Hírmorzsák 2022-12-01 (10:00)

Booker és Tatum történelmi meccse. Harden és Middleton pár napon belül visszatér. Lonzo Ball állapotáról ellentmondásos infók jöttek. Hunter és Collins is lesérült a Hawksban, SGA kihagyta a Thunder meccsét. Ben Simmons sérülése komolyabb, mint gondolták. Rubio még mindig lábadozik. Mitchell hozzáállásával elégedettek Clevelandben. A Wizards érdeklődhet Crowder iránt. Barkley békülne Jordannel. Curry történelmi hónapja. Scoot Henderson orrtörést szedett össze. 80 meccses alapszakasszal számol az NBA, ha lesz szezon közbeni torna.

Ma hajnalban több extra teljesítmény is akadt, de közülük is kiemelkedett kettő. Devin Booker mindössze három negyed alatt szórt 51 pontot 20/25-ös mezőnymutatóval, legalább 50 pontot és 80% feletti dobásmutatót ennyi idő alatt egyedül James Harden ért el az utolsó 25 évben - Kevin Durant is elismerően “csettintett” erre a Twitteren. Az 51 ponthoz 31 mezőnykísérletre volt szüksége, ami a negyedik legalacsonyabb egy 50+ pontos teljesítménynél - érdekesség, hogy ez volt Booker negyedik 50+ pontos meccse, de csak az első, amit a Suns meg is nyert. Bostonban Jayson Tatum 49 pontot termelt 8/12 triplával és 11 lepattanóval. Ez volt Tatum második olyan meccse, amin legalább 45 pontot, 10 lepattanót és 8 triplát jegyzett, senki másnak nincs egynél több. Egyúttal elérte a 900 bedobott hármast, ilyen fiatalon ez még senkinek nem jött össze. 

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy James Harden várhatóan egy héten belül visszatér - a legnagyobb valószínűséggel jövő hét elején, amikor a 76ers Harden korábbi sikereinek színhelyére, Houstonba látogat. A Sixers veteránja 22 pontot, 7 lepattanót és 10 gólpasszt átlagolt a szezon elején, de november 3-án megsérült a jobb lába - akkor egy hónapos felépülési idővel számoltak, ami helytállónak bizonyult. 

Szintén Charania hozta le elsőként, hogy a Bucks All-Starja, Khris Middleton várhatóan péntek este kezdheti meg a szezont a Lakers ellen. A kiscsatár az előző playoffban meghúzta az egyik oldalszalagját, amiből felépült volna a szezonkezdetre, azonban júliusban meg kellett műteni a sérült bal csuklóját is, amivel már március óta küszködött. 

Szintén Shams Charania információi szerint Lonzo Ball állapota sokat javult az utóbbi hetekben, így a Bullsnál egyre optimistábbak, hogy 1-2 hónapon belül visszatérhet a pályára. Ezt ma hajnalban erősen árnyalta Billy Donovan. A Bulls vezetőedzője szerint borzasztó lassú a folyamat, és bár már nincsenek visszaesések, de messze nem tart ott, hogy kontakttal edzene a pályán. Még csak az erősítés legelején tart, a fizikai kondíciójának szintje nagyon alacsony, ráadásul a fájdalmak sem múltak el - a játékosok szezon közben megbarátkoznak a fájdalommal és azzal együtt is játszanak, de Ballnak ennél sokkal komolyabb gondjai vannak. 

Ma hajnalban a Hawks két fontos játékosa is megsérült a Magic ellen: De’Andre Hunter combfájdalmak miatt szállt ki (nála ez egy ismert probléma volt), John Collnsnak pedig kiment a bokája. A Magic-nél viszont két fontos játékost visszakaptak: megkezdhette a szezont Markelle Fultz, illetve 17 meccs kihagyást követően visszatérhetett Cole Anthony, velük nagyot erősödhet a periméter. Szükségük is lesz rájuk, mert közben Gary Harris dőlt ki combhajlítóval. A Thunder-Spurs meccsen Shai Gilgeous-Alexander nem lépett pályára fájós csípő miatt, de valószínűleg nincs komolyabb gondja. A Lakersnél Lonnie Walker IV és Troy Brown, a Blazersnél Josh Hart és Nassir Little hagyta ki az egymás elleni találkozót - közülük Little állapota komolyabb, a csípőjével akadnak gondok. 

Brian Lewis (NY Post) információi szerint Ben Simmons legalább három meccset fog kihagyni, de nem a fájós térde miatt - a fájdalom lejjebb húzódott és megállapították, hogy bal vádlija felső részén egy komolyabb húzódás okoz gondot. Csapattársa, az idén szenzációs, 57%-os triplamutatóval dolgozó Yuta Watanabe combhajlítója elég lassan gyógyul, további kezeléseket kap és egy hét múlva vizsgálják újra. 

Ritka jelenetnek lehettek szemtanúi a Kings-Pacers meccs nézői. Eleve különleges este volt, hiszen Tyrese Haliburton először léphetett pályára ellenfélként a csarnokban (össze is szedett egy technikait), a “showt” viszont a Pacers veterán vezetőedzője, Rick Carlisle vitte el, aki a negyedik negyed végén technikait kapott - időt akart kérni, miközben már elfogytak a lehetőségei. Azért is érdekes, hogy mindez a Kings csarnokában történt, mert a gárda elmúlt 25 évének talán legjobb játékosa, Chris Webber anno NCAA-döntőben csinált hasonlót, ami miatt csapata elvesztette a meccset. 

Még mindig kérdéses, hogy az ACL-szakadásból lábadozó Ricky Rubio mikor kezdheti meg a szezont. Tavaly december 28-án sérült meg, a Cavs vezetőedzője, JB Bickerstaff szerint még több lépés áll előtte. Chris Fedor (Cleveland.com) infói szerint még mindig csak 1-1 elleni gyakorlatokat végezhet, a következő hetekben vizsgálják majd meg az orvosok és akkor dől el, hogy mikor kezdheti el gyakorolni a 3-3, majd 5-5 elleni játékhelyzeteket. Bickerstaff egyébként arról is beszélt, hogy Donovan Mitchell az első pillanattól kezdve nem különcködött, hanem része akart lenni a csapatnak, ami gyorsan meg is valósult, így pedig sokkal hatékonyabban tud kommunikálni a társakkal, mert nem egy kívülálló, hanem része az egésznek. 

A Suns új szakmai elnöke, James Jones egy műsorban arról beszélt, hogy folyamatosan keresik Jae Crowder új csapatát, de egyelőre egyik csereajánlat sem volt olyan, ami a Phoenixnek is megfelelő. Tudja, hogy vannak természetes határok, mint például a cserehatáridő, ameddig el kell dönteni a kérdést, de egyelőre kivárnak. Jones elmondta azt is, hogy Chris Paul közel van a visszatéréshez, jól néz ki, de a csapat hosszútávon gondolkodik. Brian Windhorst (ESPN) úgy tudja, hogy a Wizards érdeklődött Crowder iránt, akiért erőcsatárt kér a Suns, így valószínűleg Rui Hachimura vagy Deni Avdija jöhetett szóba. 

Charles Barkley szeretné elásni a csatabárdot Michael Jordannel, erről Barkley beszélt egy interjúban. A Dream Teames időszakban haverkodtak össze, mivel mindketten szenvedélyes golfjátékosok, viszont 2011-ben Barkley erősebb kritikát fogalmazott meg a Charlotte Hornets menedzsmentjével kapcsolatban, azóta pedig a Jordan nem hajlandó vele beszélni. Barkley szerint ha találkozna vele, azt mondaná, hogy “tudod mit mondtam, úgy is gondoltam, és elnézést, ha ezt támadásnak vetted, de most már hagyjuk ezt a marhaságot és menjünk el golfozni egy jót”. Annyit tett még hozzá, hogy ez az egész túl lett fújva, mert mindketten igen makacs emberek. 

A StatMuse számolta ki, hogy Steph Curry idén novemberben 31.6 pontot átlagolt brutális, 70.9-es TS%-sel, ami mellett 7.8 gólpasszt és 6.7 lepattanót is szállított. 70 feletti TS% és 30-5-5 eddig egyetlen hónapban jött össze a liga történetében (legalább 10 meccsen) - 2016 februárjában is Curry hozta össze. 

Tegnap a Clippers Portlandben győzött, Norman Powell pedig 32 pontot szórt egykori csapata ellen, amely anno elcserélte őt a Clippersbe. Powell a meccs végi interjút vicces ingatlanhirdetésre használta, elmondta, hogy azóta is árulja a portlandi házát, ha valakit esetleg érdekelne, jelentkezzen. 

Egy hír a G-Ligából. A 2023-as drafton Victor Wembanyama mögött 2. helyre várt Scoot Hendersonnál orrtörést állapítottak meg. A hátvéd november 18-a óta harcképtelen, akkor került be az agyrázkódás-protokoll alá, most derült ki, hogy komolyabb sérülést szedett össze - valószínűleg egy darabig maszkban kell majd játszania. 

Zárjunk is a 2023-24-es évaddal. Charania szerint a liga informálta a csapatokat, hogy a következő alapszakasz várhatóan október 24-én indul és április 14-én ér véget (nagyjából egy héttel tolódik el mindkét dátum az idei évadhoz viszonyítva). A legnagyobb változás a korábbiakhoz képest, hogy az előzetes menetrend egyelőre 80 mérkőzéssel számol az esetleges szezon közepi torna miatt, amelyről még nincs megegyezés. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus