Hírmorzsák 2022-09-30 (10:15)

Nyolc játékost érintő cserét húz meg a Thunder és a Rockets. Chet Holmgren a visszatéréséig a pályán kívül akar tanulni. A Bulls bízik benne, hogy Lonzo Ball vissza tud térni a szezon során. Joshua Primo térdsérülés miatt kihagyja az előszezont. Kyrie Irving Ben Simmonst méltatta. Deandre Ayton környezete szerint Robert Sarver miatt húzódott el a center megegyezése a Sunsszal. Cam Johnson kezd négyesben a Sunsnál. LeBron James állítólag nem érezte otthon magát Miamiban.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy cserél egymással a Thunder és a Rockets. Derrick Favors, Ty Jerome, Theo Maledon és Moe Harkless Oklahomából Houstonba kerül, míg David Nwaba, Sterling Brown, Trey Burke és Marquese Chriss az ellentétes utat teszi meg. A Thunder azt a top 40 védett 2025-ös második köröst is beleteszi ebbe a cserébe, aminek a védettségének a csökkentéséről a héten egyeztek meg a Hawksszal, és a csere után 10 millió dollárral a luxusadós határ alá kerülnek, illetve generálnak két cserekivételt is. A cserébe bekerülő játékosok közül csak Maledon és Nwaba szerződése nem lejáró, de az övéket is annak lehet tekinteni, mert mindkettejük megállapodása csapatopciót tartalmaz a 2023/24-es idényre.

Bobby Marks (ESPN) hívta fel arra a figyelmet, hogy Harkless azért kerülhet bele ebbe a cserébe, mert a minap egy cserekivételbe vette át a Thunder a Hawkstól, illetve a gyakorlatban a Thunder és a Rockets között ez nem egy csere lesz, hanem több, hogy meg tudják feleltetni a fizetéseket az NBA szabályainak. A cserétől függetlenül mindkét csapatnak 18 garantált szerződésű játékosa maradt, ezt október 17-ig legalább hárommal csökkentenie kell a Thundernek és a Rocketsnak is. Kelly Iko (The Athletic) értesülései szerint Jerome a csere végbemenetele után rögtön szabadlistára is kerül a Rocketstől.

A lábfejsérülés miatt egész szezont kihagyó Chet Holmgren arról beszélt, hogy korábban sosem szenvedett komolyabb sérülést, úgyhogy nem tudja mihez hasonlítani a mostani helyzetét. Amikor megsérült, meg kellett nézetnie a lábát, hogy mennyire súlyos a helyzet, de fel sem merült benne, hogy valóban ilyen rossz lenne a helyzet. Sok dolgot át kell gondolnia, le kell vonnia a következtetéseket, utána viszont maga mögött kell hagynia ezt a sérülést, és arra kell fókuszálnia, hogy mit kell tennie annak érdekében, hogy visszatérhessen, és nem arra, hogy mi történt vele. Így is sokat tanulhat az NBA-ről, például azt, hogy miként lehet profi a pályán kívül – eddig minden gondolata akörül forgott, hogy mit csinál a pályán, de most átláthatja a nagyobb képet is. A profi hozzáállás része, hogy elemzéseket nézzen, beszéljen az edzőivel, tanuljon, vagyis megpróbáljon jobbá válni más módokon is. Holmgren elmondta, hogy beszélt Joel Embiiddel is a sérüléséről, és abban bízik, hogy hozzá hasonlóan tud majd visszatérni abból, addig pedig úgy tudja magába szívni a tudást, ahogyan a 76ers centere is tette pályafutása elején. Ez most egy mélypont a pályafutásában, de ettől függetlenül próbál előre tekinteni, a körülményektől függetlenül csak arra koncentrálni, hogy jobban legyen.

Lonzo Ball térdét szerdán ismét megműtötték, és az orvosok úgy gondolják, hogy sikeresen elhárították azt a problémát, ami miatt január óta nem javult az állapota. A várakozások alapján több hónapos kihagyás vár az irányítóra, de a csapatnál bíznak abban, hogy valamikor a szezon közben vissza tud majd térni a pályára. Billy Donovan annyit mondott, hogy mindig próbálnak optimisták lenni azzal kapcsolatban, hogy megoldódnak Ball gondjai és rendben lesz, de most még nem tudják, hogy ez mennyi időt fog felölelni, azt sem tudják még, hogy mikor kezdheti el a rehabilitációját.

Joshua Primo térdsérülés miatt kihagyja az előszezont, ugyanakkor a várakozások szerint az alapszakasz kezdetén már bevethető lesz a Spurs fiatal kosarasa.

Joel Embiid bejelentette, hogy két héttel ezelőtt amerikai állampolgárságot szerzett, de amikor arról kérdezték, hogy melyik válogatottat szeretné képviselni, elmondta, hogy erről majd később fog dönteni, egyelőre csak arra koncentrál, hogy egészséges legyen és bajnoki címet nyerjen. Mint ismert, a kameruni születésű center a nyáron francia állampolgárságot is szerzett, és akkor azt lehetett gondolni, hogy őket fogja képviselni nemzeti színekben, de ez megváltozhat a fejlemények fényében. Embiid arra is kitért, hogy a rájátszásban megsérülő hüvelykujja még mindig nem az igazi, de úgy vélekedik erről, hogy történhetnek balesetek a pályán, de muszáj előre mennie, mert csak 20 évig csinálhatja ezt, addig kell kihoznia a legtöbbet a pályafutásából, amíg képes erre.

Kyrie Irving szerint bármi lehetséges olyan szintű tehetséggel, játékintelligenciával, motiváltsággal és lendülettel, amilyennel Ben Simmons játszani képes, nekik pedig az a feladatuk, hogy ezt kihozzák belőle és engedjék neki, hogy önmaga legyen. Simmonsból ki akarják hozni a potenciálja legmagasabb szintjét, hozzá akarják segíteni olyan dolgok eléréséhez, amikre nem volt képes az elmúlt években. Irving úgy látja, hogy az ő játékának is jót fog tenni, hogy lesz mellette egy másik irányító is, örül neki, hogy nem neki kell felvinnie majd a labdát. Természetesen időbe fog telni, mire Simmons teljesen egészséges lesz, de ők türelmesek, úgyhogy kivárják, hogy ismét All-Star formába kerüljön, és Irving biztos benne, hogy ez hamar meg fog történni.

A Suns idén nyáron nem ajánlotta be Deandre Aytonnak az 5 éves maximumot, ezért a Pacersnél írt alá egy 4 éves, 133 millió dolláros offer sheet-et, amit ezt követően tartott a Suns. Marc J. Spears (ESPN) információi szerint Ayton környezetében az az általános vélekedés, hogy Robert Sarver miatt álltak a tárgyalások, ő nem akart ötödik évet is adni a centernek, mert spórolni akart. Ramona Shelburne (ESPN) is megerősítette ezt, és szerinte emiatt van is esély arra, hogy idővel javuljon a viszony a játékos és a csapat között.

Monty Williams bejelentette, hogy Cam Johnson lesz a Suns kezdő négyese a következő szezonban, ő veszi át a minden bizonnyal távozó Jae Crowder helyét az első ötösben. Williams emellett azt várja Johnsontól és Mikal Bridgestől is, hogy kezdeményezőbbek legyenek támadásban, mindketten képesek szervezni is, csak eddig nem adta meg nekik erre a lehetőséget. Lesznek olyan pillanatok, amikor ez nem fog a legjobban kinézni a pályán, de úgy gondolja, hogy fejlődni fognak ettől.

Brian Windhorst (ESPN) arról beszélt, hogy szerinte LeBron James közel sem érezte magát annyira jól Miamiban, mint Los Angelesben, és annak alapján is hozta meg a szerződéshosszabbításáról a döntését, hogy hol töltené szívesen a pályafutása végét. Amikor Miamiban véget ért egy szezon, rögtön indult is vissza Akronba, mert nem érezte otthon magát, Los Angeles viszont más.

Marcus Zegarowski szabadlistára került a Netstől, a helyére Kaiser Gates érkezett a csapat edzőtáborába.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus