Hírmorzsák 2022-12-08 (11:30)

Chris Paul visszatért. Al Horford és Wesley Matthews a protokoll alatt. Robert Williams III két héten belül visszatérhet. Joe Mazzullát nem érdekli a munkakörének a megnevezése. A Knicks több játékosa cseréjéről is egyeztet. Dejounte Murray, Obi Toppin és Juan Toscano-Anderson is megsérült. Tartalékosan kapott ki a Lakers és a Warriors is. LeBron James jobban elköteleződött a Lakers irányába. Steve Kerr szerint Kevin Durant a jobb játékos, de a Warriors számára Stephen Curry a fontosabb. Desmond Bane még legalább 3-4 hetet kihagy. Nagy a frusztráció a Nuggets öltözőjében. Kyrie Irving a cipőjére írva üzent. O.J. Mayo Egyiptomban, Greg Monroe Kínában folytatja a pályafutását.

Kezdjük a mai Hírmorzsákat a Suns-Celtics meccsel, amiből végül nem lett rangadó, a vendégek könnyedén tudtak nyerni. A hazaiaknál egy hónap kihagyás után ismét pályára lépett a saroksérüléséből felépülő Chris Paul, de ő sem tudott segíteni a csapatán, miközben a vendégeknél Al Horford nem lehetett ott a parketten, mivel a meccs előtt bekerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá. Jó hírt is kapott a Celtics, Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései alapján a térdműtétjéből felépülőben lévő Robert Williams III 10-12 nap múlva visszatérhet, minden bizonnyal pályán lesz már karácsony előtt. A szakíró hozzátette, hogy az sem lenne meglepő, ha Williams egyik nap úgy kelne fel, hogy ő aznap este játszani fog, vagyis akár még ennél a 10-12 napos jóslatnál is hamarabb játékra jelentkezhet.

Joe Mazzullát arról kérdezték, hogy továbbra is „csak” ideiglenes vezetőedző a hivatalos titulusa, de elmondása alapján ez egyáltalán nem izgatja. Az az igazság, hogy valójában minden edző ideiglenesen látja el a feladtát, és attól függetlenül megköszönhetik nekik a munkájukat a következő napon, hogy egy vagy öt évre van még szerződésük, ezért sem számít, hogy mi az ő státusza. Hogyha hivatalosan már nem ideiglenes vezetőedző lesz, a gyakorlatban továbbra is az maradna, miközben őt csak az izgatja, hogy felelősségteljesen végezze a munkáját. Szerencsésnek érzi magát, amiért egy ilyen nagy múlttal rendelkező franchise az ő segítségét kérte ilyen nehéz időkben, és nem azt kérték, hogy egyedül dolgozzon, hanem tényleg azt, hogy segítsen, és ez nagyon fontos. Bármeddig is tart a megbízatása, az a lényeg, hogy valóban segítse a csapatot, és ha elveszik a neve elől az ideiglenes jelzőt, akkor valójában csak egy lépéssel közelebb kerülne a kirúgása felé.

Nem Horford az egyetlen, aki bekerült a liga protokollja alá, a Bucks ugyanilyen okokból nem számíthatott Wesley Matthews szolgálataira, és várhatóan mindkét játékos több meccsről is lemarad.

A Knicksnél ezúttal sem lépett pályára a rotációból kikerülő Evan Fournier, Derrick Rose és Cam Reddish sem, és Fred Katz (The Athletic) értesülései szerint mindhárman aktív szereplői a cserepletykáknak. A Knicks felméri az értéküket, ahogyan Immanuel Quickley elcserélésétől sem zárkóznak el, bár érte első köröst várnak, de így is iránta mutatkozik a legnagyobb érdeklődés a négy játékos közül. Katz azt is megjegyzi, hogy Fournier elcserélésével nem akarnak első köröst feladni.

A Knicks ma hajnalban a Hawks ellen tudott nyerni, ugyanakkor a mérkőzés krónikájához tartozik, hogy Obi Toppin jobb térde megsérült, ezért idő előtt befejezte a meccset. A jó hír, hogy a röntgen negatív lett, de azért elküldik MRI-re is. A Hawksnál Dejounte Murray szenvedett bokasérülést még az első negyedben, ami után nem tudta folytatni a játékot, az ő állapotáról nincs egyelőre bővebb információ.

A Lakers Anthony Davis és LeBron James nélkül lépett pályára, előbbi betegség, utóbbi bokasérülés miatt nem játszott, bár utóbbit egyébként is pihentetni tervezte Darvin Ham. A két sztár mellett térdfájdalmak miatt Patrick Beverley sem lépett pályára, továbbá Wenyen Gabriel ezt a meccset is kihagyta vállsérülés miatt. A tartalékos Lakers kikapott Torontóban, ráadásul Juan Toscano-Anderson jobb bokája is megsérült, amikor rálépett Thomas Bryant lábára, rá MRI vár.

Ugyancsak a Lakershez kapcsolódik, hogy Dave McMenamin (ESPN) értesülései szerint James jobban elköteleződött a Lakers irányába az elmúlt hetekben. A szezon elején még nagyon szkeptikus volt amiatt, hogy mennyire kevés a jó dobójuk, ugyanakkor a sérülése idején látta, hogy elkezdtek sokkal jobban játszani, jobban bízik már a keretben, tetszik neki Anthony Davis hozzáállása is. James sokkal közelebb került a társaihoz a sérülése alatt, sokkal jobban hallatta a hangját a kispadon és a videós elemzések alkalmával is, mint ahogyan azt korábban tette, sokkal inkább biztatja a társait edzéseken is. A játékos hozzáállása megváltozott, másmilyen energiákat visz bele a csapatba, és a visszatérése óta láthatóan sokkal jobban is játszik, mint azt megelőzően.

A Lakershez hasonlóan a Warriors is tartalékosan kapott ki, Stephen Curry, Draymond Green és Andrew Wiggins is kiülte a Jazz elleni találkozót, ugyanakkor a címvédőnek egy hatalmas leolvadásra volt szüksége a vereséghez, 13,3 másodperccel a vége előtt még négy ponttal vezettek. A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy Mike Conley végül nem tért még vissza a térdsérüléséből, ráadásul Lauri Markkanen is kiülte a találkozót betegség miatt.

Steve Kerrt arról kérdezték, hogy szerinte Kevin Durant vagy Stephen Curry a jobb játékos, és a Warriors edzője elmondta, hogy szerinte Durant, aki véleménye szerint a mai napig a legtehetségesebb játékos a ligában. Durant támadásban és védekezésben is képes befolyásolni a meccsek alakulását, és ehhez jönnek hozzá az adottságai, a magassága is. Teljesen más kérdés viszont, hogy amikor mindkét kosaras a Warriorsnál játszott, számukra Curry volt a legfontosabb, mert ő diktálta a tempót, mindenki őt üldözte, és azzal mindenki más előtt szétnyitotta a pályát. Mindig szenvedtek olyankor, amikor Curry nem játszott, ugyanakkor mindig jó eredményeket értek el olyankor, amikor az irányító játszott, de más kulcsemberek nem, beleértve Durantet is, és ezért nem is mosná össze ezt a két kérdést.

Desmond Bane lábujjsérülése súlyosabb, mint ahogyan azt elsőre gondolni lehetett, további 3-4 hetet kell még kihagynia a Grizzlies hátvédjének. Bane november 11-én sérült meg, és akkor még arról lehetett hallani, hogy 2-3 hetet kell kihagynia, viszont jelen állás szerint csak valamikor december legvégén, esetleg január elején léphet ismét pályára, amennyiben a sérült testrész jól reagál a kezelésekre.

Bones Hyland elmondása alapján nagy a frusztráció a Nuggets öltözőjében, amiért az elmúlt meccseken többször is azért kaptak ki, mert komoly hibákat követtek el védekezésben. Tudják, hogy túlságosan is sok meccset engednek kicsúszni a kezükből, olyan meccseket veszítenek el, amiket meg kellene nyerniük, egyszerűen nem küzdenek minden este, és nem úgy védekeznek, mint akiknek fontos lenne az, hogy ezt jól csinálják.

Miután Kyrie Irving kapcsolata hivatalosan is megszakadt a Nike-val, új sportszergyártót keres, amelyik támogatná őt, miközben a korábbi szponzorának is próbál kicsit odaszúrni. Ma hajnalban Irving egy olyan cipőben lépett pályára, amire filctollal ráírta, hogy „Szabad vagyok, hála Istennek... az vagyok”, míg a cipője másik oldalára annyit írt, hogy „a logó helye”, miközben a rajta lévő lábbeli eredeti logóját leragasztotta, hogy ne látszódjon.

A végére két veterán, O.J. Mayo és Greg Monroe maradtak, akik új csapatot találtak maguknak. Mayo 2016 óta nem játszott az NBA-ben doppingvétség miatt, noha 2019-ben visszabocsájtást nyert a ligába, a köztes időben pedig megfordult Puerto Ricóban, Tajvanon, Japánban, Kínában és Oroszországban is, míg most az egyiptomi Zamalek SC ajánlatát fogadta el. Monroe az elmúlt idényben négy csapatban összesen 14 meccsen lehetőséget kapott az NBA-ben, amikor a sok megbetegedés miatt rengeteg 10 napos szerződést osztogattak a ligában, de most ismét légiósnak áll, Németország és Oroszország után Kína felé veszi az irányt, a Shanxi Loongs játékosa lesz.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus