Hírmorzsák 2022-11-01 (9:45)

Kawhi Leonard nem játszhat, és már nem is repülhet, meglehetősen feldúlt a helyzet miatt, nem tudni, hogy mikor térhet vissza. Ben Simmons térde is megfájdult. Josh Primót senki sem hívta le a waiverről. A liga megbüntette a Philadelphiát. Giannis Antetokounmpo és Shai Gilgeous-Alexander a Hét Játékosai. A GSW lekötötte még egy évre a Wiseman-Kuminga-Moody triót. Kyrie Irving nem kap eltiltást, bár egy Nets-bérletes szerint ez lenne a helyes. Paolo Banchero olasz válogatott lesz. Myles Turner szerint a Lakersnek át kellene gondolnia, hogy cserél-e érte a Pacersszel.

Kezd aggasztóvá válni a Clippersnél Kawhi Leonard helyzete. A teljes tavalyi szezont kihagyó szupersztár idén eddig összesen két meccsen tudott pályára lépni, 21-21 percet játszott nem túl magas intenzitással, de aztán a műtött térde "befeszült", és azóta is kezelik - már sorozatban négy mérkőzést hagyott ki, és az már eldőlt, hogy nem is utazhat el csapatával a következő túrára. Tyronn Lue vezetőedző szerint Leonard állapota javul a kezelésekkel, és ez a legfontosabb, de azt elismerte, hogy a játékos elég feldúlt most - rengeteget dolgozott az elmúlt 15 hónapban azért, hogy játszhasson, most pedig az orvosi stáb előbb a játéktól, majd a repüléstől is eltiltotta rögtön a szezon legelején, amit nagyon nehezen visel. Azt egyelőre senki sem tudja, hogy mikor térhet vissza, a hétvégi hazai mérkőzésről hivatalosan még nem zárták ki.

A Clippersnél John Wall perclimiten van, Marcus Morris is hagyott már ki két meccset, Paul George egyet, Rob Covington a COVID-protokoll alá került, úgyhogy egyáltalán nincs könnyű helyzetben a csapatban, nagyon kellene Leonard játéka, de azt már a szezon előtt is elmondták, hogy vele az óvatosság lesz az egyetlen szempont, ehhez pedig tartják is magukat.

Ben Simmons sem tudott játszani ma hajnalban, a Nets irányítója szerint a térde elkezdett vizesedni és meg is fájdult - nem gondolja, hogy komolyabb baj van, de ő is kihagyta az egész szezont, és a folyamatos terhelés most ezt hozta ki. Bízik benne, hogy ma este, a Chicago ellen már játszhat is.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Joshua Primónak minden bizonnyal azért kellett távoznia a Spurstől, mert nőknek mutogatta magát. A fiatal játékos úgy jött le a waiverről, hogy senkinek sem kellett, szabadügynökké vált, de a viselkedése miatt jelenleg biztos, hogy egy csapat sem tart rá igényt.

A liga megbüntette a Philadelphia 76erst: a csapat hivatalosan tampering-vétséget követett el PJ Tucker és Danuel House Jr. megszerzésénél, vagyis a megengedett határidő előtt már tárgyalásokat folytatott velük. A büntetés értelmében a Philly a 2023-as és a 2024-es másodikkörös draftjogát bukta el.

Keleten Giannis Antetokounmpo, Nyugaton pedig Shai Gilgeous-Alexander lett a Hét Játékosa. A Bucks és az OKC is 3-0-s hetet zárt, a görög klasszis 35,7 pontot, 15 lepattanót és 6 gólpasszt átlagolt ennek során, míg a Thunder irányítója 31,7 ponttal, 5,3 lepattanóval és 7,7 gólpasszal vezette sikerszériára fiatal csapatát.

A Warriors az utolsó pillanatban lehívta az opcióit James Wisemanre, Jonathan Kumungára és Moses Moodyra, így mindhárom fiatal szerződéssel rendelkezik a 2023-2024-es szezonra is. Wiseman opciója 12,1, Kumingáé 6, Moodyé pedig 3,9 millió dollárról szólt, de Wisemannek 2023 nyarán lehet hosszabbítani is, vagy korlátozott szabadügynökké válik 2024-ben.

Úgy tűnik, hogy Kyrie Irving nem kap eltiltást az antiszemita film népszerűsítéséért, amely miatt az NBA, a Brooklyn Nets, valamint a klub tulajdonosa, Joe Tsai is külön-külön közleményt adott ki. A liga részéről nem lesz ezért semmilyen büntetést, Sean Marks, a Nets GM-je pedig azt mondta, hogy az ügyet házon belül kezelik, de a New York Post úgy tudja, hogy sem büntetésre, sem eltiltásra nem számíthat. Tsai nyíltan Irvingnek címezte a számonkérő tweetjét, amire a játékos válaszolt is, azzal, hogy nem fogja törölni - aztán vasárnap este mégis eltűnt a bejegyzés.

Steve Nash vezetőedzőt megkérdezték erről a ma hajnali győzelem után, ő azt mondta, hogy nem vett részt a belső megbeszéléseken, mert az ő dolga a csapat edzése és felkészítése. Abban bízik, hogy együtt, egy közösségként kezelni tudják a helyzetet, de azt hozzátette, hogy "segít", hogy Irving végül törölte a tweetet, ő pedig tudja, hogy a klubon belül folyamatosan dolgoznak a helyzet megoldásán, és megfelelő kommunikációján. A ma hajnali, Pacers elleni meccs során egyébként többen is "Harcolj az antiszemizimus ellen" feliratú pólókat viseltek - az ESPN megkérdezte az egyik bérletest erről, aki azt mondta, hogy szerinte Irvinget el kellene tiltani, mert tele van gyűlölettel, és nem érti, hogy mi a jelentése annak, hogy linkelte azt a bizonyos filmet.

Olasz válogatott szeretne lenni Paolo Banchero: az idei 1/1-es kijelentette, hogy a talján válogatottat preferálja a Team USA helyett, elárulta, hogy már 16 éves korában megkeresték az apját az olaszok, hogy vannak-e itáliai gyökerei, kaphat-e állampolgárságot, ezekre pedig "igen" volt a válasz. Az állampolgársára meg is van, de azt még nem tudja, hogy mikor fog játszani a válogatottban, csak azt jelentette ki, hogy az olasz csapatban fog szerepelni.

Arról már többször írtunk, hogy a Los Angeles Lakers nem tudta összehozni a cserét az Indiana Pacersszel Russell Westbrook, Myles Turner és Buddy Hield körül, az arany-lilák végül visszatáncoltak az üzletből. Most megkérdezték erről Turnert, aki úgy fogalmazott, hogy ha ő lenne a Lakers, akkor nagyon erősen elgondolkodna a cserén, mert ő (Turner) nagyon sokat tudna segíteni. Hozzátette, hogy tudja, hogy lejáró szerződése van, a draftjogok pedig értékesek, és ezen ment a vita a két csapat között (hogy mennyi és milyen pick menjen Indianába). Azt is kiemelte, hogy Indianában közel sincs akkora reflektorfény, mint Los Angelesben, ha a Pacersnél jól játszik valaki, az se igazán érdekel senkit, mint ahogy az sem, ha rosszul - a Lakersnél viszont ha gyenge egy játékos, akkor azonnal kapja a kritikákat, viszont ha jól dolgozik, akkor az elismerés és a szeretet is azonnali. 

A végére pedig még egy Lakers-hír: a klub a legutóbbi meccsén visszavonultatta a legendás George Mikan mezét. Ő lett a 11. játékos, akinek a trikóját felhúzták az arénában  Kareem Abdul-Jabbar, Elgin Baylor, Kobe Bryant, Wilt Chamberlain, Gail Goodrich, Magic Johnson, Shaquille O’Neal, Jerry West, Jamaal Wilkes és James Worthy után - Worthy ott is volt az eseményen, ő mondott beszédet Mikanről. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus