Hírmorzsák 2022-12-11 (10:45)

Draymond Green szerint üzenni akartak a Celtics elleni meccsen, Curry szerint Thompsonnál már bármikor jöhet a lavina. Wallt álló ovációval köszöntötték Washingtonban. Mike Malone meccs közben kapott hátkezelést. A Nets B-csapata megviccelte a Pacerst, Jacque Vaughn elnézést kért mindenkitől, aki Durantet akarta látni, de játékosának is pihennie kell. A Spurs Miamiban nyert Pops évfordulóján. Doncic pihenőt kapott, Kemba Walker bemutatkozott a Dallasban. Ziont és Gobert-t is felkérdezték az ellenfelek. A Raptorsnál komolyabb mozgások várhatóak? Lejár Bob Myers szerződése a Warriorsnál. SGA bízik Sam Prestiben, jó irányba halad a Thunder. Végleg befejezi az edzőlegenda Larry Brown. 

Ma hajnalban összecsapott a Warriors és a Celtics, és a kaliforniaiak elég simán hozták a bajnoki döntő “visszavágóját”. Draymond Green arról beszélt a lefújás után, hogy statement game-ként tekintettek a meccsre, üzenni akartak, Jordan Poole pedig azt mondta, hogy a mai meccs remekül példázza, hogy milyen szinten tehetséges a csapat, ha összezár és csak a feladatra a koncentrál. Steve Kerr kiemelte, hogy eddig valahogy nem tudták megmutatni, hogy mennyire erősek, beleragadtak a középszerbe, miközben a Celtics parádésan játszott - erre a mai győzelemre minden szempontból nagy szükségük volt. 

Steph Curry remekül játszott, 32 pontot termelt, de ezúttal Klay Thompson még őt is túldobta 34 egységgel, ráadásul a Splash Bros kifejezetten jól védekezett - Thompson a végjátékban még Tatumot is leblokkolta, a lefújás után annyit mondott, hogy amikor a liga legjobb mérlegű csapatával találkozol, te is megpróbálsz emelni a játékodon, szerencsére ez ma működött. Curry anyit mondott lefújás után társáról, hogy egyre jobban visszailleszkedik a játékba mindkét oldalon, és lassan ott tart, hogy bármikor kiszakadhat a zsák, “jöhet a lavina”. 

John Wall 13 ponttal köszönt be egykori kenyéradójának, a Wizardsnak, ami azért volt különleges, mert 2020-as elcserélése óta először léphetett pályára a fővárosban vendégként úgy, hogy lehettek nézők az összecsapáson. Wallt nagy szeretettel fogadta a publikum, álló ovációt kapott, majd amikor elcsent egy labdát és dobott belőle egy könnyű kosarat, a szurkolók ugyanúgy ünnepelték, mintha még Wizards-mezben játszott volna - a lefújás után Wall annyit mondott, hogy Washington még mindig az ő városa. Wall annak idején sérülés miatt kihagyta a komplett 2019-20-as évadot is, elmondása szerint négy éve várt erre a pillanatra, nagyon köszöni a fogadtatást (amire úgy érzi, rá is szolgált) - a meccsen többször is sírás kerülgette, rengeteg érzelem szabadult fel belőle. 

A klub ezzel a videóval köszöntötte korábbi vezérét:

Michael Malone, a Denver vezetőedzője a Jazz elleni összecsapás első negyedében bevonult az öltözőbe, hogy kezelést kapjon a fájós hátára, a második negyedben tért vissza, addig David Adelman helyettesítette (aki egyébként a Hall of Famer vezetőedző, Rick Adelman fia). 

A Jazznél több fontos hiányzó is akadt (Lauri Markkanen, Mike Conley, Jordan Clarkson, Collin Sexton, Simone Fontecchio), Malone arról beszélt a lefújást követően, hogy ilyenkor a pályára lépő játékosok általában meg akarják mutatni, az erősebb csapat pedig hajlamos lazítani védekezésben - ma is ezt láttuk, szerencsére a Nuggets van annyira érett, hogy behúzta a győzelmet. 

A Brooklyn Nets veteránja, Markieff Morris hasonlóan fogalmazott azok után, hogy csapata Durant, Irving, Simmons és számos fontos rotációtag nélkül is nyerni tudott a Pacers otthonában. Morris szerint igazi csapda volt ez a meccs Indiana számára, nem tudtak felpörögni, ők pedig kőkeményen odatették magukat - a mérkőzés előtt az öltözőben azt mondta társainak, hogy élvezzék ki a pillanatot, szerencsére megfogadták a tanácsát. A másik Nets-veterán, Patty Mills is azt emelte ki, hogy élvezni akarták a meccset, mindenhol segítették egymást, igazi nagybetűs csapatmunkát hoztak össze. 

Jacque Vaughnt, a Nets vezetőedzőjét arról kérdezték, hogy mit mondana annak a szurkolónak, aki azért fizetett, hogy lássa Kevin Durantet, akit végül pihentetett a gárda a nagyon sűrű menetrend miatt. Vaughn szerint ez egy jogos kérdés, és elmondhatja, hogy beszélt Duranttel a meccs előtt, ő szeretett is volna játszani, de a csapat máshogyan döntött. Elnézést kér a szurkolóktól, ha pont ma váltottak jegyet, de neki Durant és a franchise jövőjét kell szem előtt tartania - játékosa a szezon eddigi részében mindent kitett a pályára a csapatért, de ezt nem lehet a végtelenségig csinálni, szüksége van 1-2 nap pihenőre. 

Gregg Popovich 1996. december 10-én szerepelt először a Spurs vezetőedzőjeként (GM-ként pár nappal korábban rúgta ki Bob Hill vezetőedzőt), a 26. évfordulóra pedig szép ajándékot kapott fiatal csapatától: 115-111-re nyertek, ráadásul a korábbi nagy rivális Miami Heat otthonában. Pops szerint hatalmas felelősség, hogy egy megfelelő alapot tudjanak felépíteni, amire aztán minden egyes játékosa karriert tud összerakni. Nagyon fiatalok a játékosai, és megérdemlik a lehetőséget, hogy tanuljanak és fejlődjenek, és ha ez megtörténik, az neki is örömet okoz. Erik Spoelstra, a Heat mestere annyit mondott, hogy ezért nem beszélt csapatának arról, hogy milyen mérleggel áll a Spurs, mert annál sokkal erősebb csapat. 

A két gárda egyébként jövő szombaton Mexikóvárosban csap össze, a Spurs jubileumi, 50. szeznjában pedig még három olyan “hazai” meccs lesz, amit nem a jelenlegi otthonukban játszanak le. Január 13-án egy meccsre visszatérnek a legendás korábbi otthonukba, az Alamodome-ba, ahol megpróbálják megdönteni a jelenlegi NBA-nézőrekordot (62 046 néző), az alapszakasz végén, április 6-án és 8-án pedig Austinban, a G-Ligás csapatuk csarnokában lépnek fel. 

Luka Doncic sem játszott ma hajnalban a Bulls ellen, miután 24 órával korábban a Bucks otthonában 37 percet töltött pályán. Hivatalosan jobb lábában combizom-fájdalmak miatt hagyta ki az összecsapást, de nincs komolyabb gondja. A Mavsnél bemutatkozott Kemba Walker, aki 20 perc alatt 8 pontot, 5 gólpasszt, 2 lepattanót és 1 blokkot jegyzett. 

Zach Lowe (ESPN) szerint a rivális GM-ek tekintetüket a Raptorsra függesztik. A Toronto csak 13-13-as mérleggel áll, Masai Ujiri pedig nem szereti a középszert, ilyenkor általában komoly cseréket hajt végre. Fred VanVleet és Gary Trent Jr. is játékosopcióval rendelkezik és várhatóan ezt nem is hívják le - könnyen előfordulhat, hogy Ujiri inkább értékké teszi őket, mint hogy nagy pénzért hosszabbítson velük. A Raptorsnál a másik fontos kérdés, amire választ szeretnének kapni, hogy Pascal Siakam, OG Anunoby és Scottie Barnes hosszú távon mennyire tud egymás mellett játszani - mindhárman nagyon hasonló felépítésűek, hosszú kezekkel rendelkező játékosok, azonban egyelőre a spacing erősen kérdőjeles, ha egyszerre vannak pályán, ezért itt is elképzelhető játékosmozgás. 

Tegnap kisebb botrányt kavart, hogy a Pelicans-Suns összecsapás legvégén, amikor már eldőlt a meccs, az üresen álló Zion Williamson nem pörgette le az órát, hanem zsákolt egy hatalmasat. Ezt nehezen viselték a Chris Paul vezette vendégek, a cserepadok is “bemozdultak”, de végül mindkét gárda viszonylag nyugodtan bevonult az öltözőbe. Williamson annyit mondott, hogy a megmozdulás nem tükrözi a személyiségét és kicsit túltolta, de mindenkinek meg kell értenie, hogy az előző playoffban a Suns verte ki a társait, és még élénken emlékszik rá, mennyire le voltak törve a többiek. A két csapat egyébként vasárnap délután ismét összecsap, az eset miatt várhatóan kicsit paprikásabb hangulatban. 

Rudy Gobert is hasonló szituációba keveredett. A centert nagy szeretettel fogadták Utahban, azonban a lefújás előtt a 8 pontos hátrányban lévő Jazz még megpróbált letámadni, a labda a Wolves magasemberéhez került, aki bepöttyintette a gyűrűbe. Malik Beasley ki is hívta a hóra, mondván, hogy a kosárlabda egyik íratlan szabályát szegte meg és tiszteletlen volt, ugyanakkor Gobert annyit mondott, hogy esze ágában sem volt senkit megsérteni, de neki azt tanították, hogy a meccsek a lefújásig tartanak. 

A helyi The Oklahomannek nyilatkozva Shai Gilgeous-Alexander elmondta: tudja, hogy nem ott áll a Thunder, ahol lenni szeretnének, de hisz abban, hogy a gárda jó irányba tart. Ahogy fogalmazott, mindig könnyű olyanokban bízni, akik soha nem adtak okot arra, hogy ne bízzon bennük az ember, akik mondanak valamit és aztán az meg is történik. Neki hibátlan a kapcsolata Sam Prestivel, a Thunder GM-jével, előre szólt, hogy mi fog történni és soha nem hazudott, és ameddig Oklahomában egy ilyen ember futtatja a showt, addig neki is sokkal könnyebb csak a játékra és a fejlődésre koncentrálni. 

Még a hajnali Warriors előtti döntő-visszavágó előtt nyilatkozó Jayson Tatum szerint a Celtics öltözőjében mindenki megértette, mik a céljaik, és azért az övék a liga legjobb mérlege, mert minden este mindkét oldalon jól akarnak játszani. Kiváló hangulat az öltözőben, sokat viccelődnek, viszont senki nem téveszti szem elől a legfontosabb célt. Addig nem fognak ünnepelni vagy elégedetté válni, amíg egy újabb bajnoki zászlót nem húzhatnak a csarnokuk légterébe - ha ezt nem érik el, az egész szezonjuk nem fog számítani. 

Még egy hír a Warriorshoz kapcsolódóan: Adrian Wojnarowski (ESPN) írta meg, hogy a GSW dinasztiája mögött álló szakmai elnök, Bob Myers (Steph Curry kivételével mindenkit ő draftolt vagy igazolt a keretből) szerződése a szezon végén lejár, és egyelőre nem tudnak megegyezni a felek a folytatásról. Myers nem kíván válaszolni az ezzel kapcsolatos kérdésre, mert csak az előttük álló szezonra koncentrál, a csapattulajdonos és ügyvezető Joe Lacob annyit mondott, hogy imádják Bobot és remélik, hogy még hosszú ideig velük marad. 

Az NBA történetének egyik legjobb edzője, Larry Brown végleg befejezi a munkát. A 82 éves szakember évek óta Penny Hardaway különleges segítője a Memphis Egyetemen, most viszont egészségügyi okok miatt távozott. Hardaway közleményében úgy fogalmazott, hogy gyors felépülést kíván, és kiemelte, hogy Brown jelenléte az elmúlt másfél évben hatalmas jelentőséggel bírt mind a játékosok, mind az edzői stáb számára - a közleményben az egyetem jelezte, hogy Brown egészségügyi gondja nem súlyos

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus