Hírmorzsák 2023-02-06 (10:15)

A Mavericks megszerezte Kyrie Irvinget, de valószínűleg nem hosszabbítanak vele a nyár előtt. A Lakers Russell Westbrook mellett mindkét első körösét, a Suns Chris Pault, Jae Crowdert és egy első köröst, a Clippers Luke Kennard és Terance Mann játékjogát, illetve draftjogokat ajánlott Irvingért. A Lakerstől fiatalokat és draftjogok kicserélését, a Sunstól három első köröst kért a Nets. A Nets erősíteni tervez, maradásra bírná Kevin Durantet. Ha kikerül a piacra, a Suns rámegy Durant megszerzésére. Stephen Curry részleges szalagszakadásokat szenvedett, hetekre kidőlt. Steve Kerr szerint kaphatott volna rosszabb hírt is a Warriors. Ja Morant komoly incidensbe keveredett a Pacers elleni meccs után. Több csapat is leigazolná Will Bartont, amennyiben kivásárolják. A 76ers és a Celtics is érdeklődik Nerlens Noel iránt.

Tegnap este beszámoltunk arról, hogy a Nets elfogadta a Mavericks Kyrie Irvingért tett ajánlatát, Dorian Finney-Smith, Spencer Dinwiddie, a Mavericks 2029-es, védettség nélküli első köröse, valamint két második körös draftjog kerül Brooklynba Irving és Markieff Morris játékjogáért. A Mavericks abban bízik, hogy sikerül majd jó munkakapcsolatot kialakítani Irvinggel, mert ismeri személyesen is Jason Kidd vezetőedzőt, míg Nico Harrison általános igazgatóval még akkor dolgozott együtt, amikor a szakember a Nike alkalmazásában volt. A csere még nem hivatalos, Irving ma orvosi vizsgálatra utazik Dallasba, de ez csak formaság, és ha minden jól megy, akkor csütörtök hajnalban be is mutatkozhat a Mavericksben.

Marc Stein (Substack) írta meg, hogy a Mavericks kikérte Luka Doncic véleményét is, mielőtt rábólintottak volna erre a cserére, a szlovén sztár is támogatta ennek a meglépését. Stein arról is beszámolt, hogy értesülései szerint a Mavericks nem fog most azonnal hosszabbítani Irvinggel, hanem csak a nyáron ülnek le tárgyalni egymással a felek, amennyiben minden fél a közös folytatást akarja akkor is. Ez azért sem meglepő, mert a Mavericks most legfeljebb 2 évre 83 millió dollárt adhatna a játékosnak, míg a nyáron hosszabb és nagyobb éves fizetést garantáló megállapodás aláírására is jogosult lesz Irving (4 év, 198 millió). A Mavericks egyébként azt szerette volna, ha a cserében távozó játékosok közül az egyik helyett inkább a rosszabb szerződéssel rendelkező Tim Hardaway Jr. vagy Davis Bertans távozik, esetleg a lejáró Christian Wood, de a Nets ragaszkodott ahhoz, hogy Dinwiddie és Finney-Smith menjen hozzájuk.

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint a Nets a csere után is szeretne a bajnoki címért küzdeni, és elképzelhető, hogy az itt megszerzett draftjogokat, illetve a Harden-Simmons cserében megszerzett draftcetliket is megpróbálják felhasználni arra, hogy megerősítsék a csapatot a cserehatáridő lejárta előtt. A csapat azt akarja, hogy Kevin Durant továbbra is elkötelezett maradjon az irányukba. Amennyiben Durant mégis elérhetővé válna a piacon, akkor az biztosnak tűnik, hogy a Suns be fog jelentkezni érte. Ide kapcsolódik, hogy Marc Stein szerint az sem biztos, hogy Dinwiddie számára Brooklyn lesz a végállomás, könnyen felhasználhatják az ő szerződését is egy másik cserében, amivel megerősíthetik a keretet.

Chris Haynes (B/R) információi szerint Irving nagyon örül annak, hogy Dallasba kerül, és nagyon várja már, hogy Doncic mellett játszhasson. Az újságíró emellett arról is beszámolt, hogy más csapatok mit ajánlottak Irvingért: a Lakers Russell Westbrook lejáró szerződése mellett odaadta volna a 2027-es és a 2029-es első körösét is, a Suns Chris Paul és Jae Crowder játékjogát, illetve draftjogokat kínált. Kevin O’Connor (The Ringer) információi szerint a Clippers ajánlata így nézett ki: Luke Kennard és Terance Mann játékjoga, egy első körös draftjog, valamint két további első körösükre kicserélési lehetőség. A Nets végül azért a Mavericks ajánlatát fogadta el, mert arról gondolták azt, hogy annak a meglépésével maradhatnak a legnagyobb eséllyel versenyképesek.

A Lakers ajánlatát Shams Charania (The Athletic) is megerősítette, és értesülései szerint a Nets erre azt válaszolta, hogy több fiatal játékos, így Austin Reaves és Max Christie játékjogát is kérik a csomagba, illetve további draftjogaikra kicserélési lehetőséget is akarnak – itt kell megjegyeznünk azt, hogy Marc Stein pedig arról számolt be, hogy Joe Tsai nem is akarta a Lakershez cserélni Irvinget, mert az irányítónak ez lett volna a preferált célállomása. A Suns ajánlatáról azt írta Charania, hogy Paul és Crowder mellett egy első köröst tartalmazott, a Nets viszont hármat kért tőlük, és ezt követőn a Suns már nem is tett újabb ajánlatot.

Az események tükrében már aktualitását veszítette az alábbi két hír tegnap délutánról, de a teljes képhez ezek is hozzátartoznak: Chris Haynes arról számolt be, hogy a Nets nem játszatta volna Irvinget a cserehatáridő lejártáig, míg Brian Lewis (New York Post) arról írt, hogy Irving akár ki is ülte volna a szezon hátralévő részét, amennyiben nem cseréli el a Nets.

A Warriors bejelentette, hogy Stephen Curry bal lábában két helyen is részleges szalagszakadást mutatott ki az MRI-vizsgálat. A csapat egyelőre annyit közölt, hogy Curry kihagyja a következő meccsüket, és további részletekkel csak később tudnak szolgálni, mivel még nem végeztek annak a felmérésével, hogy mennyire súlyos a sérülés. Steve Kerr elmondta, hogy eddig nem is tudta, hogy ezek a szalagok léteznek, amik megsérültek, ugyanakkor lehetett volna sokkal rosszabb is ez a sérülés, és a lényeg az, hogy egy ideig nem játszhat Curry, és majd egy pár nap múlva felül fogják vizsgálni az állapotát. A jó hír az, hogy vissza fog térni, a kérdés csak az, hogy mikor, de abban biztosak, hogy ez nem olyan sérülés, ami a pályán kívül tartaná a játékosát a szezon végéig.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint Curry így is heteket hagyhat ki, és le fog maradni az All-Star gáláról, aminek a főmérkőzésén kezdőként léphetett volna pályára – amennyiben így lesz, Adam Silver fogja majd kijelölni, hogy helyette ki kapjon meghívást.

A The Athletic írta meg először, hogy a január 29-én rendezett Grizzlies-Pacers meccs után történt egy incidens, egy utcai terepjáróból vörös színű lézert irányítottak  a csapatbuszhoz tartó vendégek több játékosára, edzőjére és stábtagjára, és többen is attól tartottak, hogy a lézer egy fegyverhez van rögzítve. Az eset azért különösen problémás, mert a hírek szerint Ja Morant is abban a SUV-ban ült, ahonnan a lézert a Pacers tagjaira irányították, bár feltételezhetően nem az ő kezében volt az eszköz. Az NBA egy közleményben annyit reagált erre, hogy lefolytattak egy vizsgálatot, megnézték a kamerafelvételeket és meghallgatták a szemtanúkat, és az ugyan bebizonyosodott, hogy konfrontáló volt a helyzet, de nem találtak arra bizonyítékot, hogy bárki is ténylegesen veszélyben lett volna egy fegyver miatt. A vizsgálatnak ugyanakkor lett egy olyan eredménye is, hogy több személyt is kitiltottak a Grizzlies arénájából, ők nem vehetnek részt innentől kezdve a csapat meccsein – Morant tegnap ki is írta Twitterre, hogy az egyik barátját egy évre kitiltották az arénából.

A ligában több csapat is figyeli Will Barton helyzetét, aki láthatóan nem találta meg a helyét a Wizardsnál. A csapat árulja is a játékost, ugyanakkor többen is arra utazhatnak, hogy megvárják a cserehatáridő lejártát, mert abban bíznak, hogy a Wizards meg fog egyezni Bartonnal a szerződése kivásárlásáról, és ezt követően szabadon igazolható lesz.

James L. Edwards (The Athletic) értesülései szerint a közelmúltban a 76ers és a Celtics is érdeklődött Nerlens Noelről a Pistonsnál. Noel nem tagja a Pistons aktív rotációjának, mindössze 13 meccsen lépett pályára a szezon során, és korábban a Heat, a Nuggets, a Mavericks és a Kings érdeklődéséről is lehetett hallani.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus