Hírmorzsák 2022-12-27 (10:30)

Doncic és Siakam lettek a Hét Játékosai. Durant megelőzte Duncant. Vaughn több szabadságot adott a játékosoknak, ezért is pörgött fel a Nets. Sabonis speciális ujjtörést szedett össze, de lehet, hogy nem kell kihagynia meccset. A héten visszatérhet Maxey, Achiuwa, Avdija, Zionnnak még edzenie kell. Wiggins felépülése lassabb a vártnál. Kisebb two-way játékosmozgások: Sixers, Pistons, Mavs. Wood hosszabbítana Dallasban. A GSW-Grizzlies csörte utózöngéi. Kis büntetések nem fogják megállítani a tamperinget? Wembanyama első helyét nem befolyásolja a sérülékenysége, Henderson egyre több NBA-s vezetőt győz meg, hogy klasszis válhat belőle. 

Luka Doncic és Pascal Siakam lettek a Hét Játékosai. A Dallas klasszisa 3-1-es héten van túl, 31.5 pontot, 9 gólpasszt és 8 lepattanót átlagolt, a Rockets ellen 50 pontot szórt, míg a Toronto kiválósága a Knicks ellen ért el 52 pontos karriercsúcsot, összességében 2-1-gyel zárta a hetet és 38.7 pontot, 10.3 lepattanót és 7.3 gólpasszt jegyzett. 

A Brooklyn Nets legyőzte a Clevelandet, Kevin Durant pedig az örökranglistán is fontos előzést mutatott be. Megszerezte karrierje 26 497. alapszakasz-pontját, amivel megelőzte Tim Duncant a vonatkozó lista 15. helyén - ha nem lesz egészségügyi gondja, akkor Dominique Wilkinst (26 668), Oscar Robertsont (26 710) és Hakeem Olajuwont (26 946) is lehagyhatja és 12. helyen zárhatja az idei évet, jövőre pedig gond nélkül átlépheti a Top10-es küszöböt. 

A Nets egyébként zsinórban 9. sikerével már dobogós helyen áll Keleten (ez a gárda leghosszabb sorozata 2006 óta), Jacque Vaughn átmeneti vezetőedző szerint pedig azért ilyen jók, mert csak a kosárlabdára koncentrálnak az edzéseken, megpróbálnak minden egyes meccset megnyerni és a játékosok mindenben segítik egymást a pályán. Vaughn szerint ő egy egyszerű személyiség, nem szereti túlbonyolítani a dolgokat, ezért kicsit leegyszerűsítette a playbookot, több döntési szabadságot adott a játékosoknak, így könnyebb azt kérni tőlük, hogy játsszanak keményen. Egy november 4-ei dobóedzést tekinti a fordulópontnak - előtte vette át a csapatot Steve Nash-től és itt mondta el a gárdának, hogy olyan konzisztens próbál lenni, amennyire csak bír, ezután kezdtek el jóra irányba menni a dolgaik. 

Nem érkeztek jó hírek Sacramentóból: a remek szezont futó Domantas Sabonis úgynevezett avulziós törést szenvedett el a jobb hüvelykujjában - az ujjában lévő szalag elmozdulása szakított ki egy kisebb darabot az ujjcsontból. A sérülést még december 23-án szedte össze a Wizards ellen, mostanra tudta megállapítani egy speciális orvosi team, hogy mi pontosan a gond. Egyelőre úgy tűnik, hogy meccset nem kell kihagynia, megpróbálkozik kézvédővel játszani - kérdés, hogy mennyire fogja zavarni a dobásoknál. 

Portlandben Justise Winslow dőlt ki, a hátvéd még december 21-én szenvedett kettes fokozatú (Grade 2) bokasérülést, két hét múlva vizsgálják felül az állapotát. Washingtonban Deni Avdija bajlódik hátsérüléssel, két meccset kihagyott emiatt, de elkezdte az edzéseket, pár napon belül játékra jelentkezhet. Joe Harris bal térdében nem mutatott problémát az MRI, a Netsnél bíznak benne, hogy pihentetéssel elmúlnak a fájdalmai. A Raptors magasembere, Precious Achiuwa is elkezdte a tréningeket, a héten visszatérhet - november 9-én dőlt ki részleges bokaszalag-szakadással. A Miaminál Jimmy Butler (boka), Bam Adebayo (megfázás) és Dewayne Dedmon (láb) nélkül lépett pályára a Wolves ellen, viszont szűk egy hónap után visszatérhetett Gabe Vincent. 

A Warriorsnál Andrew Wiggins felépülése lassabban halad a vártnál - eredetileg karácsonyra tervezték, de Steve Kerr szerint még edzésen sem vett részt, jelenleg nincs kitűzött céldátum. Shams Charania (The Athletic) szerint Tyrese Maxey szombat hajnalban visszatérhet: a Philly fiatal vezére november 18-a óta küzd egy lábsérüléssel, és eleinte valószínűleg perclimiten lesz. Zion Williamson végül nem tért vissza ma hajnalban, Willie Green vezetőedző úgy döntött, hogy előbb végig kell csinálnia egy edzést a covid-protokoll alól kikerült sztárjának. 

Néhány játékosmozgás. A 76ers elengedte Saben Lee-t, és two-way szerződést adott Louis Kingnek. A Pistons Braxton Key-t tette ki, hogy szintén two-way megállapodást köthessen Jared Rhodennel. A Mavericksnél Tyler Dorsey-tól köszöntek el, AJ Lawson érkezett a helyére szintén two-way szerződéssel. 

Marc Stein (Substack) szerint ligaszerte egyre többen gondolják úgy, hogy Kyle Kuzmát cserélni fogja a Wizards, mert nem reális, hogy nyáron nagy szerződést adjanak neki, ingyen pedig nem akarják elveszíteni. 

A lejáró szerződésű Christian Wood és a Dallas idő előtt hosszabbíthatna négy évre 77 millió dollárért, a jó szezont futó, karácsonykor 30 pontot termelő Wood annyit mondott az ESPN-nek, hogy boldog a Mavericksnél, remek a hangulat, szóval ő mindenre nyitott. Amikor arról kérdezték, hogy a négyéves maximumot szeretné-e megkapni, nevetve annyit mondott, hogy erre nem fog válaszolni. 

40 perc csúszással kezdték a Spurs-Jazz összecsapást, miután a Spurs illetékesei egy lehetséges biztonsági problémát észleltek, ami hosszabb ideig befolyásolta a nézők beléptetését. A bejelentés idején már néhány ezer drukker elfoglalta a helyét, a játékosok is már a bemelegítést végezték, de végül senkinek nem kellett elhagynia a csarnokot, csak a játékosoknak kellett visszamennie az öltözőkbe. 

Karácsonykor parázs meccset játszott a Warriors és a Grizzlies, aminek természetesen akadnak utózöngéi. Klay Thompson annyit mondott meccs után, hogy a Memphisnél nem nagyon kellene még dinasztiáról beszélni, ahhoz előbb bajnokságot kellene nyerni - kevesen értik meg, hogy ehhez mennyi munka kell, ellenfeleik eléggé éretlenek még. Dillon Brooks a játékvezetőknek ment neki, szerinte a bírók nem álltak a helyzet magaslatán, egész este rosszul fújtak és a rossz embereket küldték a büntetővonalra, az egész egy cirkusz volt és legközelebb jobb bírókra lenne szükség. 

Nemrég büntettek meg a New York Knickset tampering miatt, elvették egy másodikkörösüket, korábban a Philadelphia, Miami és Chicago is hasonló büntetést kapott, Marc Stein (Substack) pedig megkérdezett egy GM-et, hogy ezek a büntetések mennyire veszik el a kedvét a csapatoknak, hogy tiltott módon tárgyaljanak játékosokkal. A válasz nem meglepő, a GM szerint semennyire, ha ilyen büntetéseket ad a liga, akkor semmi nem fog változni. 

Végül pedig a 2023-as draft első két helyére várt játékos maradt. Az 1/2-re várt Scoot Hendersont nagyra becsülik az NBA-csapatok vezetői, többek között a fiatal Donovan Mitchellhez, Derrick Rose-hoz, Russell Westbrookhoz és John Wallhoz hasonló tehetségnek tartják. Michael Scotto (Hoopshype) szerint azt várják, hogy a G-Liga komoly mértékben fejleszti majd Henderson kosár IQ-ját, karizmáját és vezetői képességeit. Szintén Scotto hozta le, hogy egy neves scout annyit mondott neki, hogy Victor Wembanyama sérülékenysége nem lehet faktor a drafton, bárki is húzhat 1/1-en, akkora generációs tehetségről van szó. Többen Chet Holmgren miatt gondolják úgy, hogy lecsúszhat az első helyről, de a játékosmegfigyelő szerint Wembanyama felsőteste sokkal erősebb és sokkal könnyebben fejleszthető. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus