Hírmorzsák 2022-11-10 (11:30)

Vaughn a Nets új vezetőedzője, Durant nagyon dicsérte a munkáját. James hasonló sérülést szedett össze, mint amivel pár éve 17 meccset kellett kihagynia. Giannis és Holiday sérült, JJJ már 5-5 ellen játszhatott, Drummond visszatérhetett. Szürreális jelenetet hozott össze a Wolves. Chris Pault meg kell óvni önmagától. Zach Collins 1 hónapot hagy ki. Megszakadt Doncic nagy szériája, az Orlando jó védekezést talált ki ellene. A Warriorsnál egyelőre nincs pánik. A Lakers elengedte az Irving- és Pacers-cserét, nagy halra vadászik a deadline-kor. Franchise-eladási hullám jöhet az NBA-ben? 2017-ben kicsin múlt, hogy összeálljon a James-Irving-George tengely a Cavsnél. Isiah Thomas még mindig várja MJ bocsánatkérését. 

Tegnap külön is beszámoltunk róla, hogy a Brooklyn Nets véglegesítette Jacque Vaughnt, az eddigi átmeneti vezetőedző kapja meg a gárdát minimum a szezon végéig (a szerződése 2024 nyaráig szól, sikeres együttműködés esetén 2023 nyarán alakíthatják át a kontraktusát). A 47 éves szakvezető játékosként 1997 és 2009 között 776 alapszakasz-meccsen és 75 playoff-találkozón lépett pályára, 2007-ben bajnoki címet szerzett a Spursszel, majd edzői karrierjét is Gregg Popovich szárnyai alatt kezdte meg 2009 és 2012 között San Antonióban. 2012 és 2015 között már dolgozott vezetőedzőként az Orlando Magic-nél, de komolyabb sikert nem ért el a gárdával. A 2015-16-os évadban a Spursnél volt játékosmegfigyelő, 2016 óta pedig a Brooklynnál tevékenykedik segédedzőként – 2020-ban már egyszer dolgozott átmeneti vezetőedzőként

Kevin Durant pár napja dicsérte is a gárdát, ahogyan túl tudtak lendülni a sok nehézségen, ebben Vaughnnak óriási szerepe volt, a csapat pedig arra is remekül reagált, hogy véglegesítették – ma hajnalban 112-85 arányban mosták le a városi rangadón a Knickset, a kispad környékén pedig remek hangulat uralkodott. A tripla-duplázó Durant elmondta, hogy nagyon izgatott Vaughn miatt, mert látja, mennyit tesz bele a sikerbe, mennyire foglalkozik az egyes játékosok és a csapat egészének fejlesztésével is, várja a hosszabb távú közös munkát és fejlődést. Nem akarja összehasonlítani Steve Nasht és Vaughnt, mert mindketten nagyon magas szinten ismerik a játékot. Azt mindenki láthatta, hogy korábban egyénileg és csapatszinten is szenvedtek, de sikerült összekapniuk magukat, és most azért dolgoznak, hogy ez ne csak egy „mézeshetek-időszak” legyen, hanem állandósítsák a folyamatos fejlődést. 

LeBron James ma hajnalban félig sérülten vállalta a játékot a Clippers ellen, ez azonban nem bizonyult jó döntésnek: szűk hat perccel a meccs vége előtt ágyéksérülést szenvedett és le kellett cserélni. A csapat azt közölte, hogy a bal lábával akadtak gondok, Darvin Ham vezetőedző szerint további vizsgálatok várnak Jamesre – a 2018-19-es évadban nagyon hasonló sérülést szedett össze, akkor 17 meccset kellett kihagynia. 

Giannis Antetokounmpo második mérkőzését hagyta ki (mindkettőt a Thunder ellen), mivel továbbra is fáj a bal térde. Ma hajnalban Jrue Holiday is csatlakozott hozzá, neki a jobb bokájával akadnak gondok – a helyén egyébként Jevon Carter 36 pontos karriercsúccsal vezette győzelemre a Bucksot. Jó hír érkezett Memphisből: Jaren Jackson Jr. már részt vehetett egy 5-5 elleni játékban - Taylor Jenkins vezetőedző szerint egyelőre apró lépésekkel halad előre lábműtétjét követően. A Cavaliers swingmanje, Dylan Windler plazmainjekciót (PRP) kapott a jobb bokájába, három hétig kell járógipszet hordania – még az előszezon előtt sérült meg, amikor rosszul fogott talajt az egyik edzésen. Ma hajnalban Andre Drummond hat meccset követően ismét pályára léphetett – a Bulls cserecentere bal vállsérüléssel bajlódott.  

Szürreális jelenetet láthattak a Timberwolves drukkerei a Suns elleni hazai összecsapáson. A második negyedben Taurean Prince-t lecserélték, de D’Angelo Russell elfelejtett beállni a helyére, a Suns 5 a 4 ellen támadhatott és be is szórt egy triplát. Rudy Gobert visszatérése sem segített, a francia center és Karl-Anthony Towns is faultgondokba került, 19 eladott labdából 32 könnyű pontot kaptak, így legutóbbi hat meccsükből az ötödiket bukták el – Chris Finch vezetőedző szerint gond van az önbizalmukkal, össze kell kapniuk magukat.

A Sunsnál egyébként nem játszott a saroksérüléssel bajlódó Chris Paul, Monty Williams vezetőedző szerint ha 10-es skálán 6-os vagy 7-es a fájdalom, akkor Paul játszani akar, ilyenkor egyszerűen meg kell védeniük önmagától. 

A súlyos sérülés(ek)ből kiváló játékkal visszatérő magasember, Zach Collins legalább egy hónapot lesz kénytelen kihagyni, mivel egy kisebb törést szedett össze a bal szárkapocscsontján. Még november 4-én sérült meg, és a vizsgálatok mostanra mutatták ki egyértelműen a problémát – a törés nagyon kicsi és szerencsére a csont nem mozdult el, így valószínűleg megússza a hosszabb kihagyást a Spurs centere. 

Megszakadt Luka Doncic sorozata: a szezon első kilenc meccsén elérte a 30 pontos határt (erre korábban csak Wilt Chamberlain volt képes az 1962-63-as szezon nyitányán), most viszont az Orlando Magic 24 ponton tartotta, ráadásul le is győzték a Dallast. Az Orlandóban nem lépett pályára a bokasérülést szenvedett Paolo Banchero, de az 1/1-es helyén pályára lépő Chuma Okeke sokat tett azért, hogy lelassítsák a szlovén klasszist – Doncic egyébként elismerte, hogy borzasztóan teljesített ma.

Okeke elmondta, hogy speciális csapatvédekezést találtak ki Doncic ellen és ezt sikerült az egész meccsen megvalósítaniuk – folyamatosan igyekeztek nyomás alá helyezni és minden pillanatban megnehezíteni a dolgát. Franz Wagner azt is elmondta, hogy az előző, Rockets elleni mérkőzésen nem voltak elégedettek magukkal, ez is közrejátszott abban, hogy most kettőzött erővel álltak oda. Jason Kidd kissé máshogy látta a meccset, a Dallas vezetőedzője szerint jól járt a labda, de rengeteg üres dobást hagytak ki, ez pedig ebben a ligában nem fér bele. 

Bob Myers, a Warriors GM-je arról beszélt, hogy az NBA-ben semmi nincs kőbe vésve, minden csereötletet meghallgatnak, ugyanakkor hiába kezdett rosszul a gárda, egyelőre nem gondolkoznak semmi drasztikus változtatáson, nem akarják túlreagálni a helyzetüket. 11 meccs ment le, ha 40 meccs után is hasonló helyzetben lesznek, akkor ez változhat, de az sem biztos. Tavaly a deadline környékén erősen gondolkodtak, hogy cserélnek egy magasemberért, de végül nem tették, ez pedig nagyon bejött, mert Kevon Looney és Draymond Green párosa működött és egészséges tudott maradni. 

Shams Charania (The Athletic) információi szerint a Lakers asztalán több potenciális cserelehetőség fekszik, de mindegyikben fel kellene adniuk a 2027-es és/vagy 2029-es elsőkörösüket, ezt pedig nem szeretnék – ráadásul egyik lehetőség sem olyan, amivel azonnal bajnokesélyessé válnának. Howard Beck (Sports Illustrated) szerint a gárda elengedte a Kyrie Irving-cserét és a Pacersszel sem fog üzletelni, hanem kivár és a deadline környékén igyekszik rárepülni egy elérhetővé váló sztárra Westbrook lejáró szerződésével és a két elsőkörössel. 

Brian Windhorst (ESPN) arról beszélt, hogy hamarosan új kollektív szerződést köthetnek a tulajdonosok és a játékosok, a következő tévészerződés hatalmas bevételeket generálhat, ez pedig nem csak azt eredményezheti, hogy a liga megérett újabb franchise-okra. A szakíró szerint a kivételesen jó anyagi környezet és nagyszerű kilátások miatt rengeteg érdeklődő van a meglévő franchise-okra is, a vevők nagyon magas árat is hajlandóak kicsengetni, ez pedig azt eredményezheti, hogy több klubot is eladhatnak a közeljövőben.

Windhorst szerint a NFL-ben a Denver Broncos 4.3 milliárdos vételára, illetve a Washington Commanders 5-6 milliárd közöttre becsült értéke is az eladás felé tolhatja a tulajdonosokat, ahogyan az is, hogy az eredetileg 4 milliárd dollárra becsült Liverpool FC-t már lassan 5 milliárdon jegyzik. Lassan minden ligában általános jelenség az értékek meredek emelkedése, így aki el akar adni, annak most kell lépnie. 

Ide kapcsolódik, hogy a 2025 nyarán lejáró (10 év, 24 milliárd dollár) tévészerződéssel kapcsolatban nyilatkozott a Disney vezérigazgatója, Bob Chapek. A liga tízéves, 75 milliárd dolláros hosszabbításban gondolkodik, Chapek azonban kissé lehűtötte a kedélyeket – szerinte nincs szükségük mindenre, csak jó megállapodásokra. Hozzátette, hogy a hagyományos tévét és a streaminget is magába foglaló szerződést akarnak kötni, hogy megőrizzék a mozgásterüket, ami a legfontosabb prioritás számukra. 

A Cleveland Cavaliers és LeBron James dolgait behatóan ismerő Windhorst arról is beszélt, hogy 2017 nyarán perceken múlt, hogy Paul George a Cavaliershez kerüljön és összeálljon a James-Irving-George trió. Egy hármascserében Kevin Love ment volna a Denver Nuggetshoz, egy elsőkörös pick az Indianához, a Pacers megkapta volna Gary Harrist és több elsőkörös picket a Denvertől. Már fixálva volt egy konferenciahívás, hogy véglegesítsék a megállapodást, de aztán az egyik tulajdonos nem hagyta jóvá a dealt – nem sokkal később George-ot a Thunderhez cserélte a Pacers. 

Végül pedig egy kis retró gyűlölködés. Isiah Thomas továbbra sem békélt meg a The Last Dance-szel. A családjával nézte végig, és furcsának találta, hogy a dokumentumfilm-sorozat egy pontján Michael Jordan s..fejnek nevezte, miközben az egész sorozat arról szólt, hogy maga a főszereplő mekkora s..fej. Thomas szerint ameddig Jordan nem kér tőle nyilvánosan bocsánatot, a kettejük közötti rossz viszony nem fog megváltozni – ebből nem enged, mert Nyugat-Chicagóban nőtt fel, arrafelé így mennek a dolgok. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus