Hírmorzsák 2022-10-16 (9:15)

Jordan Poole és Andrew Wiggins is hosszabbított a Warriorsnál. Agydaganatot diagnosztizáltak Dikembe Mutombónál. Nate Robinson veseelégtelenség miatt kap kezelést. Khris Middleton pályán akar lenni az idénynyitón. Reggie Jackson lehet a Clippers kezdő irányítója. Több streamingszolgáltató is érdeklődhet az NBA közvetítési jogai iránt. A Cavaliers, a Thunder és a Grizzlies is lehívta több fiatalja opcióját.Isaiah Joe a Thunderhez tart. Noah Vonleh a Celtics, Matt Ryan a Lakers, Moses Brown a Clippers keretében harcolt ki helyet. Rengeteg játékos szabadlistára került, köztük Killian Tillie, Cody Zeller, Willie Cauley-Stein, PJ Dozier és Langston Galloway is.

Tegnap arról már külön is beszámoltunk, hogy Jordan Poole és a Warriors a hétfői határidő előtt megegyezett az idő előtti hosszabbításról, a hátvéd 4 évre 140 millió dollárért ír alá. Anthony Slater (The Athletic) értesülései szerint a megállapodásból 123 millió a garantált, a fennmaradó 17 milliót különböző bónuszok formájában érheti el Poole. A játékos ebben a szezonban 3,9 milliót keres majd, a megállapodás 2023 nyarán lép életbe.

Néhány órával később Keith Smith (Spotrac) tollából érkezett a hír, hogy Poole után Andrew Wiggins hosszabbítását is nyélbe ütötte a Warriors, a kulcsjátékossá előlépő egykori 1/1-es 4 évre 109 millió dollárért ír alá. Az idén 34 milliót kereső Wiggins megállapodása ugyancsak jövőre kezd majd el ketyegni, és az utolsó, 2026/27-es idényre játékosopció vonatkozik.

Az NBA egy közleményben adott hírt arról, hogy Dikembe Mutombónál agydaganatot diagnosztizáltak, és emiatt kezelést kell kapnia. Mutombo felépülése érdekében több specialista is összefogott, aki a körülményekhez képest jó hangulatban áll a kezelések elébe. Mutombo a 18 szezonon átívelő NBA-pályafutását követően a liga nemzetközi nagykövete lett, és még a közelmúltban is betöltötte ezt a titulusát, Japánba is elutazott a Warriors és a Wizards túrájára.

Nate Robinson maga számolt be arról, hogy négy éve veseelégtelenséggel küzd, és emiatt kezelés alá veti magát. A korábbi háromszoros zsákolóbajnok elmondta, hogy azért beszél erről, hogy ezzel is bátorítsa azokat, akiknek nehezére esik az, hogy az egészségügyi gondjaikról beszéljenek. A pályán sosem volt igazi hangadó, most viszont szeretne felszólalni azokért, akik szintén valamilyen vesebetegséggel küzdenek.

Jim Owczarski (The Milwaukee Journal-Sentinel) számolt be róla, hogy a térdsérüléséből felépülőben lévő Khris Middleton pályán akar lenni az idénynyitón, ugyanakkor a döntést nem ő hozza meg, hanem a Bucks orvosi stábja. A játékos elmondta, hogy a múltban megtanulta, hogy mindig bízzon az orvosaiban és az edzői stábban, mert tudják, hogy mit csinálnak. Számára ez az első alkalom, hogy egy ilyen jellegű sérülésből tér vissza, ők viszont már sok hasonlót láttak, úgyhogy jobban tudják, hogy mi a jó neki. A játékost a jövőjéről is kérdezték, mivel a 2023/24-es idényre játékosopciója van: tudja, hogy sok minden történhet, sosem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő, de szerinte mindenki tudja a környezetében, hogy ezt követően is maradni szeretne.

Chris Haynes (Yahoo! Sports) értesülései szerint Reggie Jackson lesz a Clippers kezdő irányítója, míg John Wall a padról fog beszállni. A Rocketstől érkező Wall jól mozgott az előszezonban, ugyanakkor Jacksonnak megvan az az előnye, hogy egy ideje már együtt játszik a csapattal, továbbá Wall várhatóan a back-to-back meccseknek csak az egyik felén fog lehetőséget kapni az idény során. Haynes azt is megjegyzi ugyanakkor, hogy Tyronn Lue még nem erősítette meg, hogy ki lesz a Clippers kezdő egyese.

John Kosner médiatanácsadó szerint minden vezető technológiai vállalkozás be fog jelentkezni az NBA közvetítési jogaiért, például az Apple és a Google is, de azt sem tartaná meglepőnek, ha a Discord is beszállna a versenybe. Mint ismert, az NBA jelenlegi megállapodása a 2024/25-ös idény végéig szól az ESPN és a TNT csatornáival, és az a megállapodás 9 év alatt 24 milliárd dollárt hozott a liga konyhájára. Az NFL tavaly 100 milliárdot is meghaladó megállapodást ütött nyélbe, és hasonlóban reménykednek Adam Silverék is. Elképzelhető, hogy olyan kombinált megállapodás születik, amiben egyes jogok maradnak a televíziós társaságoknál, míg más meccsekre exkluzív jogot kap valamelyik streamingplatform, hasonló megoldások már léteznek az NFL-nél, az MLB-nél és az MLS-nél is – az NBA számára sem lenne ez idegen terep, Kínában a Tecent streamingoldal fizet a ligának évi 1,5 milliárdot a jogokért. Szintén a streamingvállalatok kezére játszhat, hogy az ESPN elérhetősége folyamatosan csökken az amerikai háztartásokban, a 2011-es pénzügyi év végén még 100 millió háztartásban voltak jelen, 2021-re ez 76 millióra csökkent, ugyanakkor az ESPN+ előfizetőinek a száma folyamatosan növekszik.

Az elmúlt nap során is több újoncszerződésen lévő játékos 2023/24-es opcióját hívta le a csapata. A Cavaliers Evan Mobley és Isaac Okoro, a Thunder Josh Giddey, Tre Mann és Alekszej Pokusevski, a Grizzlies Santi Aldama, Desmond Bane és Ziaire Williams opcióját aktiválta.

Rengeteg játékosmozgás is történt az alapszakaszhoz közelítve. Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint Isaiah Joe nem lesz sokáig csapat nélkül azt követően, hogy kitette őt a 76ers, a Thunder több évre szóló szerződést tervez neki adni – annak érdekében, hogy őt le tudják igazolni, valakitől meg is kell válniuk, minden várakozás szerint David Nwaba fog ezért waiverre kerülni.

Az előző idényt Kínában töltő Noah Vonleh meggyőzte az edzőtáborban a Celtics szakmai stábját, a magasember az alapszakaszt is a csapat tagjaként kezdheti meg, hagyományos nem garantált szerződést kap, ami garantált lesz, ha január 7-e után is a keret tagja marad. Luke Kornet és Justin Jackson szintén marad Bostonban, utóbbi a jelek szerint meggyőzőbb volt, mint Jake Layman, akitől Eric Demershez és Marial Shayokhoz hasonlóan elköszöntek. Matt Ryan maradhat a Lakersnél az alapszakaszra is, Los Angelesben úgy értékelték, hogy a triplázásával a csapat segítségére lehet, Shaquille Harrison, Jay Huff, és Nate Pierre-Louis ugyanakkor szabadlistára került. A Knicksnél James Akinjo, Jalen Harris és DaQuan Jeffries is létszámon felülinek bizonyult, Ryan Arcidiacono viszont maradhat az alapszakaszra, és a jelek szerint Szvatoszlav Mikhailiuk is kiharcolta a helyét az alapszakaszkeretben. A Kingsnél Matthew Dellavedova, KZ Okpala és Chima Moneke is maradhat az alapszakasz kezdetére, Sam Merrill viszont kihullott a rostán. A Wizards kitette Craig Sword, Devon Dotson, Quenton Jackson és Jaime Echenique négyesét, Jordan Goodwin viszont two-way szerződést érdemelt ki a fővárosban.

Killian Tillie szabadlistára került a Grizzliestől. A Jazz elköszönt Cody Zellertől és Jared Butlertől is, de még egy embert ki kell tenniük az alapszakasz kezdetéig. A Rockets Willie Cauley-Stein és Pierria Henry elengedésével készen áll az alapszakaszra. A Timberwolves elköszön PJ Dozier, CJ Elleby és AJ Lawson hármasától, utóbbi two-way helyét veszi át Luka Garza, akinek a szerződtetéséről már tegnap volt szó. Ugyancsak a Timberwolves leigazolta, majd szabadlistára is tette Emmanuel Mudiay, Matt Lewis és Phillip Wheeler trióját. A Jazz ugyanígy járt el Tyler Cook Frank Jackson és Isaiah Miller esetében, leigazolták őket, majd szabadlistára is kerültek. A Raptors David Johnson, Reggie Perry, Christian Vital és Ryan Hawkins esetében lépte meg ugyanezt. A 76ers Sekou Doumbouya G Ligás jogait szerezte meg ezzel a módszerrel, továbbá Aminu Mohammed is szabadlistára került tőlük. A Clippers Bryson Williamsnél alkalmazta ezt a módszert, míg Moses Brown two-way megállapodást kapott. McKinley Wright IV a várakozásoknak megfelelően two-way szerződéssel maradhat a Mavericksnél, Grant Rillertől viszont elköszöntek.

A Magicnél Devin Cannady, Jay Scrubb és Simi Shittu is szabadlistára került. Miután a Warriorsnál tegnap elkeltek a two-way helyek, Jerome Robinsontól és Pat Spencertől is búcsút vettek. A Pistons elköszönt Devontae Cacok és Stanley Umude kettősétől. A Hawksnál Jared Rhoden, a Thundernél Scotty Hopson, a Spursnél Jalen Adaway és Alize Johnson került szabadlistára. A Bucks Lindell Wigginton és Marques Bolden lábára kötött útilaput. A Heat megvált D.J. Stewart és Jon Elmore kettősétől. A Suns elköszönt Timothe Luwawu-Cabarrot és Adonis Arms duójától. Chasson Randle és Grant Golden sem maradhat a Nuggetsnél. Mamadi Diakite, Sharife Cooper, Nate Hinton, Jamorko Pickett és RJ Nembhard sem maradhat a Cavaliersnél. A Pelicans nem számol Zylan Cheatham, Kelan Martin, Daeqwon Plowden és Javonte Smart négyesével. Eli Brooks, Tevin Brown, Jermaine Samuels, Langston Galloway és Deividas Sirvydis sem marad a Pacers keretében. LiAngelo Ball, Jalen Crutcher, Xavier Sneed és Ty-Shon Alexander is létszámon felülivé vált a Hornetsnél. Chris Chiozza és RaiQuan Gray elküldésével teljes a Nets kerete. A Bullsnál Carlik Jones, Okaro White és Justin Lewis távozása vált hivatalossá.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus