Hírmorzsák 2022-11-29 (10:45)

Giannis Antetokounmpo és Deandre Ayton a Hét Játékosa keleten, illetve nyugaton. Karl-Anthony Towns és Ben Simmons is megsérült. Joel Embiid és Pascal Siakam is visszatért. Ma este is tartalékos lesz a Clippers. Kemba Walker a Maverickshez tart. Több másik veterán is az NBA-ben maradna. James Jonest előléptette a Suns. A Lakersnél úgy gondolják, hogy pár lépésre vannak attól, hogy esélyesek legyenek a bajnoki címre. Darvin Ham vállalja a felelősséget a Lakers hajnali összeomlásáért. Dyson Daniels és Josh Giddey történelmi találkozója.

Kiosztotték a Hét Játékosa díjakat, keleten Giannis Antetokounmpo, nyugaton Deandre Ayton kapta az elismerést. A Bucks 3-1-re hozta az elmúlt hetet, amihez Antetokounmpo átlag 35,3 ponttal, 9,5 lepattanóval és 5,8 gólpasszal járult hozzá, míg Ayton meccsenként 23,7 ponttal és 16 lepattanóval vette ki a részét a Suns 3-0-s hetéből. Keletről Bam Adebayo, Caleb Martin, Jaylen Brown, Jayson Tatum, Tobias Harris, Shake Milton, Bennedict Mathurin, Myles Turner és Donovan Mitchell is jelölt volt a díjra, míg nyugatról Stephen Curry, Anthony Davis, LeBron James, Nikola Jokics és Ja Morant neve merült még fel az elismerés kapcsán.

Karl-Anthony Towns ma hajnalban vádlisérülést szenvedett, és Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint a nap során MRI-re megy, ugyanakkor a Timberwolvesnál egyelőre optimisták, abban reménykednek, hogy a sérülés nem súlyos. A csapat helyzetét nehezíti, hogy Taurean Prince a közelmúltban hetekre kidőlt vállsérüléssel, míg Jaden McDaniels betegség miatt nem lépett pályára a Wizards ellen.

Ben Simmons sem a pályán fejezte be a Nets meccsét, neki a Magic elleni második negyedben előjött a térdfájása, ezért nem is erőltették tovább a játékát – Jacque Vaughn a meccs után elmondta, hogy Simmonsnak valószínűleg nem kell komolyabb kivizsgálásokon átesnie, a státusza day-to-day.

Sérültek mellett visszatérőkről is beszámolhatunk, Joel Embiid négy kihagyott meccs után lépett ismét pályára, és rögtön aktív szerepet játszott a 76ers győzelmében, csak az utolsó percben 7 pontot dobott, illetve szerzett egy labdát 7 másodperccel a vége előtt, amivel elvette a Hawks győzelmi esélyeit. A meccs után elmondta a center, hogy olyan mentalitással lépett pályára, hogy be akarja vonni a társait is a játékba, már csak azért is, mert az elmúlt meccseken mindannyian nagyszerűen játszottak, és csak próbálta megtalálni közöttük a maga helyét is.

Pascal Siakam hosszabb kihagyás után tért vissza az ágyéksérüléséből, 10 kihagyott meccs után 18 ponttal és 11 lepattanóval járult hozzá a Raptors győzelméhez, és többen is dicsérték őt. Nick Nurse szerint úgy játszott, mintha egy meccset sem hagyott volna ki, míg Scottie Barnes egyszerűen csak örült annak, hogy ismét velük volt Siakam. Barnes egyébként két kihagyott meccs után lépett pályára, és érdekes módon csereként vetette be Nurse, ahogyan Gary Trent Jr. is csak a kispadról érkezett, de működött ez a felállás, mert nyerni tudtak a Cavaliers ellen.

Ma este is tartalékos lesz a Clippers, Paul George (combhajlító) sorozatban az ötödik, míg Kawhi Leonard (boka) egymást követő negyedik meccsét hagyja ki, de Luke Kennard is változatlanul maródi, illetve ezúttal John Wall sem lesz bevethető.

Marc Stein (Substack) számolt be arról először, hogy a Mavericks Kemba Walker leigazolásában gondolkodik, majd a The Athletic és az ESPN is megerősítette, hogy ez hamarosan megtörténhet. Walker Facundo Campazzo helyét veheti át a keretben, az argentin irányító nem garantált szerződését már fel is bontották. Amennyiben összejön ez az igazolás, az azért is lehet érdekes, mert 2019 nyarán már közel járt Walker szerződtetéséhez a Mavericks, akkor azonban a Celtics ajánlatát fogadta el a hátvéd.

Arról is Marc Stein írt, hogy Carmelo Anthony, DeMarcus Cousins és Isaiah Thomas is szeretne magának csapatot találni az NBA-ben, hiába van irántuk érdeklődés Tajvanról.

A Suns bejelentette, hogy James Jones innentől kezdve nem csupán a csapat általános igazgatója lesz, hanem a kosárlabdával kapcsolatos ügyek elnöke is – a gyakorlatban ez annyit jelent, hogy az eddigieknél is nagyobb befolyása lehet a csapat vezetésében. Mióta Jones a Sunsnál dolgozik, visszakerültek a rájátszásba, 2021-ben egészen a döntőig meneteltek, 2022-ben franchiserekordot jelentő 64 győzelmet értek el, és a 2020/21-es idény kezdete óta ők aratták a legtöbb győzelmet a ligában. Jones munkáját a kollégák is elismerték, amikor 2021-ben neki ítélték az Év Vezetője díjat.

Dave McMenamin (ESPN) írt egy összefoglalót arról, hogy jelenleg miként gondolkodnak a Lakersnél, és ebből kiderül, hogy a csapat öltözői vezérei úgy vélik, mindössze pár lépésre vannak attól, hogy a bajnoki címre is esélyesek legyenek. Jelenleg nincs napirenden az a csere, amiről a nyáron egyeztettek a Pacersszel, nem akarják odaadni Russell Westbrook mellett mindkét cserélhető első körös draftjogukat (2027, 2029) Myles Turner és Buddy Hield kettőséért. Most december 15-ére várnak Los Angelesben, amikor már a nyáron szerződést aláíró játékosokat is el lehet már cserélni, mert úgy gondolják, hogy akkor több lehetőség közül választhatnak, mint jelenleg, és ha úgy alakul, akkor akár később is visszatérhetnek a Pacers-szálhoz.

Szintén a Lakershez kapcsolódik, hogy ma hajnalban annak ellenére is kikaptak az említett Pacers ellen Andrew Nembhard dudaszóra behulló triplájával, hogy 10 perccel a vége előtt még 17 ponttal vezettek. Darvin Ham a meccs után magát hibáztatta a vereségért, és vállalta is ezért a felelősséget. Arról is megkérdezték, hogy elégedett-e LeBron James 8/22-es mezőnymutatójával (2/8 a negyedik negyedben), és az edző szerint az első negyedben bokasérülést szenvedő sztár olyan dobásokba állt bele, amikből általában kosarakat szokott elérni, nincs problémája James dobáskiválasztásával. James annyit mondott a vereségről, hogy mindennek rosszul kell mennie ahhoz, hogy egy csapat ilyen helyzetből kikapjon, de pontosan ez történt, a Pacers viszont elismerést érdemel, mert nem adták fel a küzdelmet.

Ma hajnalban a Pelicans és a Thunder összecsapásán Dyson Daniels és Josh Giddey is pályára lépett, ezzel először fordult elő a liga történetében, hogy egymás ellen játsszon az NBA-ben két olyan játékos, akik a liga ugyanazon nemzetközi akadémiáján pallérozódtak – a két ausztrál kosaras egyaránt a canberrai NBA Global Academy növendéke volt. A ligában rajtuk kívül még egy olyan játékos van, aki korábban az NBA valamelyik akadémiáján játszott, Bennedict Mathurin a mexikóvárosi kirendeltségen kosarazott az egyetemi évei előtt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus