Hírmorzsák 2022-12-07 (10:00)

Kitolhatják a CBA kilépési határidejét. Az NBA szeretné, ha hard cap lenne, a játékosok ellenzik ezt. Anthony Davis betegség miatt szállt ki a Cavs-Lakers meccsből. Ben Simmons péntek este visszatérne. James Wisemant visszahívták a G Ligából, tartalékos lesz a Warriors a Jazz ellen. Chet Holmgren újabb, előre tervezett műtéten esett át. Matt Ryan a Timberwolvesnál. Kristaps Porzingis úgy véli, nem illett Luka Doncic mellé. Trófeát kap az alapszakaszban legjobb mérleget elérő csapat is, Maurice Podoloff nevét viseli a díj.

Marc Stein (Substack) számolt be arról, hogy mi a helyzet az új kollektív szerződésről folyó tárgyalásokkal. Az újságíró információi szerint az álláspontok messze vannak egymástól, ezért miden bizonnyal ki fogják tolni a kilépési határidőt a jelenlegi megállapodásból – jelen állás szerint december 15-ig léphet ki mindkét fél, ezt tolhatják el valamennyivel. Az érintettek szeretnék elkerülni, hogy lockout legyen a nyártól kezdve, ugyanakkor a liga szeretne bevezetni egy felső költési határt, amit nem lehetne átlépni (hard cap), míg a játékosok ezt ellenzik. Az NBA meg akarja reformálni a jelenlegi fizetési rendszert, mert úgy vélik, hogy az nem támogatja kellően az egyenlő versenyhelyzetet, ugyanakkor egy játékos októberben úgy fogalmazott Steinnek, hogy előbb lesz lockout, mint hard cap.

Megszakadt Anthony Davis jó szériája, a Cavaliers ellen mindössze 8 percet tölthetett a pályán, ami alatt egyetlen pontot szerzett, majd bevonult az öltözőbe. Mint kiderült, a játékosnak influenzaszerű tünetei vannak, tegnap délután lázas is volt, de azért megpróbálkozott a játékkal. A Lakers hangsúlyozta, hogy Davis nem koronavírusos, Darvin Ham pedig azt emelte ki, hogy senki más nem beteg a keretből, egyedül Davis, neki viszont 38 fokos láza volt a meccs előtt, a pályán gyengének érezte magát és kicsit dehidratálttá is vált. Ham szerint nincs ebben semmi különös, ebben az évszakban ez teljesen megszokott, ráadásul most eljöttek Los Angelesből más klímájú helyekre is.

Ben Simmons sorozatban a negyedik meccsét hagyja ki ma este, ugyanakkor a térdével és vádlijával is bajlódó kosaras elmondta, hogy reményei szerint a Hornets elleni összecsapás lesz az utolsó, amiről lemarad. A Nets ezt követően péntek este játszik, akkor a Hawks lesz az ellenfelük.

A Warriorsnak egy másfajta visszatérője lehet, a csapat bejelentette, hogy visszahívták a G Ligából James Wisemant. A fiatal center hét meccset játszott a fejlesztőligában, ami alatt 15,6 pontot, 10,1 lepattanót és 1,1 blokkolt dobást átlagolt, és most elérkezettnek látták az idejét a csapatnál, hogy ismét a nagyok között kapjon szerepet. Wiseman ott lesz a Jazz elleni keretben, ugyanakkor kisebb sérülés miatt Stephen Curry (boka), Draymond Green (csípő) és Andrew Wiggins (közelítő izom) is kihagyja az összecsapást. A túloldalon továbbra is úgy tűnik, hogy perclimittel ugyan, de talán visszatérhet Mike Conley, míg Rudy Gay neve már nem is szerepel a sérültlistán, noha egy kézsérülés miatt november 13-a óta maródi volt.

A The Athletic beszámolója alapján újabb, előre tervezett műtéten esett át Chet Holmgren. Mint ismert, a fiatal magasembert még a nyáron kellett eredetileg megműteni, miután Lisfranc-sérülést szenvedett, vagyis a lábfeje középső részében elszakadt egy szalag, míg most egy fémdarabot távolítottak el a lábából, amit még az augusztusi műtét során helyeztek el az orvosok.

Shams Charania és Jon Krawczynski (mindketten The Athletic) értesülései szerint a Timberwolves two-way szerződést ad Matt Ryannek, és ezzel párhuzamosan felbontják A.J. Lawson ugyanilyen megállapodását. A triplaspecialista hátvéd a Lakersnél kezdte a szezont, ahol 12 meccsen 3,9 pontot átlagolt, és az aranysárga-lilák emlékezetes módon az ő dudaszós triplájával harcolták ki a hosszabbítást a Pelicans elleni meccsükön, azóta viszont elengedték őt.

Kristaps Porzingis hosszabb interjút adott Jake Fischernek (Yahoo! Sports), és ebben többek között a dallasi időszakáról is beszélt. A lett magasember szerint papíron remekül festett Luka Doncic és az ő párosa, de a gyakorlatban mégsem illettek össze annyira jól – ebben nincs semmi különös, az élet más területein is ugyanúgy előfordul, hogy két ember nem tud úgy együttműködni, mint az várható lenne. Úgy gondolja, hogy Doncic egy generációs tehetség, aki köré a hozzá legjobban passzoló játékosokat kell pakolni a pályára, ő viszont nem illeszkedett tökéletesen a szlovén mellé. Porzingist a jelenlegi helyzetéről is megkérdezték, amiről elmondta, hogy nagyon bízik abban, hogy hosszabb távon is Washingtonban maradhat, mert szereti a várost és a csapatot is, nagyon szeret Beallel, Kuzmával és a többiekkel kosarazni. Sosem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő, de élvezi a Washingtonban töltött időt, és reméli, hogy még sokáig itt lesz.

A végére pedig az NBA egy közleménye maradt, bejelentették ugyanis, hogy több szezonvégi díj is új dizájnt kapott, így a Joe Dumars trófea (Legsportszerűbb Játékos), a Red Auerbach trófea (Év Edzője), a Twyman-Stokes trófea (Legjobb Csapattárs) és az Év Vezetője díj is, a legnagyobb változás pedig, hogy innentől az alapszakaszban legtöbb győzelmet elérő csapat kapja meg a szintén új formát kapó Maurice Podoloff trófeát – mint ismert, eddig az MVP-díj viselte az egykori komisszár nevét. A bejelentésből arra is lehet következtetni, hogy azt majd egy újabb követi, mivel a közelmúltban már több trófea új dizájnját bejelentették már, néhány viszont kimaradt eddig, így a nevét vesztő MVP-díj is. A megújult trófeák ide kattintva megtekinthetők.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus