Hírmorzsák 2022-10-23 (9:45)

Adam Silver bocsánatot kért a Suns alkalmazottjaitól. Silver szerint nagy probléma a tankolás. Caleb Martin és Christian Koloko összeakaszkodott egymással. Scottie Barnes bokasérülést szenvedett. Jalen Suggs határozatlan ideig nem játszhat. Zach LaVine visszatért. Keegan Murray bemutatkozott az NBA-ben. Anthony Edwards azt szereti, ha minél alacsonyabb szerkezetben játszhat. Kevin Knox úgy véli, nem tudott élni a Knicksnél kapott lehetőséggel. Megtartották a G Liga draftját.

Baxter Holmes (ESPN) számolt be róla, hogy Adam Silver többször is bocsánatot kért a Suns alkalmazottjaitól Robert Sarver ügye miatt. A komisszár elmondta, hogy együttérez velük azzal kapcsolatban, amiket át kellett élniük, azért pedig bocsánatot kér, amiért úgy érzik, hogy a liga cserbenhagyta őket, ezért vállalja is a felelősséget. Azt hallotta ugyan, hogy nem könnyű Sarverrel dolgozni, de abból még nem következik az a viselkedés, amit csakis diszkriminatívnak lehet bélyegezni. Silver úgy érzi, hogy ez rendszerszintű hiba, a rendszer alatt pedig a 30 csapatos ligát érti. Szeretnék, ha az NBA-vel kapcsolatos munkahelyekre biztonságosként tekintenének a dolgozók, amiknek felelősségteljes vezetőik vannak, illetve megfelelő kirendeltségei ahhoz, hogy minden helytelen cselekedetet jelenteni tudjanak.

Silvert egy másik téma is foglalkoztatja mostanában, méghozzá a tankolás. Ezzel kapcsolatban elmondta a Suns alkalmazottjainak, hogy valahol megérti a csapatokat, mert Victor Wembanyama generációs tehetségnek tűnik, ugyanakkor figyelmeztették a csapatokat, hogy ebben a szezonban különösen nagy figyelmet fognak fordítani a tankoló csapatokra. Potenciális megoldásként felmerült annak a lehetősége, hogy a jövőben a G Liga bevonásával átálljanak a kieséses rendszerre, és a legrosszabb 1-2 mérleget elérő csapatot száműznének a fejlesztőligába, akiknek a helyét átvehetnék az ottani legjobbak, ugyanakkor attól tartanak, hogy ez destabilizálná a ligát, és alapjaiban borítaná fel az NBA üzleti modelljét is. Ha nem is ezt, de valamit mindenképpen tenniük kell, mert hiába tartják jónak a draftrendszert, ha egy generációs játékos tűnik fel, akkor többen is tankolni kezdenek. A csapatok okosak és kreatívak, úgyhogy ez a játék arról szól, hogy a lépéseikre a liga válaszol, majd megint kitalálnak valamit a csapatok, amire megint nekik kell reagálniuk.

Silvert természetesen ezúttal is megkérdezték a liga bővítéséről, és elmondta, amit eddig is tudni lehetett: ennek a lehetőségét leghamarabb az új tévés szerződés megkötése után fogják megvizsgálni, mert tudniuk kell, hogy a média miként állna egy esetleges bővítéshez, mivel innen jön a bevételük legnagyobb hányada. Noha ez sosem valósult meg, a céljuk változatlanul az, hogy az összes csapat versenyképes legyen, és nem csupán 20, ezért a bővítésnél azt is figyelembe kell venniük, hogy ne gyengüljön az össztermék a tehetségek szélesebb körű eloszlásával.

Térjünk át a mai hajnali eseményekre. A legnagyobb izgalmakat a Heat-Raptors összecsapás szolgáltatta, ahol a harmadik negyedben egy tényleges összecsapás is történt Caleb Martin és Christian Koloko között. A két játékos egy lepattanóért küzdött, majd összeakaszkodtak és a nézőtéren kötöttek ki, a társak higgadtságára és a biztonsági személyzetre volt szükség ahhoz, hogy ne alakuljon ki tömegverekedés. Természetesen mindkét játékost kiállították az eset után, majd mindkettejüket megkérdezték a történtekről. Martin úgy értékelt, hogy több játék is történt ezt megelőzően, ami idáig vezetett, csipkelődős volt a játék, ahogyan a Raptors ellen mindig lenni szokott. Úgy véli, hogy eluralkodtak az érzelmek, ráadásul szoros is volt a meccs, de ettől még profibban kell viselkednie a jövőben. Koloko rövidebben értékelt, ő nem értette, hogy Martin miért lépett felé a fault után, hiszen ő egyszerűen csak fel akart kelni, Martin pedig őrült tekintettel nézett rá.

A Raptors végül kikapott a Heattől, és további rossz hír a számukra, hogy Scottie Barnes számára egy bokasérülés miatt ugyancsak idő előtt befejeződött a találkozó. Jó hír, hogy a röntgen negatív lett, azt viszont Nick Nurse még nem tudta megmondani a meccs utáni sajtótájékoztatón, hogy lesz-e szükség MRI-vizsgálatra is.

Jalen Suggs még tegnap hajnalban szenvedett bokasérülést a Hawks ellen, nála meg is volt az MRI, ami ficamot mutatott ki. A Magic bejelentette, hogy a hátvéd határozatlan ideig nem áll a rendelkezésükre, a visszatérési ideje azon múlik, hogy miként reagál a kezelésekre.

Zach LaVine ma hajnalban megkezdhette a szezont, 23 ponttal jelentkezett a Cavaliers elleni 128-96-os vereség során. LaVine a meccs után elmondta, hogy a bal térde teljesen rendben van, meccs közben sem észlelt problémát. Izgatott volt, hogy ismét pályán lehetett, de azt kívánja, bárcsak jobban játszottak volna, mindannyian teljesíthettek volna jobban, különösen a hazai szezonnyitójukon. A hátvédet arról is megkérdezték, hogy játszhat-e idén back-to-back meccseket, és elmondta, hogy mindig szeretne pályán lenni, de figyelembe kell venniük a nagyobb képet is, és majd idő közben alakul, hogy miként fogják őt játszatni. Egyelőre csak azzal számol, hogy a Bulls következő, Celtics elleni meccsén pályán lesz.

Keegan Murray kis késéssel ugyan, de végre bemutatkozhatott az NBA-ben, és tette ezt jó játékkal, 33 perc alatt 19 pontot szórt a Clippers ellen 7/10-es mezőnymutatóval. A Kings újoncán egyáltalán nem látszódott, hogy koronavírusos volt, és ezt emelte ki De’Aaron Fox is, szerinte nem lehet megmondani, hogy beteg volt.

A Timberwolves tegnap hajnalban hosszabbítás után kapott ki a Jazz ellen, a meccs után Anthony Edwards tett egy érdekes nyilatkozatot. Úgy érzi, hogy minél alacsonyabb szerkezetben játszik a csapata, neki az annál jobb. Ki kell még találnia, hogy miként játsszon úgy, hogy Rudy Gobert és Karl-Anthony Towns is fent van mellette, de ezt meg fogja oldani, hamarosan rá fog jönni erre is. Edwards egyszer sem dobott rá a hosszabbításban, és ezért Chris Finch vállalta is a felelősséget, szerinte az ő feladata, hogy többször jusson el a fiatal wing kezébe a labda.

Kevin Knox még tegnap hajnalban léphetett pályára egykori csapata, a Knicks ellen, de elmondta, hogy semmilyen bosszúvágyat nem érzett velük szemben. Úgy érzi, hogy elég lehetőséget kapott annak idején a New York-iaktól, ő viszont sajnos nem tudta ebből kihozni a maximumot. Olyan narratíva alakult ki vele kapcsolatban, hogy keményebben kellene dolgoznia, jobban kellene védekeznie, de ezt magára is vette, valóban jobban kell játszania, jobban kell teljesítenie. Most a Pistonsnál kapott egy újabb lehetőséget, és meg fogja mutatni a pályán, hogy mire is képes.

Megtartották a G Liga játékosbörzéjét, aminek az első helyén Sam Merrill kelt el – az NBA-ben két szezont lehúzó játékos a Cavaliers partnercsapatához, a Cleveland Charge-hoz került. A Spurstől közelmúltban szabadlistára kerülő Joe Wieskamp kelt el a második helyen, őt a Bucks partnercsapata, a Wisconsin Herd vitte el. Említés érdemel még Norris Cole is, akit a Nuggets fiókcsapata, a Grand Rapids Gold vitte el, ami azért sem meglepő, mert korábban Isaiah Thomas és Lance Stephenson is rajtuk keresztül talált (átmeneti) visszautat az NBA-be.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus