik kihasználták a Besiktas buta hibáit, villámgyorsan eltüntettek 10 pontot a hátrányukból, és megérezték a lehetőséget a győzelemre. Ezt követően pedig jött ki más, mint Bogdan Bogdanovics (23/3 pont, 9 gólpassz, 3 lepattanó, 2 blokk), aki ismét clutch volt, és két kosarával kiharcolta a hosszabbítást. A túlóra során aztán már nem adott esélyt a Fener, taktikus játékkal lezárták a mérkőzést és az idei szezont. Bogdanovics mellett nagyon kellett Jan Vesely (26 pont, 11 lepattanó, 2 blokk) parádés dupla-duplája is a Fenernek a győzelemhez, ahogy Bobby Dixon (14/12 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) triplái és Ekpe Udoh (12 pont, 5 blokk, 4 lepattanó) védekezése is a kulcspillanatokban. Aligha meglepő, hogy a döntő MVP-jének a harmadik és a negyedik meccs nyerőemberét, a 19,5 pontot, 7,8 gólpasszt és 4,8 lepattanót átlagoló Bogdan Bogdanovicsot választották, aki valószínűleg ezzel egy jó darabig az utolsó meccsét játszotta Európában, a következő szezontól már az NBA-ben kamatoztathatja fantasztikus tehetségét a még mindig csak 24 éves játékos.

A négy győzelemig tartó párharc végeredménye: 4-0 a Fenerbahce javára.

 

A döntő MVP-je: Bogdan Bogdanovics (Fenerbahce)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus