Hírmorzsák 2023-01-26 (10:30)

Lillard történelmi 60 pontos meccset szállított. 583 nap után játszott egymás ellen Embiid és Simmons – a center szerint átlagos meccs volt, Simmons szerint erős volt a hangulat, de lesz ez még erősebb a playoffban. Visszatért Anthony Davis és Brandon Ingram, bemutatkozott Hachimura. Willie Greent és Steph Curryt is kiállították. Portis legalább két hétre kidőlt. LaVine hetek óta ujjsérüléssel küzd. Danny Green hamarosan pályára lép a Grizzliesben. Irving hosszabbítana a Netsnél. Mat Ishbia napokon belül átveszi a Suns irányítását. Cserepletykák: Conley, Russell, VanVleet, Gordon, Lakers, Knicks. Bob Myers még mindig nem hosszabbított a GSW-vel. Bronny James meghívást kapott a McDonald’s tornára. 

Damian Lillard karrierje talán legjobb meccsét játszotta ma hajnalban, a Jazz elleni győzelem alkalmával 60 pontot termelt 21/29-es mezőnymutatóval (9/15 triplával) és 9/10 büntetővel, mellette pedig 8 gólpasszt, 7 lepattanót és 3 szerzett labdát is jegyzett. A 29 mezőnykísérlet a 3. legkevesebb, csak Karl Malone (1990-ben 26 dobás) és James Harden (2019-ben 24 dobás) jutott el legalább 60 egységig ennél kevesebbel. Rick Barry 1974-ben 5 büntetőkísérlettel jutott el 60 pont fölé (akkor még tripla sem volt – a szerk.), azóta Lillard 10 kísérlete a legalacsonyabb. 

Összességében a 60+ pontos meccset figyelembe véve a Portland hátvédje dobott a leghatékonyabban az NBA történetében, a mezőnydobásokat és büntetőket súlyozottan figyelembe vevő TS%-mutatója 89.8-as. Ez volt karrierje negyedik 60+ pontos mérkőzése, amivel illusztris társaságba került: Michael Jordan és James Harden is négyszer jutott el ilyen magasságba – a ranglistán előtte Wilt Chamberlain (32) és Kobe Bryant (6) foglal helyet. 

A Blazers vezetőedzője, Chauncey Billups elért ezt-azt játékosként, de még ő is csak annyit tudott mondani, hogy ez a produkció elképesztő. A harmadik negyed végén úgy tűnt, hogy játékosa fáradt, le akarta cserélni, de Gary Payton II vezetésével a társak kérték, hogy ne tegye. Damian Lillard is meglepődött, amikor a lefújás után mondták neki, hogy történelmi meccset játszott – majd félig viccesen bosszankodott egy sort, hogy egy büntetőt elrontott és hogy valószínűleg nem fogja majd utolérni Chamberlaint.

Philadelphiában nem történelmi, de igencsak pikáns 76ers-Nets összecsapásra került sor. 583 nap, a 2021-es, Hawks elleni konferencia-elődöntő emlékezetes, 7. meccse óta először találkozhatott a pályán Joel Embiid és Ben Simmons, és a center rögtön az első támadásnál erőszakosan próbált kosarat szerezni egykori csapattársa mellett, amit még párszor később is megpróbált. Igazi playoff-hangulat uralkodott a csarnokban, amikor Simmons kezébe került a labda, rendre felmorajlott a csarnok, a tapintható feszültség pedig átragadt a csapatokra is: 45 faultot ütöttek be és hat technikaival kellett lehűteni a kedélyeket. Ben Simmons a lefújás után 8-ast adott a hangulatra, szerinte ha összekerülnek a playoffban, ez fel fog menni 10-esre. 

Embiid a lefújás után annyit mondott, hogy számára ez az este ugyanolyan volt, mint a többi, de Doc Rivers mondatai alapján külön készülhetett erre a meccsre a Philly: a vezetőedző annyit nyilatkozott, hogy végre túl vannak rajta és visszatérhetnek a normális kerékvágásba. Simmons az első félidőben elég csendesen játszott, a másodikban viszont felpörgött, ugyanakkor az utolsó szűk 9 percet a kispadon töltötte, amikor a Brooklyn visszajött és szorossá tette a végjátékot – Jacque Vaughn vezetőedző szerint egyszerűen több spacingre volt szükségük a hátrány ledolgozásához. 

Anthony Davis jó játékkal tért vissza, a padról beszállva 21 pontot és 12 pattanót jegyzett, ráadásul a Lakers nyert is. Davis még december 16-án sérült meg, fáradásos törés előtti állapotot diagnosztizáltak nála, 20 meccs után léphetett ismét pályára. A Los Angelesben bemutatkozott Rui Hachimura is, a Wizardstól igazolt japán csatár 12 pontot szerzett és jól is mozgott. 

Brandon Ingram is játékra jelentkezett, kezdőként 13 pontot dobott és 5-5 lepattanót, illetve gólpasszt jegyzett, de egyelőre elég rosszul ment neki a célzás, 0/6 triplával zárt, csapata ki is kapott. A New Orleans sztárja november 25-e óta hiányzott a bal nagylábujjának sérülése miatt. A Timberwolves-Pelicans meccsen Jose Alvarado ellen fújtak egy véleményes védőhibát, majd technikait, amin a Pelicans vezetőedzője, Willie Green annyira felbőszült, hogy megindult a játékvezetők felé, úgy kellett lefogni. Két technikaival ki is állították, kétéves vezetőedzői karrierje során először, szerencsére a lefújás után már higgadtan mondta el, hogy nem tetszett neki a játékvezetők ítélete, ez a gesztusaiból valószínűleg jól látszott…

Steph Currynek sűrű napja volt, a Warriors hátvédje előbb átlépte a 21 ezer pontos határt az alapszakaszokat tekintve, majd a Grizzlies elleni hazai rangadó végjátékában kiállították, miután frusztráltan kidobta a fogvédőjét a nézők közé. Egyébként Draymond Green is összeszedett egy technikait, ami már a 14. volt a szezonban – a 16. után egymeccses eltiltás jár, majd onnantól kezdve minden második technikai után egy meccset ki kell ülnie. 

A Bucks talán legfontosabb kiegészítője, a dupla-duplát átlagoló Bobby Portis csapata előző meccsén térd- és csuklósérülést szenvedett, most kijött a diagnózis: a jobb térdében a középső szalag meghúzódott, egyelőre nem lehet tudni, mennyit kell kihagynia. Az ESPN értesülései szerint két hét múlva vizsgálják felül az állapotát. A Milwaukee ma hajnalban így is nyert a Denver ellen, amely pihentette Nikola Jokicsot, Jamal Murray-t és Kentavious Caldwell-Pope-ot, illetve továbbra sincs a Nuggets-szal Michael Porter Jr., akinek testvére nemrég halálos közúti balesetet okozott. 

A Chicagónál Zach LaVine már két hete küzd egy kézsérüléssel, ráadásul a dobókezén, ami meg is látszik a pontosságán: az utóbbi öt meccsen 6/36-tal triplázott. LaVine elmondta, hogy a középtávoliaknál és a büntetőknél is zavarja az ujja, de azt tudja menedzselni, a tripláknál viszont nem igazán, ugyanakkor nem keres kifogásokat, mert ha vállalja a játékot, akkor segítenie kellene csapatát. 

A Grizzlies hamarosan egy sokat látott veteránnal erősödhet: Danny Green várhatóan február elsején mutatkozhat be a Portland ellen. LeBron James, John Salley és Robert Horry mellett Green a negyedik olyan játékos, aki három különböző csapattal nyert bajnoki címet. A veterán 3-D specialista tavaly májusban a playoffban szenvedett kettős térdszalagszakadást, nyáron pedig a 76ers elcserélte egy elsőkörössel együtt De’Anthony Meltonért. Akkor felmerült, hogy a 36. évében járó játékos egyáltalán visszatér-e, most viszont azt mondta az ESPN-nek, hogy a csapatnak szüksége van a triplákra és a periméter-védekezésre, ugyanakkor érettséget és tapasztalatot tud adni a fiatal magnak, és segíthet megérteni, hogyan tudnak bajnokságot nyerni. Hozzátette, hogy a rehabja alapján a Grizzlies a vezetőktől a legalacsonyabb szintű alkalmazottig a legmagasabb szintet képviseli. 

Kyrie Irving menedzsere, egyben nagynénje, Shetellia Irving azt nyilatkozta a Bleacher Reportnak, hogy Irving otthonának tekinti Brooklynt és szívesen hosszabbítana idő előtt a Nets-szel. A hátvéd jelenleg szerződése utolsó évében jár, és ha nem egyeznek meg a Brooklynnal (négy évre 200 millió dollár a maximuma), akkor nyáron korlátozás nélküli szabadügynökként oda igazol, ahová akar. A játékos képviselője elmondta, hogy mindezt már jelezték a csapatnak, de egyelőre még nem tűztek ki tárgyalási időpontot, a labda a Nets oldalán pattog. 

Adrian Wojnarowski és Baxter Holmes (ESPN) jelentette, hogy várhatóan még az All-Star szünet előtt lezárul a Phoenix Suns és a Phoenix Mercury adásvétele, Mat Ishbia két héten belül átveheti a két klub irányítását, a február 9-ei cserehatáridő környékén már biztosan „birtokon belül” lesz – ez azért fontos, mert felgyorsulhat például Jae Crowder elcserélési folyamata. A pénzügyi-hitelezési területen meggazdagodott Ishbia körülbelül 4 milliárd dollárért szerzi meg a többségi tulajdonrészeket, az NBA tulajdonosainak tanácsa várhatóan február elején adja hivatalosan is áldását az ügyletre és Phoenixben február 8-án mutatják be hivatalosan. Több forrás szerint a liga többi fiatalabb tulajdonosához hasonlóan Ishbia is aktívan részt vesz majd a csapat életében és a döntéshozatalokban. 

A The Athletic forrásai szerint továbbra sem hosszabbított a Warriors és a GM Bob Myers, és nőtt az esélye annak, hogy a lejáró szerződésű szakember a szezon végén elhagyja a csapatot. Több megkérdezett is azt mondta, hogy ha Myers szabaddá válik, akkor válogathat az ajánlatok közül és a liga egyik legjobban fizetett vezetője lehet – annyit kereshet, mint Pat Riley, Masai Ujiri, Tim Connelly vagy Leon Rose. 2018-ban a 76ers már megpróbálta megszerezni, most pedig a Wizards, a Suns, a Knicks és a Clippers is csatasorba állhat a megszerzéséért. 

Jöjjön néhány cserepletyka. Eric Pincus (B/R) szerint Mike Conley-ért több csapat is bejelentkezhet, várhatóan a Lakers, a Clippers és a Timberwolves lehet a legkitartóbb érdeklődő. A Wolves D’Angelo Russell köré épülő csomagot adna érte, ugyanakkor a Minnesota lejáró szerződésű, egykori All-Star hátvédje iránt a Heat, Suns, Mavericks és Clippers is érdeklődik – ráadásul a Wolves állítólag szívesen hosszabbítana vele, és csak akkor cserélnék, ha nem tudnak megegyezni. 

Tegnap írtunk arról, hogy Fred VanVleet ügynököt vált, vagyis szinte biztosan lemond a játékosopciójáról és nyáron teszteli a piacot, Pincus szerint ez előrevetítheti, hogy a Raptors gyorsan még értékké akarja tenni, ha nem akarnak neki új szerződést ajánlani. Lehet hallani a Heat, Lakers, Clippers, Wolves, Mavericks, Suns és a Wizards érdeklődéséről is, azonban erős kandidáló lehet az Orlando Magic is. A Magic-nél fiatal játékost és pickeket tudnak adni, ráadásul a floridaiak egy veterán vezért keresnek a fiatalok mellé, ezért cserébe beajánlhatják a maximumot VanVleetnek nyáron. 

Fred Katz (The Athletic) szerint a New York Knicks decemberben még egy elsőkörösért elpasszolta volna Immanuel Quickley-t, azóta nem csak feljebb kúszott az ára, inkább nem is cserélnék el a fiatal hátvédet. A csapat viszont árulja Cam Reddish-t, a fiatal swingmanért két második köröst kérnek, de több csapatvezető szerint a New York végül beérheti egyetlen másodikkörössel is – továbbra is a Heat tűnik a legerősebb (és talán az egyetlen komolyabb) érdeklődőnek. 

Jovan Buva (The Athletic) szerint Rui Hachimura cseréje után a Lakers csak akkor megy bele nagyobb cserébe és adná fel a 2027-es és/vagy 2029-es elsőköröseit, ha olyan játékost kapna, akivel azonnal bajnokesélyessé válnának. A szakíró szerint azonban ilyen lehetőség nincs a láthatáron, így Rob Pelinka GM hiába mondta azt a csapatnak, hogy továbbra is aktív lesz a cserepiacon, ez inkább csak kisebb kiigazításokat jelenthet. Eric Pincus (B/R) szerint Patrick Beverley és Lonnie Walker lehet a két fő csereérték, akikért egy winget és/vagy egy cseremagast igyekeznek majd szerezni. 

Eric Gordon is maradhat Houstonban, mert hiába kérnek érte elsőköröst, az érdeklődők (Suns, Bucks, Lakers) ekkora értéket nem fognak adni.

Végül pedig egy hír az amerikai középiskolás bajnokságokból. Kijött a szezonvégi McDonald’s All-Americans torna kerete, ahová a legjobb végzősöket invitálják meg, összesen kétszer 12 játékost. Az első helyen rangsorolt Justin Edwards mellett az idei tornán több korábbi/jelenlegi NBA-játékos fia fog szerepelni: Bronny James, Andrej Stojakovic és D.J. Wagner is meghívást kapott. Utóbbit jelenleg a második legjobb középiskolás játékosként rangsorolják, és ő lehet az első harmadikgenerációs NBA-játékos. Nagyapját, az NCAA-t is nyert Milt Wagnert 1986-ban a második körben a 35. helyen draftolták és bajnoki címet nyert a Lakersszel 1988-ban, míg apja, Dajuan Wagner 2002-ben az első kör 6. helyén kelt el, de alig 24 évesen súlyos gyomorbetegsége miatt vissza kellett vonulnia.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus