Hírmorzsák 2022-09-16 (9:30)

A Suns kisebbségi tulajdonosa, Jahm Najafi lemondásra szólította fel Robert Sarvert. Sam Garvin helyettesítheti Sarvert. Az NBA új kollektív szerződést kötött a játékvezetőkkel. Damian Lillard a Trail Blazersben akarja tölteni a teljes pályafutását. A Jazz és a Lakers tárgyalt Bojan Bogdanovicról. 10,1 millió dollárért árverezték el Michael Jordan egyik mezét.

A Suns alelnöke és kisebbségi tulajdonosa, Jahm Najafi egy nyílt levélben lemondásra szólította fel Robert Sarvert, mivel véleménye szerint az aljas, nőgyűlölő és rasszista viselkedés esetében zéró toleranciát kell alkalmazni minden munkahelyen. Mint ismert, Sarver tulajdonosi jogkörét egy évre felfüggesztették, illetve 10 millió dolláros pénzbüntetést is kapott, amiért a regnálása alatt rasszista, szexista és nőgyűlölő viselkedést tanúsított a csapat alkalmazottjaival szemben, és ezt követően többek között LeBron James és Chris Paul is az elégedetlenségének adott hangot, hogy nem elég szigorú ez a büntetés.

Najafi a Suns második legnagyobb részvényese Sarver mögött, és a többségi tulajdonos ellen azóta kritikus hangot szokott megütni, hogy elindultak a csapat körül a vizsgálódások. Szerinte a hasonló viselkedés bármilyen vezérigazgatótól, vezetőtől, elnöktől vagy edzőtől azonnali felmondást követelne, és az, hogy Sarver a csapat tulajdonosa, nem jogosítja fel őt arra, hogy másképp bánjon az emberekkel. Az a tény, hogy a tulajdonosi pozíciója miatt bárki alkalmasnak találná őt a vezetésre, az azt bizonyítja, hogy ezek az emberek elfelejtik, hogy az NBA csapatai az általuk kiszolgált közösségekhez tartoznak. Hogyha sportvezetőként nem ugyanazokhoz a normákhoz tartják magukat, mint ami elvárt lenne, akkor nem is tudja, hogy miként várhatnák azt, hogy a társadalom bármelyik szintjén is tisztességesen működjön. Nem tud nyugodtan hátradőlni ebben a helyzetben, mert akkor a gyerekeik és a szurkolóik következő generációja is azt gondolhatná, hogy a gazdagok esetében tolerálható ez a viselkedés. Najafi elkötelezett a rasszizmus, szexizmus és elfogultság minden formájának felszámolása mellett, és ennek jegyében Sarvert lemondásra szólítja fel.

Baxter Holmes és Zach Lowe (mindketten ESPN) információi szerint a Suns egy másik alelnöke és kisebbségi tulajdonosa, Sam Garvin lehet Sarver helyettese a következő egy évben, Adam Silver feljogosította őt arra, hogy a csapat tulajdonosaként járjon el, amíg a többségi tulajdonos felfüggesztése életben van.

Az NBRA, vagyis a játékvezetők szakszervezete új kollektív szerződésben állapodott meg az NBA-vel, ami az előttünk álló idényben lép életbe, és egészen a 2028/29-es idény végéig érvényes. A megállapodás rendezte a játékvezetők fizetését, utazási feltételeit, nyugdíját és marketingjogait is, és a hírek szerint a bírók túlnyomó többsége megszavazta a megállapodás elfogadását.

Damian Lillard egy podcastben mondta el, hogy a tervei szerint az egész pályafutását a Trail Blazersnél fogja tölteni. Sok olyan ember veszi körül, akik szerint el kellene mennie Portlandből, illetve azt hangoztatják neki, hogy mit kellene még csinálnia, de ő sosem lesz az az ember, aki hezitálás nélkül teszi azt, amit mások mondanak neki. Mindig azt fogja tenni, amiről úgy érzi, hogy leginkább az érdekeit szolgálja, és amiről azt érzi a szívében, hogy az a helyes. Általában is hűséges embernek tartja magát, és a Trail Blazers melletti hűsége azt is tükrözi, hogy ki ő emberként. Tisztában van azzal, hogy a bajnoki cím érdekében talán távoznia kellene Portlandből, de hisz abban, hogy a Trail Blazers színeiben is képes lehet felérni a csúcsra. Úgy érzi, hogy lesz itt lehetősége a bajnoki címért küzdenie, el fog jönni az idejük.

Tony Jones (The Athletic) információi szerint a Jazz folytatott már megbeszéléseket Bojan Bogdanovic, Mike Conley, Jordan Clarkson, Rudy Gay és Malik Beasley elcseréléséről is. Az újságíró kiemelte, hogy Bogdanovicról leginkább a Lakersszel tárgyaltak eddig, ugyanakkor a fizetéseket nehezen tudná összeegyeztetni a két csapat, és jelenleg nem is áll közel ahhoz a Jazz, hogy elcserélje a horvát kosarast. Érdekesség, hogy a két csapat már cserélt egymással a közelmúltban, akkor Patrick Beverley került a Lakershez, míg Talen Horton-Tucker és Stanley Johnson a Jazzhez.

Néhány edzőtábor-meghívót is kiosztottak az elmúlt nap során. Malik Ellison a Hawks, Javonte Smart a Pelicans, Keaton Wallace a Clippers edzőtáborában bizonyíthat. Azt már eddigi is lehetett tudni, hogy Denzel Valentine és Justin Jackson a Celticsnél próbálkozhat, most meg is kapták a szerződésüket, és rajtuk kívül Jake Layman is aláírt. A Pistons kitette a keretéből a nemrégiben szerződtetett Micah Pottert – a korábbi leigazolásának a lényege a játékos G Ligás jogainak megszerzése volt.

Rekordösszegért, közel 10,1 millió dollárért árverezték el Michael Jordan egyik mezét – Jordan ezt viselte az 1998-as nagydöntő első meccsén a Jazz ellen. Mezért korábban soha korábban nem fizettek ennyit, az eddigi rekord Diego Maradona mezéhez kötődött, amit Anglia ellen viselt az 1986-os világbajnokságon, és amiben tán a világbajnokságok történetének két legismertebb gólját érte el – ezért idén májusban 9,28 milliót fizetett valaki. Sportrelikviáért is csak egyszer fizettek ennél többet, augusztus végén 12,6 millióért kelt el egy 1952-es Mickey Mantle-kártya.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus