Hírmorzsák 2022-09-24 (7:30)

Brad Stevens és a klubtulajdonos is megszólalt az Udoka-ügyről Bostonban: többhetes vizsgálat eredménye után döntöttek úgy, hogy eltiltják egy szezonra. Más csapatok megkereshetik Udokát. Felmerült, hogy újra Stevens lesz az edző, de ő ezt nem akarta és maximálisan segíteni fogja az új vezetőedző, Joe Mazzulla munkáját. Robert Williams III térdét műteni kell, 2-3 hónapra kiesik. Andre Iguodalára szüksége van a Warriorsnak, így lejátszik még egy szezont, de bejelentette, hogy ez lesz az utolsó, aztán visszavonul. Az ESPN szerint Giannis Antetokounmpo a liga legjobb játékosa Nikola Jokics és Luka Doncic előtt. Női segédedzőt igazolt a Spurs.

Arról már beszámoltunk, hogy Ime Udokát egy évre eltiltotta a Boston Celtics, a veztőedző nem dolgozhat ebben a szezonban a tavalyi keleti bajnoknál, mert klubon belüli viszonyt folytatott. A Celtics tulajdonosa, Wyc Grousbeck elárulta, az eltiltást egy több hétig tartó vizsgálat előzte meg: egy független ügyvédi iroda vizsgálódott és több olyan dolgot is talált, amely tiltottnak minősül a klubon belül. Maga a vizsgálat azért indult, mert ugyan Udoka állítólag több nővel is közös megegyezésen alapuló viszonyt folytatot, de egyikük végül mégis megvádolta azzal, hogy nemkívánatos megjegyzéseket tett neki.

Grousbeck annyit mondott, hogy az nem volt számukra világos, hogy mi legyen a büntetés, de arra jutottak, hogy valami komoly és lényeges dolognak kell következnie - vagyis nem volt leírva sehol, hogy ezt a büntetést kell kiosztani, ők döntöttek úgy, hogy egész szezonra eltiltják a saját edzőjüket.

Brad Stevens kosárlabdáért felelős elnök annyit tett hozzá, hogy bár a Twitteren zajló erőszakoskodást nem lehet kontrollálni, de nekik klubként felelősségük van abban, hogy a nálul dolgozó nők ne érezzék magukat rosszul, márpedig a csütörtöki napon ez történt. Stevens egyúttal megerősítette azt, ami eddig csak spekuláció volt: a segédedző Joe Mazzulla lép elő vezetőedzővé, akit ő nagyon tehetségesnek tart és bár nem könnyű helyzetben veszi át a csapatot, de Stevens szerint megvan benne az, hogy maga mögé tudja állítani az öltözőt és össze tudja fogni a társaságot.

Természetesen felmerült, hogy a helyzetre való tekintettel nem akar-e inkább újra vezetőedző lenni Stevens, de kijelentette, hogy nem és ennek több oka is van - mindenesetre ott lesz Mazzullának, annyit fog neki segíteni, amennyire szüksége lesz. Felvetődött az is, hogy ha már az emberi viselkedése miatt távolították el Udokát, akkor mit várnak Mazzullától, aki több bűncselekménybe is belekeveredett még egyetemistaként, de Stevens szerint amikor ő felvette az edzőt 2019-ben, alaposan monitorozta és maximálisan hisz benne emberileg is.

Adrian Wojnarowski közben arról írt, hogy az eltiltás és a megítélés ellenére Udokát több csapat is megkeresheti, hiszen egyébként egy nagyon kelendő és magasan jegyzett edzőről van szó. Azt viszont nem hiszi, hogy visszatér még a Celtics kispadjára, állítólag Stevensszel kicsit megromlott a viszonyuk és a köztük lévő bizalom, pedig ez a kapcsolat eddig nagyon szoros volt

Ha pedig nem lenne elég a baj Bostonban, a kezdő center, Robert Williams III hosszabb kihagyással kezdi a szezont: a csapat pénteken jelentette be, hogy meg kell műteni Williams bal térdét, ez pedig 8-12 hetes távollétet jelent. A centernek ugyanezt a testrészét már megműtötték egyszer márciusban, most ki kell tisztítani, emiatt pedig valamikor hálaadás és karácsony között térhet majd vissza.

Egyelőre nem vonul vissza Andre Iguodala: az előző szezonban már leginkább csak mentorszerepet kapó veterán még egy évre aláírt a Golden State Warriorshoz. Mindezt maga a játékos jelentette be saját podcastjében, de azt is egyértelműen kijelentette, hogy ez lesz az utolsó NBA-szezonja. Viccesen hozzátette, hogy Steph Curryt, Draymond Greent, Klay Thompsont, Steve Kerrt és Bob Myerst hibáztatja azért, hogy még nem tudott visszavonulni, ők győzték meg arról, hogy még szükség van rá - ő már úgy gondolta ezen a nyáron, hogy befejezte, de aztán az említettek miatt úgy döntött, hogy még egy évet elvállal. Myers is megszólalt, azt mondta, hogy Iguodala rendkívül okos és intelligens, ő és Kerr is tudja, hogy lehet vele beszélni és már csak ezzel hatalmas segítséget nyújt, emiatt olyan ember, akit maguk körül akarnak tudni. Iguodala végül annyit mondott, hogy ha kell, akkor természetesen játszik, de igazából a fiataloknak kell már a pályán lenniük és meg is mondta Jonathan Kumingának, valamint Moses Moodynak, hogy figyeljenek, mert ha őt becseréli Kerr, akkor ők valamit rosszul csináltak. Utolsó mondatként pedig belenézett a kamerába és belemondta: "Tudatom veled Steph, hogy ez lesz az utolsó."

Hír a San Antonio Spurs háza tájáról: a texasiak leszerződtették segédedzőnek Candice Dupree-t, aki 15 szezont játszott a WNBA-ben és hétszer volt All-Star.

Végezetül pedig szóljunk az ESPN listájáról: rangsorolták a játékosokat a 2022-2023-as szezon előtt. A legjobbnak Giannis Antetokounmpót tartják, a top háromba Nikola Jokics és Luka Doncic, a top ötbe még Joel Embiid és Steph Curry fér be, top tízesnek pedig LeBron Jamest, Jayson Tatumot, Kevin Durantet, Ja Morantet és Devin Bookert tartják. Ide épphogy nem fért be James Harden és Kawhi Leonard, Jimmy Butler a 17., Anthony Davis a 20., Chris Paul a 21., Khris Middleton a 31., Kyrie Irving a 33., csak hogy pár érdekességet kiemeljünk. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus