Hírmorzsák 2023-01-14 (11:00)

Négy játékost is kiállítottak a Kings-Rockets meccsen. Domantas Sabonis Oscar Robertson nyomdokaiba lépett. 68,323 néző volt a Spurs-Warriors meccsen. Az L2M alapján hét rossz döntés született a Lakers-Mavericks meccs végjátékában. Lonzo Ball már zsákol. Kyle Korver segéd-GM lesz a Hawksnál, Travis Schlenknek már nincs szerepe a csapatnál. Anderson Varejao csatlakozik a Cavaliers edzői stábjához. D’Angelo Russell és a Timberwolves tárgyalt nyáron a hosszabbításról, de nem tudtak megegyezni. Jae Crowdert váratlanul érte, hogy mi történt vele a Sunsnál. Mac McClung meghívót kapott a zsákolóversenyre. Átmeneti nevet kapott a Heat hazai pályája.

Ahogyan azt a Visszajátszásban már megmutattuk, komolyabb tömegjelenet alakult ki a Kings-Rockets összecsapás negyedik negyedében, miután Garrison Mathews vállal meglökte a labda után igyekvő Malik Monkot egy gyorsindításnál, aki erre válaszul a sípszó után hátulról kiütötte a labdát Mathews kezéből – a két játékos összeszólalkozott, amiből gyorsan tömegjelenet alakult ki. A pályán a játékvezetők négy kiállítással tettek rendet, a két főszereplő mellett Chimezie Metu és Tari Eason is mehetett zuhanyozni.

A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a hazaiaknál Domantas Sabonis 19 ponttal, 15 lepattanóval és 16 gólpasszal tripla-duplázott, ezzel a franchise történetében ő lett a második játékos, aki 15-15-15-ös tripla-duplát ért el, korábban erre csak Oscar Robertson volt képes, bár neki ez 15 alkalommal is összejött az akkor még Cincinnati Royals néven futó csapat színeiben.

A várakozásoknak megfelelően nézőrekordot döntött a Spurs-Warriors találkozó, 68,323 szurkoló látogatott ki az Alamodome-ba, ezzel megdőlt a 62,046 nézős eddigi rekord. A találkozó nem hozott különösebb izgalmakat, a Warriors 144-113-ra nyert, de Stephen Curry így is áradozott a fantasztikus hangulatról, és szerinte nagyszerű, hogy a Spurs ilyen módon ünnepelte meg a franchise fennállásának az 50. évfordulóját, és az ezalatt elért sikereket. Nagyszerű élmény volt ez, és úgy tűnik, hogy csak ennyi nézőre volt ahhoz szükségük, hogy a szezonbeli legjobb idegenbeli teljesítményüket nyújtsák. Steve Kerr azt emelte ki, hogy kirázta a hideg, amikor a meccs előtti bemutatásnál több mint 68,000 néző éljenezte őt, és nagyon szerencsésnek érzi magát amiatt, hogy a Spurs-család részese lehetett.

A hazaiak részéről Keldon Johnson elmondta, hogy természetesen utál veszíteni, de nem tud dühös lenni egy ilyen meccs után, ahol a Spurs szurkolótábora minden elképzelhetőt felülmúlt, ettől lett különleges ez az este. Gregg Popovich ezúttal sem hazudtolta meg magát, mert arról beszélt, hogy a szurkolóik annak ellenére is nagyon élvezték a meccset, hogy a pályán szétrúgta a seggüket a Warriors, úgyhogy biztos rengeteg sör fogyhatott a büfében.

Az NBA kiadta a szokásos jelentését a Lakers-Mavericks meccs utolsó két percéről, illetve a két hosszabbításról, amiből kiderült, hogy a liga hivatalos álláspontja szerint hétszer is rossz döntés született a pályán. A rendes játékidő vége előtt 1:37-tel támadó faultot kellett volna fújni Wenyen Gabrielre Dennis Schröder kosara előtt, 1:18-nál Russell Westbrook szabálytalankodott Luka Doncic védése közben, míg amikor 39 másodperccel a vége előtt feldobást ítéltek, a Mavericks részéről nem Spencer Dinwiddienek kellett volna LeBron James ellen ugrania, hanem Reggie Bullocknak. 2,9 másodperccel az első hosszabbítás vége előtt Christian Wood szabálytalankodott James dobásánál, a lepattanónál pedig Doncic akadályozta szabálytalanul Gabrielt. A második hosszabbításban Jamesre 1:47-tel és 1:44-gyel a vége előtt is támadófaultot kellett volna fújni, kétszer is szabálytalan volt Tim Hardaway Jr. ellen. A meccs egyik legvitatottabb ítéletét ugyanakkor jónak ítélte meg a liga, Hardaway Jr. nem volt szabálytalan Troy Brown Jr. tripladobásánál 6 másodperccel a rendes játékidő vége előtt.

Lonzo Ball közel egy éve nem lépett pályára térdsérülés miatt, ugyanakkor most kirakott Instára egy videót arról, hogy már zsákol. Billy Donovan erről elmondta, hogy 6 héttel ezelőtt még nem lett volna képes erre az irányító, és ez is megmutatja, hogy javul az állapota, bár csak nagyon kis lépéseket tud tenni a megfelelő irányba. Még mindig érez némi fájdalmat Ball, de ebben is javult a helyzet a 6 héttel ezelőtti állapothoz képest, így már képes futni és ugrani is. Ahhoz, hogy visszatérjen a pályára, komolyabb erősítési időszakon is át kell esnie, elvégre kihagyott egy évet, és azt sem várhatják el, hogy egyből a régi önmaga legyen, biztosan lesz egy átmeneti időszaka, de ez még odébb van.

Az ESPN számolt be róla először, hogy Kyle Korvert előlépteti a Hawks, innentől kezdve nem a játékosügyekkel és játékosfejlesztéssel kapcsolatos részleg vezetője lesz, hanem Landry Fields általános igazgató segítője. Arról Sam Amick (The Athletic) írt egy cikket, hogy a Hawks vezetőségében mennyi változás történt az elmúlt időszakban, Travis Schlenk például már nem tölt be szerepet a csapat vezetésében, noha a közelmúltban még arról volt szó, hogy tanácsadóként segíti Fields munkáját. Schlenk távozásához az újsíágíró információi szerint jelentősen hozzájárult az, hogy a Hawks tulajdonosának a fia, Nick Ressler elkezdett egyre jobban belefolyni a napi ügyekben, és ő erőltette Dejounte Murray megszerzését is, miközben Schlenk szerint túlságosan is nagy árat fizettek érte.

A Cavaliersnél is köszönthetnek egy korábbi játékost új szerepkörben, náluk Anderson Varejao csatlakozik az edzői stábhoz, aki a játékosfejlesztési részlegen fog dolgozni, illetve ő lesz a csapat nemzetközi nagykövete is. Varejao a pályafutása jelentős részét Clevelandben töltötte, utoljára is a Cavaliers színeiben lépett pályára az NBA-ben a 2020/21-es idényben, és azóta sem szakadt el a csapattól, többször is tiszteletét tette az edzéseken és a meccseken is.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) írt arról, hogy D’Angelo Russell és a Timberwolves az elmúlt nyáron tárgyalásokat folytattak az irányító szerződésének az idő előtti meghosszabbításáról, de nem tudtak megállapodni. Russell a szerződése utolsó évében jár, ezért egyre több cserepletykában is szerepel a neve, és állítólag a Heat érdeklődik is iránta, de az nem valószínű, hogy közvetlenül elcserélnék őt Kyle Lowry-val. Fischer azt is megjegyezte, hogy a Clippers és a Suns is igyekszik mélyíteni a hátvédsorát, ez a két csapat is potenciális kérő lehet.

Jae Crowder arról beszélt, hogy teljesen váratlanul érte, hogy mi történt vele a Sunsnál, és a csapattársai is ugyanúgy meglepődtek azon, hogy kitessékelték a csapattól. Nagyon hálás amiatt, hogy az összes csapattársa együttérző, mindannyian megértik a helyzetét, biztosították őt a támogatásukról, és hiányolják is a jelenlétét. Mindez nem változtat azon, hogy továbbra is meccskész állapotban tartja magát, és várja azt, hogy eljöjjön a lehetősége és csatába vonulhasson. Hálás azért, hogy a csapattársai mennyire értékelték a vezetői képességeit és a teljesítményét, az viszont bántja, hogy az edzői stábról már nem mondható el ugyanez, és ennek semmi köze ahhoz, hogy nem jött össze a szerződése meghosszabbítása.

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy Mac McClung meghívót kapott az All-Star hétvége zsákolóversenyére, ezzel ő lesz az első G Ligában szereplő kosaras, aki részt vehet az eseményen. McClung az előző idényben egy-egy meccsen játszott a Bulls és a Lakers színeiben is, míg a most futó szezon előtt megfordult a Warriors és a 76ers keretében is, bár utóbbi csak a G Ligás jogai megszerzése miatt igazolta le, jelenleg is a partnercsapatuknál, vagyis a Delaware Blue Coatsnál játszik. Charania korábban már beszámolt arról, hogy Shaedon Sharpe és KJ Martin is indul a zsákolón.

A Nets megtalálta az új two-way játékosát, Dru Smith kapott tőlük szerződést. Smith a szezon korábbi részében a Heat játékosa volt, de végül Orlando Robinson kiszorította a keretből.

Ha már szóba került a Heat, fejezzük is be velük a mai Hírmorzsákat, a csapat csarnoka ugyanis átmenetileg új nevet kapott, miután megszakították a kapcsolatot az FTX-szel. A Heat hazai pályája Miami-Dade Arena néven fog üzemelni, utalva a csarnok tulajdonosára, Miami-Dade megyére. A megye annak idején 19 évre 135 millió dollárért adta el a névhasználati jogot az FTX-nek, ebből évi 2 milliót kapott a csapat is, és most a Heattel együttműködve keresik az új támogatót.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus