Hírmorzsák 2022-09-10 (10:00)

Több, mint 10 millió dollárral nőhet a sapka, 12-vel a luxusadó határa. Részletek a tervezett szezonközi tornáról: a döntő kivételével minden meccs beszámítana az alapszakaszba, november-decemberben zajlanának a küzdelmek. A Jazznél felkészül a Bogdanovic-Beasley-Clarkson trió? A Celtics egyelőre nem igazolja le Carmelót. Keegan Murray teljesen felépült. Giannis bokasérülése nem komoly, vasárnap játszhat. Shane Larkin kidőlt az Eb-ről, Nedovics még visszatérhet. A belga kapitány megtalálta a kézenfekvő megoldást Luka Doncic semlegesítésére. 

Több hír is érkezett az NBA felől, ezekkel kezdünk. Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy a liga szerint a 2023-24-es szezonra várhatóan 134 millió dollár lesz a fizetési sapka, míg a luxusadós határt 162 millió dollárnál húzzák majd meg. Mindkét összeg nagyjából 1 millió dollárral magasabb a június végi előrejelzésnél. A 2022-23-as szezonban a sapka 123 655 000 dollár, míg a luxusadó 150 267 000 dollár, vagyis komoly emelkedések várhatóak (a nagyobb emelkedés egyik oka lehet az Egyesült Államokban is magas infláció, a szerk.). Bobby Marks (ESPN) cap-szakértő emlékeztetett, hogy a Covid miatt bevezetett pénzügyi szabályzat miatt a fizetési sapka egyik évről a másikra maximum 10%-ot növekedhet, vagyis 136 millió dollárnál nem lehet magasabb 2023-24-ben. 

Szintén Charania írta meg, hogy folynak a tárgyalások az alapszakasz közben rendezendő tornáról. A legújabb tervek szerint úgy alakítanák ki az alapszakasz-menetrendet, hogy novemberben bizonyos meccsek “duplán számítanak majd”, a torna első köreként is tekintenének rájuk, majd decemberben az utolsó nyolc, állva maradt csapat egyenes kieséses rendszerben döntené el, ki nyeri a tornát. Az egyenes kieséses szakasznál lenne rugalmas a menetrend, a meghatározott meccsidőpontokban a továbbjutó csapatok játszanának, és ezek a mérkőzések egyúttal szintén alapszakasz-meccsnek is számítanak majd - az egyetlen kivétel a döntő, ami nem lenne az alapszakasz része, a play-inhez hasonlóan. A tornát leghamarabb 2023-24-ben rendeznék meg, és még olyan tervezet is az asztalon van, hogy Final Four lenne semleges helyszínen. 

Az idei nyár főszereplője a Utah Jazz, Rudy Gobert és Donovan Mitchell elcserélése után most a többiek következnek. Zach Lowe (ESPN) saját podcastjében arról beszélt, hogy a ligában egyöntetű vélemény szerint a Jazz senkit nem ad majd olcsón: Bojan Bogdanovic, Malik Beasley és Jordan Clarkson esetében is elsőköröst fog kérni a csapat. Lowe szerint ennyit jelenleg senki nem fog adni, így várhatóan mindhárman megkezdik a szezont a Jazzben és később kelnek majd el. 

Brian Robb (MassLive) szerint a Boston Celtics az edzőtábor kezdetéig biztosan nem fogja leigazolni Carmelo Anthonyt, előbb felmérik, hogy a csapaton belül hogyan tudnák megoldani az ACL-szakadást szenvedett Danilo Gallinari helyettesítését, és egyébként van annyira mély a keretük, hogy nem kell feltétlenül azonnal megoldást találniuk. 

A New Orleans Pelicans Dereon Seabront igazolta le two-way szerződéssel, míg John Petty Jr. és Daeqwon Plowden Exhibit10 (edzőtábor) kontraktust kapott. A Cavaliers Jamorko Pickettnek és Chandler Vaudrinnek adott edzőtábor-megállapodást. 

Az Indiana Pacers leigazolta Isaac Yacobot, aki mostantól a videókoordinátori csapat vezetője lesz. Yacob korábban a Kingsnél dolgozott, ahol szoros kapcsolatot épített ki Tyerese Haliburtonnel. 

James Ham (ESPN) jelentette, hogy az 1/4-en húzott Keegan Murray nyári csuklóműtétje után teljesen meggyógyult, megkötések nélkül edzhet. A Summer League MVP-jéről már korábban is tudni lehetett, hogy szépen javul, jelen állás szerint pedig száz százalékos állapotban kezdheti meg az edzőtábort. 

Az Európa-bajnokság ma déltől a nyolcaddöntőkkel folytatódik, innen is összejött egy kisebb hírcsokor.

Giannis Antetokounmpo egyelőre csak súlyokkal dolgozott, de ma már várhatóan részt vesz a görög válogatott edzésén és vasárnap este játszani fog a nyolcaddöntőben. A korábbi NBA-s hátvéd, Shane Larkin ujjsérülése súlyos, műteni kell, így a török válogatott honosított játékosa számára véget ért a torna. A törököknek eddig is sűrű a tornájuk, hiszen a grúzok elleni meccsen több balhé és játékvezetői probléma akadt, most pedig a Berlinbe történő 5 órás utazás után 2 órát kellett várniuk a csomagokra, mert nem a schengeni övezetből érkeztek. Emiatt lemaradtak a számukra kijelölt edzésidőpontról, így helyszíni edzés nélkül játszanak ma 12 órától a franciák ellen - Az Efes Euroliga-győztes edzője, Ergin Ataman ki is akadt a helyzetre. 

A csehek nagy nehézségek árán jutottak be a 16 közé, ebben óriási szerepe volt Tomas Satoransky-nak, aki bokasérüléssel együtt is vállalta a játékot a két kulcsmeccsen. A szövetségi kapitány, Ronan Ginzburg azt mondta, hogy 40-45 éve dolgozik a kosárlabdában, és soha nem látott még olyat, hogy valaki ilyen sérüléssel is pályára lépjen, játékosa egy hős - aki látta közelről Satoransky bokáját, egyetért vele. 

A szerbeknél Nemanja Nedovics Madridba utazott, hogy konzultáljon egy specialistával. Nedovics szeretné felgyorsítani vádlisérülése gyógyulását, időközben visszatért a válogatotthoz és kezeléseket kap. A szlovéneknél a korábban egy feldobásnál a játékvezető lábára érkező Mike Tobey a belgák elleni nyolcaddöntő előtt próbálja ki a lábát, ott dől el, hogy játszhat-e. A belgák szövetségi kapitánya, a horvát származású Dario Gjergja tökéletes választ adott arra a kérdésre, hogy mi lehet a megoldás Luka Doncic semlegesítésére: a Dallas klasszisát egyszerűen be kéne zárni az öltözőbe a mérkőzések alatt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus