Hírmorzsák 2022-12-16 (9:45)

Stephen Curry több hetet kihagy. Clint Capela rövidebb, Maxi Kleber hosszabb időre dőlt ki. Ousmane Dieng csuklótörést szenvedett. Robert Williams III megkezdheti a szezont, Gordon Hayward és Andrew Wiggins is hamarosan visszatérhet. A Nets pénzbüntetést kapott. Tyler Herro történelmet írt. Egyre kisebb az esély Russell Westbrook elcserélésére. A Lakers Zach LaVine, a Raptors Jakob Pöltl helyzetét figyeli. John Collinst a Pacers és a Jazz is megszerezné. A Knicks nem akar első köröst adni Eric Gordonért. Tyrell Terry visszavonul. Kedden kezdődik az All-Star szavazás.

Sajnos ma délelőtt is a sérülésekkel kell kezdenünk: megvolt Stephen Curry MRI-je, és Adrian Wojnarowski (ESPN) információi szerint a Warriors sztárjának több hetet kell kihagynia a sérült bal válla miatt – Shams Charania (The Athletic) értesülései alapján két hét múlva vizsgálják felül az állapotát. Steve Kerr nem mondott konkrétumot arról, hogy mikor térhet vissza Curry, de annyit azért megjegyzett, hogy szerencsére sok lesz még hátra a szezonból akkor, amikor legközelebb pályára léphet. A Warriors eközben azt is bejelentette, hogy felülvizsgálták Andrew Wiggins állapotát, és mindent rendben találtak, a játékos ismét edzésbe állhatott, és hamarosan újra bevethető lesz, de ma este a 76ers ellen még nem lesz ott a pályán.

A Hawksnál újabb kulcsember dőlt ki átmenetileg, most Clint Capelát veszítették el 1-2 hétre vádlisérülés miatt. Ez a sérülés azért is érinti különösen érzékenyen őket, mert John Collins is kihagyta az elmúlt hét meccset, Dejounte Murray is maródi, illetve De’Andre Hunter és Trae Young is hagyott ki meccseket mostanában.

A Mavericks határozatlan ideig nem számolhat Maxi Kleberrel, aki a csapat keddi edzésén szenvedett combhajlítóizom-szakadást. A csapat bejelentése előtt több újságíró is arról számolt be, hogy térdsérülés miatt 6-8 hetet kell kihagynia a magasembernek, arról viszont nem szólt a közlemény, hogy mindkét sérülés fennáll-e, vagy csak a bejelentett. Tim MacMahon (ESPN) értesülései szerint a Mavericksnél még nem döntötték el, hogy kell-e műteni a játékost, és ez is befolyásolhatja, hogy mennyi idő múltán térhet vissza.

A Thunder projektjátékosa, Ousmane Dieng ugyancsak hosszabb időre dőlt ki, legalább 6 hetet kell kihagynia csuklótörés miatt. Az idei draft 11. választottja eddig nem kapott sok lehetőséget az NBA-ben, inkább a G Ligában fejleszti őt a Thunder, és a sérülését is itt szenvedte el. Szintén a Thunderhez kapcsolódó hír, hogy  Jeremiah Robinson-Earl visszatérése valószínűleg nem a közeljövőben fog megtörténni, a bokasérüléséből lábadozó játékos státusza week-to-week.

Adrian Wojnarowski visszatérőkről is hírt adott. Robert Williams III várhatóan ma este megkezdi a szezont, miután felépült a térdműtétjéből, a státusza hivatalosan kérdéses a Celtics-Magic meccs előtt. A vállsérüléséből felépülő Gordon Hayward kilenc kihagyott meccs után léphet ismét pályára a Hornetsnél, a Hawks elleni bevetéséről a csapat mai dobóedzése után határoznak.

A liga 25,000 dolláros pénzbüntetést szabott ki a Netsre, amiért az előző hétvégén nyolc kulcsemberüket is kiültették a Pacers elleni back-to-back alkalmával, és erről nem adtak kellő időben tájékoztatást. Mint ismert, az NBA azért veszi komolyan ezeket az eseteket, mert az ilyen döntések komolyan befolyásolhatják a sportfogadásokat, ugyanakkor a Nets tartalékosan is nyerni tudott 136-133-ra. Még a meccs után Jacque Vaughn le is nyilatkozta azt, hogy nem aggódik az esetleges következmények miatt, mert mindenki hiányzásának az okát időben és megfelelően dokumentálták, és még elnézést is kért azoktól a szurkolóktól, akik azért mentek ki a meccsre, hogy láthassák Kevin Durantet játszani.

Tyler Herro tegnap hajnalban 35 ponttal és 9/17 bedobott triplával járult hozzá a Heat győzelméhez, majd ma hajnalban 41 pontos karriercsúccsal és 10/15 hármassal járult hozzá a Rockets legyőzéséhez, és ő lett az NBA történetében az első játékos, aki egymást követő napokon dobott legalább kilenc triplát. Egymást követő meccseken korábban csak Stephen Curry és James Harden dobott legalább 9-9 triplát, de egyikük sem back-to-back érte ezt el. Herro nem mellesleg a mai 10 triplájával beállította a franchiserekordot, ő a Heat történetében a negyedik, aki ennyi hármast dobott egy meccsen.

Térjünk át a cserepletykákra, azokból is egyre több van. Sam Amick (The Athletic) értesülései szerint a Lakers egyre kevésbé hajlik Russell Westbrook elcserélésére, mivel feljavult a teljesítménye azóta, hogy a kispadra került. A Lakers továbbra is sztárt szerezne érte és a két jövőbeli első körös draftjogáért, de valószínűtlen, hogy ez a csomag elég lenne egy sztárért, ezért is egyre kisebb az esély Westbrook távozására. Jake Fischer (Yahoo! Sports) azért bedobott egy érdekes célpontot, az újságíró információi alapján a Lakers figyeli Zach LaVine helyzetét a Bullsnál, és ő azon játékosok közé tartozik, akikért a Lakers hajlandó lenne feladni mindkét első körösét.

Arról is Fischer írt, hogy a Raptros vizsgálja Jakob Pöltl megszerzésének a lehetőségét. Egy esetleges csere azért is lenne érdekes, mert Pöltl a Raptorsnál kezdte az NBA-pályafutását, és akkor cserélték a Spurshöz, amikor Kawhi Leonard és Danny Green Torontóba került. A hírek szerint a Celtics is figyelte a centert, de jelen állás szerint elkötelezték magukat a mostani keretük mellett.

Még mindig Fischer: a Pacers olyan erőcsatárt keres, aki remekül illeszkedik Tyrese Haliburton mellé, és az egyik kiszemeltjük John Collins lehet. A Hawks más vonalon is mozgolódhat, az elmúlt hetekben tárgyaltak egy olyan csere lehetőségéről is, amiben Collins a Jazzhez kerülne, Jarred Vanderbilt a Sunshoz menne, míg Jae Crowder Atlantában kötne ki.

A hírek szerint több más csapat mellett a Knicks is érdeklődött Eric Gordon iránt, ugyanakkor nem adnak érte első köröst, míg a Rockets határozottan azt kér a veterán játékosért, úgyhogy egyelőre elhaltak a tárgyalások. A Knicks eközben továbbra is árulja Evan Fournier, Derrick Rose, Cam Reddish és Immanuel Quickley négyesét. Stefan Bondy (New York Daily News) arról írt, hogy Rose iránt a Mavericks érdeklődhet, de előbb meg akarják nézni, hogy mire mennek Kemba Walkerrel.

22 évesen bejelentette a visszavonulását Tyrell Terry. A fiatal irányítót a 2020-as draft 31. helyén választotta ki a Mavericks, de az első szezonjában csak 11 meccsen kapott lehetőséget, majd 2021 októberében szabadlistára tették őt. Ezt követően a Grizzlies adott neki lehetőséget, előbb egy 10 napos szerződést kapott tőlük, majd egy two-way megállapodást, de náluk is csak kétszer jutott szóhoz, majd idén nyáron elengedték. Terry azzal indokolta a döntését, hogy kiszeretett a sportágból, ami rengeteg szorongást okozott neki, és ahelyett, hogy felépítette volna őt, elkezdte lerombolni, és a körülötte lévők sem tudták, hogy mennyire kezdett el kételkedni a saját értékeiben. Sokszor rossz gondolatokkal, hányingerrel ébredt, és azon kapta magát, hogy nyomást érez a mellkasán és nehezen kap levegőt. Sok ajtót megnyitott neki ez a sportág, amikért hálás is, de nem tudja tovább folytatni ezt a harcot, nem képes tovább cipelni azt a terhet, ami ezzel jár. Tudja, hogy a legtöbben bustként, elpazarolt tehetségként fognak rá emlékezni, ami a kosárlabdapályán talán megállja a helyét, de az igazi életben a legnagyobb bukások vezetnek el a legnagyobb sikerekig. Sok mindent tartogat még számára az élet, nagyon izgatott amiatt, hogy felfedezze ezt, és az élete során először megtalálja az identitását a pályán kívül is.

Az NBA közleményt adott ki arról, hogy december 20-ától lehet szavazni az All-Star gála főmérkőzésének a résztvevőire. A szavazás január 21-ig tart, és idén hat kiemelt nap is lesz, amikor triplán fognak számítani a szavazatok: december 25-én, január 1-én, január 6-án, január 13-án, január 16-án és január 20-án. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is 50 százalékban fog számítani a szurkolói szavazás, míg 25-25 százalékban a játékosok és a média szavazatait veszik még figyelembe. A kezdőket január 26-án, az edzők által kiválasztott cseréket február 2-án jelentik be, az All-Star hétvége pedig február 17-én veszi kezdetét Salt Lake Cityben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus