Hírmorzsák 2023-02-02 (10:15)

A rossz időjárás miatt elmaradt a Pistons-Wizards meccs, a Maverciks-Pelicans is veszélyben lehet. Michael Malone is utazhat az All-Star gálára. Devin Booker a jövő héten visszatérhet. Saben Lee two-way szerződést kapott. A Knicks három első köröst is megadna O.G. Anunoby-ért. Gary Trent Jr. évi 20 millió körüli fizetést kaphat a nyáron. A Hawks csökkentette John Collins árát, megkeresést kaptak Bogdan Bogdanovicsért is. A Pistons nagyon ragaszkodik Bojan Bogdanovichoz. D’Angelo Russell és Jakob Pöltl elcserélésének az esélye is csökkent. A Warriorst is érdekli Matisse Thybulle. Zion Williamson már futhat. Christian Wood ezen a héten sem tér vissza, Daniel Theis és Tyrese Haliburton viszont igen. Nem javul Kevin Porter Jr. állapota. Jusuf Nurkic és Jerami Grant is megsérült. Az L2M-riportok alapján a Lakersnek nem lehet panasza a játékvezetői tévedésekre, a Jazznek annál inkább.

Dallas környékén pocsék időjárási körülmények uralkodnak, jégvihar alakult ki, emiatt a Pistons nem tudta elhagyni a várost a tegnapelőtti, Maverciks elleni meccse után, és emiatt el kellett halasztani a ma hajnali Pistons-Wizards összecsapást – a pótlás időpontjáról később dönt a liga. A Mavericks ma este a Pelicans ellen léphet pályára, amennyiben Denverből megérkezik az ellenfél, ők az eredeti tervek alapján már tegnap átrepültek volna a meccs helyszínére, de a rossz időjárási körülmények miatt ezt nem tehették meg. A rossz dallasi időjárás több ezer járatot érint, de ha minden jól megy, akkor a mai nap folyamán a Pistons végre hazautazhat, a Pelicans pedig megérkezhet a városba. Utóbbi csapat kapcsán felmerült annak a lehetősége is, hogy Oklahomába repülnek, és onnan busszal érkeznek meg Dallasba, de a liga végül engedélyezte a Pelicansnak, hogy csak a meccs napján érkezzenek meg. Amennyiben a Pistons mégsem tud időben hazautazni, az további mérkőzéseket is érinthet, pénteken és szombaton este hazai pályán játszanak back-to-back a Hornets és a Suns ellen.

A Nuggets tegnapi győzelmével és a Grizzlies mai vereségével eldőlt, hogy Michael Malone és stábja irányíthatja LeBron James csapatát az All-Star gála főmérkőzésén. Malone pályafutása során másodszor lesz edző a gálán, 2019-ben is James csapatát irányíthatta, és akkor 178-164-es győzelemnek örülhetett. Az már korábban eldőlt, hogy Giannis Antetokounmpo csapatát a Celtics megbízott vezetőedzője, Joe Mazzulla irányítja majd.

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint Devin Booker jövő hét kedden jó eséllyel visszatérhet a Nets ellen. Booker eddig öt hetet hagyott ki ágyéksérülés miatt, de egyre jobb állapotban van, így elutazik a Suns ötmeccses idegenbeli túrájára is, és a csapatának szüksége is lehet rá, mert a kidőlése óta csak 8-11-re állnak. Ugyancsak a Sunshoz kapcsolódó hír, hogy Saben Lee az elmúlt hetekben nyújtott teljesítményével meggyőzte a csapatot arról, hogy érdemes vele hosszabb távon is számolni, ezért megkapta Duane Washington Jr. two-way helyét a keretben.

Michael Grange (Sportsnet) a Raptors háza tájáról hozott két hírt. Az újságíró úgy tudja, hogy a Knicks megadhat három első körös draftjogot is O.G. Anunoby játékjogáért, és jelen állás szerint egy top 10 védett, egy top 14 védett és egy top 18 védett első köröst kínálnak. Gary Trent Jr. a nyáron kiléphet a szerződéséből, és várhatóan évi 20 millió dollár körül kaphat a piacon, de ezzel együtt sem gondolják úgy a Raptorsnál, hogy nyomás lenne rajtuk és mindenképpen el kellene őt cserélniük. Grange úgy tudja, hogy a piacon egy védett első köröst, esetleg két erős második köröst kaphatnának jelenleg a hátvédért. Shams Charania (The Athletic) a fentebb említett Anunoby kapcsán elmondta, hogy a Pacers és a Pelicans is érdeklődik iránta.

Sam Amick (The Athletic) információi alapján a Hawks jelentősen csökkentette John Collins árát a piacon, már nem várnak érte első körös draftjogot. Atlantában inkább a csapat azonnali megerősítésére koncentrálnak, ezért inkább minőségi játékost, játékosokat várnak az erőcsatárért. Az eddig sokat emlegetett Jazz mellett további csapatok is érdeklődnek Collins iránt, így például a Rockets is. Azt is Amick írta meg, hogy a Hawks eddig nem tervezte Bogdan Bogdanovics elcserélését, de a közelmúltban viszont figyelemre méltó ajánlatot kaptak érte, és ez akár még változtathat is a terveiken.

Marc Stein (Substack) arról számolt be, hogy a Pistons akkor sem feltétlenül cseréli el Bojan Bogdanovic-ot, ha valaki védettség nélküli első körös draftjogot kínál nekik, elképzelhető, hogy megtartják a játékost, hiába a nagy érdeklődés iránta. Zach Lowe (ESPN) arról beszélt a podcastjében, hogy D’Angelo Russell feljavuló teljesítménye arra sarkalhatja a Timberwolvest, hogy mégse cseréljék el az irányítót a deadline előtt – továbbra sem érinthetetlen, de valószínűleg csak olyan ajánlatot fogadnának el, amit egy csapat sem fog felkínálni Russellért. Brian Windhorst (ESPN) arról beszélt, hogy mostanában közel sem hallani annyi cserepletykát Jakob Pöltl kapcsán, mint novemberben és decemberben, ami ugyan nem jelenti azt, hogy nem cseréli el a Spurs, de egyáltalán nem tűnik biztosnak ez. Arról a minap már beszámoltunk, hogy a Kings érdeklődhet Matisse Thybulle iránt, és Keith Pompey (The Philadelphia Inquirer) úgy tudja, hogy a Warriors is figyeli a játékos helyzetét.

Térjünk át a sérültekre. A combhajlítójával bajlódó Zion Williamson már futhat, legközelebb jövő hét kedden vizsgálják felül az állapotát, és valószínűleg csak akkor játszhat az All-Star gálán, ha előtte visszatér a Pelicansnál is. A Maverciksnél tovább húzódik Christian Wood visszatérése, leghamarabb a jövő héten játszhat ismét az ujjsérüléssel küzdő magasember. Kevin Porter Jr. bal nagylábujja még január 11-én sérült meg, és ezzel kapcsolatban elmondta, hogy még egyáltalán nincs közel a visszatéréshez. Daniel Theis novemberben esett át térdműtéten, de abban bízik, hogy a héten pályára léphet. A Pacers Theis mellett egy fontosabb játékosát is visszakaphatja, Rick Carlisle elmondása alapján van esély Tyrese Haliburton Lakers elleni játékára. A Pistons 5,3 millió dolláros DPE-t kapott az egész szezonra kidőlő Cade Cunningham után.

Ma hajnalban a Trail Blazersnél ketten is megsérültek. Jusuf Nurkic egy ideje már bajlódik a bal vádlijával, emiatt nem is volt biztos a játéka a Grizzlies ellen, és két perccel a feldobás után rá is sérült erre, ezért nem tudta folytatni a játékot. Jerami Grant mindössze 20 percet töltött a pályán, mert agyrázkódásra utaló tüneteket produkált, és ha beigazolódik az agyrázkódás az esetében, akkor egészen addig nem térhet vissza, amíg át nem esik a liga vonatkozó protokollján.

A hétvégén nagy port kavart a Celtics-Lakers összecsapásnak a végjátéka, amikor Jayson Tatum jól láthatóan faultolta LeBron Jamest, de a síp mégsem szólalt meg. A játékvezetők utólag elismerték a tévedésüket, majd a játékvezetői szakszervezet az egyik közleményében azt írta, hogy ők is emberek, így ők is tévedhetnek, és az ilyenek miatt vannak álmatlan éjszakáik. Ben Rohrbach (Yahoo! Sports) ebből az apropóból megvizsgálta az összes idei L2M-riportot, vagyis azokat a jelentéseket, amik arról számolnak be, hogy az egyes meccsek utolsó két percében és a hosszabbításban melyik esetnél mi lett volna a helyes döntés. (Csak azoknál a mecseknél adják ezt ki, amiknek az utolsó két percében előfordul, hogy legfeljebb három pont a különbség a csapatok között – a szerk.) Ez alapján a Lakersnek egyáltalán nem lehet panaszra oka amiatt, hogy miként fújnak a játékvezetők a találkozók véghajrájában: a meccseiken eddig 34 rossz ítélet született az utolsó két percben, de ebből 20 nekik kedvezett, és ez az 58,8 százalékos ráta holtversenyben a negyedik legmagasabb a ligában, míg a 20 javukat szolgáló rossz ítélet holtversenyben a második legtöbb. Arányaiban a Clippersnek kedveznek a leginkább a tévedések (63,2 százalék), bár a meccseiken összesen volt eddig 19 rossz ítélet az utolsó két percben. A másik végletet a Jazz képezi, a meccseiken 21 rossz ítélet született az utolsó két percben és a hosszabbításban, de csak hatszor voltak ennek a haszonélvezői, a 28,6 százalékos rátájukkal messze elmaradnak a 29. Nuggetstől (42,1 százalék) is. A teljes lista ide kattintva megtekinthető.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus