Hírmorzsák 2022-11-14 (10:00)

Embiid parádéjából társai a védekezést emelték ki, Markkanent trash talkban is legyőzte. Darius Garland is 50 felett. Egyre több sérült a Netsnél. Anthony Davis feltámadt, két fontos sérültjük hamarosan visszatérhet. JJJ lassan felépül sérüléséből – Morant és Bane is hiányzott a Wizards ellen. A Dallas elhasználja Doncic-ot? Irvingnek tettekkel kell bizonyítania. Fox a Klutch Sportsnál. Yürtsevent műtik, három hónapra dől ki. Kenneth Faried a Spurs fiókcsapatánál. Carmelo Anthony Tajvanra igazolhat, fia a Syracuse-on kaphat ösztöndíjat. 

Ma hajnalban Joel Embiid karriercsúcsot jelentő 59 pontot, illetve 11 lepattanót, 8 gólpasszt és 7 blokkot jegyzett a Jazz ellen, ami több szempontból is történelmi. Embiid az első játékos a ligában, aki 50-10-5-5-öt rakott össze (a blokkok és labdaszerzések hivatalos, 1973-as bevezetése óta), az elmúlt 25 évben az első játékos, aki egy negyed alatt 20 pontot és 5 blokkot jegyzett, és Tracy McGrady egyik 2006-os mérkőzése óta az első, aki a negyedik negyedben a komplett ellenfelet túldobja (26-21). Embiid teljesítményét tovább növeli, hogy egy nappal korábban 42 pontot termelt, így az 1976-os NBA-ABA egyesülés óta a 4. játékos, aki back-to-back legalább 100 pontot dob (Michael Jordan, Kobe Bryant és Bradley Beal mellé csatlakozott) – centerként utoljára ilyet Wilt Chamberlain tudott még 1967-ben. 

Embiid egyébként több sérüléssel bajlódik, a szombat esti, Hawks elleni mérkőzésen meghúzta a bokáját, emellett egy makacs vállproblémája is van, reggelente sokszor alig bírja felemelni a kezét és a blokkoknál érzi is. A Jazz ellen a szoros végjátékban egyébként Lauri Markkanent is sikerült kibillentenie a lelki egyensúlyából, a finn magasember két büntetőt rontott, miután a kameruni center odaszólt neki valamit. A meccs után Embiid elárulta, hogy annyit mondott neki: lassan le kellene fektetni a fiát, Arthurt, szóval jobban tenné, ha kihagyná a büntetőket és mindenki szépen hazamenne, nem kell hosszabbítás. 

Csapattársait lenyűgözte a játéka, Tyrese Maxey szerint elképesztő, hogy három emberrel a nyakán dobálta a kosarakat, hátul pedig mindenkit betakart. A védőspecialista PJ Tucker szerint nagyon szép az 59 pont, de szerinte Embiid védekezésben még ennél is jobban teljesített és végig irányította a társakat, hihetetlenül éles volt mindkét oldalon. Maga az érintett nagyon szerényen megköszönte a társaknak, hogy kiváló volt a spacing, jobbnál jobb labdákkal tömték, neki már csak be kellett fejeznie az akciókat. 

Embiid parádéja kissé elhomályosította Darius Garlandét, aki egy órával korábban a szezonban elsőként érte el az 50 pontos határt. A Cavaliersben kisebb sérülés miatt végül nem léphetett pályára Donovan Mitchell és Jarrett Allen, így Garlandnak kellett fellépnie – az 51 pont és a 10 bedobott hármas egyaránt karriercsúcs, ráadásul ő is 27 pontot szórt a negyedik negyedben, kis híján egyedül állta a sarat a Minnesota ellen. Garland annyira „zónába került”, hogy csak a mérkőzés végén realizálta, hogy 50 pont fölé jutott. A korábbi csúcsa 41 pont volt még márciusban, egyébként pedig a Cavaliers történetében a negyedik játékos, aki elérte az 50 pontot: LeBron James kilenc, Kyrie Irving kettő, illetve Walt Wesley egy alkalommal hozta ezt össze. A franchise-rekordot James és Irving tartja 57 egységgel, ahhoz is közel járt.

A Lakers-Nets mérkőzésről LeBron James és Kyrie Irving mellett Ben Simmons is hiányzott, mivel a korábbi térdfájdalmai kiújultak, és a stáb végül úgy döntött, hogy ne erőltessék. A Nets-t az ág is húzza, Seth Curry bokasérülés miatt nem játszott, a 3. negyedben a center Nic Claxton szemébe nyúltak bele, aki nem is tudott visszatérni. 

A meccset egyébként a Lakers nyerte, miután Anthony Davis 37 pontot és 18 lepattanót jegyzett, közte 10 támadót, ami karriercsúcs-beállítás. Davis a meccs után elmondta, hogy a Nets magasember-sorát ismerve igyekezett a palánk közelében tevékenykedni és figyelni a második esélyekre és Darvin Ham vezetőedző is így építette fel a játéktervet – eddig egyébként 8.6 pontot átlagolt a második félidőben, most 21-ig jutott. A meccs előtt a Green Bay Packers mérkőzését nézte, ahol Aaron Rodgers dobott egy 40 yardos passzt majd befeszített, ez pedig őt is feltüzelte. 

A Lakersnél további jó hír, hogy két fontos láncszem, Thomas Bryant és Dennis Schröder várhatóan pénteken este a Pistons ellen megkezdheti a szezont – mindketten ujjműtétből épülnek fel. 

A Magicnél a nyár végi meniszkusz-műtétjéből lábadozó Gary Harris mondta el, hogy elkezdte az edzéseket, minden nap teszteli és próbálgatja a lábát. Az influenzával bajlódó Fred VanVleet kihagyja a Raptors következő meccsét is. Jaren Jackson Jr. közel van a visszatéréshez, a Wizards elleni meccsen már „kétséges” volt a státusza. A Memphis két másik húzóembere, Ja Morant (boka) és Desmond Bane (lábujj) is kihagyta a ma hajnali összecsapást, de nincs komolyabb bajuk. 

Tim Cato (The Athletic) azt boncolgatta, hogy Luka Doncic usage rate-je a legmagasabb a ligában, ráadásul 36.9 percet tölt a pályán, ami a legtöbb karrierje során, a fáradtság pedig ott látszódik, hogy a negyedik negyedben sokkal gyengébb a dobószázaléka, mint az előző háromban. Doncic usage rate-je (ami egy játékos mezőnykísérleteiből, büntetőkísérleteiből és eladott labdáiból áll össze a játékpercek tekintetében) 39.14%, ami minden idők 3. legmagasabb értéke Russell Westbrook 2016-17-es 41.65%-a és James Harden 2018-19-es 40.47%-a óta. 

A New York Postnak nyilatkozva Joe Tsai, a Nets tulajdonosa elmondta, hogy még jó néhány dolgot meg kell tennie Kyrie Irvingnek, mielőtt újra parkettra léphet. A legnagyobb probléma, hogy csak azután kért bocsánatot, miután megbüntették, ami így nem tűnt őszintének, innentől kezdve meg kell mutatnia, mennyire sajnálja a történteket. Egyes források szerint egyébként még egy hétig lehet távol a csapattól, november 20-a körül játszhat újra. 

A Kings irányítója, De’Aaron Fox elhagyja eddigi ügynökségét, és ő is a Klutch Sportshoz igazol. 

A Miami Heat török magasembere, Ömer Yurtseven régóta bal bokasérüléssel küzd, aminek semmilyen kezelés nem használt, így több orvossal konzultálva úgy döntött, hogy megműtteti magát – várhatóan három hónapot kell majd kihagynia. A Heat emiatt felbontja a hátvéd Dru Smith two-way szerződését, mert muszáj leigazolnia a center Orlando Robinsont a frontcourt megerősítésére. 

A 2014-es világbajnokságon a Team USA színeiben aranyérmet nyerő Kenneth Faried ismét megpróbálkozik a visszatéréssel. A 2011-es draft 1/22-ese hét évet játszott Denverben, majd megfordult Brooklynban és Houstonban, 2019 után viszont csak Kínában, Oroszországban és Puerto Ricóban kosarazott. Tavaly a Nuggets a G-Ligában adott neki lehetőséget, de a nagycsapatig nem jutott el, most pedig a Spurs farmcsapatánál, az Austin Spursnél próbálkozhat. 

Végül pedig Carmelo Anthony maradt, akit szeretne leigazolni a tajvani bajnokság egyik csapata, a Tainan GhostHawks. Anthony szerződése nyáron lejárt a Lakersnél, azóta felröppentek pletykák, hogy néhány bajnokesélyes csapat később érdeklődhet iránta, de szerződést sehol nem kapott – mint ismert, pár napja egykori csapattársa, Dwight Howard már aláírt a tajvani liga másik gárdájához. Szintén ide kapcsolódik, hogy Anthony fia, Kiyan Anthony sportösztöndíj-ajánlatot kapott egykori alma materétől, a Syracuse-tól. Carmelo 20 évvel ezelőtt, a 2002-03-as évadban vezette NCAA-bajnoki címig a Syracuse-t, ezt pedig az idei szezonban biztosan megünneplik.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus