Hírmorzsák 2022-10-05 (10:15)

Kijött a GM-ek szezon előtti felmérése, a vezetők szerint Bucks-LAC döntő lesz és Doncic kapja az MVP-t, Banchero a ROY-t. A Nuggets lehívta Hyland és Nnaji opcióit. A Suns-adásvétel lehet a legdrágább a liga történetében. Fontos határidő előtt Miles Bridges és a Hornets. Hatalmas show-t hozott Victor Wembanyama és Scoot Henderson összecsapása, Nicolas Batum szerint a 2023-as draft első két pickjét láthattuk. Micics Jokics tanácsainak hatására nem jött át az NBA-be. Josh Green komoly szerepet kaphat a Mavsben. Santi Aldama lehet JJJ helyettese. A Kings kezdőötöse még két helyen kérdéses. Towns újra edzhetett. 

Az NBA elvégezte szokásos idény előtti felmérését a csapatok GM-jei körében, lássuk az eredményeket. A vezetők szerint a Milwaukee Bucks a legesélyesebb a bajnoki címre (43%), mögöttük összesen négy csapat kapott szavazatot: Golden State Warriors (25%), Los Angeles Clippers (21%) és a Boston Celtics (11%). A válaszadók 72%-a szerint a Bucks nyeri Keletet, 21%-ot kapott a Celtics, 7%-ot a Nets (a Heatet és a 76erst senki nem tette az első helyre), míg Nyugaton a Clippers és a Warriors 48-48%-kal végzett, rajtuk kívül csak a Suns kapott 3%-ot.

Az MVP-díjra Luka Doncic a legesélyesebb (48%), mögötte Giannis Antetokounmpo (34%), Joel Embiid (14%) és Steph Curry (3%) kapott még voksot. Arra a kérdésre, hogy ha most kellene elkezdeni csapatot építeni, kivel kezdenék, csak Giannist (55%) vagy Doncic-ot (45%) jelölték. 

Az ellenfél edzőinek legtöbb munkát adó játékos Steph Curry (52%), mögötte Giannis és Nikola Jokics (14-14%) végzett, szavazatot kapott még Joel Embiid, Luka Doncic, Kevin Durant és Ja Morant is. Teljesen megoszlott a vélemény a tekintetben, hogy melyik játékosnak lesz kiugró éve: Evan Mobley 21%-kal lett az első, de Cade Cunningham, Anthony Edwards és Zion Williamson sem kapott sokkal kevesebbet, mellettük pedig Anthony Davis, Rudy Gobert, Jalen Green, Tyrese Haliburton, Jonathan Kuminga, Tyrese Maxey, Ben Simmons, Anfernee Simons és Franz Wagner is felkerült a listára. 

A posztok szerint a legjobb ötös Steph Curry (72%), Devin Booker (45%), Kevin Durant (45%), Giannis Antetokounmpo (86%) és Nikola Jokics (79%) – érdekesség, hogy itt Luka Doncic irányító, dobóhátvéd és kiscsatár poszton is kapott szavazatot, összesen 59%-ot. 

A vezetők szerint a Cavaliers-é a legjobb offszezon (41%), Donovan Mitchell átigazolása lesz a legnagyobb hatással új csapata játékára (59%), a legalulértékeltebb játékosmozgás pedig Malcolm Brogdon Bostonba igazolása volt. 

Az Év Újoncánál tarolt Paolo Banchero (79%), mögötte Keegan Murray (17%) és Jabari Smith (3%) kapott voksot, viszont a „ki lesz a legjobb játékos 5 év múlva?” kérdésre már eloszlottak a voksok: Banchero (31%) mögött nem sokkal maradt le Chet Holmgren (28%), de több szavazatot kapott Jaden Ivey, Jabari Smith és Keegan Murray is. 

A legjobb védőjátékos Giannis Antetokounmpo (48%), mögötte Draymond Green már csak 24%-ot kapott. A legjobb periméter-védő Marcus Smart (41%), de Jrue Holiday (31%) sincs tőle lemaradva, míg a legjobb belső védő egyértelműen Rudy Gobert (83%). A legjobb védőcsapatnál sem volt sok kérdés (Boston Celtics, 69%)

A legjobb edző Erik Spoelstra (52%), Tyronn Lue nyúl bele legjobban a meccsekbe (55%), Steve Kerr rakja össze a legjobb támadójátékot (62%), míg védőoldalon Spoelstra (34%) és Nick Nurse (31%) emelkedik ki. Az új vezetőedzők közül Darvin Hamtől (48%) és Mike Browntól (34%) várják a legtöbbet, míg a legjobb segédedző megosztva Kenny Atkinson (GSW) és Charles Lee (Bucks) lett, 34-34%-kal. 

További legjobbak: a legszórakoztatóbb csapat Warriors (52%), a legnehezebben belőhető erősségű a Nets (32%), a legjobb fiatal maggal a Cavs (41%) és a Grizzlies (38%) rendelkezik, a legjobb shooter Steph Curry (91%), a labdával leggyorsabb Ja Morant (62%), Curry mozog a legjobban labda nélkül (82%), a legjobb passzoló pedig Nikola Jokics (72%)

A legjobb vezető Chris Paul (34%), a legsokoldalúbb Giannis Antetokounmpo (59%), a legmagasabb kosárIQ-val LeBron James rendelkezik (45%), és a válaszadók 55%-a Steph Curryre bízná az utolsó dobást. 

A teljes rangsorokat ide kattintva böngészhetitek végig

A Denver Nuggets lehívta két fiatal játékosa 2023-24-es játékosopcióját, így Bones Hyland és Zeke Nnaji is szerződés alatt áll 2024 nyaráig. Hyland újoncévében 19 perc alatt 10.1 pontot átlagolt, bekerült az Év Második Újoncötösébe, idén pedig várhatóan még nagyobb szerepet kap majd, Jamal Murray cseréjeként számolhatnak vele. Nnaji második szezonjában közel megduplázta percei számát, 6.6 pontot és 3.6 lepattanót átlagolt 46% feletti triplázással – az All-Star szünet után egy makacs térdproblémával küzdött, ami mostanra meggyógyult, az erőcsatár az első felkészülési meccsen 15 pontot és 6 lepattanót jegyzett. Hyland kedd hajnali játéka egyébként nem tetszett Michael Malone vezetőedzőnek, és ezt szóvá is tette, most viszont már úgy nyilatkozott, hogy játékosa tökéletesen reagált a kritikára – elkezdett keményebben dolgozni. 

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy Miles Bridges 7.9 millió dolláros qualifying offerje (QO) október 8-án, szombaton jár le, a családon belüli erőszakkal vádolt játékosnak és csapatának, a Charlotte Hornetsnek addig kell eldöntenie, hogy hagyják leketyegni az ajánlatot, vagy meghosszabbítják 2023. március 1-ig. A két fél várhatóan utóbbi mellett dönt majd, ami azt jelentené, hogy Bridges korlátozott szabadügynök maradna. 

Robert Sarver úgy döntött, hogy egy ismert befektetési bankot bíz meg a Phoenix Suns (és a WNBA-s Phoenix Mercury) eladásával. A Moelis&Company idén közreműködött a Chelsea FC eladásában, illetve 2015-ben az Atlanta Hawks tulajdonosváltását vezényelte le. Képviselőjük szerint a Sunsé lesz a legdrágább adásvétel az NBA történetében – az eddigi rekordot a Brooklyn Nets tartja, amelyet 2019-ben 2.35 milliárd dollárért vásárolt meg Joseph Tsai. 

Kisebb játékosmozgások történtek tegnap óta. A Clippers kitette keretéből Juwan Morgant, Lucas Williamsont és Michael Devoe-t, és várhatóan leigazolja Malik Fitts és Nate Darling kettősét. A New Orleans Pelicans two-way szerződést adott a draftolatlan, 216 centis magasembernek, John Butlernek. A Golden State Warriors Anthony Lambnek ad edzőtábor-szerződést - ha jól teljesít, akár garantált kontraktust is kiharcolhat. 

Néhány rövidhír. Karl-Anthony Towns újra elkezdhetett edzeni, miután pár napot a kórházban kellett töltenie egy torokfertőzés miatt. A Dallasnál nagyon elégedettek Josh Greennel, aki parádés formában érkezett meg az edzőtáborba, komoly szerepet kaphat a szezonban. A fiatal spanyol magasember, Santi Aldama veheti át a sérült Jaren Jackson Jr. kezdő pozícióját a Grizzliesnél. A Kingsnél egyelőre három kezdőjátékos (De’Aaron Fox, Domantas Sabonis és Harrison Barnes) helye biztosa dobóhátvédeknél Kevin Huerter és Malik Monk, az erőcsatároknál Keegan Murray és KZ Okpala küzd a helyért. A Raptorsnál azon dolgoznak, hogy a 216 centis Christian Koloko blokkolási potenciálját kimaxolják. Az OKC bejelentette, hogy Luguentz Dort bekerült az agyrázkódás-protokoll alá, miután vasárnap egy edzésen összeütközött egyik csapattársával. 

A 2023-ban 1/1-re várt francia Victor Wembanyama először állt az amerikai újságírók rendelkezésére, mivel csapata ma hajnalban, illetve péntek hajnalban is felkészülési meccset vív(ott) Las Vegasban a G-League Ignite-tal, soraiban az 1/2-re várt Scoot Hendersonnal. A 220 centi körüli unikornis nem akar a „következő XY” lenni, olyan játékossá akar válni, amilyet még senki nem látott. Már gyerekkora óta mindent másképp csinál, mint a megszokott, olyan dolgot akar létrehozni, ami teljesen egyedi, és ez nem csak a kosárlabdára, de az élet minden területére igaz. 

Wembanyama ma hajnalban nem is tétlenkedett, közel 200 scout, GM és szakértő szeme láttára 37 pontot termelt hét hármassal megspékelve, emellett 5 blokkot és 4 lepattanót jegyzett – ugyanakkor az 1/2-re várt Scoot Henderson sem tétlenkedett, 28 pontot és 9 gólpasszt jegyzett, az Ignite pedig 120-115-re legyőzte a francia szövetségi kapitány, Vincent Collet csapatát, a Metropolitans 92-t.

Nicolas Batum röviden összefoglalta a látottakat a Twitteren: az biztos, hogy az első két hely elkelt a 2023-as játékosbörzén. A SLAM Magazinnak egy név nélkül nyilatkozó GM viccesen annyit mondott a meccs előtt, hogy az egész NBA ott lesz az arénában, egy unikornist akarnak látni, és mindenki készen áll a tankra. 

Ma hajnalban Zion Williamson is visszatért a parkettre: 15 perc alatt 13 pontig jutott a Bulls elleni felkészülési meccsen. A Pelicans fiatalja utoljára 2021. május 4-én játszott, abból a keretből már csak 5 játékos maradt, de Willie Green vezetőedző szerint be tudják majd építeni a csapatba – már most jól nézett ki, és az idő előrehaladtával ez csak jobb és jobb lesz. Devonte’ Graham hozzátette, hogy ennyi idő után kicsit izgult csapattársa, hiszen például újra hallhatta a nevét a kezdőötös bemutatásakor, ugyanakkor fel is van dobva. Williamson annyit mondott, hogy még csak az út elején jár, újra meg kell találnia a dobóhelyzeteket, össze kell szoknia az új társakkal, mert néhányuk játékát még alig ismeri – a kezdés jól sikerült, most ezt kell tovább erősíteni a többi felkészülési meccsen, és minden rendben lesz. Csapattársa, Willy Hernangomez tömören fogalmazott: Williamson nagyon éhes, mindenkit meg akar semmisíteni a következő szezonban, meg akarja mutatni, hogy a világ egyik legjobb játékosa - ezt ők már az edzéseken pontosan érzik és látják. 

Az Euroliga egyik, ha nem a legjobb játékosa, a szerb hátvéd Vaszilje Micics nyilatkozott az EuroHoopsnak, ahol elmondta, hogy nem látja a helyét a draftjogait birtokló OKC-ben. Látja, hogy remek fiatalokat gyűjtenek össze és szépen építkeznek, de úgy érzi, hogy ebben neki nincs szerepe, ezért is nem írt alá a nyáron. A 28 éves játékos a szerb válogatott edzőtáborában sokat beszélgetett a helyzetéről Nikola Jokiccsal, a kétszeres MVP pedig elmondta neki, hogy teljesen mindegy, hogy ki és honnan jött, pontosan meg kell határozni a leendő szerepkörét, és csak utána jöhet a szerződés részleteinek kidolgozása. Micics hozzátette, hogy nem akar sem túl alacsony, sem túl magas összegű szerződést kötni, egy tisztességes kontraktussal megelégszik, de csak akkor ír alá bárhová az NBA-ben, ha azt érzi, hogy a csapat bízik benne. 

Lev Akabas (Sportico) kiszámította a négy amerikai major sport átlagos bevétel/franchiseérték mutatóját, ebben pedig az NBA teljesített a legjobban 8.4-gyel – az előző szezonban az átlagbevétel 308 millió dollár volt, az átlagos franchiseérték pedig 2.58 milliárd dollár. Az NFL 7.6, az MLB 7.4, az NHL pedig 5.0-s értéket hozott össze. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus