Hírmorzsák 2022-11-03 (11:30)

Luka Doncic történelmi magasságokban kezdte a szezont. Trae Young szeme megsérült, de várhatóan nem kell meccset kihagynia. Darius Garland jól tért vissza. Matt Ryan hős lett, LeBron James betegen vállalta a játékot a Lakersben. Joel Embiid is beteg, Jimmy Butler, De’Aaron Fox és Fred VanVleet sérülés miatt nem játszott. Gary Payton II visszatérésére még várni kell. Reggie Miller és Charles Barkley is úgy gondolja, hogy a liga rosszul kezelte Kyrie Irving antiszemita ügyét. Irving vállalja a felelősséget, 500,000 dollárt adományozott. Irvingnek nincs csereértéke, a Nets Ben Simmons piacát is felmérheti. A Nets már Steve Nash távozása előtt megkereste Ime Udokát, a Celtics játékosai azt hitték, hogy jövőre visszatér hozzájuk az edző.

Luka Doncic a hetedik meccsén is elérte a 30 pontos határt, ezzel olyasmit vitt véghez, amire legutóbb Wilt Chamberlain volt képes még az 1962/63-as idényben. Az NBA történetében negyedszer fordul elő, hogy egy játékos az első hét meccse mindegyikén legalább 30 pontot dobjon, Chamberlain kétszer kezdett így, míg egyszer Jack Twyman vitte véghez ezt a bravúrt. Doncic nem mellesleg 36,1 pontos átlagával vezeti a pontlistát, Wilt Chamberlain óta csak ketten álltak ennél magasabb átlaggal hét meccs után, Michael Jordan (37,0; 1986/87) és James Harden (36,6; 2019/20). Doncic egy franchiserekordot is megdöntött, mostantól az övé a Mavericks történetének leghosszabb 30 pontos sorozata, Mark Aguirre rekordját adta át a múltnak. Jason Kidd méltatta is a játékosát, hogy mennyire nagyszerű az, hogy egy 23 éves kölyök ennyire magas szinten teljesít, nagyon különleges ezt figyelemmel kísérni. Ezek a statisztikák megmutatják, hogy Doncic mennyire összpontosít jelenleg, a hátán viszi a csapatát és győztes helyzetbe hozza őket.

Trae Youngnak ma hajnalban átmenetileg el kellett hagynia a pályát a Knicks ellen, mivel szemsérülést szenvedett, de vissza tudott térni, és a meccs után is úgy nyilatkozott, hogy a sérülésével együtt is képes lesz játszani a továbbiakban, nem kell emiatt meccset kihagynia. Szerencséjére csak szombaton játszanak legközelebb, úgyhogy lesz is pár napja arra, hogy javuljon az állapota – elképzelhető, hogy pár meccsen védőszemüveget kell majd hordania, de rendben lesz. Young a sajtótájékoztatón napszemüvegben jelent meg, és elmondta, hogy alig lát ki a bal szemén, de egyébként jól érzi magát.

A Cavaliersnél Darius Garland öt meccs kihagyás után tért vissza egy szemsérülésből, ráadásul 29 ponttal és 12 gólpasszal tudott hozzájárulni a Celtics legyőzéséhez. A bal szeme továbbra is meg van dagadva, de ettől függetlenül nagyon boldognak érezte magát, amiért visszatérhetett, örült a győzelemnek is, de annak még jobban, hogy ismét a pályán érezhette azt az energiát, ami az egész csapatot körüllengi.

A Lakers megszerezte szezonbéli második győzelmét, köszönhetően annak is, hogy Matt Ryan hosszabbításra mentette a Pelicans elleni összecsapást. Ryan a hosszabbítást érő dobása előtt csak 2/8-cal állt a triplavonalon túlról, de elmondta erről, hogy amikor dobásról van szó, az önbizalma megingathatatlan, és ha nem ez lenne a helyzet, akkor nem is lehetne itt. Darvin Ham szerint a Pelicans tisztában volt azzal, hogy Ryan veszélyes dobó, de azt feltételezhették, hogy csak elterelésnek van a pályán, és a végső dobást valaki más fogja elengedni, ezért rajzolta fel Ryanre a figurát. A győzelemből LeBron James is kivette a részét, aki betegen vállalta a játékot. James elmondta, hogy vasárnap este óta folyamatosan az ágyat nyomta, a meccs napján kelt ki belőle először, eléggé megviselte őt egy betegség.

Joel Embiid egymást követő második meccsét hagyta ki, a center influenzával küzd, míg De’Anthony Melton hátgondok miatt nem játszott a 76ersben. Jimmy Butler csípőproblémák miatt nem játszott hajnalban, de nincs komoly gondja, és a jegelésében közrejátszhatott az is, hogy back-to-back játszott a Heat. De’Aaron Fox térdsérülés miatt nem lépett pályára a Heat ellen, de jó hír, hogy csak a csont zúzódott, nincs szerkezeti elváltozás a térében, a státusza day-to-day. Fred VanVleet kihagyta az Raptors előző két meccsét, az irányító hátfájdalmakkal küzd – jó hír viszont Torontóból, hogy Otto Porter Jr. megkezdhette a szezont. A Knicks ugyan kikapott, de náluk is van egy visszatérő, Quentin Grimes ismét pályára léphetett. Gary Payton II portlandi bemutatkozására még várni kell, Chris Haynes (TNT) információi szerint ez nem fog megtörténi november 15-e előtt.

Shams Charania (The Athletic) számolt be róla, hogy Jordan Hall egy évre szóló, nem garantált szerződést kapott a Spurstől.

Folytassuk Kyrie Irvinggel, aki nagyon úgy tűnik, hogy megint állandó szereplője lesz a Hírmorzsáknak – megértjük kedves Olvasóinkat, hogyha bevesznek egy idegnyugtatót a következő pár bekezdés elolvasása előtt. Reggie Miller és Charles Barkley is felszólalt amellett, hogy az antiszemita filmet reklámozó irányító helyzete nincs megfelelően kezelve. Miller szerint a liga egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy erős hanggal lépnek fel, amikor probléma adódik, így történt Donald Sterling vagy Robert Sarver esetében is, a játékosok viszont meghátráltak akkor, amikor valaki közülük került a középpontba, egy szót nem lehetett tőlük hallani Irving kapcsán. Csalódott emiatt, mert a liga egyik pillére, hogy a játékosok szószólók is, úgyhogy ha kiállnak a tulajdonosok ellen, akkor ugyanígy kellene tenniük akkor is, amikor egy játékosról van szó. Ugyanúgy akarja hallani a játékosok véleményét, ahogyan hallhatta Sterling vagy Sarver ügyében. Barkley szerint el kellene tiltani Irvinget, és azért sem érti, hogy Adam Silver miért nem tett így, mert a komisszár zsidó származású, tehát lényegében őt közvetlenül is inzultálta a Nets játékosa. Szerinte az NBA hibát követett el: nagyon helyesen megbüntetik és eltiltják azokat, akik homofób megnyilvánulásokat tesznek, és ha valaki a fekete közösséget inzultálja, akkor is ugyanígy tesznek, de ennek az esetnek sem szabadna kivételnek lennie.

Nem sokkal később Irving, a Nets és a Rágalmazásellenes Liga közös közleményt adtak ki, amiben Irving elmondta, hogy ellenzi a gyűlölet és az elnyomás minden formáját, kiáll minden közösség érdekei mellett. Tisztában van azzal, hogy a közösségi médiás bejegyzése negatívan érintette a zsidó közösséget, és ezért vállalja a felelősséget. Nem hiszi azt, hogy minden egyes szó igaz lenne abban a dokumentumfilmben, amit reklámozott, ő is csak ember, aki folyamatosan tanul, és ezt igyekszik nyitott elmével tenni. Senkit sem akart megbántani, hiszen ő csak az igazság világítótornya szeretne lenni. A közleményből az is kiderül, hogy Irving és a Nets egyaránt 500,000 dollárt adományoz olyan jótékonysági szervezeteknek és ügyeknek, amik a gyűlölet és az intolerancia felszámolásán dolgoznak.

Zach Lowe (ESPN) a podcastjében beszélt Irving jelenlegi helyzetéről, akinek a csereértékét leginkább a „radioaktív” kifejezés írja le a legjobban. Többekkel is beszélt, és rendre azt hallotta vissza, hogy ingyen sem kellene másoknak Irving, mert egyszerűen túl sok probléma van vele, úgyhogy a Netsnek nincs is nagyon más választása, meg kell próbálniuk megmenteni a megmenthetetlennek tűnőt. Ian Begley (SNY.tv) eközben arról számolt be, hogy a Nets felméri Ben Simmons piacát, egy nyugati csapattal tárgyalásokat is folytattak a hétvégén, és ellenértékként egy veterán, kintről is veszélyes játékost szereznének meg.

Shams Charania információi szerint a Nets már napokkal Steve Nash távozása előtt felvette a kapcsolatot Ime Udokával. A Celtics megadta a Netsnek az engedélyt, hogy tárgyalásokat folytassanak, és továbbra is úgy tűnik, hogy ellenérték nélkül elengedik őt. Adrian Wojnarowski (ESPN) szerint a Nets az utolsó szalmaszálba kapaszkodik, amikor Udoka kinevezésén dolgozik, ebben látják az utolsó esélyüket arra, hogy működőképessé tegyék a jelenlegi csapatukat.

Jason Lloyd (The Athletic) több Celtics-játékossal is beszélt Udoka valószínűsíthető távozása kapcsán, és Marcus Smart szavaiból az derült ki, hogy a csapat tagjai abban a hiszemben voltak, hogy Udoka az egy évre szóló eltiltása után vissza fog térni a kispadra. Számukra zavaros ez a helyzet, mert igazság szerint nekik nem mondtak túlságosan sokat erről az egészről. Jaylen Brown szerint nagyszerű lett volna, ha náluk el tudják egyengetni a dolgokat, de végső soron örül annak, hogy Udoka ilyen hamar ismét lehetőséget kaphat, mert a múltban látott már olyan eseteket, amikor egy edző körön kívülre került, és nem talált már visszautat.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus