Hírmorzsák 2022-12-10 (10:00)

Két éve van meggyőzni Luka Doncicot a Dallasnak? Nerlens Noelről egyeztet a Mavs. Éppen Washingtonben kezdhet először Clippers-játékosként John Wall. Robert Williams III állapota már day-to-day. Ricky Rubio is közeledik a visszatéréshez. Stephen Curry nem akar még visszavonulni, Tom Bradyvel is egyeztetett erről. De'Aaron Fox egy hónapja sérülten játszik. Eltolta a kilépési határidőt az NBA és az NBPA. Anthony Lamb neve egy szexuális erőszakról szóló ügyben merült fel. 

Az ESPN forrásai szerint először lehet kezdő a Los Angeles Clippersnél John Wall. A veterán irányító ráadásul éppen korábbi csapata, a Wizards ellen, méghozzá korábbi otthonában, Washingtonban teheti ezt meg - egyelőre nem biztos a dolog, de Reggie Jackson biztosan nem fog játszani pihentetés miatt, Wall viszont igen, az ESPN pedig úgy tudja, hogy ő lesz ott az első ötössel. A washingtoni visszatéréssel kapcsolatban Wall nemrég azt mondta, hogy nem akarja, hogy róla szóljon a meccs, bár biztos, hogy sok érzelem kerül majd felszínre, de nem szeretné, hogy ő legyen a középpontban, egyszerűen csak nyerni szeretne.

A Mavs-ügyekben mindig jól informált Tim MacMahon a saját információi alapján azt mondta, hogy a Dallasnak két éve van arra, hogy meggyőzze a hosszabb távú tervekről Luka Doncicot. Mint mondta, ez és a következő szezon az, ami alatt bizonyítania kell a franchise-nak, hogy képes a végső győzelemért harcolni Doncic vezetésével, ahogy azt a Bucks is még éppen időben tette meg anno Giannis Antetokounmpóval. Ha 2024-ig ez nem sikerül, akkor könnyen elveszíthetik a franchise ikonját és a liga legjobb játékosát. MacMahon azt azért hozzátette, hogy az információi alapján nem gondolja, hogy Doncic cserét követelne vagy indokot keresne a csapatváltásra, jelen állás szerint boldogan töltené akár az egész karrierjét is Dallasban, de ha idén és jövőre is az arcába kapja azt, hogy esélytelenek a bajnoki címre, a keretet nem sikerül megerősíteni, nem tudnak előrébb lépni, ő pedig hiába játszik MVP-szinten, akkor nem kell neki indokot keresnie. Doncic 2019-ben írt alá egy öt évre 207 millió dolláros szupermax-hosszabbítást, 2026-ban lesz egy játékosopciója, de a lényeg, hogy 2025-ban aláírhat egy új szupermaxot, ha akar - kérdés, hogy akar-e, erre vonatkozik MacMahon felvetése.

Ha már Dallas: az SNY információi szerint az együttes a Detroittal egyeztet Nerlens Noel potenciális cseréjéről, aki nyáron került a Pistonhoz New Yorkból. Egyelőre semmi komolyról nem lehet beszámolni, csak érdeklődés szintjén mozog az ügy.

Stephen Curryt a visszavonulása várható időpontjáról kérdezték, de a 34 esztendős klasszis mosolyogva azt mondta, hogy nem látja magán, hogy a közeljövőben lelassulna. Beszélt a karriermeghosszabbítás nagymesterével, Tom Bradyvel is az ügyről, aki azt tanácsolta neki, hogy szezonról szezonra gondolkodjon és a teste majd jelzi, hogy mit kell tennie, de Curry szerint egyelőre semmi olyat nem érez, ami a közeljövőben visszavonulásra késztetné. Idén egyébként 30 pontot átlagol 50-43-90-es dobószázalékokkal.

Ma hajnalban nem lépett pályára a Sacramento Kingsben De'Aaron Fox, és bár csapata nélküle is győzelmet aratott Clevelandben, de az irányítóval kapcsolatban az derült ki, hogy már egy hónapja azzal a lábsérüléssel játszik együtt, amivel most kiülte a meccset. Állítólag zúzódása van, nem kell komolyabb dologtól vagy rásérüléstől tartania, egyszerűen a fájdalmat kell menedzselnie, és bár nagyon zavarja a játékban, de így is jöttek az eredmények - most viszont egy meccset ki kellett hagynia, hogy kezelhessék a testrészt. Azt ugyanakkor egyelőre nem tervezik, hogy több találkozón is kiültessék. 

Az NBA és a játékosok szakszervezete közös megegyezéssel eltolta a december 15-ei határidőt, ami arra vonatkozott, hogy bármelyik fél kiléphet a kollektív szerződésből a szezon után - eddig a pontig kellett volna ezt jelezni. A tárgyalások azonban elakadtak, így mindkét fél úgy érezte, hogy tolni kell a határidőn, bár új dátumot még nem jelöltek ki - az ESPN szerint nagyjából februárig tolódhat el ez az időpont, és valószínűleg a következő egy héten belül jelentik be. A tárgyalások azért állnak, mert az NBA szeretné megfogni a költekezést, és keményebb határokat szabni ennek, a játékosok viszont nagyon határozottan ellenállnak - nekik nem tetszik az a terv, hogy luxusadó helyett "hard cap" jöjjön, vagyis hogy kivételekkel és büntetésekkel se lehessen túlköltekezni.

Tegnap írtunk már arról, hogy közeledik Robert Williams III visszatérése, a center az akkori hírek szerint 10-12 napon belül megkezdheti a szezont. A csapat viszont elébe ment a dolognak és már most day-to-dayre változtatta Timelord státuszát, vagyis papíron bármelyik mérkőzésen visszatérhet - sőt, maga a játékos azt sem zárta ki, hogy a mai, GSW elleni rangadón ott legyen a parketten. A klub állítólag azért ennél óvatosabb, Joe Mazzulla vezetőedző szerint majd akkor fog játszani Williams, amikor készen áll rá.

Egyre közelebb kerül a visszatéréshez Ricky Rubio is. A spanyol irányító egy éve, 2021 decemberében szenvedett ACL-szakadást, a súlyos sérülés után azonban mindenképpen szeretne újra játszani, és tagja is a Cleveland keretének - a jó hír pedig az, hogy már engedélyt kapott az 5 az 5 elleni edzésmunkára. J.B. Bickerstaff vezetőedző azért kicsit lehűtötte a kedélyeket, kijelentette, hogy még több lépcsőfokra van attól Rubio, hogy visszatérhessen, de tény, hogy jó irányba halad, viszont túl fontos játékos és ember ő ahhoz, hogy siettessék

A végére pedig ismét egy kis bulvár: Anthony Lambet, a Warriors játékosát beidézték egy bírósági ügyben, ami a volt egyetemén történt szexuális zaklatás ügyében zajlik. A GSW sietett közleményt kiadni a hírrel kapcsolatban, és világossá tette, hogy Lamb nem vádlott, és a klub tudomása szerint soha nem is vádolták meg semmivel. Viszont a vádiratban az szerepel, hogy az azt benyújtó Kendall Ware hat hónapig járt Lambbel, aki 2019-ben megerőszakolta, viszont ezt akkor nem jelentette a rendőrségnek, a játékost pedig tényleg nem vádolták meg semmivel. A vádirat szerint az egyetem sportrészlege megkereste Ware-t és megpróbálta lebeszélni a hivatalos útról, és végül nem is vizsgálta ki megfelelően az ügyet. Állítólag Lamb emiatt maradhatott a csapatban, és alá kellett írnia egy nyilatkozatot arról, hogy nem lép kapcsolatba Ware-rel. Lamb most kiadott közleménye szerint a vádak hamisak, akkor is együttműködött mindenkivel és most is így tesz, ő egyszerűen nem erőszakolt meg senkit.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus