EuroBasket 2017 A-csoport: Öten a továbbjutásért

Az A-csoportban a franciák, a görögök és a szlovének kiemelkednek, várhatóan a lengyelek és a finnek vívnak majd nagy harcot a továbbjutásért, Izland pedig első Eb-n aratott győzelmét szeretné megszerezni.

A-csoport

Lengyelország

FIBA-ranglista: 38.

Legjobb eredmény a tornán: Ezüstérem (1963).

A lengyelek aranykorszaka a 60-as évekre tehető, 1963-tól 1971-ig két negyedik és két harmadik hely mellett a hazai rendezásű, 1963-as tornán ezüstérmesek lettek. A követőez évtizedekben a hetedik helyre többször is befutottak, de 1997-től egészen 2007-ig nem vettek részt egyetlen Eb-n sem. A legutóbbi 10 év során felemás eredményeket hoztak - legutóbb a 11. helyen végeztek.

Abból a csapatból nagyon sokan itt vannak, lényegében a keret háromnegyede megegyezik a két évvel ezelőttivel, nem lesz most ott azonban a 12 fő között a gárda első számú centere, Marcin Gortat, és ahogy két éve, úgy most sem lép majd pályára Maciej Lampe sem, ők ketten messze a legnagyobb hiányzók.

Az ő pótlásuk Damian Kulig és Przemyslaw Karnowski feladata lesz - mindketten ott voltak már két éve is a keretben, de most ők lesznek az első számú magasemberek (a kiegészítő szerepkörben hasznos Aaron Cel mellett), néha egymás mellett is. A periméteren azért így is komoly nevek sorakoznak az együttesnél: a EuroCup-győztes és idén már euroligás Unicaja Malaga játékosára, Adam Waczynskire érdemes leginkább odafigyelni, ő a felkészülési mérkőzések során többször és két éve is a csapat legjobb pontszerzője volt, de AJ Slaughter vagy a BL-győztes Iberostar Teneriféhez szerződő, 2016-ban a EuroCup legjobb fiatal játékosának választott Mateusz Ponitka is lehet meccset eldöntő ember.

A csapat vezetőedzője az amerikai Mike Taylor - a 44 esztendős szakember 22 esztendeje edző. Leginkább a ratiopharm Ulmnál töltött 8 évéről híres (2003-2011), majd három idényt lehúzott a D-Ligában, 2014 óta pedig a lengyel válogatott szövetségi kapitánya, az előző Eb-n tehát már vele szerepelt az együttes.

Elvileg a legjobb négy közé be kellene kerülniük, de a házigazda finnekkel várhatóan nagy csatát fognak vívni - papíron e két csapat között fog eldőlni a csoportban a negyedik, még épp továbbjutó hely sorsa.

A 12-es keret:

Michal Sokolowski (Rosa Radom)
Aaron Cel (Polski Cukier Torun)
A.J. Slaughter (ASVEL Lyon-Villeurbanne)
Damian Kulig (Banvit BK)
Przemyslav Zamojski (Stelmet Zielona Gora)
Mateusz Ponitka (Iberostar Tenerife)
Adam Waczynski (Unicaja Malaga)
Lukasz Koszarek (Stelmet Zielona Gora)
Tomasz Gielo (Divina Seguros Joventut)
Przemyslaw Karnowski (MoraBanc Andorra)
Karol Gruszecki (Polski Cukier Torun)
Adam Hrycaniuk (Stelmet Zielona Gora)

Koszarek - Waczynski - Ponitka - Cel - Kulig
Slaughter - Zamojski - Gruszecki (Sokolowski) - Gielo - Karnowski (Hrycaniuk)

 

Görögország

FIBA-ranglista: 13.

Legjobb eredmény a tornán: Európa-bajnok (1987, 2005).

A görögök kétszer értek eddig a csúcsra - hazai pályán, Athénban, még 1987-ben a legendás Nikos Galis vezetésével, majd 2005-ben, a Szerbia és Montenegró által rendezett kontinensviadalon. Azt követően volt még egy negyedik és egy harmadik helyük, de az előző három Eb-n nem sikerült elődöntőbe jutniuk, egy hatodik és egy ötödik hely között ráadásul 2013-ban a 11. pozícióban végeztek - legutóbb ötödikek voltak.

Keretük rendesen kicserélődött, hiszen a nagy öregek közül Nikos Zisis és Vassilis Spanoulis sincs már itt, mindketten visszavonultak a válogatottól. A két évvel ezelőtti húzóemberek közül ezúttal nem kerettag Kosta Koufos sem, de talán mindhármuknál nagyobb hiányzó az a Giannis Antetokounmpo, akivel lényegében a gárda vezéreként számoltak még a felkészülés első felében - elég komoly botrány lett belőle másfél hete, hogy a Milwaukee Bucks orvosainak tanácsára lemondta a szerepelést.

Az ő hiányában is vannak nagy nevek azért bőséggel: Hanga Ádám egykori csapattársa, Ioannis Bourousis, a Panathinaikosszal Euroliga-győztes, 2013-ban EuroCup MVP-nek választott Nick Calathes, a Fenerbahcéval Euroliga-győztes Kostas Sloukas, az Olympiakosszal többszörös Euroliga-győztes, ráadásul az egyik döntő hőseként a történelemkönyvekbe vonuló Georgios Printezis vagy az idén a Tenerifével BL-győzelmet ünneplő Georgios Bogris mind-mind kiváló játékosok, de nagy kérdés, hogy a karmesteri pálcát át tudja-e venni Antetokounmpo hiányában bárki - nem véletlenül panaszkodtak annyit az ő "kiesésére". Giannis bátyja, Thanasis egyébként ott lesz a csapatban, de messze nem ugyanaz a kaliber, mint a Bucks kiválósága.

Két dolog nem igazán szól mellettük. Egyrészt volt egy gyomorfertőzésük, de az még a másfél héttel ezelőtti, londoni meccseiket érintette, valószínűleg fel tudtak/tudnak belőle épülni. Másrészt viszont az sem nagyon növeli a görögök esélyeit, hogy a hírek szerint többször is összeszólalkoztak és összeverekedtek a játékosok egymással a felkészülés alatt - ezt ugyan lehet orvosolni, de pozitív jelnek nehéz tekinteni.

Vezetőedzőjük Kostas Missas, aki mindössze idén júniusban vette át az együttes irányítását. A 64 esztendős szakember 19 éves játékospályafutás után váltott, de trénerként túl nagy csapatai nem voltak - irányította többek között a ciprusi válogatottat, 2007-től négy éven keresztül a görög női együttest vezette, az utóbbi időben pedig a Promitheas Patras akadémiáján dolgozott, és az Olympiakosz női csapatának technikai vezetője volt. Érdemes viszont kiemelni, hogy 2009-ben aranyat, 2010-ben pedig ezüstöt nyert az U20-as görög válogatottal a korosztályos Eb-n, és ott többen is a játékosai voltak a mostani keretből.

A továbbjutással azért minden gondjuk és hiányzójuk ellenére sem lehet problémájuk - a franciákkal jelenlegi állapotukban azért nem biztos, hogy fel tudják venni a versenyt, de a szlovénekkel a második helyért megküzdhetnek, ha minden a tervek szerint alakul.

A 12-es keret:

Nick Calathes (Panathinaikosz)
Kostas Sloukas (Fenerbahce)
Vangelis Mantzaris (Olympiakosz)
Nikos Pappas (Panathinaikosz)
Kostas Papanikolaou (Olympiakosz)
Ioannis Papapetrou (Olympiakosz)
Thanasis Antetokounmpo (Panathinaikosz)
Georgios Printezis (Olympiakosz)
Dimitrios Agravanis (Olympiakosz)
Ioannis Bourousis (Guangdong Southern Tigers)
Georgios Papagiannis (Sacramento Kings)
Georgios Bogris (Olympiakosz)

Calathes - Sloukas - Papanikolaou - Printezis - Bourousis
Mantzaris - Pappas (Larentzakis) - Papapetrou - Agravanis - Bogris (Papagiannis)


Franciaország

FIBA-ranglista: 4.

Legjobb eredmény a tornán: Európa-bajnok (2013).

A franciák négy éve, Szlovéniában felértek a csúcsra, két éve pedig, a hazai rendezésű kontinenstornán a bronzérmet szerezték meg.

Komoly átalakuláson megy át a francia válogatott, legalábbis erre a tornára biztosan, hiszen csak öten lesznek ott azok közül, akik két éve bronzérmet nyertek, és olyan hiányzóik vannak az előző Eb-hez képest, mint Tony Parker (visszavonult), Nicolas Batum vagy éppen Rudy Gobert - meghatározó emberek lesznek tehát távol az együttestől. A három nagy név mellett nem lesz ott a nyáron a Real Madridhoz igazoló Fabien Causeur sem, ráadásul további gondjaik vannak, úgyhogy a mélységgel problémáik lehetnek, legalábbis a torna elején.

A kezdőcsapatuk továbbra is legjobbak szintjén van, hiszen a Barcelonához szerződő Thomas Huertel mellett egy Európa-klasszis, a 2016-ban a CSZKA Moszkvával minden egyéni és csapattrófeát besöprő Nando De Colo, illetve az NBA-ben is kifejezetten jó játékosnak számító Evan Fournier kezdenek majd. A palánk alatt a rutin és a fiatalság párosát alkotja Boris Diaw és Joffrey Lauvergne, de mögöttük azért már nem ezzel a minőséggel találkozunk.

A Valenciával spanyol bajnoki címet nyerő Antoine Diot, a Huertelhez (és Hanga Ádámhoz) hasonlóan a Barcához szerződő Kevin Seraphin, valamint Vincent Poirier is sérülésekkel bajlódik - az sem véletlen, hogy egyelőre nem szűkítették keretüket 12-re, és csak az utolsó pillanatban fogják ezt megtenni. A három felsorolt (ideiglenes) hiányában Kim Tillie, Edwin Jackson és a nyáron De Colo mellé szerződő Leo Westermann lehetnek főszereplők, de ha Diot-ék visszatérnek, akkor a keret mélysége még Batumék távollétében is megfelelő lehet akár a végső győzelemre is.

Vezetőedzőjük Vincent Collet, aki lényegében az aranygenerációt végigirányította, hiszen 2009 óta ő a szövetségi kapitány - 2011-ben is vele nyertek már ezüstöt, utána pedig természetesen az arany és a bronz is az ő nevéhez fűződik. Az 54 éves szakember 18 éves profi játékosmúlttal rendelkezik, és 2011 óta a SIG Strasbourg vezetőedzője is klubfronton.

A csoport topfavoritjai a sérülések ellenére is.

Az egyelőre 13 fős keretük (amint lesz keretszűkítés, frissítjük a cikket):

Thomas Heurtel (FC Barcelona Lassa)
Antoine Diot (Valencia Basket Club)
Leo Westermann (CSZKA Moszkva)
Nando De Colo (CSZKA Moszkva)
Evan Fournier (Orlando Magic) 
Edwin Jackson (Guangdong Southern Tigers)
Axel Toupane (Zalgiris Kaunas)
Boris Diaw (Utah Jazz)
Louis Labeyrie (SIG Strasbourg)
Kevin Seraphin (FC Barcelona Lassa)
Joffrey Lauvergne (San Antonio Spurs)
Vincent Poirier (Baskonia Vitoria Gasteiz)

Huertel - De Colo - Fournier - Diaw - Lauvergne
Diot (Westermann) - Jackson - Toupane - Labeyrie - Seraphin (Poirier)


Finnország

FIBA-ranglista: 32.

Legjobb eredmény a tornán: Hatodik hely (1967).

Helsinkiben rendezik ezt a csoportot, úgyhogy a finnek házigazdaként kezdhetnek neki az Eb-nek. 2011 előtt 42 év alatt mindössze két alkalommal voltak ott a kontinenstornán, azóta azonban mindhárom alkalommal részt vettek ezen a viadalon, és két kilencedik helyük is van, ami tőlük megsüvegelendő - legutóbb a 16. helyen végeztek az akkor már 24 csapatos tornán.

Mivel még nem hirdettek 12 fős keretet, sőt, náluk még 15-en vannak a kalapban, így nem tudni, mennyit változik a képlet a két évvel ezelőtti gárdához képest, de annyi biztosnak tűnik, hogy egyetlen komolyabb hiányzójuk sincs (hacsak nem sérül le valaki az utolsó pillanatban). A Jamar Wilson, Teemu Rannikko, Sasu Salin, Shawn Huff, Gerald Lee, Erik Murphy hatos kifejezetten megbízható teljesítményre képes, és nem is nagyon lehet tőlük kiugróan rossz meccsekre számítani - azt pedig a két kilencedik helyük mutatja, mennyit ér az egység, ami kialakult közöttük.

Az már más kérdés, hogy idén nem egy, hanem két igazi húzónevük van a korábbiakhoz képest, ami némileg megkavarja az összképet. Lauri Markkanent borzasztóan nagy tehetségnek tartják, nem véletlenül vitte el a Chicago Bulls az idei draft hetedik helyén - voltak 20 pont fölötti meccsei a felkészülés során is, de még hullámzó a teljesítménye. Az utóbbi évek legnagyobb sztárja, Petteri Koponen pedig az idény és a felkészülés nagy részét is kihagyta, csak az utolsó edzőmérkőzésen lépett pályára - nála azt sem igazán tudni, hogy pontosan milyen állapotban van, illetve hogy milyen szerepet szánnak neki eleinte, amíg formába nem kerül.

Vezetőedzőjük az a Henrik Dettmann, aki 1992-től 1997-ig, majd 2004-től egészen a mai napig irányítja a válogatottat - mondhatni elégedettek a munkájával. Az 59 éves finn szakember legnagyobb sikerét azonban 2002-ben érte el, amikor a német válogatottat világbajnoki bronzéremhez segítette.

Hazai környezetben a negyedik hely megszerzésére van esélyük, a lengyelekkel vannak nagyjából egy szinten, de Markkanen adott napi formája és Koponen állapota miatt érdekes kérdés lesz, hogy a lengyelek elleni, várhatóan sorsdöntő összecsapáson mit tudnak hozni szeptember 3-án este.

A 12 fős keret

Jamar Wilson (Movistar Estudiantes)
Teemu Rannikko (Kataja Basket)
Petteri Koponen (FC Barcelona Lassa)
Sasu Salin (Unicaja Malaga)
Mikko Koivisto (Salon Vilpas)
Shawn Huff (Fraport Skyliners Frankfurt)
Carl Lindbom (Helsinki Seagulls)
Matti Nuutinen (BCM U Pitesti)
Erik Murphy (Nanterre 92)
Tuukka Kotti (Helsinki Seagulls)
Lauri Markkanen (Chicago Bulls)
Gerald Lee (Maccabi Ashdod)

Koponen - Salin - Huff - E.Murphy - Markkanen
Wilson - Ranniko (Koivisto) - Nuutinen (Lindbom) - Kotti - Lee


Izland

FIBA-ranglista: 84.

Legjobb eredmény a tornán: 24. hely (2015).

Egyetlen egyszer jutottak el eddig a kontinenstornára, kettő évvel ezelőtt 0-5-tel zárták a csoportkört.

Az izlandiakkal többször, szám szerint háromszor is összecsaptunk a felkészülés folyamán, így nem ismeretlen a játékuk - finoman szólva is limitált képességű a keretük. Két kiemelkedő emberük Martin Hermansson és Haukur Palsson, akik Franciaországban játszanak, és leginkább ők képesek megteremteni másoknak is helyzetet - ha a kipasszaikból jó százalékkal operálnak a többiek, okozhatnak kellemetlen perceket másoknak, egyébként viszont kilógnak ebből a hatosból, méghozzá lefelé és nem kicsit.

Két embert még érdemes lesz azért nézni tőlük. Egyrészt Jon Stefanssont, aki 12-szer volt már az év izlandi játékosa, korábban játszott az Euroligában is, volt a Dallas Mavericks keretének a tagja (sérülés miatt nem játszott egy meccset sem), és meghatározó alakja az izlandi kosárlabdának. Ő borzasztóan kevés alkalommal látott parkettát a felkészülési meccsek során, mégis bekerült az utazókeretbe - elképzelhető, hogy itt már kulcsszereplő lesz ő is. Másrészt a 19 éves centert, Tryggvi Hlinasont kell még kiemelni, akit idén nyáron a spanyol bajnok Valencia szerződtetett, nem kis tehetségnek tartják.

Vezetőedzőjük a kanadai Craig Pedersen, aki 2014 óta ül a válogatott kispadján, tehát a két Eb-részvételben komoly szerepet játszott. Az 52 éves kanadai tréner előtte 5 évig a dán válogatott segédedzője volt, 2003 és 2015 között pedig a Svendborg Rabbits dán klubcsapatot is irányította.

Óriási meglepetés lenne, ha bárkit el tudnának kapni, a továbbjutásukkal pedig valószínűleg bankot lehet robbantani a fogadóirodáknál.

A 12-es keret:

Martin Hermansson (Champaigne Chalons Reims)
Hordur Vilhjalmsson (BK Astana)
Elvar Fridriksson (Barry Egyetem)
Aegir Steinarsson (Tau Castello)
Brynjar Bjornsson (KR Reykjavik)
Logi Gunnarsson (UMFN Njardvik)
Jon Stefansson (KR Reykjavik)
Pavel Ermolinskij (KR Reykjavik)
Haukur Palsson (Cholet Basket)
Kristofer Acox (KR Reykjavik)
Tryggvi Hlinason (Valencia Basket Club)
Hlynur Baeringsson (Stjarnan)

Vilhjalmsson - Hermannsson - Palsson - Acox - Baeringsson
Steinarsson (Fridriksson) - Gunnarsson (Bjornsson) - Stefansson - Ermolinskij - Hlinason


Szlovénia

FIBA-ranglista: 12.

Legjobb eredmény a tornán: 4. hely (2009).

A szlovének 2007 óta minden egyes Eb-n a legjobb hét között végeztek, egészen 2015-ig - a legutóbbi 12. helyük (a lettektől kaptak ki a nyolcaddöntőben) óriási csalódás volt. Erre a kontinenstornára azonban egy teljesen másik csapattal érkeznek majd - csak Klemen Prepelic és Jaka Blazic lesznek ott az aktív rotációból, Sasa Zagorac akkor sem játszott sokat, most sem fog.

Borzasztóan jónak tűnik a keretük életkor és játékstílusok alapján is. Két legnagyobb nevük és a játékuk alapja Goran Dragic és Luka Doncic - előbbi utolsó világversenyére készül a válogatottban, utóbbi pedig az elsőre, és mindketten egészen kiváló, sokoldalú irányítók, Doncicot ráadásul több poszton is be lehet vetni. A torna egyik legjobb és talán legnagyobb nevű honosítottját tudhatják maguknál Anthony Randolph személyében - az kérdés még, hogy milyen szerepet szánnak neki, a felkészülési meccseken csereként szállt be a padról.

Doncic és Dragic kezei alá Prepelic, Blazic, Edo Muric és Gasper Vidmar dolgozik majd, ez lényegében egy tökéletes munkamegosztás a két sztár és a több hasznos kiegészítő között. A legnagyobb gondjuk a mélység - a februárban ACL-szakadást szenvedő Zoran Dragic borzasztóan hiányzik a külső posztokról, ő a padnak nagyon komoly stabilitást adhatna, mert az jelenleg egyáltalán nincs. Érdekesség, hogy a már említett Zagorac ősztől a Sopron KC-nál játszik már, másrészt Vlatko Cancart érdemes lehet figyelni, őt a Denver idén nyáron ledraftolta a 49. helyen.

Vezetőedzőjük a 45 esztendős Igor Kokoskov, aki 2000 óta segédedző az NBA-ben (megfordult több együttesnél is, jelenleg a Utah Jazz alkalmazottja), 2008 és 2015 között a grúz válogatott szövetségi kapitánya volt, a szlovénokat pedig tavaly nyáron vette át.

A jelenlegi formájuk alapján (a felkészülési meccseken a legjobbakkal, például a horvátokkal is felvették a versenyt), a többiek problémáit is figyelembe véve egyértelműen a legjobb három között kell végezniük a csoportban. Papíron a harmadik helyre lehetnek jók, de a görögök előtt esetleg megcsíphetik a második helyet is.

A 12-es keret:

Goran Dragic (Miami Heat)
Aleksej Nikolic (Brose Baskets Bamberg)
Matic Rebec (Krka Novo Mesto)
Luka Doncic (Real Madrid)
Jaka Blazic (MoraBanc Andorra)
Klemen Prepelic (Paris-Levallois)
Edo Muric (Banvit BK)
Vlatko Cancar (Mega Bemax)
Anthony Randolph (Real Madrid)
Sasa Zagorac (Sopron KC)
Gasper Vidmar (BK Banvit)
Ziga Dimec (Krka Novo Mesto)

G.Dragic - Prepelic - Doncic - Muric - Vidmar
Nikolic (Rebec) - Blazic - Cancar - Randolph (Zagorac) - Dimec

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus