Hírmorzsák 2022-10-25 (9:45)

Jayson Tatum és Damian Lillard a Hét Játékosa keleten, illetve nyugaton. Van esély Zion Williamson ma esti játékára, Brandon Ingram bekerült az agyrázkódási protokoll alá. Megsérült Donte DiVincenzo combhajlítója. Cole Swider hosszú hetekre kidőlt. Kevin Durant szépeket mondott Ja Morantról. Ben Simmons a játékvezetésre panaszkodott. Caleb Martin bocsánatot kért Christian Kolokótól. A közelmúltban a Spursszel tárgyalt Russell Westbrook cseréjéről a Lakers. A Bucks is megszerezné Jae Crowdert. A Timberwolves hosszabbítana két cseréjével is. Charles Bassey a Spursnél. Adam Silver szerint az NBA megfelelő lépéseket tett a tankolás csökkentése érdekében. A Nets adta el a legkevesebb szezonbérletet.

Az új szezon során először osztották ki a Hét Játékosa díjakat, keleten Jayson Tatum, nyugaton Damian Lillard kapta az elismerést, miután mindketten 3-0-s héthez segítették csapataikat. Tatum átlag 34,7 ponttal, 8,3 lepattanóval és 3 gólpasszal vette ki a részét a Celtics hibátlan szezonkezdetéből, míg Lillard átlagban 34 ponttal, 5,3 lepattanóval és 4,3 gólpasszal tolta meg a Trail Blazers szekerét. Keletről Giannis Antetokounmpo, Paolo Banchero, Donovan Mitchell és Pascal Siakam neve merült még fel a díj kapcsán, míg nyugatról Devin Booker, Stephen Curry, De’Aaron Fox, Nikola Jokics, Lauri Markkanen, CJ McCollum, Zion Williamson és Ja Morant kapott még szavazatot.

A Pelicans tegnap hajnalban elszenvedte az első vereségét, ráadásul Zion Williamson (csípősérülés) és Brandon Ingram (agyrázkódás gyanúja) számára is idő előtt befejeződött a találkozó. Willie Green úgy nyilatkozott, hogy mindkettejük játékára mutatkozik esély a ma esti, Mavericks elleni összecsapáson, ezt követően viszont érkezett a hír, hogy Ingram bekerült az NBA agyrázkódási protokollja alá, így amíg nem megy azon keresztül, addig nem számíthatnak rá New Orleansban. Herbert Jones játéka is kérdéses, neki a térde sérült meg az előző meccsen, bár ő folytatni tudta akkor a játékot.

Anthony Slater (The Athletic) jelentette, hogy Donte DiVincenzo combhajlítóizom-sérülést szenvedett a Warriorsnál, ezért el sem utazik a csapat ma esti, Suns elleni összecsapására. Steve Kerr szavaiból arra lehet következtetni, hogy nem ez lesz az egyetlen meccs, amiről le fog maradni a nyáron szerződtetett hátvéd, körülbelül egy hét múlva vizsgálják felül az állapotát.

A Lakers bejelentette, hogy Cole Swider jobb lábfejében navikuláris stresszreakciót (fáradásos sérülést) diagnosztizáltak, ami miatt nem tudja terhelni a sérült testrészt, és emiatt hosszabb kihagyásra készülhet. A Lakers annyit közölt, hogy 4 hét múlva vizsgálják felül az állapotát legközelebb, de ez még nem jelenti azt, hogy ennyi idő múlva vissza is térhet.

Kevin Durant még a ma hajnali Nets-Grizzlies meccs előtt mondott szépeket Ja Morantról. A Nets sztárja szerint a fiatal irányító olyasmiket csinál a pályán, amit korábban senkitől sem láthattunk. Morant különleges játékos, senkihez sem lehet teljes egészében hasonlítani őt, nagyon atletikus és kreatív is. Sok szempontból hasonlít Allen Iversonra, de magasabb, szálkásabb és erősebb is, mint amilyen ő volt. Durant nemrégiben Zion Williamson kapcsán is hasonlóan szépeket mondott, és amikor arról kérdezték, hogy a két fiatalt lehet-e ugyanabba a kategóriába sorolni, úgy vélekedett, hogy a hozzájuk hasonló játékosok mind egyediek, egyszemélyes kasztot alkotnak. Megtapasztalta, hogy milyen egy ligában játszani az olyan atletikus hátvédekkel, mint Derrick Rose vagy Russell Westbrook, hiányzik is neki ez a korszak, és ahogyan ők is olyasmiket csináltak, amiket addig senkitől sem lehetett látni, úgy most Moranték is így tesznek – abban is biztos, hogy Morantet inspirálta ez a két játékos. Durant a meccs után is szépeket mondott a Grizzlies irányítójáról, szerinte ő a legjobban eladható játékosa a ligának, és innentől ő lesz az NBA arca is, nagyon sok gyereket inspirál a játékával.

A meccset végül a Grizzlies nyerte, és hiába született több remek egyéni teljesítmény is, ismét a kipontozódó Ben Simmons került a figyelem középpontjába. A játékos a meccs után kifakadt a játékvezetés miatt, szerinte többször is tévedtek a kárára, a ráfújt hatodik személyi hiba sem volt semmi. Természetesen a játékvezetők is hibáznak néha, előfordul ez, de nagyon frusztrálja, különösen azért, mert egy fizikális, szoros meccs hajrájában fújták ki őt. Ez nem középiskolai vagy egyetemi játék, ez az NBA, ahol néhányan kapnak pár ütést, néhányan akár vérezni is fognak, de ez a kosárlabda. Simmons ugyancsak panaszkodott az első negyedben ellene ítélt technikai miatt is, mivel semmilyen magyarázatot nem kapott arra, hogy miért ítéltek ellene, csak valami olyasmit mondott a bíró, hogy kénytelen neki is technikait adni, ha már Morantnak adott egyet. Tényleg odaszólt valamit, de semmi komolyat, egyszerűen megjegyezte, hogy rossz ítélet született, és ezt továbbra is tartja.

Simmons hatodik faultját Morant harcolta ki, aki elmesélte a meccs után, hogy az újoncszezonjában már megtörtént ugyanez a szituáció, amikor Philadelphiában játszottak, úgyhogy odament az edzőjéhez és megmondta neki, hogy tudja azt, hogy miként húzza be a csőbe Simmonst. Tudta, hogy mit akar majd csinálni Simmons, ezért kikényszerítette a sípszót.

Ma hajnalban rövid idő alatt másodszor is találkozott egymással a Heat és a Raptors. Mint ismert, az előző meccsen Caleb Martin és Christian Koloko összeakaszkodott, miután egy lepattanóért küzdöttek, és az esetnél egyértelműen Martin volt a hibás, ezért egy meccsre el is tiltották. Martin úgy nyilatkozott erről, hogy teljesen megérdemelte az eltiltást, és úgy gondolja, hogy Koloko kiállítása is túlzás volt az előző meccsen, mert ő csak azt tette, amit ilyenkor kell, és azt is gondolja, hogy a 15,000 dolláros pénzbüntetése is túlzó. Bocsánatot kér tőle, és a jövőben szívesen meghívná egy vacsorára, hogy kárpótolja őt.

Koloko Pascal Siakammal karöltve történelmet írt, ők lettek ugyanis az első két kameruni játékos, akik egyszerre kezdtek egymás oldalán egy NBA-meccsen. Ez volt a 31. alkalom, hogy egy meccsen két kameruni játékos is kezdőként futhatott ki, de korábban mindig ellentételes oldalon történt ez meg, többnyire Siakam és Joel Embiid részvételével. Koloko azt követően került be a Raptors kezdőjébe, hogy Scottie Barnes az előző meccsen bokasérüléssel kidőlt és végül nem tudta válallni a játékot. Jó hír a Raptors háza tájáról, hogy Chris Boucher felépült a sérüléséből és megkezdhette a szezont.

Shams Charania (The Athletic) információi szerint a Lakers továbbra is azt preferálná, hogy megtalálják Russell Westbrook helyét a csapatban, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy más csapatokkal tárgyaljanak róla. A közelmúltban a Spursszel egyezkedtek egy olyan cseréről, ami Westbrook és Josh Richardson köré épülne, de nem vetették el azt sem, hogy a Pacersszel (Buddy Hield és Myles Turner) vagy a Hornetsszel (Terry Rozier) hozzanak tető alá egy cserét. Kevin O’Connor (The Ringer) is érintette ezt a témát, ő arra hívta fel a figyelmet, hogy a Hornets számára addig lett volna igazán érdekes egy ilyen csere, amíg Miles Bridges hosszabbítása napirenden volt, mert szerették volna a következő évekre csökkenteni a fizetési terheiket, és ennek érdekében megváltak volna az említett Roziertől, illetve Gordon Haywardtól is. Elképzelhető, hogy a szezon előrehaladtával ismét feléled ez a szál, de Bridges helyzetének alakulása miatt már nincs rajtuk pénzügyi kényszer. O’Connor emellett arra számít, hogy a Lakers és a Jazz között hamarosan ismét elkezdődnek a tárgyalások, akik potenciálisan Mike Conley és Rudy Gay kettősét adhatnák Westbrook szerződéséért – korábban lehetett hallani Jordan Clarkson bevonásáról is, de a Jazz jelenleg inkább kihagyná őt egy ilyen cseréből.

A már említett Shams Charania számolt be arról is, hogy a Bucks is érdeklődést mutat Jae Crowder iránt, felvették a kapcsolatot a Sunsszal. Korábban a Hawks, a Heat és a Celtics érdeklődéséről is lehetett hallani, a The Athletic szakírója szerint ezek a csapatok továbbra is érdeklődnek a játékos iránt.

A Timberwolves felvette a kapcsolatot Naz Reid és Jaylen Nowell képviselőivel is, hogy idő előtt meghosszabbítsák a 2023-ban lejáró szerződéseiket. Mindkét játékosnak legfeljebb 4 éves, 58 milliós szerződést tudnának most kívánni, és jelenleg az tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy Reid alá fog írni valamennyiért, míg Nowell szabadügynök lesz a nyáron – jelentette Charania.

Charles Bassey nem maradt sokáig csapat nélkül, a Spurs two-way szerződést adott neki. Bassey az első idényében a 76ers játékosa volt, 23 meccsen pályára is lépett náluk, de az új szezon kezdete előtt szabadlistára került.

A minap kiszivárgott, hogy az NBA ebben a szezonban különösen nagy figyelmet akar szentelni a tankoló csapatoknak, és ezt követően Adam Silver hivatalos formában is interjút adott az NBA Today adásában. Úgy gondolja, hogy a liga ezen a téren nagyszerű munkát végzett már eddig is, mert egy csapatnak legfeljebb 14 százalék esélye lehet arra, hogy megkaparintsa az első választás lehetőségét. (Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ez lehet 14 százaléknál nagyobb is, ha egy csapatnak több lottery-be kerülő első köröse is van az adott évre – a szerk.) Természetesen a 14 százalék sokkal magasabb, mint az egy vagy a nulla, de mégsem ad egyértelmű esélyt a leggyengébb csapatoknak arra, hogy megnyerjék a lottery-t. Ez olyasmi, amire nincsen tökéletes megoldás, ugyanakkor ők is azt gondolják, hogy a draft a megfelelő módja az újjáépülésnek.

Továbbra is úgy tartják, hogy a leggyengébb csapatok megerősítésének az a legjobb útja, ha a legjobb ligába érkező játékosokkal erősödhetnek, nem találtak ennél jobb megoldást. Nem gondolta teljesen komolyan, amikor a kieséses rendszer bevezetésének a lehetőségéről beszélt, mert tudja, hogy másképp működnek, és semmi értelme nem lenne annak, hogy NBA-csapatokat a G Ligába száműzzenek. Ő mindössze arra akarta felhívni ezzel a figyelmet, hogy más ligát miként állnak hozzá a gyengén teljesítő csapatokhoz.

A New York Post információi szerint messze a Nets értékestette a legkevesebb szezonbérletet a 30 csapat közül, körülbelül 5,500-at adtak el. Ez jelentős visszaesés az előző évhez képest, amikor több mint 8,000 szezonbérletet értékesítettek – a csökkenésben közrejátszik, hogy több mint 50 százalékkal emelték az áraikat, amire pedig azért volt szükség, mert a hírek szerint valahol 50 és 100 millió dollár körüli veszteséggel zárt a Barclays Center az előző idényben. A Nets még az előző rájátszás kezdete előtt jelentette be a jelentős emelést, de a Celtics elleni lebőgés után úgy döntöttek, hogy azoknak valamennyivel visszacsökkentik az árakat, akik az előző években is bérletesek voltak. Noha a szezonbérletesek száma csökkent, a Nets eddigi két hazai meccsén egyaránt telt házat regisztráltak.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus