Hírmorzsák 2022-12-12 (10:15)

Elhunyt Paul Silas. Michael Jordan és Adam Silver is közleményben búcsúzott Silastől. Khris Middleton és Jalen Brunson bokája is megsérült. Zion Williamson örül annak, hogy vezetik nyugatot, Willie Green a stábját dicsérte. 3 milliárd dolláros ajánlat érkezett a Sunsért és a Mercury-ért. Több csapat is monitorozza a Bulls jelenlegi helyzetét. Kyle Kuzma iránt nagy az érdeklődés. A Knicks nem gondolkodik Carmelo Anthony leigazolásában. A Heat megint kicserélte két two-way játékosát.

Szomorú hírrel kell kezdenünk, 79 éves korában szívroham következtében elhunyt Paul Silas. Az egykori kiválóság 16 szezont töltött el játékosként az NBA-ben a Hawks, a Suns, a Celtics, a Nuggets és a SuperSonics játékosaként – Bostonban 1974-ben és 1976-ban, Seattle-ben 1979-ben ünnepelhetett bajnoki címet. A kétszeres All-Star Silast ötször választották be a liga egyik védőötösébe, majd játékospályafutása után edzőként is letette a névjegyét a ligában: a ’80-as évek elején még nem ért el túl sok sikert a San Diego Clippersszel, az 1998/99-es idényben viszont a Charlotte Hornets irányításával bízták meg, ahol minden idényében pozitív mérleget ért el. 2003 nyarán új kihívást kapott, a Cleveland Cavaliers kispadját vette át, ő volt LeBron James első edzője az NBA-ben. Edzői pályafutását Charlotte-ban fejezte be, a 2010/11-es idényben ismét itt kapott ehetőséget, de a csapat ebben az időszakban a legjobb draftcetli megszerzését helyezte az első helyre, így fordulhatott elő, hogy a 2011/12-es idény végén úgy távozott a kispadról, hogy 7-59-es mérleget ért el a csapattal.

A Hornets tulajdonosa, Michael Jordan közleményben búcsúzott az elhunyttól, amiben kiemelte, hogy játékosként és edzőként közel 40 éven keresztül mutatta meg Silas, hogy miként lehet ötvözni a fegyelmet a pozitív hozzáállással. A pályán, illetve azon kívül is nagyon megnyerő személyisége volt, akiről joggal szól rengeteg anekdota. Silas a sportág egyik legnagyszerűbb alakja volt, hiányozni fog. Adam Silver is közleményt adott ki, a komisszár azt emelte ki, hogy a mai napig érződik Silas munkájának a hatása a ligában, rengeteg játékost és edzőt is inspirált, köztük a fiát is.

Silas fia, Stephen Silas jelenleg a Rockets vezetőedzője, és érthető okokból ma hajnalban nem ő ült a csapat kispadján, John Lucas helyettesítette őt a Bucks elleni győzelem alkalmával. A mérkőzés krónikájához tartozik az is, hogy a sérüléséből nemrégiben visszatérő Khris Middleton az első negyedben kidőlt egy bokaficammal. Middleton a második negyedben még megpróbálkozott a játékkal, de másfél perc után lecserélték, és a továbbiakban már nem erőltették a játékát.

Jalen Brunson bokája is kificamodott ma hajnalban, a Kings elleni megnyert meccs negyedik negyedében sérült meg. Tom Thibodeau annyit mondott, hogy majd meglátják, milyen állapotban lesz az irányító bokája a meccs másnapján.

A Pelicans ismét nyerni tudott a Suns ellen, ezzel egyedül vezetik már nyugatot. Zion Williamson hangsúlyozta, hogy tudja, sokaknak nem nagy dolog, ha decemberben vezetik a konferenciájukat, mert még nagyon a szezon elején járnak, de nekik igenis nagy dolog ez. Nem csupán megtartani akarják ezt a helyezésüket, de építeni is akarnak az eddig elért eredményekre.

A mérkőzés egyik kulcspillanata az volt, hogy Willie Green jól használt fel egy challenge-et, amikor a pályán azt ítélték, hogy Williamson faultolta tripladobás közben Chris Pault, de a visszajátszásból kiderült, hogy valójában Paul rúgott ki a lábával – a három büntető helyett a hatodik faultját kapta meg Paul. Green erről annyit mondott, hogy mögötte a kispadon dolgozik egy külön stáb, akik nagyon gyorsan tudnak visszanézni kétes szituációkat, és az ő kiváló munkájuk eredménye, hogy ezt a játékhelyzetet nézették vissza a játékvezetőkkel.

A Sunshoz kapcsolódó hír, hogy két befektető 3 milliárd dolláros ajánlatot tett a tulajdonosváltás előtt álló csapatért, illetve a WNBA-ben szereplő Phoenix Mercury csapatáért. Marc Vartabedian (The Wall Street Journal) információi szerint Jack Selby és Jason Pressman állnak az ajánlat mögött, akik a befektetői csoport több más tagjával együtt találkoztak a héten a Suns vezetőivel. Jelen állás szerint öt érdeklődő csoport közül kerülhet ki az új tulajdonos, a licitálás második körére januárban kerülhet sor.

A nem mindig megbízható értesülésekkel rendelkező Eric Pincus (B/R) számolt be arról, hogy több csapat is közelről figyeli a Bulls jelenlegi helyzetét, mert felkészültek akarnak lenni arra az eshetőségre, ha Chicagóban a keret felrobbantása mellett döntenek. Pincus megemlítette azt a pletykát is, hogy a Lakers Russell Westbrook szerződésével, illetve draftcetlikkel lecsapna DeMar DeRozan és Nikola Vucevic kettősére, amit korábban Bill Simmons is pedzegetett már. A Bulls egyelőre alulmúlja az előzetes várakozásokat, ugyanakkor a draftról sem biztos, hogy erősíteni tudnak, mert ha a lottery után nem lesz az első négyben a választási joguk, akkor a Magic húzhat helyettük.

Arról is Pincus írt, hogy Kyle Kuzma az értesülései szerint távozna a Wizardstól, és van is iránta érdeklődés. Többek között a Kingsnél, a Lakersnél, a Knicksnél és a Sunsnál is felmerült a pontgép, aki a nyáron szabadügynök lehet, amennyiben lemond a 13 milliós opciójáról – szinte biztos, hogy így fog tenni, állítólag évi 20 millió felett szeretne keresni a következő szezontól. A Suns azért lehet érdekes, mert a hírek szerint nem akarnak addig hosszabb szerződéseket kötni, amíg le nem zajlik a tulajdonosváltás, de nem Kuzma az egyetlen kiszemeltjük, a Rocketsból Eric Gordon és Kenyon Martin Jr. is érdekli őket.

Steve Popper (Newsday) információi szerint a Knicks nem gondolkodik Carmelo Anthony leigazolásában. A veterán kosaras New York-i visszatérése azt követően merült fel sokakban, hogy Obi Toppin pár hétre kidőlt egy sérülés miatt, de a csapatnál úgy gondolják, hogy inkább kereten belül oldják meg a pótlását, illetve amiatt is vannak fenntartásaik, hogy Anthony mennyire illene Thibodeau védekezési szisztémájába.

A Heat felbontotta Dru Smith two-way szerződését, hogy Orlando Robinson kaphassa meg a helyét. A lépés érdekessége, hogy a szezon korábbi szakaszában ugyanez a forgatókönyv egyszer már eljátszódott, majd nem sokkal később visszacserélték a két játékost, így Robinson másodszor veszi már át Smith helyét a keretben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus