Hírmorzsák 2022-12-22 (9:30)

A Nets franchise-rekordot döntött, Siakam 50 felett az MSG-ben. Második szakvéleményt kér a Lakers Davisre, visszatért Rudy Gobert. A Raptorsnál és a Bullsnál várható nagyobb mozgolódás? A Knicks egy másodikköröst vesztett el a Brunson-tampering miatt. Landry Fields átvette a Hawks irányítását. Troy Weaverrel hosszabbított a Pistons. Nem lesz következménye az Ayton-Monty Williams afférnak. Zion bekerült a protokoll alá. A drafton 4. helyre várt hátvéd hosszabb időre dőlt ki. Wade, Nowo, Parker, Pau Gasol és Popovich alkothatja a 2023-as HoF-osztályt, Nowitzki vasárnap szobrot kap. 

Ma hajnalban a Nets 91 pontot szerzett a Warriors elleni első félidőben, amivel az örökranglista 3. helyére lépett – 1990-ben a Suns dobott 107 pontot a Nuggetsnak, illetve 2018-ban éppen a Warriors 92-t a Bullsnak. Hiába azonban három kezdőjátékos hiánya, Steve Kerr szerint az idegenbeli problémák nem most kezdődtek, 3-16-tal állnak az otthonuktól távol, emiatt vannak 50% alatt, ezzel pedig kezdeniük kell valamit – kérdésre válaszolva elmondta, hogy Jordan Poole túlságosan is bizonyítani akar, lazábban és egyszerűbben kellene játszania. Draymond Greent sokkolta az első félidő, de nem akarja túlreagálni, míg Kevin Durant annyit mondott, hogy ez egy make-or-miss liga, és úgy tűnik, hogy most már nem csak jó dobóhelyzeteket tudnak kreálni, hanem a dobásaik el is kezdenek bemenni. 

A New York Knicks nyolcmeccses sorozatát a Madison Square Gardenben törte meg a Toronto Raptors – Pascal Siakam 52 pontos karriercsúcsával. Siakam elmondta, hogy nem erőssége a kosártörténelem, de azt még ő is tudja, mennyire különleges az MSG-ben elérni az 50 pontot – annak még jobban örül, hogy csapatának minden pontjára szüksége volt a győzelemhez. Az 52 ponttal egyébként a Raptors örökrangsorában is fellépett a 2. helyre DeMar DeRozan mellé, a csapatrekordot Fred VanVleet tartja 54 egységgel. 

Dave McMenamin (ESPN) szerint a Lakers második orvosi szakvéleményt fog kérni Anthony Davis lábsérülésével kapcsolatban, addig pedig nem tesznek fel neki járógipszet, hátha anélkül is meggyógyul. Rövid sérültjelentések: Lonzo Ball azt nyilatkozta, hogy végre elkezdte látni a fényt az alagút végén, de még mindig érez fájdalmat a térdében. Rui Hachimura és Delon Wright várhatóan péntek hajnalban térhet vissza a Wizardsban. Brandon Ingram még legalább két meccset ki fog hagyni. Tyrese Maxey állapota folyamatosan javul, de még messze van a visszatéréstől. Andrew Wiggins várhatóan karácsonykor léphet pályára. Rudy Gobert bokája rendbe jött, ma hajnalban 19 ponttal és 15 lepattanóval jelentkezett. Norman Powell november 25-ét követően játszott újra a Clippersben. 

Egy kisebb cserepletyka-csomag. A Toronto Raptorst folyamatosan keresik az ellenfelek, több fontos játékosukat is leigazolnák. Josh Lewenberg (TSN) szerint Scottie Barnes kivételével mindenki mozdítható, de olcsón senkit nem fog eladni Masai Ujiri elnök. Eric Pincus (B/R) körkérdése alapján a rivális GM-ek szerint a Bulls át fogja alakítani a keretét (Vucevic, DeRozan, Caruso és talán LaVine lehet érintett), de nem egyértelmű számukra, hogy a Bulls menedzsmentje is ezt akarja-e. 

Az NBA a Jalen Brunson leigazolásakor feltárt tampering miatt büntette a New York Knickset, a gárda elvesztette 2025-ös másodikkörös draftjogát. A Knicks alkalmazta Brunson édesapját, Rick Brunsont, és az apa-fiú kapcsolat itt nem állt meg: Leon Rose, a Knicks elnöke volt Rick Brunson korábbi ügynöke, míg fia, Sam Rose Jalen Brunsont képviseli. A vizsgálat feltárta, hogy az egyeztetések korábban kezdődtek a megengedettnél. Ide kapcsolódik, hogy Rick Brunson alkalmazásánál és Isaiah Hartenstein leigazolásánál nem állapítottak meg tamperinget. 

Változás történt az Atlanta Hawks vezetőségében. Az eddigi szakmai elnök, Travis Schlenk tanácsadói pozícióba kerül, és innentől Landry Fields GM irányítja napi szinten a franchise-t. Schlenk hat évig volt döntéshozó, az összes játékost ő hozta a csapathoz, a gárda viszont most nem szerepel jól, John Collins cseréje jó ideje a levegőben lóg, valószínűleg ezek voltak a váltás fő okai.  

A Detroit Pistonsnál viszont elégedettek Troy Weaver GM munkájával és még a nyáron meghosszabbították 2024 nyarán lejáró szerződését. Weaver korábban a Thundernél dolgozott és 2020 nyarán érkezett a Pistonshoz, ahol két év alatt az OKC mintájára nagytakarítást végzett és összerakott egy ígéretesnek tűnő fiatal magot és draftjogokat, mindezt díjazták a tulajdonosok. 

Szerda hajnalban a Suns szoros meccsen kapott ki a Wizardstól, nem sokkal a lefújás előtt Deandre Ayton és a vezetőedző Monty Williams komolyabb szópárbajt vívott egy időkérésnél. Williams elmondta, hogy a mondandója nem csak Aytonnak, hanem az egész csapatnak szólt, mert nem hajtották végre azt, amit megbeszéltek. A játékos sem érezte úgy, hogy kipécézte volna az edző, néha egyszerűen így kell kommunikálni – ezt most az egész világ láthatta, de semmi gond nincs, egy családban előfordul az ilyen. 

Zion Williamson bekerült a Covid-protokoll alá, a péntek hajnali Spurs elleni mérkőzést biztosan ki fogja hagyni. Jason Kidd, a Dallas vezetőedzője 25 ezer dolláros büntetést fizet, miután a Wolves ellen szándékosan konfrontálódott és nem megfelelő nyelvezetet használt a játékvezetőkkel szemben – Kiddet ki is állították az eset után. 

A Hírességek Csarnoka bejelentette, hogy a 2023-as évfolyamban kik kerülhetnek be. Több játékos és edző is most vált először jelölhetővé, így Dirk Nowitzki, Dwyane Wade, Gregg Popovich, Tony Parker és Pau Gasol is bekerülhet jövőre. Dirk Nowitzki hamarosan egy másik megtiszteltetésben is részesül, ugyanis a karácsonyi Mavericks-Lakers meccs előtt leplezik le a szobrát az American Airlines Arena előtt. 

Végül egy draftot érinthető hír: a 2023-as osztályban jelenleg 4. helyen rangsorolt Nick Smith Jr. térdproblémái miatt határozatlan időre kidőlt – az Arkansas Egyetem hátvédje már a szezon első hat meccsén sem lépett pályára, most hivatalosan is bejelentették, hogy hosszabb idejű rehabilitációt kezd meg. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus