Hírmorzsák 2022-12-15 (10:00)

Curry vállsérülést szenvedett, MRI-re megy. LaMelo Ball jó játékkal tért vissza, Lonzo Ballt egész szezonra kiültetheti a Bulls. Kira Lewis egy év után visszatért. Ja Morant és Jimmy Butler játszik a következő meccsen. Maxi Kleber edzésen sérült meg. Lassan beindulnak a cserepletykák: a Pistons legalább három játékostól szabadulhat meg, PatBev vissza akar térni a Wolveshoz? Eric Gordon iránt legalább hat csapat érdeklődik, a Pacers vinné John Collinst, Kyle Kuzma a szerződése miatt lehet mozdítható. Az NBA és NBPA kitolta a CBA-határidőt. A Warriors a legértékesebb franchise, a Suns értéke nőtt a legnagyobbat. LAC-meccsen inzultálták Clipper Darrellt. A lelátón igazi sztárparádét hozott James, Anthony és Pippen fiainak meccse.

A mai Morzsát kezdjük a sérülésekkel. Steph Curry szűk három negyed alatt 38 pontot szórt a Pacers otthonában, a harmadik negyed végén viszont vállsérülést szenvedett. A Warriors klasszisa egy besegítő védekezésnél fogott rá a labdára, majd fájdalmas arccal jelezte, hogy cserét kér. A meccs után az öltözőben jegelt vállal viccelődött a társakkal, viszont nem mozgatta és terhelte a bal karját. Steve Kerr vezetőedző szerint játékosa jó hangulatban volt, ugyanakkor csütörtökön MRI-re megy, hogy kiderüljön, mekkora a probléma. 

LaMelo Ball ma hajnalban visszatért a Hornetsbe, 23 pontig, 11 gólpasszig és 5 tripláig jutott - még november 16-án szenvedett bokasérülést, a jelek szerint pedig kiheverte, bár a Charlotte hosszabbításban kikapott a Pistonstól. A Charlotte egyébként megemlékezett korábbi edzőjéről, a nemrég elhunyt Paul Silasről - levetítettek egy videót, illetve a szezon hátralévő részében a melegítőjükön is viselik majd a nevét. 

Kevésbé jó hírek érkeztek LaMelo bátyjáról. Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint Lonzo Ball ugyan halad a felépüléssel, de a február közepi All-Starig még biztosan nem térhet vissza. Jelenleg a Bulls a 11-12. hely környékén áll Keleten, és ha két hónap múlva is ez lesz a helyzet, akkor valószínű, hogy Ball hiába épül fel a szezon hajrájára, inkább kiültetik és nem erőltetik a játékát. 

Kira Lewis, a Pelicans fiatal hátvédje majdnem egy év után lépett pályára szerda hajnalban. A 2020-as draft 13. választottja, Lewis tavaly decemberben szakította el az ACL-jét, most pedig annyit mondott, hogy a sérülés megtanította neki a türelmet. Nem tagadja, borzasztó érzés volt, hogy nem kosarazhat, nehéz volt napról napra csak a rehabilitációval foglalkozni. A Pels egyébként még ősszel lehívta Lewis 2023-24-es csapatopcióját, így jövő ősszel akár idő előtt is hosszabbíthat a New Orleansszal, ha sikerül újra formába lendülnie. 

Ja Morant és Steven Adams sem játszott kedd hajnalban a Hawks ellen, de semmi komoly gondjuk nincs, szerdán már végigcsinálták a teljes edzést és péntek hajnalban a Bucks ellen. Jason Kidd, a Mavs vezetőedzője jelentette be, hogy Maxi Kleber a keddi edzésen térdszalaghúzódást szedett össze, egyelőre bizonytalan, hogy mennyit kell kihagynia. Jimmy Butler sem játszott ma hajnalban a Thunder ellen, de csak pihentették. 

Ma, december 15-én jár le a moratórium, rengeteg játékos válik cserélhetővé, be is indultak a pletykák, ezekből szemezgettünk. James L. Edwards (The Athletic) infói szerint a Detroit Pistons és Nerlens Noel megegyezett, hogy a magasembert oda cserélik, ahová ő is szívesen menne - egyelőre a Trail Blazers, Heat, Kings és a Mavericks van a kalapban. Jonathan Feigen (Houston Chronicle) arról számolt be, hogy a veterán triplaspecialista, Eric Gordon iránt legalább hat csapat érdeklődik, és biztosan köztük van a Phoenix Suns. A Rockets egy elsőköröst vár érte, mivel védekezésben több poszton bevethető, így a bajnokesélyeseknek azonnali segítség lehet mindkét oldalon. 

Jake Fischer (Yahoo! Sports) arról írt, hogy a Lakers felajánlott ugyan egy elsőköröst Bojan Bogdanovic-ért, de az erősen védett. A cserében Kendrick Nunn és Patrick Beverley is menne Detroitba, és Fischer forrásai szerint Beverley ezt egyáltalán nem bánná, mert utána valószínűleg kivásárolnák, ő pedig visszaigazolhatna a Timberwolveshoz. Több rivális GM szerint a Pistons a szintén eladó Saddiq Bey-ért is elsőköröst vár. Az Indiana Pacers érdeklődik a Hawks kombócsatára, John Collins iránt. Eric Pincus (B/R) szerint a Magicnél kicsit látszámfelettivé váló Mo Bamba kerülhet eladósorba. 

Josh Robbins (The Athletic) írt arról, hogy Kyle Kuzma esetleg mozdíthatóvá válhat. A remek szezont futó csatárnak ugyanis a CBA-szabályok szerint mindössze négyéves, 69.9 milliós hosszabbítást ajánlhat a Wizards, míg ha 2023 nyarán nem hívja le kontraktusa utolsó, 13 milliós évét (ez szinte biztosan megtörténik), akkor nyáron évi 20 millió dollár körül induló szerződésre számíthat. Elképzelhető, hogy nem fogják cserélni, hanem nyáron új szerződést kínálnak neki, itt ugyanis előnyben lesznek, a Bird-jogai miatt a többi csapathoz képest plusz egy évvel hosszabbat adhatnak. 

Az NBA és a játékos-szakszervezet (NBPA) megegyezett, hogy a december 15-e helyett február 8-ig, a cserehatáridő napjáig léphetnek ki a felek a jelenlegi kollektív szerződésből. Ez azt jelenti, hogy a következő szűk két hónapban folytatódhatnak a tárgyalások. Elsősorban két témában kell még egyeztetni: egyrészt abban, hogy a középiskola befejezése után egyből jöhetnek-e a játékosok az NBA-be, illetve hogy bevezessenek-e egyfajta felső limitet, hogy egy csapat összességében mennyit költhessen a játékoskeretére egy szezonban (fizetés+luxusadó). Ha február 8-ig bármelyik fél kilép, akkor június 30-án automatikusan lejár a jelenlegi CBA és lockout következhet. 

Ide kapcsolódik, hogy Sportico pénzügyi szakportál megbecsülte az NBA-franchise-ok jelenlegi értékét. Továbbra is a Golden State Warriors a vezet (7.56 milliárd dollár), ráadásul egy év alatt 25%-kal nőtt az értéke. A második helyen a Knicks (6.58 milliárd, +8%), a harmadikon pedig a Lakers áll (6.44 milliárd, +14%), mögöttük viszont egy elég nagy szakadék tátong. A 4. legértékesebb franchise a Chicago Bulls (4.09 milliárd), a Top10-be befért a Celtics, Nets, Clippers, Raptors, Rockets és Mavericks, míg az utolsó 5 helyen a Hornets, Thunder, Timberwolves, Grizzlies és Pelicans zárja a sort. A legnagyobb növekedést a Phoenix Suns produkálta (+56%), a legkisebbet pedig a San Antonio Spurs és a Charlotte Hornets (+5-5%). A teljes adatsort ide kattintva tudjátok megnézni. 

A TMZ pletykaportál hozta le a videót, amelyen a Clippers-Celtics meccset követően a Crpyto.com Arena egyik biztonsági embere alaposan bemosott Darrell Bailey-nek, ismertebb nevén Clipper Darrellnek, a LAC superfanjének, aki az eset után kisebb kórházi ápolásra is szorult. Darrell a 2000-01-es évad óta a csapat bérletese és közismert a félig piros, félig kék öltönyéről, amelyet a hazai meccseken visel és folyamatosan “piszkálja” a vendégkispadokat. A klub tájékoztatása szerint kivizsgálják az esetet - egyébként a videón az látszik, mintha a drukker próbált volna meg először ütni.

A Team USA-nek nem kell költöznie a 2023-as világbajnokságon, amelyet három országban rendeznek: Japánban, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken. Az amerikai válogatott végig a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában játszik majd, mivel a csoportmeccsekre őket választották a filippínók, és az egyenes kieséses szakaszt is ugyanitt rendezik. Japán egyébként Szlovéniát, Indonézia pedig Kanadát választotta, mint kiemelt csapatot. 

Végül pedig egy “nagycsaládos” NBA-esemény: Bronny James és Kiyan Anthony csapata egymás ellen játszott a kaliforniai állami középiskolás bajnokságban, a két büszke apuka, LeBron James és Carmelo Anthony pedig természetesen tiszteletét tette - a meccset Jamesék csapata, a Sierra Canyon nyerte. De nem csak ők voltak jelen, hanem Kenyon Martin, Nick Young, John Lucas III is, illetve Scottie Pippen és fia, Scotty Pippen Jr. is - ugyanis Justin Pippen az ifjabbik James csapattársa. Mellettük megtekintette a meccset Kim és Khloe Kardashian, illetve Natalia Bryant, Kobe Bryant legidősebb lánya is. 

Kiyan Anthony goes straight to the rim against Bronny James from the wing. Just off the mark. Anthony almost converts. Bronny almost gets the block.

Sierra Canyon leads 18-12. 4:15, 2Q pic.twitter.com/ZTEgBUBnP2

— Tarek Fattal (@Tarek_Fattal) December 13, 2022

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus