Hírmorzsák 2022-09-28 (10:15)

Cserélt a Thunder és a Hawks, utóbbi bement a luxusadó alá. Régi segédedzőjét akarja visszahozni a Celtics. A Raptors figyeli SGA-t? A Lakers hajlandó elsőkörösöket adni megfelelő ellenértékért. A Bucks is rámehet Crowderre. Ayton és Monty Williams a Dallas elleni G7 óta nem beszélt egymással. Myles Turner nem válaszol többet a cserepletykákra. A Pacers bő rotációval dolgozik majd, három centerük is sérült, jövő nyáron nagyot akarnak dobni. Killian Hayes a dobásain dolgozott, Bogdanovic izgatottan várja a detroiti munkát. A Kings át akarta vinni Vezenkovot, de a bolgár nemet mondott. Hatan szeretnének a Cavs kezdő kiscsatára lenni. Clifford szerint türelemre van szükség a Hornetsnél, és mindenkinek lejjebb kell adnia a saját igényeiből a csapat érdekében – Hayward szerint a védekezésen muszáj javítaniuk. Marc Gasol csapattulajdonosként is játszhat az ACB-ben. 

A Thunder a részlegesen garantált szerződésű, áprilisi artroszkópos térdműtétjéből felépült cseh Vit Krejcit Mo Harklessre és egy 2029-es másodikkörösre cserélte az Atlantával. Emellett a már korábban OKC-be került 2025-ös Hawks-másodikkörös védettségét az eddigi 31-55-ről Top40-re változtatták meg. Nem egyértelmű, hogy a lejáró szerződésű Harklesst megtartják vagy továbbcserélik – a múlt héten a Thunder megkapta a Disabled Player Exceptiont Chet Holmgren lábsérülése miatt, e kivétel alá fért be a veterán kiscsatár kontraktusa, de így is több garantált szerződésük van a kelleténél. A 22 éves Krejci valószínűleg megkapja a lehetőséget Atlantában, a Hawksnak egyébként azért is megérte a csere, mert a luxusadó felett voltak, így viszont 1.3 millióval a büntetési határ alá kerültek. 

Ime Udoka eltiltása miatt a Boston Celticsnek szüksége lenne még egy tapasztalt edzőre, aki segíti Joe Mazzulla munkáját, ezért engedélyt kértek és kaptak arra, hogy a Los Angeles Clippers segédedzőjével, Jay Larranagával tárgyaljanak, jelentette Adrian Wojnarowski (ESPN). Larranaga nem kerülne ismeretlen közegbe, hiszen 2013 és 2021 között a Celtics stábjában dolgozott, ebből hét évet a jelenlegi elnök-GM, Brad Stevens első számú asszisztenseként. 

Josh Lewenberg (TSN) információi szerint a Toronto Raptors folyamatosan figyeli Shai Gilgeous-Alexander helyzetét – a játékos a kanadai válogatottban dolgozott már együtt Nick Nurse vezetőedzővel. A Thundernél új, ötéves szerződését kezdő hátvéd korábban azt mondta, hogy szerinte az OKC jó irányba halad.  

A Los Angeles Lakers hivatalosan is bejelentette, hogy kik dolgoznak majd Darvin Ham vezetőedző stábjában: Chris Jent, Jordan Ott, J.D. Dubois, Schuyler Rimmer és Zach Peterson csatlakozik a korábban már ismert Phil Handy-Dru Anthrop-Jon Pastorek trióhoz. A Lakershez kapcsolódik, hogy közel egy év után Kendrick Nunn teljes értékű edzésmunkát végezhetett, a játékos szerint a tréning jól sikerült, nem érzett utána problémát. Rob Pelinka GM bejelentette, hogy fel fogják használni a 2027-es, illetve 2029-es elsőköröseiket, amennyiben megfelelő cserelehetőség adódik: tisztelik LeBron Jamest, amiért újra elkötelezte magát hozzájuk és itt akar sikeres lenni, de ez a megegyezés kétoldalú, nekik is mindent meg kell adniuk számára. 

Zach Lowe (ESN) podcastjében beszélt arról, hogy információi szerint a Milwaukee Bucks nagy erőkkel próbálta megszerezni Jerami Grantet, amikor elérhetővé tette őt a Pistons. Véleménye szerint a Bucks most ugyanígy rá fog menni Jae Crowder megszerzésére is, aki alkalmas lehet PJ Tucker korábbi szerepkörének betöltésére – a Milwaukee „mindenkit el tudjunk váltani” védekezési filozófiájába egyébként is beleillene a Suns által árult csatár. 

Deandre Ayton elmondása szerint azóta nem beszélt Monty Williams vezetőedzővel, hogy a szakvezető a Dallas Mavericks elleni párharc vesztes, hetedik meccsének negyedik negyedében végig ültette. Senki nem foglalkozott azzal, hogy ez a kiültetés mennyire volt kellemetlen a számára, de ilyen az élet, a pályán kell megmutatnia szavak helyett. Monty Williams szerint a négyszemközti beszélgetések fontosak, ám egyes emberek igénylik ezt, mások kevésbé, és az ő dolga kitalálni, hogy kinek mikor mire van szüksége – annyit mondhat, hogy a nyáron több más játékossal sem beszélt, az edzőtábor során viszont mindenkivel le fog ülni kettesben. 

A Sacramento Kings idén nyáron gondolkodott azon, hogy áthozza az Olimpiakosz remek szezont futó bolgár csatárát, Sasha Vezenkovot. A játékos elmondta, hogy hosszú évek óta idén nyáron mutatott iránta érdeklődést az NBA (a Kings az idei draft estéjén szerezte meg a 2017-ben 57. helyen draftolt csatár jogait, előtte a Nets és a Cavs birtokolta azokat – a szerk.), azonban miután tájékozódott, illetve megnézte az ajánlatokat, úgy döntött, hogy a görög sztárcsapatnál marad még egy évet. 

A Pacers sajtótájékoztatóján Myles Turner közölte, hogy a 2022-23-as szezonban ez az első és utolsó alkalom, hogy a cserepletykákkal kapcsolatos kérdésekre reagál. Nyolcadik éve van a ligában, az elmúlt 4-5 évben folyamatosan pletykáltak a cseréjéről, teljesen immunissá vált már erre – ez egy üzlet, és ha a csapat meghoz majd egy üzleti döntést, akkor nem fog senkire haragudni. Már nagyon fiatalon megtanulta, hogy ki kell kapcsolnia az érzelmeket, és csak a munkájára koncentrálni – ez pedig most az, hogy segítse a fiatalabb csapattársait. 

Scott Agness (Fieldhouse Files) írta meg, hogy a Pacers vezetőedzője, Rick Carlisle 10 fős, vagy még nagyobb rotációval dolgozik majd. A veterán mester szerint a mélységükből előnyt kell kovácsolniuk, a bő rotáció az az eszköz, amivel napról napra folyamatosan fejlődni tudnak. A gárda szakmai elnöke, Kevin Pritchard szerint a fejlődés mellett azt is szem előtt tartják, hogy 2023 nyara sorsfordító lehet a franchise közeljövője szempontjából: lesz három elsőkörösük, a lejáró szerződések miatt 30 millió dolláros sapka alatti helyet generálhatnak, így rengeteg opció nyílhat meg előttük. A Pacershez kapcsolódik, hogy három magasemberük sem egészséges, mindhárman a bokájukkal bajlódnak: Goga Bitadze még a grúz válogatottnál sérült meg, Deividas Sirvydis múlt héten egy baráti kosármeccsen húzta meg a bokáját, míg Jalen Smith már felépülőben van, de még nem 100 százalékos. 

A Pistons nemrég lehívta Killian Hayes opcióját a 2023-24-es évadra, a játékos pedig elmondta, hogy a nyáron teljesen szétszedték és újra összerakták a dobómozdulatát, több specialistával is együtt dolgozott és most már teljesen bízik is a dobásaiban – Hayes eddigi két éve alatt 37.4%-kal dobott mezőnyből, azon belül 26.8%-kal a triplavonal mögül. Sokat tanulhat új csapatársától is, Bojan Bogdanovic tegnap hivatalosan is a Detroit játékosa lett. A horvát csatár tudta, hogy el fogják cserélni, csak azt nem tudta hová, de örül, hogy így alakult a sorsa: rettentően izgatott, hogy egy ilyen tehetséges gárdával és egy hozzáértő vezetőedzővel dolgozhat együtt. 

JB Bickerstaff, a Cleveland Cavaliers vezetőedzője elmondta, hogy még nincs meg a csapat kezdő kiscsatára: Cedi Osman, Dean Wade, Isaac Okoro, Caris LeVert, Lamar Stevens és Dylan Windler is pályázik a pozícióra. Bickerstaff szerint megnézik, hogy kivel működhet a legjobban a kezdőötös és okozhatja a legtöbb fejfájást az ellenfelek védelmének. 

Frank Vogel néhány napig részt vesz a Dallas edzőtáborában. A Lakers korábbi vezetőedzőjét egykori segítője, a Mavs vezetőedzője, Jason Kidd hívta meg. 

Nikola Jokics a Nuggets médianapján azt mondta, hogy szeretne a Nuggetstól visszavonulni, szeretne a Denver Tim Duncanje lenni, de ehhez nyernie kell majd néhány bajnoki címet. 

Lonzo Ball bal térdét ma fogják megműteni, és a játékos néhány részletet megosztott az elmúlt időszak mindennapjairól. A Bulls irányítója szerint szó szerint képtelen futni és ugrani, nagyjából 30 és 60 fok közötti behajlításnál nem tud erőt kifejteni, így pedig nyilvánvalóan alkalmatlan a játékra, egy egyszerű lépcsőzés is gondot okoz számára. Csak a műtét a megoldás, mert az orvosai sem igazán értik, mi történik, az MRI sem mutat semmi komolyabb elváltozást, így fel kell nyitniuk, meg kell nézniük, mi lehet a gond. 

Steve Clifford második ciklusát kezdi meg a Charlotte kispadján, és a csapat médianapján elmondta, hogy a legfontosabb most a türelem: a felkészülési időszakban nem az eredmény számít, hanem hogy egy összetartó, egymásért küzdő csapat alakuljon ki a szezonkezdetre. Hozzátette, hogy a türelem önmagára is vonatkozik, előbb alaposan meg kell ismernie a játékosait, ahelyett, hogy az első elrontott védekezés vagy elrontott kizárás után rögtön a sípjába fújna és az első perctől edzőt játszana – ezt a leckét megtanulta az előző itteni „regnálása” alatt. Terry Rozier arról beszélt, hogy az előző két évad nem volt rossz, de rosszul ért véget, emiatt pedig minden játékos extrán motivált. Nem beszélnek folyamatosan a múltról, de nem akarnak harmadszor is ugyanígy járni. 

LaMelo Ball szerint Clifford a csapat javát helyezi majd előtérbe az egyén helyett, és nekik ezt kell tenniük, így tudnak nagyot előrelépni – a tehetségük megvan, most jön az a szakasz, amikor ebből egy közös sikeres dolgot kell összegyúrniuk. Kelly Oubre Jr. ezt úgy fogalmazta meg, hogy félre kell tenniük az önzőségüket, mert azt már tavaly láthatták, hogy ha mindenki egyedül akarja megoldani a problémákat, az nem működik – Clifford már elmondta nekik, hogy mindenkinek kicsit fel kell áldoznia a saját játékából, hogy győztes és komolyan vehető csapatuk legyen. Gordon Hayward szerint támadásban nincs gond, de védekezésben sokat kell javulniuk – tavaly és tavalyelőtt ilyenkor ugyanerről beszélt, és az előző évadban voltak is momentumaik, de ennél több kell. 

A tegnapi Morzsában már szó esett róla, hogy nagy harc lehet a Miami Heat kezdő 4-esének pozíciójáért. Ide igyekszik a török Ömer Yurtseven is, aki a nyáron naponta százával dobálta a hármasokat, és reméli, hogy a fejlődés meggyőzi Erik Spoelstrát arról, hogy képes együtt játszani Bam Adebayóval. 

A Knicks hivatalosan is bejelentette, hogy Tom Thibodeau munkáját segédedzőként Rick Brunson és Othella Harrington is segíteni fogja, illetve Johnnie Bryant társult vezetőedzőként dolgozik majd. 

Végül pedig Marc Gasol maradt, aki a spanyol Girona tulajdonosa, és tavaly játékosként segítette hozzá csapatát, hogy a másodosztályból feljusson az első ligába. Az ACB most megváltoztatta a szabályait, így a veterán center az első osztályban is játszhat úgy, hogy egyúttal a gárda tulajdonosa.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus