Ők várnak a Falcóra, 1. rész - Besiktas, Brindisi, Neptunas Klaipeda

A magyar bajnok bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, így végignézzük részletesebben, kik lesznek az ellenfelei - elsőként a török, az olasz és a litván csapat kerül terítékre.

A Falco-Vulcano Energia KC Szombathely együttese a főtáblásra került a Bajnokok Ligájában, így második magyar csapatként ott lesz a FIBA első számú sorozatának csoportküzdelmeiben. Gasper Okorn alakulatának ellenfeleit két részre bontva mutatjuk be részletesen is.

 

Besiktas Sompo Sigorta (török)

1933-ban alakult a klub kosárszakosztálya, egy kisebb megszakítást leszámítva azóta működik a csapat. Kétszer volt török bajnok a Besiktas, még 1975-ben és rögtön a 2012-es EuroChallenge-győzelmet követően, még abban az évben - ez az egy nemzetközi sikerük van a törököknek, ugyanebben a szezonban nyertek török kupát is, ezt követően azonban visszaestek. Két PO nélküli szezon után két jobb év következett, bár a 2017-es ezüstérem után 2018-ban pályaelőnyből estek ki a Banvit ellen a negyeddöntőben. A török élvonal előző kiírásában a hatodik helyet szerezték meg az alapszakaszban, majd 2-0-val kiestek a Tofas ellen a legjobb nyolc között, a kupában pedig az elődöntőben búcsúztak.

A nemzetközi kupáknak 2004 óta rendszeres résztvevői, és nem egyszer összecsaptak már magyar csapattal, leginkább a Szolnokkal. 2014/15-ben és 2015/16-ban a EuroCupban találkoztak a felek, mindkétszer az első csoportkörben, és mindkétszer 1-1-re végeztek egymással a csapatok. 2016/17-ben aztán már a BL-ben futott össze a két klub - ekkor mindkét alkalommal a félholdasok diadalmaskodtak. Érdekesség, hogy az akkori keretből egyetlen játékos sincs a Besiktas keretében. A két klub még egyszer találkozott, méghozzá 2012-ben, a EuroChallenge debreceni négyesdöntőjében - akkor az elődöntőt 64-60-ra nyerték a törökök, és mint arról már volt szó, később behúzták a finálét is.

Idén eddig egy tétmérkőzésen van túl a Besiktas, a hétvégén 80-75-re győzött a Bahcesehir otthonában, így 1-0-val áll a török élvonalban.

Vezetőedzőjük a 62 éves montenegrói legenda, Dusko Ivanovics. Az egykori jugoszláv játékos a Jugoplastika Splittel kétszer BEK-et nyert, vezetőedzőként a TAU Ceramicával kétszer döntőzött az Euroligában, volt Korac Kupa-győztes a francia Limoges-zsal, spanyol, francia és svájci bajnoki címei vannak, előbbi kettő bajnokságban pedig a legjobb edzőnek is megválasztották.

Várható rotáció:
Theodore - Gotcher - McKissic - Djurisics - McAdoo
Akpinar - Batuk - Yildizli - Geyik

Öt külföldit foglalkoztat a klub. A 29 esztendős Jordan Theodore fogja irányítani az együttest, aki 2017-ben, a Banvittal török kupát nyert, a Bajnokok Ligája MVP-jének választották, azóta pedig az Olimpia Milanónál és az AEK Athénnál kosarazott. Az öt légiós közül talán a legkevésbé ismert a 26 éves Toddrick Gotcher, aki eddigi három profi szezonjából kettőt kisebb görög élvonalbeli csapatoknál töltött, 2017/18-ban pedig a Cholet-nál kosarazott Franciaországban.

A jó nevű Shaquille O'Neal McKissicnek a Besiktas már a negyedik török csapata lesz, de ő is körbejárta már a világot: volt az Avtodor Szaratov, a Gran Canaria és egy koreai együttes játékosa is - honosított kosarasként az azeri válogatott tagja. A tréner, Ivanovics honfitársa a 27 éves erőcsatár, Nemanja Djurisics, aki montenegrói válogatott, és a Zielona Gora, a Bonn és az Oostende csapataiban kereste a kenyerét. Theodore mellett a leginkább ismert név a Golden State Warriors kétszeres NBA bajnoka, az előző idényt már Európában, Torinóban töltő James Michael McAdoo. Mind az öten idén igazoltak a Besiktashoz.

A "hazai" játékosok közül négyen kiemelkednek a többiek közül, az öt külföldi mellett jó eséllyel rájuk hárul majd a legtöbb szerep. A 24 éves, német-török kettős állampolgár irányító, Ismet Akpinar részt vett az idei világbajnokságon is a német válogatott színeiben, ráadásul majdnem 20 percet átlagolt az 5 mérkőzésen - korábban az Alba Berlin és a Ratiopharm Ulm voltak a kenyéradói. A kettes és hármas poszton használható, 29 esztendős Birkan Batuk 2012 óta csak a 2016/17-es idényben nem az Anadolu Efes kosarasa volt. Akkor a Darüssafakánál kosarazott, az előző fél évet pedig kölcsönben a Pinar Karsiyakánál töltötte, korábbi török válogatott.

A gárda csapatkapitánya az a Samet Geyik, aki harmadik idényét kezdi a fekete-fehéreknél, és ő is volt egykor török válogatott - ugyanazon a 2016-os olimpiai kvalifikációs tornán, amin Batuk is. A 25 éves, mindkét csatárposzton bevethető, de leginkább erőcsatár Burak Can Yildizli két évnyi Büyükcekmece után tette át székhelyét a Besiktashoz.

Kifejezetten jó nevű és meghatározó amerikaiak mellett válogatott játékosok alkotják a keretet, amely rutinos, de még öregnek sem mondható - a csoport egyik, ha nem a legnagyobb favoritja a török együttes.

 

Happy Casa Brindisi (olasz)

A klub története mindössze 27 évre nyúlik vissza, és 2004-ig New Basket Ceglie néven szerepelt a klub, tehát nem is Brindisi csapata volt. A Cegliének nem volt megfelelő a csarnoka, ezért költözött a városba, de nem nagyon vonzotta be a nézőket - még mielőtt az akkori tulaj valaki másnak adta volna el a klubot, Massimo Ferrarese megvásárolta azt, így 2004-ben létrejött a New Basket Brindisi.

Az így megalakuló együttes egy másodosztályú bajnoki címet és egy másodosztályú kupagyőzelmet tud eddig felmutatni - az élvonalban az ötödik volt a legjobb helyezése az előző szezonban és 2013/14-ben. Semmilyen komolyabb nemzetközi eredménye nincs az együttesnek - 2015-ben a EuroChallenge negyeddöntőig jutott, egy évre rá pedig a EuroCup csoportkörében szerepelt, de ennyi.

A gárda idén eddig 1-1-gyel áll az olasz pontvadászatban: az első körben hazai pályán kapott ki a Cantútól (64-69), a másodikban viszont tükörsimán verte a Virtus Romát idegenben (63-87).

A Brindisi vezetőedzője az 56 esztendős Francesco Vitucci, aki 1986 óta tréner. Megfordult több olasz alakulatnál is, 2012/13-ban az olasz bajnokság legjobb szakemberének választották a Varesénél, 2014/15-ben pedig Hanga Ádám is az ő kezei alatt játszott a Scandone Avellinónál.

Várható rotáció:
Banks - Thompson - Martin - Brown - Radosavljevic
Zanelli - Campogrande - Ikangi - Stone/Gaspardo - Iannuzzi

Itt is a külföldiekkel kezdjük a sort. A 33 esztendős Adrian Banks már az előző szezont is itt töltötte, sőt, 2015/16-ban is a csapat játékosa volt - közben a Hapoel Tel-Avivnál 2018-ban megválasztották az izraeli bajnokság legjobb hatodik emberének. Darius Thompson sokkal kevesebb rutinnal rendelkezik, hiszen még csak 24 éves - első profi évét tavaly a holland ZZ Leidennél töltötte.

A 30 éves Kelvin Martin az előző két idényt az olasz élvonalban húzta le a Cremona és a Bologna játékosaként. John Brown III csak Olaszországban kosarazott eddig profiként, egy éve van a Brindisi kötelékében. A 7-szeres német válogatott, 213 centis center, Bogdan Radosavljevic pedig a Ratiopharm Ulmtól került át Itáliába. Van még egy amerikai a keretben, a 28 éves világjáró, Tyler Stone, de ő jelenleg sérült, és nem tudni, mikorra épül fel - a nevezési listában ott van.

Az olasz cserék közül csak a 27 éves játékmester, Alessandro Zanelli maradt a tavalyi keretből, mindenki más új. Az Avellinóból érkező Luca Campogrande, az olasz másodosztályú Veronától szerződtetett Iris Ikangi, a Reggio Emiliát otthagyó Raphael Gaspardo, illetve a Vareséből ismert Antonio Iannuzzi lesznek még az aktív rotáció tagjai az első mérkőzések alapján.

A hat külföldi rengeteg, de a Falco mutatott annyit az eddigi meccsein, hogy a Brindisi ne tartozzon a verhetetlen ellenfelek közé. Az olaszok általában a rohanós játékot erőltetik, ez pedig feküdhet az eddig nagyszerűen védekező szombathelyi gárdának.

 

Neptunas Klaipeda (litván)

67 éve, 1952-ben alapították a klubot még BC Maistas néven, amely két évvel később vette fel a Neptunas nevet - ezért van az 55-ös szám az idén használt logójukban. A csapat egyetlen bajnoki címét még 1962-ben szerezte. A 2012/13-as idény óta folyamatosan tagjai a top4 litván alakulatnak, két ezüstérmet és három bronzérmet szereztek (a legutóbbi szezonban is harmadik helyen végeztek). 2013 óta szerepelnek az európai kupákban is, 2014/15-ben például az Euroligában indulhatott az együttes, az elmúlt három évben pedig mindig bejutott a Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata közé - tehát a csoportból továbbment. Ezek mellett leginkább arról híres a gárda, hogy innen indult két legenda, Arvydas Macijauskas és Eurelijus Zukauskas pályafutása is.

2-1-gyel kezdték eddig ezt az idényt - a Juventust simán (80-67), a Dzukiját pedig egy fokkal nehezebben (74-67) győzték le, míg a hétvégén kikaptak a Lietuvos Rytastól idegenben (85-75).

Vezetőedzőjük a 41 éves újonc, Tomas Rinkevicius, aki 2012-ben fejezte be profi játékospályafutását, az előző hét évben a Neptunas segédedzője volt, és idén nevezték ki főedzőnek - első ilyen jellegű munkája lesz ez tehát.

Várható rotáció:
Janavicius - Sedekerskis - Gailius - Williamson - Masiulis
Dorsey - Delininkaitis - Jogela/Slavinskas - Olisevicius - Galdikas

Gyakorlatilag kettébontható a keretük egy kivételt leszámítva. Vannak rendkívül tehetséges játékosaik, akiket az eddigiek alapján játszatnak is folyamatosan: a 20-21 éves korosztályhoz tartozik Tadas Sedekerskis, Gytis Masiulis, Matas Jogela és Dziugas Slavinskas is - közülük utóbbi csak perceket kap, az első három viszont alapember, Sedekerskis és Masiulius kezdők voltak a hétvégén a Rytas ellen. Sedekerskis játékjogát már 2013-ban megszerezte a Baskonia, amely 2017-ben még 5 évre hosszabbított vele, tehát kölcsönbe érkezett ide. Masiulis a Zalgiristól jött, szintén kölcsönbe, méghozzá tavaly, és a litván bajnokság legjobb fiatal kosarasának választották. Jogela is a kaunasi együttesnél volt eddig, most tette át székhelyét a Neptunashoz, míg Slavinskas a klub saját nevelése. Mind a négyen tagjai voltak a 2016-os U18-as litván válogatottnak, amely ezüstérmet nyert akkor a franciák mögött, Sedekerskis pedig többek között azóta az NBA drafton is igen előkelő helyen elkelő Frank Ntilikina, Sekou Doumbouya, Isaiah Hartenstein trió mellett bekerült a torna All-Star ötösébe.

A két korcsoport között található a 26 éves Osvaldas Olisevicius, aki meg 2009-ben nyert ezüstérmet az U16-os litván csapattal - ő már az előző szezont is itt töltötte.

Mellette és a fiatalok mellett viszont csak 30 körüli, de inkább afölötti emberek találhatóak. A két amerikai közül a 29 éves, 204 centije ellenére is echte magasembert játszó Andre Williamson a meghatározóbb eddig. Sokat játszott Svájcban, az előző idényben is a Fribourg alkalmazottja volt, és a BL csoportkörében 13 pont, 7 pattanó körül átlagolt, ő mindenhol ezt tudta eddig. A másik amerikai, a 32 éves Darrin Dorsey a francia élvonalban kosarazott sokáig, tavaly a Kolozsvár játékosa volt, de egyelőre csak csereként használják. Nem úgy, mint Deividas Gailiust és Zygimantas Janaviciust - a 30 éves Gailius innen indult, sokadjára tér már vissza, és legnagyobb sikere pedig az, hogy 2015-ben ott volt az Eb-ezüstöt nyerő litván felnőtt válogatottban, míg a 31 éves Janavicius is a bő keret tagja általában, de a 12-be nem tud beférni.

A padról hozza a rutint a 37 éves korelnök, Tomas Delininkaitis, illetve a 32 éves Simas Galdikas is, ők is ott vannak a 10-11 fős aktív rotációban.

Az látszik, hogy jó eséllyel nem a Neptunas a csoport leggazdagabb klubja a mindössze két külföldivel, ennek ellenére veszélyes ellenfélnek számítanak a rutinos játékosok és a fiatal tehetségek elegye miatt. Tavaly sem volt ennél jobb állományuk (akkor centerben Jerai Grant, irányítóban pedig a Paksról ismert Lorenzo Williams voltak a légiósok), mégis továbbjutottak a csoportból, amit zsinórban harmadjára értek el, ez tiszteletet parancsoló.

Foto (1), Slide - falcokc.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus