Hírmorzsák 2022-10-21 (10:00)

Kawhi Leonard jól játékkal tért vissza, John Wall bemutatkozása is jól sikerült - egyelőre mindketten perclimiten vannak. Anthony Davis szerint a Lakersnek dobnia kell, és majd elkezdenek beesni a hármasok - kisebb hátsérülést szedett össze a LAC ellen. Ham és Westbrook beszélt egymással, az edző mindent megért, de a játékosoknak fel kell készülniük, hogy a megszokottól eltérő módon kell segíteni a csapatot. Giannis idén még önzetlenebb akar lenni. Harden elmondása szerint rengeteg munkát tett bele a dobásaiba, ma hajnalban karriercsúcsot jelentő 7 középtávolit dobott be. Embiid nem villogott a Bucks ellen, Rivers szerint az ujja még mindig zavarja. Új résztulajdonos a 76ersnél. Garland, Myles Turner, Grimes és Cam Johnson sérülése sem súlyos. 1 év alatt átlagosan kicserélődött az NBA-csapatok keretének fele. A Pistons segéd-GM-je munkahelyi zaklatásos ügybe keveredett. Elhunyt a korábbi kiváló játékvezető, Tony Brown. 

Ma hajnalban több, mint egy év után visszatért a parkettre Kawhi Leonard - már a Lakers elleni meccs előtt érkeztek olyan hírek, hogy egyelőre a kispadról jön majd az ACL-szakadásból felépült klasszis, mert így könnyebb menedzselni a játékidejét, és végül így is történt. Leonard 21 perc alatt 14 pontot és 7 lepattanót jegyzett, viszont beütött 3 személyi hibát, itt még érződött a rozsda - elmondása szerint ma minden célja teljesült, jól játszott a kevesebb perce alatt, nem sérült meg és a csapat is nyert, kezdetnek megteszi. Azt is elmondta, hogy tőle származik az ötlet, hogy eleinte a kispadról érkezzen - a hétvégén a csapat back-to-backet játszik, az egyik felét várhatóan ki fogja ülni. 

A Clippersben nem csak Leonard, hanem John Wall is több, mint egy év után tért vissza a pályára, hiszen a hátvéd a Rockets-szal tavaly úgy egyezett meg, hogy kiüli a 2021-22-es évadot. Wall 15 ponttal és jó játékkal mutatkozott be, a meccs után elmondta, hogy nem akar hazudni, borzasztóan fel van dobva - Leonard mellett ő is perclimiten volt, emiatt még úgy látja, hogy kell egy kis idő, hogy minden a helyére kerüljön, ráadásul ez a tavalyi LAC-hoz képest egy teljesen más csapat lesz, össze is kell érniük. 

A Lakers 0-2-vel kezdte a szezont, és a Clippers ellen nagyon látványosan előjött az a probléma, hogy nem igazán dobnak jól kintről. 9/45 hármast sikerült értékesíteniük, a Westbrook-Beverley-Nunn hátvédtrió pedig 1/25-ös mezőnymutatóval zárt. Anthony Davis szerint megvoltak a kiváló helyzeteik, egyszerűen vissza kell építeni az önbizalmat, nem kell foglalkozni a kimaradt dobásokkal, hanem újra és újra kísérletezni kell és egy idő után ezek be fognak esni. Davis egyébként a harmadik negyedben egy Leonard-dobócselt evett meg és elég csúnyán fogott padlót, le is kellett cserélni, és bár visszatért, a háta ismét megsérült. 

A Lakers vezetőedzője, Darvin Ham még a meccs előtt mondta el, hogy beszélt Russell Westbrookkal, aki nemrég azt nyilatkozta, hogy az előszezonban azért sérült meg a combhajlítója, mert a kispadról kellett beszállnia, és nem tudta, erre hogyan készüljön fel - az edző szerint túl vannak a dolgon. Ham leszögezte, hogy sem a Lakers, sem ő, sem a stábja semmilyen formában nem tesz olyat, ami egy játékosnak vagy más munkavállalónak fizikai, mentális vagy lelki kárt okozna. Megérti, hogy valaki évtizedeken keresztül ugyanazt a rutint végzi el a meccsek előtt, de neki az a dolga, hogy vezetőedzőként megtalálja a legjobb felállást a csapat számára, a játékosoknak pedig az, hogy felkészüljenek bárminek az elvégzésére, ami előbbre viszi a csapatot - ezt hívják profizmusnak. Megvan a terve, hogyan találja meg Westbrook helyét a csapatban, de játékosa teljesítményétől függ, hogy több vagy kevesebb percet kap majd. 

A Milwaukee Bucks is bemutatkozott, egyelőre Khris Middleton nélkül, és Giannis Antetokounmpo és Brook Lopez meg is dicsérte társait, akik igyekeztek jól pótolni a csapat alvezérét - különösen Grayson Allen-Wes Matthews párost dicsérték, akik összehozták a győztes kosarat. Giannis azt is elmondta, hogy idén még kevésbé érdeklik a számai, úgy ment neki a szezonnak, hogy minden csapattársában bízik, megosztja a labdát és mindenkit igyekszik bevonni a játékba - megtesz bármit,hogy nyerni tudjanak. 

A legyőzött ellenfélnél James Harden újfent 30 pont fölé jutott, és a negyedik negyedben is húzta csapatát, de a legvégén elrontotta a potenciális meccsnyerőt - erre annyit mondott, hogy jó helyzet volt, de messze nem tökéletes helyzet. Társa, Joel Embiid viszont nem villogott, a második félidőben lenullázta a Giannis-Lopez duó - Embiid nem is nyilatkozott a meccs után, Doc Rivers szerint a teljesítményére még mindig kihatással van hüvelykujja, centerként óhatatlanul minden este kap rá ütést, és bár ez nem okoz újabb sérülést, de fájdalmat igen, ami zavaró. Nem látott semmi extrát a Bucks védelmétől, Embiidnek egyszerűen rossz meccse volt, ő is ember, előfordul az ilyen. Rivers megdicsérte az egykor Philadelphiából indult Jrue Holiday-t, szerinte a Bucks hátvédje jelenleg a liga legjobb periméter-védője, és arra a Mo Cheeksre emlékezteti, akinek 10-es meze fent lóg a 76ers csarnokának légterében. 

Ha már a 76ers csarnoka szóba került, David Adelman személyében új résztulajdonosa lesz a gárdának - a helyi üzletember (aki nincs rokonságban a Hall of Famer edző Rick Adelmannel) nyár óta már a franchise közelében dolgozik, ő vezeti a Philly új csarnokának építésére létrehozott részvénytársaságot. Michael Rubin 10%-os részesedését vásárolja meg a New Jersey Devils NHL-csapat hasonló aránya mellett. Rubin a Fanatics nevű vállalkozás tulajdonosa, amely eddig csak profi és egyetemi csapatok termékeit forgalmazta, most viszont a sportfogadásba és egyes játékosok támogatásába is beszáll, ez pedig már nem összeegyeztethető a tulajdonrészével - egyébként több NBA-ben dolgozó vezető szerint mivel szoros személyes kapcsolatot ápol James Hardennel, nagy szerepe volt februári átigazolásának előkészítésében. 

James Harden szerint a nyáron munkalkolholistaként dolgozott a játékán, ennek köszönhető, hogy egyénileg két remek meccsel nyitotta a szezont. Szerinte az emberek többsége nem látja, mennyi munkát tesz a játékába, különösen a dobásokba, azok nem működnek csak úgy maguktól. Fizikálisan is rendben van, amit röviden úgy foglalta össze, hogy “most már tudok mozogni”. Hozzátette, hogy most arra törekszik majd, hogy az egész csapat magasabb szintre jusson, és ezért bármire hajlandó, mert ez ugyanúgy a munkája része. Az ESPN statisztikai oldala szerint egyébként ma hét középtávolit értékesített, ami nála abszolút karriercsúcs. Korábban betörésekkel, triplákkal és büntetők kiharcolásával szerezte a pontjait, erről annyit mondott, hogy a tempóin nagyon sokat dolgozott, így most már szinte bármit adhat az ellenfél védekezése, pontokat tud belőle szerezni. 

Jó hír érkezett Clevelandből, Darius Garland nem szenvedett maradandó szemsérülést - a nyitómeccsen a torontói Gary Trent Jr. nyúlt bele véletlenül a Cavs All-Starjának bal szemébe. JB Bickerstaff vezetőedző szerint a meccs után nagyon csúnyán nézett ki Garland szeme, nehezen is tudta nyitva tartani, de a vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a jövőben semmilyen problémája nem lesz a látásával. Myles Turner, a Pacers centere csapata nyitómeccse előtt sérült meg, amikor a bemelegítésnél egy labdaszedő lábára érkezett le - várhatóan egy hetet kell kihagynia a bokája miatt, nem súlyos a probléma. Quentin Grimes, a Knicks fiatalja kihagyja csapata hazai nyitómeccsét lábfájdalmak miatt - a játékos szerint egyértelműen túledzette magát, egyszerűen pihenni kell. Joe Harris, a Nets triplavetője péntek este megpróbálkozik a játékkal, a bemelegítésnél dől majd el, hogy pályára léphet-e. Cameron Johnson tegnap szenvedett vádlisérülést, de elmondása szerint jól van és akár már a péntek esti, Portland elleni meccsen játszhat. 

A RealGM kiszámolta, hogy összehasonlítva az előző szezon idénynyitóját és az idei szezonkezdetet, a csapatok összesen 226 új játékossal rendelkeznek, átlagosan 7.5 új játékost foglalkoztatnak a gárdák. A legtöbb változás a Utah Jazznél (13), a Los Angeles Lakersnél (12) és az Indiana Pacersnél (11) van, a legkevesebb pedig a Charlotte Hornetsnél és a Miami Heatnél (4-4). 

A Detroit Pistons GM-helyettese, Rob Murphy valószínűleg elhagyja a csapatot, miután a munkahelyén nem megfelelően közeledett egy női munkatársához. 

Végül pedig egy szomorú hír: 55 éves korában elhunyt a korábbi kiváló játékvezető Tony Brown, aki egy ideje már súlyos betegséggel küzdött. Több, mint 1100 mérkőzésen fújt az elmúlt két évtizedben, és még a 2020-as nagydöntőben is bíráskodott. LeBron James Twitteren búcsúzott tőle, annyit írt, remek játékvezető és még jobb ember volt, akinek a mosolya és nevetése rettentően hiányozni fog a pálya mellől. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus