EuroBasket 2017 C-csoport: Jó magyar továbbjutási esélyek

A mieink csoportjában, a C-jelű hatosban a spanyolok, a horvátok és talán a montenegróiak is kiemelkednek, mi viszont nagy csatát vívhatunk a csehekkel a továbbjutásért.

C-csoport

Horvátország

FIBA-ranglista: 11.

Legjobb eredmény a tornán: Bronzérem (1993, 1995).

A horvátok a legjobb eredményeiket a szuverenitásuk kivívása után hozták két bronzéremmel, de ilyen magasságokba egyetlen egyszer sem értek azóta - elődöntőbe jutottak ugyan négy éve, de legutóbb Csehországtól már a nyolcaddöntőben kikaptak, méghozzá bántóan simán (59-80).

A két évvel ezelőtti csapathoz képest a jelenlegi gárda leginkább a palánk alatt alakult át, hiszen sem Ante Tomic, sem Miro Bilan nem lesz ott ezúttal a keretben - Mario Hezonja sem, de a tehetséges swingmannek nincs könnyű időszaka az Orlando Magicnél, abban a formában sokat nem tudna segíteni a válogatottnak. Több nagy név ide vagy oda, ez most már egyértelműen Bojan Bogdanovic és legfőképpen Dario Saric csapata, és úgy tűnik egyelőre a felkészülési meccsek alapján, hogy hasznos volt egy világos hierarchiasorrendet felállítaniuk - a korábbi években voltak papíron erősebb kereteik is, amelyek viszont csapatként csődöt mondtak, most ez is erősségük lehet.

Saric és Bogdanovic "munkáját" leginkább a Roko Ukic - Kruno Simon duó fogja segíteni, utóbbi kifejezetten jónak tűnik harmadik számú opciónak, ráadásul nyerőemberré is elő tud lépni Euroliga szinten is, ez a torna későbbi szakaszában még fontos lehet. A többiek inkább kiegészítő szerepkörben lesznek, de Luka Zoric vagy Darko Planinic a palánk alatt, Marko Popovic, Filip Kruslin, Ivan Ramljak és Marko Tomas pedig a mezőnyben fognak fontos munkát végezni. Érdemes lesz figyelni a Phoenix Suns tavalyi 1/4-esét, Dragan Bendert, akit sokszor próbálgattak különféle szerepkörökben és különböző magasemberekkel együtt, ő akár Saric mellé is jól illeszkedhet majd fontos meccsek végjátékában is.

Vezetőedzőjük Aleksandar "Aco" Petrovic. Az 58 éves szakember 1991 óta trénerkedik, volt mindkét nagy zágrábi klub, a Cibona és a Cedevita vezetőedzője többször is, utóbbival 2011-ben a EuroCup legjobb edzőjévé választották, és 2016 óta irányítja újra a horvát válogatottat - korábban kétszer rövidebb ideig már volt szövetségi kapitány.

A horvátok a felkészülés során borzasztóan meggyőzőnek tűntek - a szlovénektől ugyan legutóbb kikaptak, de több nagy skalpjuk is volt (Litvánia, Franciaország), és most úgy tűnik, hogy egy egységes együttest tudtak összerakni annak ellenére is, hogy náluk is volt egy-két lemondás. Szokásuk a nagy tornákon egy-egy totális betli, amit ha levetkőznek, ezzel a kerettel újra érmet nyerhetnek, de a csoportból egészen biztosan kell továbbjutniuk a spanyolokkal karöltve - akiket egyébként tavaly, a riói olimpián legyőztek a csoportmeccsek során.

A 12-es keret:

Roko Leni Ukic (Cedevita)
Bojan Bogdanovic (Indiana Pacers)
Marko Popovic (Montakit Fuenlabrada)
Filip Kruslin (Cedevita)
Krunoslav Simon (Anadolu Efes)
Dario Saric (Philadelphia Sixers)
Darko Planinic (Banco di Sardegna Sassari)
Marko Tomas (Cedevita)
Dragan Bender (Phoenix Suns)
Luka Zoric (Cibona Zagreb)
Ivan Ramljak (Cedevita)
Ivan Buva (Istanbul Buyuksehir Belediyesi SK)

Ukic - Simon - Bogdanovic - Saric - Planinic
Popovic - Kruslin - Tomas (Ramljak) - Bender - Zoric (Buva)


Csehország

FIBA-ranglista: 42.

Legjobb eredmény a tornán: 7. hely (2015), Csehszlovákiaként Európa-bajnok (1946).

A csehek pont két éve és pont a horvátok legyőzésével érték el legjobb eredményüket, hiszen a nyolc közé jutottak - először, mióta Csehország néven, Szlovákia nélkül szerepelnek.

Az már más kérdés, hogy az akkori három legjobb emberükből kettő, Jan Vesely és Blake Schilb lemondták a részvételt, a negyedik legjobb pontszerzőjük sincs itt abból a csapatból (Petr Benda), a 2016-os lengyel bajnokság legjobb pontszerzője, David Jelinek sincs (aki egyébként karrierje döntő hányadát a spanyol élvonalban töltötte), és a centerposzton segítségnek szánt Ondrej Balvin sem tudja vállalni a játékot, így pedig elég komoly bajban vannak.

Lényegében Tomas Satoransky maradt az egyetlen igazán komoly név ebben a csapatban, de a csehek kiválósága nem sok szerepet kapott a Washington Wizardsnál John Wall és Bradley Beal mögött - amikor pályára került, akkor sem nagyon adták a labdát a kezébe. Azt nem lehet mondani, hogy teljesen formán kívül van, de nincs a legjobb állapotában ő sem. Rajta kívül az idén nyáron a spanyol első osztályból Lengyelországba igazoló Patrik Auda, illetve Vojtech Hruban azok, akikre folyamatosan számíthatnak pontszerzőként, de ez borzasztóan kevés ahhoz képest, hogy mi lehetne adott számukra.

Érdekességként ki lehet emelni a már 37 esztendős Jiri Welsch-t, aki anno játszott az NBA-ben is, a Boston Celticsben nem is rosszul, de nagyon messze van már attól az önmagától. Akit még érdemes lehet figyelni, az az a 24 éves Tomas Kyzlink, aki tavaly csak a francia másodosztályban kosarazott, a most következő idényre viszont leigazolta az olasz bajnok Umana Reyer Venezia. A keret jó részét egyébként a CEZ Nymburk adja, tehát nem gyenge ez a csapat sem, de pont azok a húzemberek nincsenek most, akik mellett Bohacikék igazán hasznosak tudnának lenni - kérdés, hogy a kiegészítők közül fel tud-e lépni valaki a Satoransky-Hruban-Auda trió mellé.

Vezetőedjük Ronen Ginzburg, aki 2013 óta szövetségi kapitány, tehát az előző Eb sikerében is szerepet játszott. Az 53 éves izraeli szakember 2006-ban lett a CEZ Nymburk segédedzője, 2011 óta pedig ő a vezetőedző a csapatnál, tehát régóta Csehországban tevékenykedik.

A csehek alapvetően a negyedik helyre befuthattak volna, Montenegróval akár még a harmadik helyért is csatázhattak volna papíron, viszont talán ők gyengültek a legtöbbet "a nyár folyamán". Az szinte biztosnak tűnik, hogy a három nagyot ilyen állapotban nem tudják elkapni (bár Montenegrónál sincs minden rendben), és minden bizonnyal a mieinkkel fognak majd csatázni a negyedik, még továbbjutó helyért - a két gárda hétfői, szeptember 4-i küzdelme sorsdöntő lesz a legjobb 16-ba kerülés szempontjából. A felkészülés során is hullámzó produkciót nyújtottak, nem nagyon lehet belőni, hogy pontosan mit tudnak.

A 12-es keret:

Patrik Auda (Rosa Radom)
Jaromír Bohačík (CEZ Nymburk)
Vojtěch Hruban (CEZ Nymburk)
Martin Kříž (CEZ Nymburk)
Tomáš Kyzlink (Umana Reyer Venezia)
Lukáš Palyza (GTK Gliwice)
Martin Peterka (CEZ Nymburk)
Šimon Puršl (Turi Svitavy)
Tomáš Satoranský (Washington Wizards)
Jakub Šiřina (BK Opava)
Kamil Švrdlík (BK JIP Pardubice)
Jiří Welsch (CEZ Nymburk)

Satoransky - Bohacik - Hruban - Kriz - Auda
Sirina - Welsch (Kyzlink) - Palyza - Peterka - Svrdlik (Pursl)


Spanyolország

FIBA-ranglista: 2.

Legjobb eredmény a tornán: Európa-bajnok (2009, 2011, 2015).

Nem nagyon kell bemutatni az utóbbi 10 év legmeghatározóbb európai csapatát - az előző négy Eb-ből hármat bezsebeltek, csak 2013-ban hoztak arany helyett bronzot.

Vannak azért itt is hiányzók, hiszen Felipe Reyes már nem tagja a válogatottnak, Rudy Fernandez és Victor Claver sem tudta vállalni most a részvételt, Sergio Llull a felkészülés első felében, a belgák elleni edzőmeccsen szenvedett térdszalagszakadást, Nicola Mirotic a szerződése körüli hercehurca miatt nem tudott most igent mondani, Serge Ibaka pedig a hírek szerint azért nem lesz, mert a legutóbbi világversenyre már Miroticot vitték a spanyolok, ő meg hisztizett egy sort, hogy akkor ő többet nem lesz válogatott - ők ketten a honosítottak, közülük csak egyik lehetne itt most, de egyik sem lesz.

A keret azért így is tele van extraklasszisokkal, elég csak a Gasol-testvérekre gondolni, de az Európában nagyon magasra jutó Sergio Rodriguez, az NBA-ben nyáron csapatot váltó Ricky Rubio, vagy a most már valószínűleg kisebb szerepre szánt Juan Carlos Navarro is óriási nevek, és ott van még rajtuk kívül a EuroCup-döntős, spanyol bajnok Valencia legjobbja, Fernando San Emeterio is.

Nem nagyon kell ecsetelni, milyen tudású játékosok ők, de három fiatal NBA-játékosra érdemes lesz mellettük odafigyelni - Alex Abrines a külső dobásokban játszhat főszerepet, Juancho Hernangomez, mint jókezű magasember, egy plusz taktikai fegyvert jelenthet, Willy Hernangomez pedig rögtön hasznos kezdőcenter lett még az NBA-ben is. Utóbbi kettő a Gasol-testvérekkel együtt egészen pazar rotációt alkothat a palánk alatt, az egész mezőny legerősebb 4-5-ös rotációját.

Vezetőedzőjük továbbra is Sergio Scariolo - az 56 éves olasz tréner 2009 és 2012 között, majd 2015 óta újra szövetségi kapitány, lényegében a 2009 óta tartó időszak minden komolyabb eredménye az ő nevéhez fűződik.

Annak ellenére, hogy a lemondása, sérülések miatt ők is rengeteg nagy játékost "veszítettek" el, ez a csapat továbbra is az Európa-bajnokság első számú esélyese. A spanyolokkal azért nem egyszer, nem kétszer előfordult a világversenyeken, hogy "lassabban" kezdtek, így az nem lenne meglepő, ha mondjuk Horvátország elkapná őket a csoportmeccsek alatt, de egyrészt semmi gondjuk nem lehet a továbbjutással, másrészt az azért már meglepetés lenne, ha ezt nem az első vagy a második helyen tennék meg.

A 12-es keret:

Guillem Vives (Valencia Basket Club)
Ricky Rubio (Utah Jazz)
Sergio Rodríguez (CSZKA Moszkva)
Joan Sastre (Valencia Basket Club)
Juan Carlos Navarro (FC Barcelona Lassa)
Alex Abrines (Oklahoma City Thunder)
Fernando San Emeterio (Valencia Basket Club)
Juancho Hernangómez (Denver Nuggets)
Pau Gasol (San Antonio Spus)
Marc Gasol (Memphis Grizzlies)
Pierre Oriola (FC Barcelona Lassa)
Willy Hernangómez (New York Knicks)

Rubio - Abrines - San Emeterio - P.Gasol - M.Gasol
Rodriguez - Navarro (Vives) - Sastre - J.Hernangomez - W.Hernangomez (Oriola)


Montenegró

FIBA-ranglista: 72.

Legjobb eredmény a tornán: 17. hely (2013).

Montenegró nem tekint vissza túl nagy múltra, de az ország fiatalságát nézve ez nem is csoda. Azt érdemes kiemelni, hogy kétszer jutottak ki eddig az Eb-re, a csoportból még egyetlen egyszer sem mentek tovább, és a legutóbbi kontinensviadalt például ki is hagyták.

Elég komoly neveik vannak annak ellenére is, hogy például egy Vladimir Dasic vagy a sérülése miatt visszavonuló Nikola Pekovic már nem válogatottak. A palánk alatt azonban ott van Nikola Vucevic és a spanyol bajnok Valencia húzóembere, Bojan Dubljevic, ők ketten nagyon nagy nevek. Érdekesség, hogy a palánk alatti rotációban Marko Todorovic mellett a Sopronból és Kecskemétről is ismerős Filip Barovic fogja segíteni őket várhatóan.

A külső sorban a kitűnő kiegésztők, Suad Sehovic, Vladimir Mihailovic vagy Nemanja Djurisic mellett ott van Tyrese Rice, aki volt Euroliga és EuroCup győztes és mindkét sorozatban Final Four MVP is három (Maccabi Tel-Aviv), illetve kettő (Himki Moszkva) éve, ő is óriási név. Más kérdés, hogy a Barcelonánál nem kérnek belőle, és az Európa-bajnokság előtt közölte vele a klub, hogy az alsóbb ligába küldik, amennyiben nem megy bele abba, hogy kivásárolják - az nagy kérdés, hogy ez milyen hatással lesz rá fejben, esetleg el akarja-e vagy túlságosan el akarja-e adatni magát. Rice mögött ott van Nikola Ivanovic is, aki hatalmas tehetségnek indult, de mostanában inkább vándormadár lett, valamint a tavaly Szolnokon játszó Nikola Pavlicevic, illetve a tavaly a KTE-Duna Aszfaltnál pattogtató Milutin Djukanovic - bár egyelőre 14 fős a montenegróiak kerete, és jó eséllyel legalább az egyikük, de elképzelhető, hogy mindketten kikerülnek majd az utazócsapatból.

Vezetőedzőjük a már 70 esztendős Bogdan Tanjevic, aki még 1979-ben nyert BEK-et a Bosna Sarajevóval. A szakvezető volt olasz, francia és kétszer török bajnok is, a jugoszláv válogatottal 1981-ben Eb-ezüstérmes lett, irányította három évig az olasz nemzeti csapatot (1997-2000), akikkel 1999-ben Európa-bajnoki címet szerzett, 2003-tól 2014-ig török szövetségi kapitány volt, akikkel 2010-ben világbajnoki ezüstérmet ért el, és 2015-ben vette át a montenegrói kispadot - óriási név a szakmában.

Montenegró nem hozott jó felkészülési időszakot, elég sokszor kikaptak, de azt is hozzá kell tenni, hogy egyedül a franciák intézték el őket nagyon (100-70), egyébként a szerbekkel, az olaszokkal és a görögökkel is egészen szoros csatákat vívtak, ezek pedig azért komoly csapatok - a belgákat és az ukránokat tudták legyőzni, sok jelentősége ennek sincs. A nevek alapján a csoport harmadik helye bőven elérhető kellene, hogy legyen számukra a Rice-Dubljevic-Vucevic trióval, a csehek jelen állapotukban nem tudják felvenni ezzel a versenyt, ha egységesek a montenegróiak, de náluk mindig ez a kérdés, és az Eb-ken eddig masszívan az elvárások alatt szerepeltek pont emiatt.

A 12 fős keret:

Tyrese Rice (FC Barcelona Lassa)
Nikola Ivanovic (Betaland Capo d'Orlando)
Nikola Pavlicevic (Szolnoki Olaj KK)
Suad Sehovic (Buducsnoszt VOLI)
Vladimir Mihailovic (EWE Baskets Oldenburg)
Nemanja Vranjes (Mornar Bar)
Nemanja Djurisic (Telekom Baskets Bonn) 
Dino Radoncic (Real Madrid)
Marko Todorovic (Himki Moszkva)
Nikola Vucevic (Orlando Magic)
Bojan Dubjlevic (Valencia Basket Club)
Filip Barovic (Buducsnoszt VOLI)

Rice - Sehovic - Djurisic - Todorovic - Vucevic
Ivanovic (Pavlicevic) - Mihailovic (Vranjes) - Radoncic - Barovic - Dubjlevic


Románia

FIBA-ranglista: -

Legjobb eredmény a tornán: 5. hely (1957, 1967).

A románok 1977-ig egészen rendszeres résztvevői voltak az Eb-knek, aztán azóta összesen kétszer jártak a kontinenstornán, de legutóbb 1987-ben, úgyhogy 30 éves átkot "törtek meg" - az idézőjel indokolt, hiszen rendezőként vannak jelen a mostani viadalon is.

Izlandnál is kiemeltük, így itt is ki kell: minden bántás nélkül a csoport messze leggyengébb csapatának tűnnek, de amíg Izlandnál volt 2-3 egészen nagy vagy legalábbis ismert név, illetve egy komoly tehetség, addig a románoknál igazán csak Vlad Moldoveanu az, aki komoly nemzetközi múltra tekint vissza - ő járt a Benetton Trevisónál, Franciaországban, Észtországban, két évet lehúzott a lengyelek legjobb csapatainál is, és egészen ponterős, hatékony kosaras. Három 20 esztendős játékosuk van, Bogdan Niculescu, Kuti Nándor Levente és Emanuel Cate, de igazából még csak olyan nagyon fiatalnak sem mondható az állományuk. Török Rollandot kell kiemelni érdekességként, hiszen őt Körmendről jobban ismerhetik a magyar szurkolók is.

Vezetőedzőjük az a Marcel Tenter, aki pedig Székesfehérvárról lehet ismerős többeknek - a 48 éves tréner 2014-ben irányította az Albát, de sokáig nem húzta, az előző idényben pedig a U-BT Cluj Napoca szakvezetőjeként járt Fehérváron.

A románoknak minden győzelem ajándék kategória, még ellenünk és a megfogyatkozott csehek ellen is nagyon kevés esélyük van. A hazai pályát nyilván meg lehet említeni mellettük, de a felkészülési meccseken látszódott, mekkora a szakadék köztük és a többi európai csapat között - júliusban verték még Tunéziát, illetve két szoros meccset játszottak Izraellel, ami még pozitív is lehetne, de után legalább 30 pontos zakót kaptak minden mérkőzésen, még a szintén szétesett ukránok is 91-57-re verték őket (igaz, a többi nagy vereségük a görögök, a litvánok és a lettek ellen jött össze). Ez nem azt jelenti, hogy le kell őket nézni, de ellenük a papírforma egyértelműen a győzelem.

A 12-es keret:

Catalin Pretisor (CSM CSU Oradea)
Octavian Calota-Popa (BC Timisoara)
Andrei Mandache (CSM CSU Oradea)
Kuti Nándor Levente (U-BT Cluj Napoca)
Radu Paliciuc (CSU Sibiu)
Bogdan Nicolescu (CSM CSU Oradea)
Vlad Moldoveanu (Demir Insaat Büyükcekmece)
Titus Nicoara (BCM Pitesti)
Török Rolland (U-BT Cluj Napoca)
Alex Olah (U-BT Cluj Napoca)
Emanuel Cate (Prat Juventud)
Catalin Baciu (Steaua CSM)

Pretisor - Mandache - Palicuic - Moldoveanu - Olah
Calota - Kuti - Nicolescu - Török (Nicoara) - Baciu (Cate)


Magyarország

FIBA-ranglista: -

Legjobb eredmény a tornán: Európa-bajnok (1955).

A mieink az 1955-ös Európa-bajnoki cím után a következő négy kontinenstornán háromszor is negyedikek lettek, de 1969 óta mindössze egyetlen egyszer, 1999-ben vettünk részt az Eb-n, tehát az elmúlt 48 évben ez lesz a második fellépésünk - mérkőzést is 48 éve, Olaszországban nyertünk utoljára.

A mieink helyzetét, keretét valószínűleg a spanyolokénál is kevésbé kell felvázolni - minden bizonnyal a Hanga Ádám, Rosco Allen, Vojvoda Dávid, Perl Zoltán négyes lesz az, amelyik támadásban fazont szab a játékunknak. Négyük jó támadójátékára vannak a többiek és a csapat is utalva, és emellé kell odarakni azt az egységes csapatvédekezést, amit egyrészt a mostani selejtezőkön, másrészt a két évvel ezelőtt Eb selejtezőjében is mutattunk már (akkor összesen két ponttal maradtunk le a kontinenstornáról). Amennyiben ez sikerül, akkor egyrészt az egy győzelem bőven teljesíthető, másrészt a továbbjutás is teljesen reális.

Ivkovics Sztojan sem nagyon szorul bemutatásra, hiszen az 51 esztendős montenegrói-magyar tréner 1992 óta Magyarországon tevékenykedik - 2007-08 után 2013-ban vette át újra a szövetségi kapitányi posztot, azóta irányítja ő a válogatottat.

A felkészülés során kifejezetten felemás eredményeket hozott az együttes, de ez több más csapatra is elmondható, ebből túl nagy következtetéseket nem szabad levonni. A csehek elleni 34 pontos zakó nem mutat jól, de egyrészt Hanga Ádámmal nyilván más lesz majd a helyzet, másrészt az előző felkészülési időszakban is voltak ilyen eredményeink, majd hibátlanul nyertük a selejtezőcsoportot, harmadrészt pedig a cseheket a Tiszaligetben sikerült már megverni 14 ponttal nem is olyan régen - egyáltalán nem legyőzhetetlenek, és különösen igaz ez a jelenlegi keretükre.

Az komoly meglepetés lenne, ha a Montenegró-Spanyolország-Horvátország trióból bárkit elkapnánk, de a románoknál ez a keret jóval jobb még "idegenben" is, a csehek mostani állományánál pedig semmivel sem rosszabb, hiába van a másik oldalon (alig használt) NBA-játékos és volt NBA-s. Ahogy a cseheknél már említettük, a szeptember 4-ei, hétfői, egymás elleni találkozó sorsdöntőnek tűnik - jelenleg egy abszolút ki-ki meccsnek néz ki, ami eldőlhet bármelyik irányba, és jó eséllyel az az összecsapás el is dönti, hogy ki utazik tovább Isztambulba.

A 12-es keret:

Wittmann Krisztián (KTE-Duna Aszfalt)
Ruják András (Atomerőmű SE)
Hanga Ádám (FC Barcelona Lassa)
Vojvoda Dávid (Szolnoki Olaj KK)
Perl Zoltán (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely)
Ferencz Csaba (Egis Körmend)
Kovács Péter (Szolnoki Olaj KK)
Tóth Norbert (Falco-Vulcano Energia KC Szombathely)
Eilingsfeld János (Atomerőmű SE)
Allen Rosco (Iberostar Tenerife)
Keller Ákos (Alba Fehérvár)
Karahodzsics Kemal (KTE-Duna Aszfalt)

Wittmann - Vojvoda - Hanga - Allen - Keller
Ruják - Perl (Kovács) - Ferencz - Eilingsfeld (Tóth) - Karahodzsics

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus